Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Критичната точка за фалиране

Публикувано от teoteo 
Re: Критичната точка за фалиране
09-03-2009 - 11:10:15
Че то на тях всичко им е шабланно. Бил предвидил кризата в Америка. Поне 50 хил. гадатели, астролози, ясновидци и всякакви шарлатани са я предвидили, това какво говори, че разбират нещо ли? Никой нищо не предвиди правилно за България досега. Даже не я знаят къде е. Няма страна, която да е по-далече от Балтийските от нас, но ни слагат заедно. САЩ да близки с Руанда, отколкото България с Балтика, но кой се интересува.
Re: Критичната точка за фалиране
09-03-2009 - 11:55:35
avatar
Re: Критичната точка за фалиране
Изпратено от: др. Иванов (IP съхранено)
Дата: March 9, 2009 09:54AM

И чия празна глава измисли тези "рискове" за България? Проблеми с финансиране на бюджета - колко трябва да си тъп, за да го определиш като висок? За валутната криза няма и да питам. Единствената валута, която може да изпадне в криза в България е еврото, защото курсът му е много завишен спрямо лева. |отдавна трябваше да е 1 към 1-1,3 евро за лев.

Да бе, левът бил подценен smiling smiley Като е така що не го отвържат и и да го пуснат на форексжиите да видим колко му е реалния курс ? Какво стои зад всички левчета в Бг ? - Отговор: Дългове и бетон smiling smiley
Re: Критичната точка за фалиране
09-03-2009 - 12:01:05
avatar
Джулиус, а как валутния борд в Аржентина беше свален ?
Re: Критичната точка за фалиране
09-03-2009 - 12:14:10
Аржентина имаше по 4 хил. долара дълг на човек, ние имаме по 350. Резервите на човет тук са по 2000 евро, там бяха по 200-300 долара. И много други фактори, за които съм писал тук.

Естествено, че левът е подценен. И заща да го "отвързват"? Дават награда, ако валутата ти е силна ли? Да седи бетон, точно това срещу което всяка банка отпуска кредити. Отиди да изтеглиш кредит и кажи, че имаш за залагане един хотел и идея за висока технология в главата, да видим кое ще приеме банката. А, можеш да им предложиш и автомобилен завод в САЩ, ама сложи една тенекия в гащите преди това. Естествено, че бетона гарантира, да си чул дякой да е ипотекирал природа?
Re: Критичната точка за фалиране
10-03-2009 - 14:01:20
Но високите технологии правят богатите хора още по-богати, а бетонът направи бедните още по-бедни... С бетон (в главата ти) ли ще произвеждаш утре БВП?
Re: Критичната точка за фалиране
10-03-2009 - 15:28:03
Това, което виждам е тежка криза в страните с най-високи технологии. Дащото когато едно нещо от графа технологии мине във високи технологии, значи се е откъснало от реалноста. Фирмата за високи технологии зарибява борсата, прибира парите, отчина БВП на тази база, но ефектът е малък или никакъв. Високите технологии, свързани с борсата съсипаха автомобилната индустрия в САЩ и не само нея. Германия пропищя още преди няколко години - роботи много, но те не внасят осигуровки и не купуват в магазините, за сметка на това оставят на улицата, т.е. на държавно канче, тези които пазаруват и внасят осигуровки. Но в същото време роботите са толкова скъпи, че производството в чужбина е по-изгодно. И накрая ни работници, ни роботи, а богатеещ Китай, Малайзия и др.
Re: Критичната точка за фалиране
10-03-2009 - 15:34:49
Големи смешки. :] :] :]

..отчита БВП... ха ха ха.... тва да не ти е в строителството, Иванов, да отчиташ каквото ти скимне... ха ха ха...


Роботи, Китай... smiling smiley - много ме развесели.

Високите технологии и Иванов - нагледно представено.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-10 15:40 от koganev.
Re: Критичната точка за фалиране
27-03-2009 - 15:41:29
Julius Написал:
-------------------------------------------------------
> Както писах - Ако някой от бордовете ще гърми - те
> са преди нас...
>
>
> Министър: Латвия е в клинична смърт | МВФ подкрепя
> девалвация в Латвия | Литва протяга ръка към МВФ?
>
> p.s.
> В сравнение с тях /поне засега/ стоим малко
> по-добре... тeхните макро-показатели са с
> по-големи дисбаланси!


Явно е така, въпроса е какво я чака България? Едва ли някой се успокоява, че други са по-зле в момента. В моето съзнание има разделение на държавите не само на източни и западни (и то не само в Европа), но и на северни и южни (Русия си е отделен свят). Първите са по-уредени, във вторите е по-весело. Та се чудя, Прибалтика ми се виждат някак си "по-германци и скандинавци", докато ние сме си "по-гърци", как така стана, че "по-германците" са по-зле в момента от нас и това само за момента ли е? Едва ли заслугата е на БСП и ДПС, а и ми се струва, че като цяло в Прибалтика по-малко се краде (и на високо ниво). Изобщо не оспорвам цифрите и финансовото състояние на въпросните държави, опитвам се да си напасна разбирането за света.
Re: Критичната точка за фалиране
27-03-2009 - 16:15:06
Julius Написал:
> По интересно е обаче какво прогнозират при сценарий with a sudden stop in capital inflows and a 30 percent drop in real estate prices!
> Ръст на лошите кредити с 12% и спад на капиталовата адекватност на банките от 14% на 2.5%!

За ръст или за дял на лошите кредити говориш? Ръстът е вече повече от 12% sad smiley
[www.moitepari.bg]
"През първите два месеца на годината ръстът при просрочените заеми е двуцифрен - 19% през миналия месец и 13% през януари спрямо декември 2008 г., показват данните на БНБ."
Re: Критичната точка за фалиране
27-03-2009 - 16:17:27
това което никой не може да проумее е че цените на имотите не са проблемът в момента, проблемът са раздадените кредити и загубите от тях.

единствения начин да се коригира този проблем и да се омекоти рецесията е като се остави пазарът на имоти да си намери сам дъното ако изобщо има такова.

ако трябва да фалират банки и домакинства let be it.

всякакъв опит да се закрепя изкуствено пазара на НИ (с цел 'намаляване на загубите' на банките) ще доведе до изливане на пари в каца без дъно.

факторът който може да стабилизира пазара - платежоспособното търсене го няма и няма и да го има на този етап на цикъла.
всеки опит за промяна на икономическите цикли в една пазарна икономика е обречен на провал.

това което прави Обама в момента ще влезе в учебниците по икономиката като пример за безотговорна анти-икономическа политика, единствения ефект от масовото задлъжняване на бъдещите поколения в америка е да не се допуснат загуби от корпоративните бонд-холдъри на финансовите институции които са раздавали рискови заеми.

"Socialize the risk, privatize the profits" просто не работи и няма как да работи.
безотговорното поведение трябва да се наказва а не да се насърчава.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-27 16:19 от kuku987.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход