Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Построяване на НЕО - Възрожденска къща

Публикувано от Geto 
Re: Построяване на Възрожденска къща
09-02-2008 - 22:48:56
Колеги Камелия и Аргонавт, ако можех използвам това, което е построено нямаше да се замисля изобщо, само че не мога. Това са факти, а не въпрос на мислене. Ако държите мога да опиша достатъчно подробно мотивите си, но смятам, че не е необходимо, тъй като е друга тема. Наистина първи етаж от камък не предполага задължително възрожденски стил, но аз предпочитам като ще е гарга да е рошава. Винаги са ми харесвали този тип къщи и се надявам да успея да го докарам някак си. Като разположение на първия етаж засега съм се спрял на стандартните дневна с кухненски бокс, една спалня, кабинет, баня, тоалетна, парно отделение. На втория засега сме планирали две спални, баня, тоалетна и нещо като килер. Май нещо такова трябва да излезе с РЗП около 150 - 160 кв. м. Все пак ми предстои и консултация с архитект...
Пе6о, а каква е разликата в топлоизолацията при вариант каменен зид - стиродур - тухла - вътрешна мазилка.
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 08:40:47
Shooter33 ,

Стискам ти палци да попаднеш на добър архитект и конструктор , а не забравяй , че ти си инвеститора , за да я направиш с излъчване , а не да го докараш някак си. Наистина като ще е гарга да е рошава. Казвам го от личен опит.
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 10:21:04
Стиродура или каквато и изолация се избере, не може ли да е между камъка и бетонната конструкция?? Може, ама къв е смисъла? Освен това така се осигурява донякъде обща работа на стоманобетонната и зиданата конструкция, въпреки, че не се разчита на зиданата.

До колкото разбирам сутерена е изцяло бетон, няма зидано с тухли???Сравнявайки този начин(допускам че няма тухли в сутерена)и зидания с тухли сутерен,оскъпява ли се строежа??? Вътрешните стени в сутерена са тухлени, но не са показани в този детайл. Естествено, че каменната зидария, кофража, армировката и бетонирането са много по-скъпи от тухлената зидария.

Как е построен горния етаж, мисля че може всякак си, аз например бих го направил от дърво. Горният етаж е само загатнат в този детайл. Мислех, че се разбира, че е от дърво.

1. в сутерена правиш стоманобетонова стена , което е досто скъпо , не е екологично и не е естествено. 3. Дублираш каменния зид със стоманобетонна стена , като можеш да я замениш с тухлена зидария например. Ако толкова се страхуваш от земетръс , можеш да сложиш греди и колони само оковръс в тухлената зидария. Кажи нещо, дето не го знам. Екологичното е относително понятие. От земетръс и да не се страхувам, трябва да се съобразя. Минимумът на стоманобетонни елементи в масивния сутерен е = ивични основи + колони + греди между тях. Тук при такива яки сутеренни стени шайби не ти требват.

2. Междеутажната плоча е стоманобетонова , което е носещата конструкция и е дублирана от гредоред. Тук можеш да минеш само с гредоред - без стоманобетонна плоча. Нали разбираш, че плочата трябва да е обрамчена с греди и когато и те са стоманобетонни /при твоя случай нама друг начин/ , много от тях ще останат видими в помещенията , което е коренно различно от дървени греди/ не се възприемат нормално в помещенията/. Не е съвсем дублирана. Върху етажа си е стоманобетонна с отгоре е само дюшеме. В еркера е дървена. За да не се дублират, може плочата да излезе и в еркера и да се носи сама или от обратни греди, а да се маскира с дървенарии. Такива са повечето имитации и впечатлението ми е, че са зле прикрити и стоят фалшиво. Между етажите може да е само гредоред, но не ми харесва, защото е пожароопасно, недостатъчно шумоизолиращо и най-вече проблемно в бани и кухни на горния етаж. Дори да е само гредоред, без стоманобетонни греди под него не може да се мине. Във всеки случай те (заедно с колоните) могат да бъдат скрити в стените.

4. основите така излизат много тежки , като можеш да се разминеш с доста по-леки основи. Основите (под кота терен) съм ги дал само схематично и съм написал, че подлежат на изчисление. Може да се окаже, че са достатъчни и по-тесни ивични фундаменти.

5. Сантрачите са с доста галямо сечение . За мен 7/7. Въпросът е от архитектурно-естетическо отношение. Тук те са само декоративни, но са взидани в камъка за по-голяма достоверност на имитацията.

Печен архитект в БГ след 50 години комунизъм е много , много голяма рядкост. Дам. Тогава се ставаше архитект с вуйчо владика.

Наистина ме убедихте да се опитам да измисля вариант с по-малко бетон. Другото, което ме притеснява, че еркерите на старите къщи се носят от видими дървени греди и то в двете направления, а тук ако са такива и върху тях изолациите и пода ще стане много дебела междуетажната конструкция, а ако са имитация окачени под плочата ще личи.
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 10:43:32
Shooter33, замислял ли си се да преправиш старата плевня в нов елемент от допълващото застрояване - барбекю/лятна кухня, или просто навес, сушина за раздумки? Често старите плевни са строени на границата на имота и тъкмо затова са още по ценни.
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 14:32:19
avatar
argonavt Написал:
-------------------------------------------------------

> Печен архитект в БГ след 50 години
> комунизъм е много , много голяма рядкост.
>


Тук грешиш! Печен архитект в последните 18г. няма да намериш,защото на по-възрастните им биха дузпата,а младите няма от кого да се учат. sad smiley
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 14:37:14
avatar
Малко офф ... И преди и сега има доста печени архитекти! Е, има и много, ама много боклук. Едно време на кофти архитектите ги назначаваха за чертожници, а сега ....
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 14:43:48
Argonavt, като казвам "някак си" имам предвид, че още не съм измислил на 100% всичко как искам да изглежда, но от началото на строежа до края компромиси с това което вече съм решил няма да се правятsmiling smiley). По въпроса за излъчването - много се надявам да успея да се справя, въпреки че се сблъсквам за първи път с подобно предизвикателство. Благодаря за пожеланията!!!
Колега Цанков, наистина съм се замислял да използвам плевнята за нещо като голяма "беседка", но дългата и страна е отдала и има наклон, така че разрушаването и е само въпрос на време. Късата страна най-вероятно ще бъде част от една не толкова голяма, колкото сегашната постройка, в която предвиждам задължителните барбекю и една голяма дървена маса с мноооого място за сядане около неяsmiling smiley Освен това имам обилно количество стари турски керемиди, с които смятам да я покрия
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 16:18:12
Което ми напомня да задам въпроса: Как стоят нещата с поставянето на турски керемиди и каменни плочи в съвременни условия? Старата технология на лепене с кал и лайна е неприложима. Вероятно трябва да се сложи воалит, летви и върху тях керемидите, но няма ли да се свличат, защото за разлика от съвременните керамични керемиди турските нямат ръбове за закачане към летвите?
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 16:32:26
Нали някой спомена че има нови "турски" керемиди които са с ръбове???
Re: Построяване на Възрожденска къща
10-02-2008 - 17:52:53
avatar
pe6o Написал:
-------------------------------------------------------
> Което ми напомня да задам въпроса: Как стоят
> нещата с поставянето на турски керемиди и каменни
> плочи в съвременни условия? Старата технология на
> лепене с кал и лайна е неприложима. Вероятно
> трябва да се сложи воалит, летви и върху тях
> керемидите, но няма ли да се свличат, защото за
> разлика от съвременните керамични керемиди
> турските нямат ръбове за закачане към летвите?

Плочите също нямат ръбове.Всяка една е била номерирана и поставена на съответното място,след предварителни изчисления. За съжаление,почти не са останали майстори, способни да го направят днес.Специално за плочите-не са ги лепили с нищо.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход