Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся Архитект

Публикувано от goran 
Re: Търся Архитект
23-11-2008 - 21:31:39
bob_bs Написал:
-------------------------------------------------------

И хората биха си
> задали въпроса "как можете да извадите 400000Е за
> построяването на сградата, а да не можете да
> дадете 10000Е за проектиране".
> Моля да не приемате горното за упрек, споделям Ви
> мои впечатления
> Поздрави!
Тоя въпрос не би стоял пред умните хора, разбира се , че за строителя ще е по-лесно да се разплаща след първите продажби, които не е желателно да са в много ранен етап, така, че има някаква логика в такова разсрочване smiling smiley
10-12 евро не е висока цена, до скоро се плащаха по 16 тук-там, може би на хора, които "държат" в ръце и одобението на проекта и издаването на разрешение за строеж без допълнителни усложнения, които биха се породили, ако одобряващия не е взел някой и друг левец за огромния труд да разпореди на компа да изготви проект.
А какво разбирате под "частичен проект"?


Re: Търся Архитект
23-11-2008 - 23:27:26
Като казах "цялостен проект" имах предвид, че 10-12Е/кв.м е цена за всички специалности по проекта.
Ясно е, че от гледна точка на строителя е най-добре да отложи плащането колкото се може по-дълго, но се поставете на мястото на проектантите - дават Ви завършен проект, на базата на който да можете да започнете строителството, без да им е заплатено за труда. Какво ще им гарантира, че няма да фалирате (не го пожелавам никому)?
Може би ... ако заверите в общината идеен проект, това ви дава право да изградите сградата до кота нула. Плюсовете в този случай са:
- дължите минимален хонорар на архитекта (процент от дължимия за технически проект хонорар) + 200-500лв на инжинер-конструктор за конструктивно становище.
- шансовете ви за ранни продажби се увеличават - потенциалните клиенти ще се убедят, че не си заравят парите в дупка в земята, а в наистина стартирал обект.
Поздрави!
Re: Търся Архитект
24-11-2008 - 08:10:20
В никой случай не съм имал предвид да получа готови проекти, а проектантите да си чакат парите, става дума за разплащане да речем на някаква сума /разбира се, разумна за двете страни/ при архитектура и конструкция, които по едно време бяха достатъчни, за да вземеш разрешение за строеж, и на ниво втора-трета плоча разплащане на 100% и получаване на останалите проекти, или нещо от тоя род.
Макар... Да съм виждал кошмарни проекти за ВК...
А в каква степен е допустимо запознаване с конструктивните проекти по време на проектирането / не най-просташко вмешателство, а просто поглед от очи, дето са отслабнали от гледане и изпълнение на проекти около 20-25 год/ всеки знае , че всякакви проектанти се появиха /не че изпълнителите сме нобелови лауреати/ , а и скоро гледах жилище от ... Една стая с тоалетна , това на доста прилична площ- по мое мнение - слаб напън за добро разпределение и много оптимизъм от страна на строителя по отношение на търсенето на подобни жилища.
Re: Търся Архитект
24-11-2008 - 10:18:46
В повечето случаи Вие плащате на архитекта, а той разпределя парите на останалите специалности. Така че преговаряйте с него. Ако може да убеди инжинерния екип - чудесно за Вас.
Запознаването с конструктивните проекти не би трябвало да е проблем. Организира се тристранна среща с Вас, архитекта и конструктора и се запознавате с кофражните планове.
Относно разпределенията - в зависимост от организацията на арх.проектиране можете дори и всеки ден да ги коментирате с архитекта smiling smiley Имах случай, при който завърших идеен проект за заверка в община за 9 дни, като първите 4 дни всеки ден се виждах с инвеститора, за да е в течение на нещата.
Поздрави!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход