Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ

Публикувано от AlximikA 
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
07-11-2008 - 11:15:26
Когато при смяна на собственика има заварен договор за наем, който не е вписан или с достоверна дата/заверен/, важи за един месец, ако след изтичане на месеца новият собственик не се противопостави, договорът става безсрачен, т.е. може да се прекрати с предизвестие. Всички договорки по него се спазвати и от двете страни. Единствената промяна при прехвърляне на имото кадае срока.

Нот. заверен договор е едно, а вписан друго. Нотариалната заверка удостоверява датата и подписите. Когато договорът се впише/там таксата е висока - % от наемната цена/, той важи за приобретателат/новият собственик/ именно защото е вписан и той е могъл да се запознае с него. Напровил си е сметката, че ще търпи това положение и е купил сградата. Това е разликата. По закон/ЗС/ договорите над 1 г. трябва да са със заверени подписи, но не се спазва.

Наемът може и да не впише, защото самият договор се пази и при нотариуса и отделно е описан в нотариалните книги.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
08-11-2008 - 10:31:24
Не съм изчела всичките 24 страници затова се извинявам ако се повтарям.
Искам да кажа,че и тук,в Англия също никога не се кредитирали панелни жилища.
Когато преди 6 години търсихме жилище попаднахме на страхотна къща с 5 спални,кухня трапезария и хубава градина в скъп район която беше на цената на апартамент с една спалня,хол,кухня и трапезария в същия район.Първоначално мислехме,че е за ремонт,по късно разбрахме,че причината е именно в това,че някой трябва да извади 140 000 паунда кеш което за средния англичанин е трудно.Още тогава очаквах да стане същото и в България и убеждавах майка ми да продаде жилището си което има от родителите си,но...никой не слуша...
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
10-11-2008 - 10:35:02
Нова придобивка. Потребители онлайн.smiling smiley
clap:
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
10-11-2008 - 11:25:18
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Нова придобивка. Потребители онлайн.
>

къде?
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
10-11-2008 - 11:34:31
ааа видях smiling smiley
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
12-11-2008 - 12:24:20
Панелките изпадат от пазара
12 Ноември 2008, 07:58
Източник: Expert.bg
Сн.: Expert.bg - България
Панелните жилища са напът да изпаднат от пазара на недвижимите имоти, показва проучване на в. "Монитор". Много са причините, които ускоряват този неминуем процес.
Първата е, че все повече банки отказват изобщо да се занимават с молби за ипотеки за закупуването им. Трезорите, които все още не са въвели ограничението напълно, не отпускат цялата сума, а само неголяма част от нея. Банкерите са наясно, че най-много след 5-6 години панелните имоти няма да могат да се продадат на стойността на ипотеката и рисковете за заемодателите силно нарастват.
Не бива да забравяме, че животът на панелките е ограничен. Немалка част от тях вече са с изтекъл експлоатационен срок и никакво облепване със стиропор или смяна на прозорците не може да ги превърне в безопасни имоти за обитаване. У нас едва ли ще се намерят пари за тотално саниране, включващо укрепване на конструкцията, подобно на това, направено в бившата ГДР. Повечето собственици на панелки в България едва свързват двата края.
Нежеланието на банките да кредитират сделки с панелки неминуемо ще доведе до спад на цените, каза Константин Пандов, управител на софийската агенция ЕППИ. От началото на годината те са поевтинели с над 10 процента. Въпреки това няма сделки, защото купувачите разбират, че продавачите ще свалят още от цените. Купувачи на панелни жилища са обикновено хора с малко пари. Ако бъде спряно даването на ипотеки за този тип имоти, те ще се купуват само с готови пари и желаещите да инвестират в тях силно ще намалеят, прогнозира брокерът.
В условията, когато на пазара се предлагат много качествени нови жилища, е нормално силно да спадне търсенето на панелки и банките да избягват да отпускат кредити за тях, каза Добромир Ганев от "Форос". В панелните комплекси се строят и нови жилища и те са силна конкуренция, уточни той.
Над половината от сделките с жилища са с кредити и политиката на банките спрямо панелките ще се отрази негативно на този сегмент от пазара, каза Орлин Владиков, управител на "Орвитекс". До началото на 2008 г. цените на панелките бяха раздути и това още повече отблъсна инвеститорите. Силно намалялото търсене ще доведе до спад на цените им. Сделки с панелки винаги ще има, още повече че броят на този тип жилища в България е 700 000.
Динамиката в сегмента обаче ще зависи от много фактори. Един от тях е въвеждането на задължителни нормативи за енергийна ефективност, което ще изисква големи инвестиции от техните собственици и повечето от тях може би ще предпочетат да ги обявят за продажба, прогнозира той.
Политиката на банките връща пазара на панелни жилища на нивото отпреди 2 години, когато също не се отпускаше кредит за пълната цена на сделката, каза Теодора Димитрова, шеф на "ЕРА-България". Вероятно това ще доведе до спадане на цените. Конкуренцията на новото строителство е голяма. В условията на слабо търсене строителите ще предложат по-гъвкави схеми за плащане и така интересът към панелките ще спадне още повече. Всеки би предпочел нов имот пред 30-40-годишно железобетонно жилище, добави тя.
Състоянието на панелните блокове в голяма степен зависи от техните собственици и грижите, които те полагат за поддръжката им. Първата подобна сграда, построена през 1958 г. в София, все още е в сравнително добро състояние, защото обитателите є са я поддържали добре. В същото време блокове, изградени 15-20 години по-късно, са много по-зле. Причината е, че след 1986 г. започна интензивно строителство и са правени много компромиси с качеството.
От лятото на миналата година започна реализацията на пилотен проект за частично саниране на 14 панелни блока в различни градове на страната, за което държавата отпусна по 54,16 лв. на квадратен метър. Според изчисленията на експерти от регионалното министерство, с чието съдействие се реализира проектът, общите разходи на квадрат са над 105 лв., като над 31 лв. на квадратен метър са харчовете за обновяване на общите части на блоковете и тези пари изцяло се поемат от държавата.
Най-много блокове за саниране по проекта - 5, са одобрени в Бургас, 3 от тях са в кв. "Лазур". По 2 жилищни сгради са одобрени за обновяване в София, Благоевград, Добрич и Габрово и един в гр. Сандански. В столицата кооперациите се намират в престижните зони около ул. "Оборище" и в кв. "Изгрев".
В Литва, където имат програма за саниране от средата на 90-те години, държавата връща половината от парите, инвестирани за пълно обновяване на жилището. В Словакия този дял е 30 процента, а в съседна Румъния за тази цел се отпускат безвъзмездно по 2000 евро на апартамент.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
12-11-2008 - 21:54:36
глупости на търкалета !
поредния опит за груба манипулация на пазара на НИ.
Факт е обаче ,че сделките с панелни жилища запазват стабилно ниво - със и без посредници ,със или без заеми-ипотеки.
Факт е също ,че панелните жилища са по-добре проектирани и удобни от над 70% от новопостроените жилища .
Изобщо фактите са важно нещо ... :]
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
12-11-2008 - 22:19:40
Панелното "жилище" е античовешки коптор.Свинската кочина е предпочитано "жилище" пред панела,в който редовно чуваш как съседите се карат за 2 лв. похарчени в повече,как съседа всяка нощ ходи по 3 пъти до кенефа,гонен от безсъние,породено от ипотеката тегнеща на гърба му и осъзнавайки че тя вече е 2 пъти по-голяма от цената на обитаваното от него пространство :]
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
12-11-2008 - 22:57:11
ivo_1 Написал:
-------------------------------------------------------
> Панелното "жилище" е античовешки коптор.Свинската
> кочина е предпочитано "жилище" пред панела,в който
> редовно чуваш как съседите се карат за 2 лв.
> похарчени в повече,как съседа всяка нощ ходи по 3
> пъти до кенефа,гонен от безсъние,породено от
> ипотеката тегнеща на гърба му и осъзнавайки че тя
> вече е 2 пъти по-голяма от цената на обитаваното
> от него пространство


Само прасе което няма грам еститическо чувство може да се зароби в смрад и мизерия. Да не си бил да не знаеш ама аз помня как като светнеш лампата се разбягват хлебарки във всички посоки, как след бай Иван смърдеше асансьора щото същия не се къпеше, знам и за проблемите на съседите отгоре отдолу и от всички страни. Живейте си в кочините, робувайте на банките злобейте, правете, струвайте истинските апартаменти ще започнат да се строят до една година защото хората ще започнат да ги плащат с пари а не хоп в банката и от утре собственик. Да, новото строителство ще падне двойно, а вашите климизарници освен един на друг да си ги шиткате е така по междуселски друго не виждам какво ще ги правите. Честно ви казвам, че 30000 лева за двустаен в Люлин не бих дал посмътно.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
12-11-2008 - 23:39:50
Люлин е Европа точно колкото Детройт е Америка. дори по-малко. а там наскоро продадоха къща за 1 (един) долар. къща, не панелна хралупа в опикан и осран вход.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход