Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Построяване на НЕО - Възрожденска къща

Публикувано от Geto 
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 21:32:36
Geto ,

Благодаря зя хубавите думи. Застроената площ е 52 кв.м , а РЗП е 130 кв.м. Това , че искаш да строиш падобна къща е много добре. Основното нещо е добрата архитектура. Относно конструкцията има най-различни фарианти - т.е. можеж да я направиш и стоманобетонова . Аз съм по-краен и търся максимална близост до онова време.
Дървения материал е смърч. Бригадата е зидаро-кофражисти . Има доста тънкости по строителството , въпроса е майсторите да имат желание за работа , а не да казват " Мани ги тия проекти , аз ще ти кажа как ще стане". Проблема с хората е доста сериозен . Фирма за дървени къщи едва ли би се навила за такова строителство. Най-важното е собственика да е неотстъпчив и да знае какво иска.
Имам разрешение за две къщи , но само едната съм построил. Цената , която искам е 125 000 Е. Това е за завършен вид и оправен двор с дувар. Двора съм решил да го правя с калдъръми и пътеки с каменни плочи.
Abu
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 21:51:12
Абе все се каня да питам, къде мога да купя хубав дъбов материал? Към 20 кубика и да има от 20х20. Туй Варна егати захлюпения град! В радиус 2 км от къщата ми има сигурно десет склада за дървения и никъде нищо свястно...Тука май е по-лесно да си намеря махагон или бамбук, отколкото читаво българско дърво.
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 21:54:01
4ovek ,

Ако предлагаш технологията на НИПК , то аз съм на коренно различно мнение.
В реставрацията има два подхода - единия е да има разлика между новопостроеното и старото и тази разлика се търси умишлено , другия - разлика неминуемо има , но целта е тя да бъде минимална. Аз съм привърженик на второто , НИПК е приело първото .
Като пример ще дам реставрация на крепостната стена на Несебър при входа на града. Иззидана е стена , като разтвора е оцветен с боя /червена/ , хем да има разлика , хем да пунтира римски бетон. Пускам ти една снимка , където арките са правени с т.н. "римски бетон" . Това пак е ново строителство , но не е правено от паметниците . За сведение , НИПК реставрират църквите с варо-циментов разтвор. Също и реставрацията на цистерната.
Благодарение на НИПК градове като Несебър и др. изглеждат толкова "добре".

[images23.snimka.bg]





Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-01-30 22:06 от argonavt.
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 21:57:00
Abu ,

купи си трупи и ги разбичи.
Abu
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 22:10:56
Сурови не ми трябват, че на един къщата му стана пагода, като реши дървото да съхне. Говоря за КАЧЕСТВЕН ДЪБОВ МАТЕРИАЛ, не питам за цена. Той човека си плаща... Абе накрая пак ще я направим с квото има и ще ме е срам да поствам снимки...
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 22:32:37
С риск всички да скочите върху мен, някой не си ли задава въпроса - Защо е отмрял този начин на строителство? Някога дали са имали магазни за строителни материали. В Щатите дали някой строи като в началото ... Не бива да забравяме традициите, но не бива да отхвърляме и напредъка.
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 22:33:41
Abu ,

Аз доколкото съм търсил , дъбов материал за строителство няма , има само за паркет , дъбови бъчви и др. сувенири. Една от причините е , че ги добиват на 2.50 м. Ако ти трябват талпи 5-6 см. потърси в Габрово, там навремето се свързах с една фирма , но честно казано нямам никакви координати. Какви разфасовки ти трябват?
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 23:12:00
bulhomes ,

Ще се опитам да изложа моето мнение.
Аз смятам , че човек освен тяло има и душа. Много от нещата , които ни заобикалят са в съответствие със състоянието на духа на човека.
Възраждането - борба за самостоятелна църква , борба за освобождение , културен подем. Това е време на възвишени идеали. Съответно отражение на архитектурата и строителството - също подем.
Следващите десетилетия- затваряне на човек в себе си . Западно влияние от това , че доста хора пращат децата си да учат в европа. Масово навлизане на тухлата в строителството . Сградите са красиви , но претенциозни и стоящи като самовлюбени.
Следващите десетилетия - социализъм . Времето на безличието и фалшивите идеали / тук да ме простят някои хора/. Липса на свобода. Отражение в жилищата - панелното строителство.
Последните няколко години - напъни да има интересни сгради , но още боледуваме .

Навремето къщите са се правели с душа и умения. Сега бързаме да строим и претупваме някои работи. Строителството на Възрожденски къщи е доста трудоемък процес . Има много ръчни работи , които дори и със съвременните технологии не могат да станат.


Abu
Re: Построяване на Възрожденска къща
30-01-2008 - 23:41:16
argonavt ,
Габрово не ми е далече, ама нямам оферта. Поне 5 м3 20х20х4 м. Другото по-ситно.
Ша та замола да ма светнеш и за друго - две слепени чамови 5х10 са по-здрави от една цяла 10х10. За дъба важи ли? Не го познавам матриялът просто...

Изненада ме с отговора си на bulhomes. През цялото време се чудех как колегите искат Възрожденска къща, а нямат Възрожденски дух. Пък може и да имат, ама за него не говорят. А къщата е паметник на строителя й... И по-малко на собственика.
Re: Построяване на Възрожденска къща
31-01-2008 - 01:50:14
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> argonavt ,
> Габрово не ми е далече, ама нямам оферта. Поне 5
> м3 20х20х4 м. Другото по-ситно.
> Ша та замола да ма светнеш и за друго - две
> слепени чамови 5х10 са по-здрави от една цяла
> 10х10. За дъба важи ли? Не го познавам матриялът
> просто...
>
> Изненада ме с отговора си на bulhomes. През цялото
> време се чудех как колегите искат Възрожденска
> къща, а нямат Възрожденски дух. Пък може и да
> имат, ама за него не говорят. А къщата е паметник
> на строителя й... И по-малко на собственика.


Еех, има го, има гооо!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход