Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся Архитект

Публикувано от goran 
Търся Архитект
22-05-2007 - 15:21:27
И такааа след дълго търсене и след фал старт се здобих с така мечтания парцел.
Сега започвам крачка по-крачка смело напред към построяването и на МЕЧТАНИЯ ДОМ.Молбата ми е към наскоро строилите magea,rado,StefanB или някой от другите съфорумци може ли да препоръча архитекта с който сте работили става въпрос за около 150м2.РЗП. smiling smiley
Re: Търся Архитект
22-05-2007 - 15:49:27
Нъамаш грижи да ти дам номера, но се боя, че стана много голям вече и едва ли ще се занимава с няма и 200 квадрата. Скоро бях при него, зарил се е от работа - молове, кооперации... Ако искаш, обаче, ще го питам.
Но те съветвам първо да изясниш за себе си какво искаш да ти се проектира, най-добре е да намериш нещо подобно в списание, като визия - тип, например - с модернистична, кубична форма, или тип градска къща, или вилна или нещо друго, абе да можеш да му покажеш какво търсиш като визия, излъчване, а после и като му дадеш заданието - колко стаи, как разположени, на колко етажа, къдее стълбището и види парцела и се разберете къде би следвало да я разположи и как да я завърти, съответно кои помещения от коя страна ще са, да може бързо да ти направи идейния проект и да можеш да го мислиш...
Re: Търся Архитект
22-05-2007 - 17:58:10
И аз съм горе-долу на същия хал, може да изпращате координати и на мен. В моя случай ще се проектират 250-300 кв.м., но със заложена етапност на изпълнението.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 09:24:04
Благодаря ти Стефане но не ми се иска да ме вместват в програмата си и да се моля да ми вземе парите.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 10:19:34
Горан, нямаш голям избор. Добрите проектанти са страшно заети и имат много работа. Такъв е момента в държавата просто. Строи се "на всеки километър". Трудно ще намериш някой хем добър, хем свободен. Може би някой млад архитект, който все още си търси клиенти. А за израза "да ти вземат парите"- хонорарите в БГ са толкова мижави, че не могат да са проблем за някой тръгнал да строи къща. Сигурно комисионната на бгокера ти е по-голяма от това което ще платиш за труда на 7 инженери и 1 архитект. Успех в начинанието. И не пести от проектиране - ше ти излезе солено.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 11:13:58
e, stoma, eдва ли има толкова висока комисионна или, напротив, толкова евтино проектиране...
Доколкото зная, върви около 10 евро - всички части, като сложиш и таксите, които вече са си цифра, и съпътстващите разходи, които едва ли няма да си поискат особено ако те усетят че гледаш да хванеш сезона и отиваш на грубо РЗП*13-14 евро.
А че не бива да се пести от проект - с двете ръце гласувам. Оказва се, че формално една лампа или стена не можеш да преместиш без да се опише в екзекутив, камо ли за по-сериозни неща. Освен това, чисто практически - като има всичко на проект, оставяш ги и искаш да е изпълнено, като си правиш хрумвания - майсторите в най-добрия случай питат по 10 пъти, в най-лошия импровизират...
Етопри мен искам още един вертикален щранг на канала - къде ще мине, как ще мине, каква армировка има, какво могат да отрежат, ако се наложи, консултация с конструктора, абе чудо....
тАКА ЧЕ, гледай да премислиш всичко отсега, или по-лесното, но по-скъпото е - добър архитект водещ добри инженери по различните части, не просто да нарисуват нещо, че да се вземе разрешение.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 12:22:36
Зависи къде е парцела - скромен парцел 50000Е - 2,5% комисион - 1250Е . А 150м2 по 10 Е са 1500Е но ги вземат 8 души. Това имах предвид, а за рушвета, лично аз не давам и нямам проблеми. Като съм си по закон няма какво да кажат. Прав е Стефан. На майсторите всичко трябва да им е ясно и да не се оставят да "творят" на място, защото ще го направят както на тях е по-лесно, а не както ще е по-добре за собственика. Но с железни нерви всичко става.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 13:00:28
Дойдохме си пак на думата-тази "мръсна гад"-брокера и неговия комисион.Само,че за 10Е трудно ще намериш архитект,който ще ти подготви проекта /папките/ в завършен вид.Стефан ти обясни,че отиваш на 13-14 Е ,но ти го подмина.А какво ще кажеш ,за типовите проекти,които ползват?Колко труд се влага за да го поразчупиш тук-там.Огледай се по новите квартали на София и ще видиш,че новото строителство започна да прилича на панелните квартали-еднотипно и грозно.Добре,че играят с цветовете.
Горане,когато приключиш,сподели на каква цена ти е излязло това удоволствие.
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 13:05:17
И на мен ми е интересно. Не съм обиждал никого, само посочих колко души работят по един проект - 8 души. А 13-14Е било с таксите. Е че кой да плати таксите? Нима при сделка брокера плаща таксите при нотариуса?
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 15:05:36
Не се хаби да им обясняваш - не са наясно изобщо с това какво точно представлява проектанския труд и как се различава добър проектант от некадърен.
Изобщо хабер си нямат, че заради ниските хонорати - според тях космически - плащат след това десетки хиляди левове в повече. Изобщо не се замислят, че на 8 мангала за изпънение на топлоизолация плащат повече на квадратен метър за труд отколкото на 8 висококвалифицирани специалисти. За същото това вложено време.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход