Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

как да се отърва ,моля за съвет

Публикувано от obarkan 
как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 21:38:12
нов съм във форума ,но се нуждая от компетентното ви мнение ,дайте ми съвет ,изчетох почти всичко за пазара на имоти в софия ,да кажем,че съм наясно в някаква степенс.става въпрос за следното -имам жилище епк във военния блок първия като се слезе от цариградско шосе, в дружба 2 100 кв с.м с тераса усвоена с добре направен навес и50квс.мАпартамента е сравнително нов от 1997 година,искам да го продам и да си купя нещо поз-малко в приличен квартала,знам ,че дружба 2 е един от найз-лошите в екологично отношение квартали и изобщо ще ви бъда благодарен ако ми дадете професионален съвет момента подходящ ли е и на каква сума мога да да го обявя и дали си струва сега на този етап да го продавам ,за да си купя нещо читаво или да изчакам ,много се колебая,самия апартамент не никак лош,но изискването на сина ми еза екологично поз-прилична среда , а такава не знам има ли в дружба 2 и кой друг квартала също така да изберем ,за да е наистина пос.чисто като въздух благодаря предварително на всички ,които ще ми пишат ,за да взема някакво решение
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 22:20:47
Изчакай няма за къде да бързаш. В твоя слуачй 3-5 години чакане няма да ти навредят с нищо. Сега не е момент нито за продаване, нито за купуване.

Не съм специалист, но това е моето мнение smiling smiley
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 22:39:32
много ви благодаря за отговора,но да не стане после вечно мой както се казва,а като сме я подхванали темата моля за компетентното ви мнение кои квартали минават в екологично отношение добри ,това ще бъде вероятно за в бъдеще на едно от първите места при изискванията на купувача за формиране на цената икакто е в моя случай насочване към определени райони на търсене
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 22:54:39
Когато продаваш за да купиш губиш или печелиш от разликата в квадратурите. Т.е. ако продадеш 100 м2 ш купиш 50 м2 при високи цени ще ти е по-добре от обратното. Имам клиент, който продава в Дружба, за да си вземе при мене, но не съм го чувал скоро и не знам на какви цени е обявил. Дружба не я знам каква е екологично, защото като живееш в град не очакваш да си в борова гора, на брета на езеро, но Дружба е преди всичко на майната си, това определя цената, а не екологията.
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 23:07:44
Значи понеже аз в последните няколко месеца обикалям за търсене на апартамент и затова мога да ти кажа горе долу как стоят нещата (извън препоръките на брокери и прочие).
Най-важното - ако това ти е единственият апартамент за живеене не тръгвай да купуваш/продаваш и няма смисъл да четеш по-надолу.

В момента справката в средните цени на сайта сочи че тристаен апартамент в Дружба струва около 500 евро на квадрат. В зависимост от местоположение, ремонти, дограми, комуникативност тази цена варира. Твоят апартамент ако е на приличен етаж (2-7) по описанието ти би следвало да струва около 550-570 евро/квадрат. Ако обаче искаш да реализираш бърза продажба ще трябва да го продадеш за около 50 хиляди. Дори и това не е гаранция обаче че ще намериш купувач с пари в брой. Въпреки това, ако успееш да реализираш продажба преди кризата да изкара много апартаменти ново строителство от строители/банки на пазара, си на голяма печалба. Защото след това ще можеш да си напазаруваш хубав апартамент за около 300-350 евро на квадрат.
Ако обаче не успееш да продадеш апартамента преди масовите разпродажби, по-добре въобще не го продавай. Може да прочетеш мнения по темата в целия раздел. Тогава ще си по на далавера да дадеш апартамента под наем и да изплащаш с парите от наема кредит, който ще ползваш, за да вземеш ново жилище. А твоят апартамент би трябвало да можеш да го дадеш под наем за около 350 евро, което означава, че дори и при сегашните условия ще можеш да обслужваш един кредит от около 25-30 хиляди евро. Разбира се не препоръчвам теглене на кредит освен ако все пак не е наложително.

Важно - ако тръгнеш да продаваш с брокер, избирай много внимателно. Най-вече разчитай на препоръка от познат. Ако нямаш, попитай тука във форума, аз също мога да ти препоръчам някое АНИ.

По възможност избягай от агентите. Във времето на Интернет не е проблем и сам да си публикуваш обява в няколко сайта за имоти и да получиш оферти от крайни клиенти. За да постигнеш продажба обаче, не се изхвърляй в цената, гледай тя да е поне с 8-10% по-ниска от останалите обяви в твоята категория. Много е важно обявите ти да да са придружени с добри снимки, прегледай темата в секция имоти и специално постовете на Иво.НовДом. При положение директно договаряне с купувач обаче е хубаво да имаш адвокат, който да се занимава с договора за продажба. Ако нямаш - минаваш на варианта с агенция, който обаче ще ти струва по-скъпо.

Към кои квартали можеш да се ориентираш ? Специално като съотношение цени/условия/екология мога да ти препоръчам южните и източните райони в бизост до Витоша - Младост, Гоце Делчев, Борово, Красна поляна. Въпреки всичко, аз смятам че с предстоящото закриване на Кремиковци Дружба ще остане с един замърсител по-малко, така че засега по-добрият вариант ти е да си останеш в Дружба.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Купувам двустаен или тристаен апартамент в София: [forum.imoti.net]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-22 23:08 от KTPK.
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 23:28:41
Защо не опиташ междувременно да обявиш замяна? Не се знае. Може да излезе нещо добро.
Re: как да се отърва ,моля за съвет
22-06-2009 - 23:33:15
Човек, седи си на з. и не се занимавай с глупости. Екология и София са 2 тотално несъвместими думи. Ако искаш екология - иди на село, ама много се съмнявам да ти хареса там. Ако си си направил жилището като хората недей се мести на някое ново място където 100% ще хвърлиш сума нерви и пари за да го направиш по-добре. А и цените в Дружба са ниски, надали ще можеш да вземеш нещо добро като продадеш това. А да си остане вечно твое - едва ли ще стане ако жилището е прилично, а дори и да не е - има си достатъчно будали. Само разгледай какви коптори се продават из сайта и на какви пари и ще се почувстваш горд собственик winking smiley
Re: как да се отърва ,моля за съвет
23-06-2009 - 06:38:35
Не продавай. Или поне не само по тази причина. Ако станат още няколко причините, тогава пак го мисли.
Блокът ти е на хубаво място, защото и в един и същ квартал има разлика в цените в зависимост от мястото. Така че не е беда, даже си е много добре, да е вечно твой апартамента.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: как да се отърва ,моля за съвет
23-06-2009 - 06:56:00
залепи една обява на входа, че ако съседите ти не го купят за ххххххх евро ще пуснеш наематели от маалата smiling smiley
Re: как да се отърва ,моля за съвет
23-06-2009 - 06:59:48
Дружба - 864 ; 950 ; 492
Дружба 1 - 855 ; 806 ; 787
Дружба 2 - 921 ; 953 ; 863
това са средните офертни цени в този сайт в момента. Сигурно има обяснение, защо при цени в Дружба1 от 787Е и в Дружба2 от 863Е се получават цени за Дружба от 492Е. Това при едностайни и двустайни не е така.
Може да получим мнение за този парадокс от администраторите на сайта.
Ти се ръководи от средна офертна цена за Дружба2 от 863Е. В нея са включени и панелните апартаменти, а твоят не е. Съветите на КТРК са правилни, но при грешна база от 500Е.
Моят съвет е да работиш с брокер, от който твой познат е доволен, вместо сам, но понеже и аз съм брокер, тук ще кажат, че мнението ми е пречупено от професионалния интерес.
А теми за това дали да се работи с брокер и каква работа върши той и дали си заслужава, колкото искаш.
И да повторя - не продавай само по тази причина, а само ако имаш поне още една.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-23 07:03 от dragula.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход