Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Къде да купуваме в София"

Публикувано от ltrx 
"Къде да купуваме в София"
15-03-2006 - 19:12:51
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 07:36:25
Да де, ама аз като споменах за живот в покрайнините и ходене на работа с влак (имайки предвид подобрена инфраструктура) хората казаxa НЕ! не става, не щем къщи, не щем покрайнини и никакъв ефект върху пазара няма да окаже подобрената инфраструктура...
Но аз продължавам да си мисля, че ако се следва общоевропейската логика на големите градове (ако е редно да се следва каквато и да е логика в нашенски условия) то наистина хората ще предпочетат да си отглеждат децата на тихо, чисто и спокойно в някое крайградско къще ако им се помогне с пътища и транспорт. Магазините сами ще дойдат.С уговорката че си развихряме фантазията с едно 15-20 години напред.
Анонимен потребител
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 08:15:57
Ти говореше само за пътища. Аз искам училище, детска градина и болница.
Магазините могат сами да дойдат, ама училището надали ще дойде само.
В понеделник сутринта един тир заседнал на Черния кос и познай - движението блокирано за няколко часа. Е как да идеш във Владая да живееш примерно.
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 08:42:01
Автомобилнят транспорт е най-бавен в градски условия и най-непрактичен. Има много негови заместители в основната си част използващи релси - под или над земното равнище.
Думата община иде от "общност" и предполага териториална организация на хора по местоживеене. По турско, както често го споменаваме на последък, еснафа се е събирал, строял сграда, цанил даскал и готово. В днешно време се събират данъци и в градоустройството се залагат еди колко си училища, детски градини, паркове и т.н. на еди колко си души. Ерго, една община като се разраства получава (събира) повече данъци, открива нови училища и т.н. Според теб възможно ли е София да се пълни непрестанно и да се уплътнява до безкрай и да не се открие барем едно ново школо??? Или викаш що да не е възможно...В провинцията се закриват училища защото се обезлюдява и раждаемостта пада. Но на 10 закрити трябва поне едно новоткрито да се пада, нали са отишли някъде тя деца? Да не са 10, 20 да са, 30...Някъде в светлото бъдеще ще почнат и училища да се правят, иначе няма да е светло.
Анонимен потребител
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 08:58:51
Абе аз за София не съм чул да се е открило някое ново школо, ама виж закриват и в София.

Твоята логика е донякъде вярна - в смисъл като станат доста хора ще се открие школо, ама аз трябва ли да живея 5-6 години без школо и да чакам да станат много хора. Втози смисъл така да се каже първите "заселници" го отнасят. Аз искам държавата или общината да каже - тука ще се строи квартал и да направи училището, а не да се строи безразборно и после да се ходи в общината да се молим за училище.
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 09:04:51
Реалността е такава че и в квартал в който отдавна има и училища и детски градини, най-вероятно ще ги водиш на друго място, ако си малко по-претенциозен. Аз съм сменил 4 детски градини без да броя тази която е точно до блока ми, в която ги държах само 1 ден, при което се скарах с глупавата им директорка и ги преместих на по-добро място. А за училището, дето ми е на 50 метра от входа въобще и не съм помислял да ги записвам. Наобиколих 4-5 по-изявени училища по препоръки и накрая ги записах в едно от тях което ми е доста близо до офиса. В началото е по-важно да са ти близо до офиса или на жена ти, защото така или иначе трябва да ги взима някой от вас, няма да ги пуснат сами да си тръгнат, ако ще и блока да е точно срещу училището. По-съществени са неща като занималня, ниво на обучение, традиции и т.н. отколкото дали е до входа ти.
Освен ако нямаш баба да се занимава с тях разбира се, ама колко са такива...
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 09:09:38
Така е редно и така е било - всичките ж.к. са на тоя принцип. Но у нас държава и община не са силни, защото ние не ги искаме силни - ще трябва много данъци да се плащат. И остава само почина "направи си сам" и улица,и училище, и парк...
Анонимен потребител
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 09:17:37
Явно имаме различно виждане за училищата.
Аз мисля че едно дете до 4-клас трябва да играе повече отколкото учи.
Другото което смятам че "елитното" училище е почти толкова вредно колкото и това пълно с ромчета
трето: мисля че детето трябва да ходи на училище с децата с които е всеки ден в квартала
четвърто: дали едно дете се учи зависи както от училището така и от самото него. Да ти кажа много ми е чудно защо се хвърлят толкова пари всяка година за частни уроци. Ами не може ли детето да седне и да научи това което трябва само. И на края пак 60% двойки на история и литература
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 09:35:14
Виждането ти е валидно за едно друго време. Кои са тия деца с които детето е в квартала? Къде си виждал по комплексите малки деца в начална училищна възраст да играят сами навън? Ами че то в моя вход има деца на същата възраст като моите и те не се познават помежду си. Това за което говориш е валидно за места където има повече пространства, дворове и т.н. Там наистина доста деца са на улицата и са заедно през деня. Но дори и там различните деца учат в различни училища според вижданията на родителите, разположение на офис или баба или друг фактор.
В крайна сметка от всичко това са се получили сериозни разслоения между училищата. Не става дума за "елитни" и "неелитни". Става дума за това че някои училища придобиха реноме, заслужено или не, и има енергия, амбиция, желание у децата и т.н. Докато в повечето квартални училища които се водят "неелитни", децата са предимно на родители, които смятат че едва ли не училището е някаква пречка, губене на време, учителите губят мотивация и т.н. Днес нещата са други, няма нищо общо с времето преди 20 години.
Това за частните уроци от наша гледна точка е така, аз никога не съм ходил на такива, както и повечето от моето поколение. Но реалността сега е друга. Някои учители те принуждават по комерсиални подбуди... Тук вече зависи от самите хора, но и средата на училището има значение. Учителите имат и други начини да си докарат нещо допълнително, като разни екскурзии, събиране на пари за това онова и тези неща са по утвърдени в училищата със самочувствие, родителите са по-склонни да дават, което в крайна сметка повдига косвено статута на учителя. А тук сме им в дълг...
Нещата са сложни, не става дума за това детето дали "може да седне и да научи нещо си"...
Анонимен потребител
Re: "Къде да купуваме в София"
16-03-2006 - 09:45:53
Ами да ти кажа детето ми ходи в най-близката детска градина (7-ма). Живот и здраве след няколко години, ако съм на същото място ще го пратя в 73-то училище, пак защото е най-близко.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход