Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата

Публикувано от Imotenbalon 
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 14:00:46
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 14:49:10
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 16:24:07
avatar
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 17:38:12
Ценови „хаос“ на пазара на жилища у нас
20.02.2009 16:51
От: Ангел Милев
angel@investor.bg

В момента жилищният пазар у нас на практика се намира в застой и може да се определи като „пазар с падащи и неясни цени и сравнително нисък обем от сделки“. Това каза Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти по време на конференция за имоти в София.

Днешните купувачи са скептично настроени към вземането на сериозни финансови решения и с това е свързано увеличаването на срока за сделките, обясни тя. Продавачите, от своя страна, все още изчакват и очакват едва ли не някакво чудо, за да запазят цените без особена промяна, коментира тя.

На пазара има стотици хиляди непродадени апартаменти, като само в София техният брой е 115 хил., припомни Тасева обявени по-рано този месец данни на агенцията. Според нея значителна част от тези имоти са обявени на „нереални“ цени. Има голяма разлика между офертните цени на жилищата и тези, на които продавачите са готови да купят.

„За София тази разлика е 12 хил. евро. В това отношение има хаос“, коментира тя.

Също така срокът за осъществяване на една сделка се е увеличил до 4-5 месеца, в сравнение с около пет седмици преди кризата.

Въпреки това сделки на пазара все пак има. Купуват се главно жилища в най-ниския и в най-високия ценови сегмент, като става дума за качествени жилища в добри локации.

Според нея и другите участници в дискусията сега е подходящ момент за покупка на жилище, тъй като на пазара има голям избор и могат да се намерят качествени имоти на атрактивни цени. Тасева обясни, че ако продавачът разполага с нужната сума за покупка на имот, той може да получи отстъпка до 15-20% от цената по време на преговорите, което не би било възможно при нормални пазарни условия.

Тя каза, че периодът е труден и за посредниците и консултантите на пазара на имоти, като някои от тях няма да оцелеят. Рисковете за продавачите пък са да „проспят“ времето, когато е добре да продадат жилището си, защото „никой не знае накъде ще вървят цените“. Дългосрочно те може да поевтинеят още, каза тя, като добави, че не очаква драстични спадове през следващите месеци.


Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 17:47:39
Quote

ой може да получи отстъпка до 15-20% от цената по време на преговорите, което не би било възможно при нормални пазарни условия.

нормалните пазарни условия предполагат ли 100-200% печалба при строителството?
ненормални пазарни условия ли са масовите разпродажби на запад на по 10-30% от първоначалната цена
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 17:57:45
avatar
Хареса ми повече следното
Quote

Продажбите на имоти в сивия сектор са основният проблем на пазара, защото се сключват сделки на по-ниски от реалните цени и това води до нелоялна конкуренция, смята Орлин Хаджийски от Price Waterhouse & Coopers. За да се избегне това, той предлага плащанията над дадена сума да се осъществяват единствено по банков път, което ще улесни разкриването на подривни за пазара сделки.

Е, това вече изби рибата !
Безсрамници, ще продават под нормалните цени ?
Как не ги е срам, сриват пазара ! spinning smiley sticking its tongue out :] :]
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 17:59:52
Но забележете кои се цепи и кои се изкарва специалист - Адрес
аиде моля......
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 18:02:00
Простотията на строителите на обект в Приморско видяхте ли до къде достигна - падна цяла плоча . За съжаление с жертва. Заливали плочата заедно с колоните и кофража не издържал и всичко се свлякло.
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 18:52:24
При спекулация алчността движи пазара. При криза - страхът.
И двете са присъщи на едни и същи индивиди.
До сега реалните сделки вече са с 20-30% надолу. И никакви ги няма. А кризата тамън дойде...
На колко ли ще се сключва сделка след година-две?! *xxx*
Мдааааа, шубето е голям страх.
Подозирам, че хотелите по черноморието до края на годината ще станат обществени старчески домове, а др. Иванов - директор на водопад. :}
Re: Преглед на печата
20-02-2009 - 19:29:10
Scyther Написал:
-------------------------------------------------------

> Подозирам, че хотелите по черноморието до края на
> годината ще станат обществени старчески домове, а
> др. Иванов - директор на водопад.
>
> "Спасението на давещите се е дело на самите давещи
> се."
> Остап Бендер


Подозрения ще имаш и в бъдеще,но хотелите по черноморието,особено тези с нощни заведения си изпълняват предназначението напълно, а именно -перални без накисване!
Статистиката брои туристите от чужбина,едни и същи два пъти-един път на влизане и един път на излизане.По този начин се отчита един и същ турист два пъти и стават двама! Дублираните "мъртви души" изпират повече от 1,5 милиарда евро на сезон,на които се плащат 10 % данък печалба или се реинвестират в някой строителен мегапроект/комплекси,молове и т.н/!На практика това става с "пълна заетост" на леглата или/ и затворените барове в малките часове правят фантастични обороти през каса!Др.Иванов не го мисли!Той е печен кадър и може да пере и на водопад! :]
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.