Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво е заложено в цената на наема?

Публикувано от larido 
Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 17:15:31
Бих искала да чуя мнение на специалисти относно този въпрос. По-конкретно интересува ме дали цената за освежителен ремонт трябва да се заплати от наемателя който се изнася?
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 18:11:19
За Германия знам, че има такава практика. Даже са ми казвали, че е задължително наемателя преди да освободи жилището трябва да го освежи. За България какво да ви кажа ..... то някои наематели не си плащат сметките, па камоли да освежът жилището.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 19:06:14
Германия не ме интересува,питам за БГ.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 19:49:42
Ами Купувачът го каза - освен, че не е необходимо да се плати ремонта, даже е препоръчително да се оставят неплатени сметки...все пак за България говорим.*pardon*

Ако гледаме формално на нещата, във всеки договор за отдаване под наем има клауза, която споменава задължението на наемателя да ползва имота 'с грижата на добър стопанин', но това понятие е прекалено разтегливо.
Според мен си е въпрос на договорка с ответната страна, но предвид факта, че повечето наемни отношения се разтрогват със скандал (какъвто може да е и вашият случай smiling smiley), няма стереотип, който да следвате.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 20:27:01
Има клауза "с грижа на добър стопанин" и "заплащане на дребен ремонт". Хазаина освен да маже иска да сменя ламинат, поне така ми заяви. В апартамента няма нищо счупено или повредено. Има депозит от 900 лева и незаплатени сметки за парно 450 лева. И понеже депозита охарчен отдавно, ми заяви да си платя сметките, а депозита нямало да ми връща, понеже щял с него да си прави ремонта. Има и друга подробност, хазаина не плаща данъци за тази дейност и договора ни изтече 2006 година и оттогава не е подновяван.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 20:46:43
Ларидо , заглавието на темата е с малко относителен смисъл ....
по въпроса за освежителния ремонт отговора ми е твърдо-ХАЗЯИНА.....
казвам го като живял и отдаващ под наем.....
иначе договор всеки може да си направи според изискванията си
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 20:47:27
Имате ли клауза какво следва, ако не се преподпише договорът преди изтичането му? Ако имате, какво пише там?
В най-лошия вариант ще загубите 450 лв (900депозит - 450 парно). На финала почти винаги има страна, която губи. Единици са тези, които се разделят с добро, за съжаление *huh*
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 21:00:12
Quote

Ларидо , заглавието на темата е с малко относителен смисъл ....

Ще поясня, имах предвид заложено ли перо "ремонт" в наема? Рентиерство е бизнес и като такъв в цената на предлагания продукт според мен би трябвало да се включи естествена и неизбежна амортизация възникваща при ползването на този продукт.

Zrfv, има клауза че договора се счита за прекратен при изтичането на срока на същия. Аз нямах нищо против да му оставя депозита и предложих да плати сметките и каквото остане да не ми връща. Отначало той се съгласи,обаче като разбрал че сметката е 450 лева, каза че не е съгласен че трябвало сама да си ги платя. Струва ми се че не трябва да се прекалява с великодушието, някои го приемат за слабост.
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 21:21:47
Във този случай, нещата отиват към:

Zrfv Написал:
-------------------------------------------------------
ще загубите 450 лв (900депозит
> - 450 парно). На финала почти винаги има страна,
> която губи. Единици са тези, които се разделят с
> добро, за съжаление

По настоящем договор за наем няма. Следователно няма никакво правоотношение м/у наемател и наемодател. Нито той може по някакъв начин да докаже, че му дължите 450 лева за парно, нито Вие можете да докажете, че той ви дължи 900 лева депозит.
Какво правим? Ами изнасяте се напълно и чак когато дойде моментът за връщането на ключовете, отивате при наемодателя и опитвате да се разберете с добро. Най-вероятно няма да успеете да си вземете 450 лева, пиете една студена вода и си живеете живота. Важното е, да си научите урока. Успех!
Re: Какво е заложено в цената на наема?
23-05-2009 - 21:25:59
Не мисля че някой ако замисля цена за наем го прави под формата на "разбивка" с точки като:ремонти , данъци , актуален ОЛП и т.н.
Може да е несправедливо висок или смешно нисък......обзаведен имот , празен такъв....
Май нямаме още добри правила в тази област.....
Мое лично мнение е че месечния наем трябва да е малко по-нисък от ипотечна вноска при около 20% депозит.....
Но говорим за по-уравновесен пазар и оценки на имотите.....
Не говорим за изцепки от сорта на:"Имота ти струва 20 000 лв , значи 100лв наем стигат" : , каквито казани по по-друг начин се прокрадват в някоя стая....не помня къде...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход