Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата 2

Публикувано от Imotenbalon 
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 14:12:17
avatar
Ками, дори и банките да свалят 3 пъти лихвите си, спрямо настоящият си процент, дори и тогава пазара няма да се отпуши.

Отпушване на пазара ще има едва тогава, когато купувачите започнат да проявяват интерес към предлаганото от продавачите.
А за да се случи това е нужно интересите им да се срещнат.
Това няма как да се случи с настоящите оферти на пазара.
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 14:14:59
avatar
Ако банките свалят три пъти лихвите си, ще следва пълен крах (освен ако лихвите за кредит са 4%, а за депозит останат 10%, уха!).
Анонимен потребител
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 15:11:01
Quote

За съжаление, жилище с пари в брой могат да купят пренебрежимо малък % от хората.

А как тогава голям % от хората се юрват да вземат кредити като после ще ги връщат двойно, че и отгоре?
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 15:36:36
avatar
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------
> Цитат:За съжаление, жилище с пари в брой могат да
> купят пренебрежимо малък % от хората.
>
> А как тогава голям % от хората се юрват да вземат
> кредити като после ще ги връщат двойно, че и
> отгоре?


Ами, ей така- както други се юрват да теглят и връщат за бизнес. Явно и едните, и другите, имат някакви цели, които искат да постигнат. smiling smiley
tao
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 15:41:56
Бе цел незнам дали иматцели Ками, ама хорицата искат да живеят като бели хора.
Понякога изкушението е огромно..и не издържат.
Не може да ги наричаме "глупаци" , можем да се мъчим да ги образоваме да не го правят или обществото ни да не ги подлъгва.
..На младо и зелено семейство което живее под наем реклами тип "па-па-па" му действат като на алкохолик който се бори с пиячката да му предложиш 1 бира.
Има и откровенни малоумници които не виждат по-далеч от носа си, за жалост.
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 22:44:02
Лихвите продължават плавния си ход надолу


[money.ibox.bg]



Една трета от българите живеят на кредит

Виските лихви по депозитите задържат и сравнително високо нивото сметките на чужди граждани в левове. По думите му през 2006 г. те са били около 5 млрд. лв. и са нараснали до 18 млрд. лв. през октомври 2008 г. Сега те са около 16 млрд. лв.


[money.ibox.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-08 22:45 от morski.
Re: Преглед на печата 2
08-10-2009 - 23:51:19
Първо искам да благодаря на хората, които систематично публикуват ликнове към статии и новини. Това, поне на мен, ми спестява много време и сърфиране из нета. Освен това ме държи информиран. Предполагам, че не съм единствен, за което свидетелства броя на посещенията на тази тема. Благодаря Ви още веднъж! Да сте живи и здрави!

Второ, ще се опитам да изложа мнението си по тезата на камелия, относно долния цитат:


камелия написала:
-------------------------------------------------------
> Много
> хора тук се питат, кога ще тръгне пазара. Т.е.,
> докога може да падат цените. Аз мисля, че когато
> банките почнат да отпускат кредити на по- ниски
> лихви, това ще стане.

Значи, за да говорим за тръгване на пазара на НИ, е необходимо да уточним какво трябва да се разбира под "тръгване". Според много брокери тук, той си върви и сделки се правят, което никак не е лишено от смисъл и се надявам Камелия да се съгласи с мен за това.
Обаче, действително много хора се питат, кога ще тръгне пазара, което означава, че приемат пазара за спрял. Вероятно и в това има логика. Единствения начин да се вържат тези 2 противоположни тези и да има истина в тях е да заключим, че пазарът в момента е слаб, вял или не това, което ни се иска. Това и приемаме за истина и за отправна точка за по-нататъшни разсъждения. Мисля, че до тук няма да имаме противоречия с мненията.

За банковите кредити:
Действително, лихвите и условията по отпускане на банкови кредити са фактор при пазара на НИ, който влияе не само на оборотите, но и на цените на имотите. Мисля, че и с това ще се съгласят всички.

Други особености на пазара на имотите:
Пазарът зависи и от безработицата и доходите на населението. Доходите определят способността на кредитополучателите да погасяват задълженията си по ипотеките, а съотношението (Цена на квадратен метър на имота/ БВП на глава от населението)*100, показва доколко цената на имот е по силите на населението, или т.н. "позволимост".
Зависи също и от инвестиционните намерения и очаквания.
Всичките гореизброени фактори, (има и други, които не ми изплуват в момента) обуславят най-общо търсенето и предлагането на НИ.

За да се добие по-широка представа, ще се опитам да се спра на гореописаните фактори, влияещи на пазара на НИ по отделно.

Кредитирането:
Всички знаем, че в момента то е неизгодно. Но мненията се противопоставят, като варират от надежди за скорошно "нормализиране", до пълно отрицание на такава възможност. Защитниците на тезата за "Нормализирането" приемат, че "нормалното" кредитиране, се свежда до степените на кредитиране през 2006-2008 години. Нека отдадем необходимата почит и към онези, които се възползваха от "нормалното" кредитиране, което доведе всички ни до сегашното положение.


Според мен, ситуацията на банките в момента изглежда така:

for i=1 to &Bog znae koga
За да тръгнат банките да кредитират "нормално", те трябва да са сигурни във възвръщаемостта на кредитите. За да стане това, първо безработицата трябва да почне да спада, за да са по-сигурни доходите на хората, после цените на имотите трябва да започнат да се покачват, за да са сигурни активите на банките и трето, да има кой да търси да инвестира в имоти и да желае да тегли кредит. За целта се иска само икономиката да отбележи ръст. За да отбележи икономиката ръст, трябва банките да кредитират "нормално".
next i

Доходите на населението, показват способността на населението да погасява задълженията си по заемите, които изглеждат така:

В графиката не е включена стойността на лошите кредити към 31 август 2009 г. - 7,37% от размера на всички борчове.

Безработицата към май 2009:


Позволимостта на имотите изглежда така:


Quote

За да е сравнително единен критерия са взети за пример апартаменти в централната част на столичните градове в съответната държава по цени дадени от анализаторите на Globalpropertyguide, а данните за БВП са взети от страницата на МВФ и отразяват цифрите към края на 2008 година.
Колкото по-голямо е полученото съотношение, толкова по-вероятно е цените на имотите да са надценени. Трудно е да се намери точна граница в която това съотношение е „здравословно“, но както виждаме за част от по-зрелите европейски пазари то се движи в рамките – около и над 5х – такава е картината в Белгия, Люксембург, Германия, Швеция, Швейцария, Холандия, Норвегия.

Виждаме от данните, че съотношението за България е едно от най-високите в Европа – 33,25х.
За съжаление е показателен фактът, че всички останали държави, които имат подобно високо съотношение, а именно – Великобритания, Румъния, Унгария, Украйна, Русия и балтийските страни преживяха тотален срив на пазара на недвижими имоти и силна обезценка на националните валути.

Нека да погледнем и как стоят нещата с инвестиционните намерения и очаквания:


Quote

За първите четири месеца на годината те са 955 млн. евро, което е спад с 50% спрямо същия период на миналата година, когато бяха 1.9 млрд. евро.

Относно търсенето, др. Иванов много добре е описал "ситуацията"
Quote

хора с пари, .........взимат по 500Е лихви на месец
и
Quote

тези лихви по депозитите водят 12-14% по ипотеките и никой не ще да плаща по 450-500Е на месец вноска, при положение, че наема му е 250.

Предлагането:


Съотношение – население/брой на жилищата, към края на 2007 година.

Quote

Общият брой на жилищата в страната достига 3,75 милиона жилищни единици. За София , с новопостроените през 2008 година броя ще достигне приблизително 532 хиляди жилища. За последните 5 години съотношението за страната новопостроени/изведени от експлоатация жилища нарасна от близо 15 до 35х – т.е построените жилища годишно са 35 пъти повече от премахнатите стари.

Та предлагането - не е като да няма.

Нека сега се върнем на темата за "тръгването" на пазара.

Сделки с жилища по години
[източник]

Изглежда, че пазарът е вървял винаги. Просто в последните няколко години се е движил много бързо и сега изглежда, че е спрял. Но той не е.


Що се отнася до отговорите на въпросите "докога може да падат цените" и "кога ще се НОРМАЛИЗИРА пазара", приблизителен отговор дава следната графика:


Сега се намираме някъде тук


Това си е мое лично мнение и не е инвестиционен съвет. Всеки сам си носи последствията от собствените решения.

Цитати и графики - от нета. Дал Гугъл!...:ami:

др. Иванов, страшни глупости изписах пак, а? Споко, издръж още малко :]
*beer*
Re: Преглед на печата 2
09-10-2009 - 00:04:07
Scyther много добра работа си свършил.Дано някои луди глави да проумеят накъде сме тръгнали визирам не само имотите.

*bow*
Re: Преглед на печата 2
09-10-2009 - 00:20:35
avatar
Браво бе!Работлив и умен човек!Подсети ни с Рашко коги наминеме у Варна догодина да те черпиме мастика или каквото пиеш ако не обичаш мастика! *ok*
Re: Преглед на печата 2
09-10-2009 - 00:45:53
Моля, моля! Мастичка, ракийка, биричка - не отказвам. Обаче мастичка с нема да пия, по процедурни съображения... *beer*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход