Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)

Публикувано от Uraa 
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
06-12-2008 - 22:36:01
най добрата инвестиция в момента е кеш в долари.
скоро ще стане време да се влиза в американски акции.в момента има компании,на които илда в доходността им е между 5 и 10%.
с други думи-спрямо сегашната цена,раздаващия дивидент е между 5 и 10%.
грийнбул-на БФБ-още много има да пада-тепърва ще има фалирали компании.
отделно на БФБ няма компании,които да раздават дивидент-с други думи,мажоритарите са ограбили миноритарите.едните живеят на гърба на компаниите си,а използват средствата на другите,без да им плащат.
тва значи,че таква компании не могат да просъществуват дълго.
Дивале,има проблем с компании,които се занимават с алтърнатив енержи-проблема е,че се пукна къмодити балона и вече е неадекватно инвестирането в тях,защото трябва да са тежко субсидирани,поради неконкурентноспособността им при цени от 40$ на барел петрол.
петрола е тръгнал към 30$,може и шпо долу.поне до края на февруари няма да се качва-може да държи тези нива,или да продължава да пада,но няма да се качва според мен.тва значи-смърт за алтернативните енергии.
през 70-те години в сащ,когато петрола стига до 70 долара,в следствие на това се появяват много подобни компании,но след като пада,всички зарязват този бизнес.
има голям шанс това да се повтори.
в бг не трябва да се инвестира в нищо-равно е на самоубийство в момента.
ще се получи паричен вакуум и парите ще са най скъпото,а всичко останало ще пада.вече дори е почнало-чувства се затягането,щом банките са спрели да раздават ,а искров намаля задължителните резерви.
това е само началото,паричния вакуум ще се задълбочава в следващите 1-3 години и ще обезцени всичко-имоти,земи,борса и т.н.
заплатите в бг също ще се сринат.
задава се дефлационен процес....а при такъв и високи лихви-иде буря и то голяма.
хем парите ще поскъпват,хем правителството няма да може да им подейства с намаляне на лихвите.
с други думи-поскъпването ще се от една страна заради световните дефлационни процеси,от друга страна заради паричния вакуум,който се задава в бг и от трета страна заради високите лихви.
само едното от трите е достатъчно опасно за икономиката,а трите наведнъж-самоубийство.
в сащ и ЕС вече се борят-печатят пари,както и смъкват лихвите.бг не може да развивеа такава политика,защото валутата ни е неконвентируема,отдерлно сме в борд и накрая държавата е задлъжняла до ушите и не може да разшири паричната маса.
задава се не буря,а ураган.
има голяма вероятност цените на имотите да паднат дори и под нивата на кризата по време на виденов.
по времето на виденов имаше повече българи в българия,отделно не бяха задлъжнели и на трето място нямаше презастрояване.
сега,освен по голяма криза от по виденово време,има и презастрояване,както и намаляло население.
така ще се обезмислят пазарните норми,че не 300 евро може да е средната цена в софето,ами и до 100 евро може да стане.
300 евро цена ще достигнете още другата зима.аз преди очаквах тази цена да се достигне за няколко години,но бг се срива с по бързи темпове,отколкото и аз предполагах.
ПАЗЕТЕ СИ КЕША!!!!!!
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
06-12-2008 - 22:53:57
avatar
@acen1975 и кога според теб е най-изгодно да се влезне в американският пазар и защо? Не забравяй, че големите инвестиционни банки както и доста застрахователи са в Dow и S&P500, а при тях не се знае какво какви загуби са понесли от кризата. Също така и автомобилната индустрия заедно с доставчиците и са там, това прави може би 10-15% от всички blue chips в САЩ. Освен това кризата тръгна от там. Защо не залагаш на европейския пазар? А според теб, по добре ли е да купувам директо индекси или по добре да ги инвестирам в някои фонд, има някой фондове перформват доста добре, специялно тези на GS съм гледал. Комодитис и НИ тепърва ще се сриват още, това стана ясно на всички. Според мен в еврозоната лихвите ще падат още, освен това никой в Европа няма сметка от скъпо евро, осовено големите икономики, мисля, че ЕЦБ ще направи всичко възможно да го държи евтино.

Та кога според теб е оптимално да се влезе в пазара? И как фонд, индекс? И дали америка или европа?

Мерси ти предварително!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-06 22:58 от gekko.
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
06-12-2008 - 23:14:49
първо ще търге американския пазар-в америка първо почна кризата,в следствие от имотния пазар,но въобще не е зле толкоз,колкото ще стане в ЕС.
в ЕС тепърва се започва.отделно европейските банки има проникване от 1,6 трилиядра в източна европа-бг,прибалтиката и румъния.те сериозно ще понесат удара,тъй като са коствени финансисти на балона,който се образува,в следствие на раздаване на пари на банки в източна европа.
отделно цената на енергията в ЕС е прекалено скъпа-имаш френски лобизъм за ядрената енергетика,от там и електрическата-в пъти по скъпа е от сащ,отделно имаш руски монопол върху газта-в сащ вече поевтиня с над 60%....в ЕС поскъпва????
тва е като огромен данък върху жителите на ЕС,както и убийство на конкурентноспособността на ЕС компаниите в глобален аспект.
глобализацията ще удари ЕС много силно-тва е третата причина.ще бъдат неконкурентно способни,освен заради оскъпената енергетика,така и заради високите данъци,заплати и стандарт на живот.
ЕС е бита карта за мен.
да не говорим за бъдещата глобална рецесия и как ще се отрази тва на страни като германия-кой ще купува мерцедеси и БМВ-та??????
сименс пък се изтеглиха от щатския маркет още преди половин година-неконкурентноспособни бяха и не издържаха на евтинитъе цени.
в сащ-аз все още съм негативнонастроен за сток маркета.
но има прекалено много пари в трежърис и рано или късно ще излезнат от там и няма да има къде да влезнат.
никой няма да смее да балонира отново къмодитис,след като се очаква глобална рецесия.....че дори вече е факт.
образува се балон в УС трежърис-наляни са много пари и ийлда бие към 0.
става все по опасно да се влиза там.
тръгнат ли да излизат,ще бъде брутално.......и къде ще ги вкарат тези пари?
единственото место е американски акции.
голям проблем е още дилевъридж процеса-още не е свършил,но свърши ли и излезнат ли балонираните пари,време ще е за влизане.
не бъркай,че мисля,че рецесията в сащ ще отмине скоро-няма,години ще продължи,но тва не значи,че борсата няма да почна да скача.
от година и половина-от как съм по тези форуми,много пъти съм казвал,всички да стоят далече пот всякакви борси!
сега е първия път,когато клазвам,че до половин година ще трябва да се почне да се влиза,но само в американски-никакви европейски или имърджинг маркет акции!
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
06-12-2008 - 23:27:00
avatar
Да но за сега в БГ банковия сектор уж е стабилен, не вярвам да почнат да фалират банки. А рецесията в Еврозоната, колко време ще продължи според теб? Иначе стокс да купувам директо или индекс или фонд? Кое е по-разумно? smiling smiley
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
06-12-2008 - 23:56:42
gekko Написал:
-------------------------------------------------------
> Да но за сега в БГ банковия сектор уж е стабилен,
> не вярвам да почнат да фалират банки. А рецесията
> в Еврозоната, колко време ще продължи според теб?
> Иначе стокс да купувам директо или индекс или
> фонд? Кое е по-разумно?


Не вярваш да фалират банки ли ???? стои и гледаи като вземе народа да не си връща кредитите защото ще трябва да плаща скъпи ток, газ и тн,,,,

За рецесията в ерозоната кои да ти каже ....нали виждаш че целия свят гадае ...
според мен германи и по силните ще се опитат още догодина да се откопчат , накрая обаче винаги някои плаща сметката и тук Асен е прав кои е по подходящ от бри балтииските и източна....при оптимистичен вариянт 2010 за нас евентуално , но до тогава ще са ни изкупили ....


къде си тръгнал да буташ пари , коментирали сме и Асен пак спомена - кеш

И накрая да питам и аз
Асене , разбрах защо мислиш че ВЕИ няма бъдеще и се балонира , но как да си обясня, че има проекти в които участва правителството на Франция,Австрия и др.
Освен това наблягат на това и го правят професионално ,а между компаниите които се занимават с това има дива конкуренция , не за цена а за време ....
големите проекти според мен ще си вървят..

Аз преди не вярвах, обаче като видях какви ги натвориха нашите политици вече вярвам в прогнозите

Някои да ми каже какво става с хората които никога не са имали 5-10хил лева ?
или с другите които трябва да връщат 150хил например
само като си помисля настръхвам.......
ами толкова народ кара на едната заплата .....дори да няма кредити пак е трудно....
имаше някаква надежда че чрез еврофондовете малко ще живнем обаче тц.... даже имаме да даваме .....
днес по телевизията даваха как една жена си счупила телевизора защото съдия изпълнител искал да и го вземе и то представете си за забавени сметки за вода ...
много ми е интересно защо не влязат да вземат от циганите или какво те нямат телевизори ли или тези сателити са за да си варят компоти...... smoking smiley
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
07-12-2008 - 10:36:15
Някой се опита с ирония да говори за "използуване на нещастието на другите да им вземеш имота".
От незнание говори така....
Проблема е че банката ги взема тези имоти. И точно много често лакомията на банките да вземат максимум лихви удушава финансово хората с по ниски доходи.
Вследствие собственика спира да плаща ипотеката и банката взема имота .....
И банката го продава на загуба .... на който плати най-много. Инвеститорите идват като спасители, които дават пари в брой веднага, на закъсалата банка.

Защо банката прави така? - "От лакомия и некомпетентност на нейните служители."
Колкото повече кредити раздадът, толкова повече бонуси получават. (Те банкерите своите пари не дават, а тези на вложители и инвеститори.)
Като следствие банките се натоварват с толкова много имоти, че се чудят как най-бързо да се оттърват защото имотите имат разходи и носят загуби на банките. Обаче много хората са фалирали и нямат пари да купят имот, на който цената му вече паднала в някои случаи почти 4пъти, ПРАВИЛНО ПРОчЕТОХТЕ 4 ПЪТИ Спад. (Това ако не е срив кое е?).
Не виждам как толкова много нискостандартни райони да не ги сполети същото в БГ?

За справка влизал съм в такива блокове във Варна - Младост, където и да ми плащат няма да живея. Един мой приятел си продаде апартамента там в началото на тази год. за 800Е кв. Не можех да повярвам, че е взел толкова пари за апартамент в такъв блок, който не е боядисван от когато са го построили.
(Казах му да ни ги влага никъде, че е опасно, но той реши да купи нещо на зелено и даде капаро 30х.Е на някаква фирма за строеж.)



По темата:
Къде да се инвестира, може и в акции, но трябва да знаеш кои корпорации са стабилни и подценени в момента. Един мой приятел купи акции наскоро на Американски автомобилни компании, на Джи Ем Си на 10 долара. Те никога не са били толкова евтини. Обаче няколко дена след това те поискаха помощ от правителството и акциите им паднаха неколкократно май на около $2.


Ако не разбираш в какво инвестираш, поне намери някой, който разбира и е правил пари. Иначе играеш на тото с инвестицията си.

Аз говоря за НИ защото от това си имам малко понятие. Ако искам да инвестирам в акции ще проуча компаниите и тогава ще инвестирам. Другия вариант да следвам покупките на Уорън Бафет, каквото купи той това и аз ако имам възможност разбира се.
Заслужава ли си човек да инвестира разбира се. Грях ли е да се купи на ниска цена?
Според мен въпроса е смешен, но някои изкривяват нещата така, че според тях е.
Аз за себе си съм убеден, че не е. Ако мога да купя обувките си по време на разпродажба с 50% намаление купувам ги и не се срамувам. smiling smiley




.[www.beinsadouno.org]
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
07-12-2008 - 10:54:38
greenbul Написал:
...........................
> Според мен най-изгодно е да се спекулира с
> отчаянието на хорта, които ще стигнат на ръба.
> Представям си как едно семейство губи и работата и
> дома си. Как обаче да се възползваме от човешкото
> нещастие за да направим пари е въпроса.
>
>



Иронията и поста ти са жалки. Не знам дали имаш мен в предвид, но ако отправяш нападки без доказателства към някого, то просто прояваш ниво на култура, от която след време няма да си доволен..... или просто търсиш да се заядеш с някого за нещо, което си е губене на време и усилия.
Никога не бих съветвал, когото и да е да мами хората и да се възползува от тяхното нещастие за да прави пари.
Ако хората са направили лошия избор да купят на безумно високи цени и сега са във финансова беда заради неразумните си решения, вината в повечето случаи си е тяхна. Аз точно преди повече от година поствах, че пазара на НИ в България е балон и продължавам да го твърдя.

Всичко хубаво ти желая.





.[www.beinsadouno.org]
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
07-12-2008 - 12:46:24
Малко офтопик въпрос към асен1975 - имам ипотечен кредит който не ми тежи защото е сравнително малък, и до края на годината има вероятност да събера кеш ~40% от кредита.
Какво ще ме посъветваш - да погася предсрочно(колкото и да не ми тежи лихвите си растат), или да oбръщам в долари или евро, и да чакам борда да падне?

Поздрави
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
07-12-2008 - 12:56:10
avatar
Защо си мислите, че борда ще падне ? Аз лично в виждам тази тема да се дикутира в пулбичното пространство.
Re: Къде да се инвестира? (Това е за инвеститорите.)
07-12-2008 - 13:30:22
theedge Написал:
-------------------------------------------------------
> Малко офтопик въпрос към асен1975 - имам ипотечен
> кредит който не ми тежи защото е сравнително
> малък, и до края на годината има вероятност да
> събера кеш ~40% от кредита.
> Какво ще ме посъветваш - да погася
> предсрочно(колкото и да не ми тежи лихвите си
> растат), или да oбръщам в долари или евро, и да
> чакам борда да падне?
>
> Поздрави


Аз не съм асен но ти си виж договора за ипотечен кредит - доста от договорите в лева има клаузи за превалутиране....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход