Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся Архитект

Публикувано от goran 
Re: Търся Архитект
31-05-2007 - 16:34:35
Аз не виждам какво да те хързулне архитекта. Ти му даваш заданието, той почва работа и когато одобриш идейният проект започва истинската работа. Ти ако си следиш нещата какво да те прецаква?
Не знам какво значи детайли на план. Ако се има предвид инженерните специалности, то дори и да изкарва нещо теб не те вълнува. Архитекта ти дава комплексна цена. И той е водещия в изработката на цялостния проект.
Просто трябва да попаднеш на добър архитект и да си следиш нещата.
Вертикалната планировка се прави от геодезист. Между другото се изисква от общинската администрация.
Това е. Успех.
Re: Търся Архитект
31-05-2007 - 18:08:18
При положение, че хонорара за проекта е несъществена част от парите , коиот ще изсипеш за реализацията му е просто смешно да се притесняваш в какво ще те хързулнеsmiling smiley
Един архитект ми разказа следния случай - възложителят не искал мазета само за да не влиза в проектантския хонорар. Оказало се в последствие, че някой му бил казал, че екзекутивите не се заплащат и затова човекът решил да спести. Станал здрав скандал като проектантите му заявили по-висока цена за екзекутивите отколкото за проекта на кв.м. - били измамнициsmiling smiley Та ако питаш въпросния възложител - хързулнали са го, ако питаш мен - имла е късмет, че изобщо са се навили да му помагатsmiling smiley
И в крайна сметка ако си тръгнал да търсиш архитект с идеята, че ще те хързулне - по-добре се откажиsmiling smiley
Re: Търся Архитект
31-05-2007 - 20:21:39
4ovek-Ти да н се опитваш да ми внушиш,че като съм приготвил пари за строеж и хайдеееееее да не го мислиме много ще ги сипвамееееее.
Точно и ясно съм конкретизирал за какво иде реч.Още на миналия пост мислех да ти кажа,че с постовете ти не си ми полезен.Тарся мнение от хора които са препатили а не от сорта "Един архитект ми разказа следния случай.... "ИЛИ "Аз не виждам какво да те хързулне архитекта"????????
Вярно ли е ,че архитектите си спестяват количествената сметка,детайлите и т.н.???
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 08:46:49
Не си спестяват нищо - количествената сметка и детайлите не са предмет на техническия проект, какъвто ти ще си поръчаш с цел да спестиш някой лев.
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 09:17:28
Горан, има една наредба №4 от 2001г. Там ясно е описано какви са фазите на проектиране и какъв е обема и съдържанието на съответните части. За издаване на разрешително за строеж е достатъчен технически проект, който както разбра не включва детайли, количествени сметки и спецификации на дограма. Ако ги искаш, заплащаш допълнително. Повечето хора не си ги поръчват. Разчитат на майсторите и техния опит. И ако не вземеш някои много евтини "майстори" дето вчера са започнали да строят няма да имаш проблеми. Но наистина, ако толкова се плашиш от измами с проекта, то бедна ти е фантазията какво може да ти се случи в строителството и до какви загуби може това да доведе. Не се плаши толкова от проектантите. По скоро разпитай подробно обявената цена какви части включва, какво допълнително ще се изисква от теб в общината, за да си знаеш предварително и да не си с усещането че те мамят. И ако видиш кремвирши за 2лв. не си мисли, че в тях има месо. Проектирам от 20г. но големи обекти, затова мога само да те ориентирам предложената ти оферта нормална ли е.
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 11:23:40
Непременно искай количествена сметка. Не че можеш да очакваш да се изпълнява после написаното 1:1, но е много добър ориентир, както за искане на оферти, така и за контрол впоследствие.
Например моят покрив според кол. сметка е 240 кв. Фирмата купи 3 топа подпокривно фолио за покрива по 75 метра. В следващия документ, който ми представиха - образеца за СМР с разбивки на труд и материали, гледам още 2 топчета - веднага си правя сметката - 350 и отгоре квадрата - викам ало, че припокривате и има фиа, ясно, но тука отиваме на 50 процента отгоре... Оказа се, че снабдителя малко "пообъркал обектите". Иначе се пазарува веднъж и се разкарва, куче влачи рейс и може без да искат, може и съзнателно да си вземат парите от двама за едно и също - най-добре можеш да се ориентираш по тази сметка.
Друг е въпросът, че за да не си изненадан винаги следва да сложиш поне 20% непредвидени, не може всичко да е предвидено, по-скоро сигурно може, но в БГ би ме учудило... Но пак е много полезно. А и на фона на общата цена на проекта не е скъпо, при мен договорената цена включваше количествено-стойностна сметка по дефиниция и я имам за всяка част. Ето сега зная грубо калко и какъв кабел да купувам, не ходя да меря с метъра. Ако не стигне, щото нещо друго съм се сетил - ясно, но като купувам по 300 м. кабел от 1.5 и 2.5 кв. ползвам 30% отстъпка в магазина, отделно фактурата е на фирма на приятел - още 10 % от ДДС и кабела ми излиза почти наполовина. Така с тръбите, така с мазилката....с изолациите...
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 12:57:19
препоръчвам ви едно проектантско бюро от млади архитекти - ABSTRACTA!
правят много готини неща, печелили са конкурси...мисля, че ще останете доволни от
обслужването и цените smiling smiley имам само gsm: 0887 76 57 97. успех!
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 13:52:20
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Не си спестяват нищо - количествената сметка и
> детайлите не са предмет на техническия проект,
> какъвто ти ще си поръчаш с цел да спестиш някой
> лев.

Така като ти чета постовете се чудя ти освен да спамиш по-темите имаш ли си друга работа?
confused smiley
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 13:55:02
До r_stoma:Може ли линкче към наредбата за да се запозная аз и всички интересуващи се със нея.
Re: Търся Архитект
01-06-2007 - 14:01:35
Благодаря на StefanB.Такива постове очаквам да четав темата от хора минали по-пътя по-който съм се запътил аз и другите които четат темата а те не са никак малко съдейки по-броя показвания на темата.Задължително ще поискам количествена сметка не съм ефтин на брашното и скъп на триците както предполага 4ovek. smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход