Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво е заложено в цената на наема?

Публикувано от larido 
Re: Какво е заложено в цената на наема?
24-05-2009 - 11:35:16
Булкан , докато се изпълнят тези 3 точки може да мине доста време.....
Трябва да има неща като:
-задължителна адресна регистрация(със сурови глоби)
-държавна администратура която урежда спорни отношения
-изискване на гаранти
-промяна на отношенията доставчик-клиент при НЕК , ВиК и други

То навън хората се местят в друга държава и си отдават къщата без никакви притеснения(през агенции разбира се).
Re: Какво е заложено в цената на наема?
24-05-2009 - 12:29:04
BulCan Написал:
> Другите 3 неща, които според мен липсват (а са
> важни и нужни) в наемните отношения в България:
>
> 1. Всички сметки (ток, вода, телефон, отопление) трябва да се водят на името на наемателя ...
> 2. Системата на депозит - при нанасяне трябва д се плащат 2 месечни наема ...
> 3. Държавата всяка година да издава разпоредба с колко процента максимум могат да се увеличават наемите ...

и
4. При влизането се прави протокол - "констат" за точното състояние на жилището ( с точност до дупки от пирони, драскотини и чистота). При излизане се прави също "констат" и се оценяват разходите по привеждане към началния вид. Чак след това се връща (част от) удържания депозит.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
24-05-2009 - 12:45:43
Съгласна съм, но преди това трябва много други неща да се оправят в тази държава, та да дойде редът на уреждане и на тези правоотношения. А засега по стар български обичай се състезаваме в надлъгването. Макар, според мое лично мнение, на нормален човек отсътствие на уредена нормативна база не е повод да не се държи като такъв.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
24-05-2009 - 12:53:41
По същата логика трябва държавата нормативно да определя с колко максимално да се повишават цените на НИ. Малко бягаме тук от пазарната икономика, май. Ако държавата вземе да регулира цени, ще трябва да регулира и доходи, печалби и т.н., което вече ми прилича на познат в близкото минало социален строй...
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 13:57:18
Според ЗОДФЛ на наемодателя доходите се облагат след като се приспаднат нормативно признатите разходи от 10 процента, а те са именно за освежителни ремонти. Т.е. приема се че той от всеки месечен неам заделя 10 процента, които да му послужат за освежаване.

Не може само да се взима, трябва и нещо д асе влага. Тези собственици, които го правят са усетили ефекта.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-26 14:09 от optimistko.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 14:26:58
Начинът на изчисляване на дължимия данък е описан в ЗДДФЛ. Нормативно признатите разходи не се уточнява какви са точно, но пък ЗЗД сочи какви са задълженията на наемателя:
Чл. 231. Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя. Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя.

Чл. 233. Наемателят е длъжен да върне вещта. Той дължи обезщетение за вредите, причинени през време на ползуването от вещта, освен ако докаже, че те се дължат на причина, за която той не отговаря. Той дължи обезщетение и за вредите, причинени от лица от неговото домакинство или от неговите пренаематели. До доказване на противното се предполага, че вещта е била приета в добро състояние.

Смятам, че е напълно нормално наемателят да върне наетата вещ в състоянието, в която я е получил. Разбира се, най-важни са човешките взаимоотношения. От собствен опит знам(отдавам апартамент под наем), че всичко опира до последното. Попадал съм и на наематели идиоти, след които имаше отпечатъци от подметки по стените clap: На такива трябва да им покажеш дебелия край на тоягата и им го показах. Е, не съм ги бил де, ама се оказаха на голям минус. С коректни наематели пък съм бил отстъпчив и съм им правил различни отстъпки.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 18:42:26
В случай че на някой му е любопитно, искам да съобщя че историята завърши се благополучно. Успях да убедя хазаина че трябва да ми върне депозита или остатъка от него след като се заплатят сметките. Все пак, човешките отношения са по-важни от 450 лева и не се струва да си изгубиш лицето заради тях. Всъщност, няма сума за която се струва да го правиш.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 20:46:06
*stop*
А как стои въпросът с бизнес застраховката, защото рентиерството си е нормално бизнес предприятие? С/у незначителна месечна такса си осигуряваш едно относително спокойствие във взаимоотношенията с наемателя. *book*

Да ме прощават събратята наематели, но практиката показва, че в 99,9% от случаите търканията и проблемите идват от наемателя. Ако наема ти е висок или изискванията "високи" то защо си подписъл. На човек му писва от ревльовци и селчовци с високи претенции. В любимият на всички българи "запад" е напълно нирмално рентиера да изиска: писмо от банката, писмо от работодателя, писмо от кредитното бюро, тест за наркотици, препоръка и няколко месечна предплата и парична гаранция (депозит) в случай на щети. И на края ако ви приемат то ограниченията са цял списък: без домашни любимци, без барбекю на терасата, за гащи и чорапи да не говорим, а напоследък и за пушенето. Друг е въпросът че у нас има алчни наемодатели които искат с трици маймуни да ловят, но всеки трябва да си отваря очите, това е бизнес като всеки друг.

Поздрав,
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 20:57:30
avatar
Geto Написал:
-------------------------------------------------------
без барбекю на терасата,

Гето, с такава клауза - договор не подписвам!

:]
Re: Какво е заложено в цената на наема?
26-05-2009 - 21:24:27
larido Написал:
-------------------------------------------------------
> В случай че на някой му е любопитно, искам да
> съобщя че историята завърши се благополучно. Успях
> да убедя хазаина че трябва да ми върне депозита
> или остатъка от него след като се заплатят
> сметките. Все пак, човешките отношения са по-важни
> от 450 лева и не се струва да си изгубиш лицето
> заради тях. Всъщност, няма сума за която се струва
> да го правиш.
>


clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход