Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?

Публикувано от zestate 
Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
20-02-2007 - 21:23:54
Колеги, дали някой от вас е преживявал въпросния ад да осигури електрозахранване с трафопост? Чувал съм че се изгражда за собствена смета, като после енергото трябва да го изкупи. Но също така съм чувал че е доста трудоемка работа, изискваща яко нерви и връзки. Някой има ли идея колко струва подобно начинание?
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
21-02-2007 - 10:36:10
Da, az!

Но първият заселник през 95 год (тогава са били върнати тези няколко декара ) се е погрижил още тогава да направи стъпки пред общината и парцелът под мен е отреден за озеленяване и трафопост, което за моя радост гледах и в новото градоустройство - не му е променео предназначението. А то не е, защото:
Той, като си е уреждал тока са му искали да има място за строяж на трафопост - това е направил и да има проект, съгласуван с тях, за да го строи и те да му го изплащат. Той е направил проект и те са му пуснали временен ток. Добре, ама междувременно никой не се е появил желаещ за ново включване наоколо него и си останал с временния ток.
Аз като се появих през 2004 от енергото ми тропнаха предписание да се свържа с него и ми обясниха кротко, че като си построим с проекта траф, те щели да ни го изплащат 10 години. Казах им, че не съм строител на трафове, и те казаха че да, залегнало е в строителната им програма и ще се строи, вече не се дарявал трафа, както било преди и било добре, че има парцел, ама те нямали жиза за строеж и ги бавела СГО защото си правели там далавери и нарочно не ги подписвали. И така 1 година - нито временен ток, нито трафопост, нито дори договор за временно и/или постоянно присъединяване. Никакво движение по молбата ми. Един се опитва да ме рекетира - казах му че зор нямам, те пък дойдоха и глобиха съседа че ми е дал ток от неговото табло.
Скъсах ги от жалби. Накрая успях да се свържа с чеха - шефа им и 2 часа след разговора с него ми звъннаха от Симеон и ме поканиха да дойда в удобно време и да си подпиша договора а след 1 седмица ми инсталираха табло за временен(за строителство) ток, но казаха, че докато не построят (забележи - построят, не аз да построя) траф под мен, оттук че ми дадат и постоянния ток. Засега имам 15 киловата строителен, договорът ми е за 25 киловата постоянно захраване.
ПЛатил съм веднъж 2400 лв. за постоянна мощност, веднъж 700 за строителна (нищо че е една връзката, но нямах повече нерви...) и депозит от 400 лв.
Та така....
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
21-02-2007 - 11:39:12
Добре си се оправил... Сега и аз започвам подобна сага... реално на 100 м от мястото има ток но "нямало мощност". Един съсед ги е скъсал от жалби, включително и ДКЕВР в резултат на което е подписал договор за електрозахранване, като обаче са го отсвирили за 2008 г., като те са се задължили да изградят мачтов трафопост. Горкия човечец, направо ми става жал - построил е къще 1994 г, като вече 13 години се бори за пустия ток.

Аз ще кандидствам за предварителен договор, и не се и съмнявам че ще ми дадат предписание за трафопост. Но после със строителното разрешеително ще искам временен ток, който си мисля да го оставя за постоянно... Но приказката ти че след разговор с чеха са ти се придвижили нещата направо ми оправи настроението... Защото чух разни суми от порядъка на 120000 лева...за тоя трафопост.. а после го изплащали 10 години.
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
21-02-2007 - 11:53:54
Da, не се учудвам, масово така се прави, защотосе строят блокчета и инвеститорите си плащат, именно плащат на фирмите за трафове. Защото не е възможно ти просто така да си купиш или построиш траф, правят го подизпълнители на Енергото, те са лицензирани.
Абе, обръчи и обръчета, но има някакъв смисъл - все пак ако всеки почне да си строи както му падне, ще стане страшно.
Та, просто нямам идея как и кога ще си решиш въпроса.
Дори мой колега на който разказвах по темата ми завидя, защото те със съседите като видели че няма оправия се разбрали и един от тях отстъпил земя от парцела си, за което другите го обезщетили, представяш ли си... И после направили трафопост, мисля около 100 бона казваше че струвал. Отделно тичането по въвеждане в експлоатация, проекти и пр....Енергото вече им го изплаща. Но какво ли вече не се среща..
Дано имаш късмет да те закачат на времянка, те "разплитат" както се изразяват от най-близкото възможно място, но е важно има ли мощност, щото ако няма си за оплакване - живял съм 1 месец на 180-200 волта строителен ток и знам какво чудо е, думкаш на съседката да изключи печката за 10 мин да вземеш един душ, абе циркове...
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
22-02-2007 - 20:30:33
Не знам при чехите как е, но баща ми работи за ИВиЕн и си спомням, че ми каза следното: "Ако последния стълб е на повече от 25 м. се оправяй сам. (сиреч плащаш като поп) ако обаче е под тия 25 метра са задължени да те прикачат без никакви увъртания.

Иначе за кой трафопост говорим, че е 100 000 лв. Мачтовия доколкото знам излиза към 30 000 то пак зависи от трафото де.

Между другото аз платих 440 лв. и пак ми се струва много. Това трябва да е напълно безплатно ама нали са още монопол си правят каквото си искат.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-22 20:31 от minchoto.
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
11-02-2008 - 00:09:51
Здравейте на всички! В момента преотреждам земеделси имот 2 декара и имам намерение да строя производствено хале и административна сграда. Това което ме притеснява е липсата на ток в близост до имота ми, въпреки че около мене земите масово се преотреждат за производсвени цели. Умолявам ви! Кажете ми какви са възможните начини за електрозахранване на имота, като за начало ще ми трябват 60kV. Мисля да копувам готов трансформатор, но няма идея колко би ми струвало и дали това е най-правилното решение на проблема. Или по-скоро да затягам колани и да почвам битки с енергото за доставка на ток. Като чета форумите направо тръпки ме побиват от факта че държавата позволява на монополисти като гореспоменатите буквално да спъват развитието на бизнеса вместо да му позволяват да се развива. Но ??????????? Моля за вашите мнения по въпроса как да си доставя ток до цеха??? confused smiley
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
11-02-2008 - 00:57:51
avatar
stajkata Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте на всички! В момента преотреждам
> земеделси имот 2 декара и имам намерение да строя
> производствено хале и административна сграда.
> Това което ме притеснява е липсата на ток в
> близост до имота ми, въпреки че около мене
> земите масово се преотреждат за производсвени
> цели. Умолявам ви! Кажете ми какви са
> възможните начини за електрозахранване на имота,
> като за начало ще ми трябват 60kV. Мисля да
> копувам готов трансформатор, но няма идея колко би
> ми струвало и дали това е най-правилното решение
> на проблема. Или по-скоро да затягам колани и да
> почвам битки с енергото за доставка на ток. Като
> чета форумите направо тръпки ме побиват от факта
> че държавата позволява на монополисти като
> гореспоменатите буквално да спъват развитието на
> бизнеса вместо да му позволяват да се развива. Но
> ??????????? Моля за вашите мнения по въпроса как
> да си доставя ток до цеха???


Чакай,бе човек! Защо започваш наопаки? Защо не отидеш първо да говориш с енергото? Какво ти спъват? Те ти казват откъде могат да те захранят. Ти решаваш дали имаш пари да си платиш. Може да те накарат да си построиш трафопост.В твоя случай,който пръв започне дейност,ще го построи,пък после ще ви продава ток......... winking smiley
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
11-02-2008 - 10:16:44
60kV ! Това са 60 000 V ! Космодрума в Байконур ли ще захранваш?
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
11-02-2008 - 13:06:20
Това че енергото ти казвало откъде и как ще те захрани го забрави.
Дават ти едно предписание да си построиш трафопост, който те след това изкупуват. Къде са кофти моментите за теб:
1. Трасето на захранващия кабел - много ще ти е трудно да убедиш някого да му мине през имота. Енергото с това не се занимава. Ти си правиш проекта, трасето и го съгласуваш с тях. Общо взето пръчка е. Трябва ти надзорна фирма.
2. Узаконяване на трафопоста - обект 3-та категория. Държавна комисия го приема. Сещаш се за какво иди реч.
3. Оценката на трафопоста я правят лицензирани оценители към енергото - никога няма да ти върнат това което си платил. 10 години е срока на изплащане.

Имам такова становище- указание от енергото и предварителен договор, мога да ти ги покажа за да видиш за какво ствав въпрос.

Между другото, Здравко виж си мейла, писах ти за Турбозола.
Re: Трафопост : Някой борил ли се е с енергото?
11-02-2008 - 13:38:30
И аз ти отговорих!

Може и на мен да го пратиш това становище. За момента малко съм позарязал тая сага с енергото, ама ще ги подпуквам пак.

Последната драма е че общината не иска да даде петно на енергото за трафопоста. И по точно старата виза е изтекла, а по новото ОГП терена за който е дадена визата попада в зона за озеленяване. С две думи един омагьосан кръг от който е ясно как се излиза, но само трябва да се намери правилния човек.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход