Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация

Публикувано от StefanB 
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
22-08-2007 - 17:09:58
Тео здравей,
Искам да те питам нещо, но за да не оспамвам полезната приказка тук, пуснах нова тема при имотите. Става дума за района, в който ти строиш.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
02-09-2007 - 17:45:15
Тео здравей,

съжелявам за забавянето , но почивки това онова smiling smiley знаеш как е

та на въпроса , ако все още ще ти е от полза - Не мисля, че това ще е добро решение , все пак тези мълниеприемни мачти за това ги слагат над покрива и то с определена/изчислена/ дължина за да изпреварят попадението на мълнията върху къщата /за това се водят и "мълниеприемни мачти с ИЗПРЕВАРВАЩО действие"/.

Не мога да кажа дали тези лайзени ще привличат мълния, но със сигурност няма да е ефективна мълниезащита!!

За сега най безболезнения естетически/финасово/според наредбите начин за къщи със скатен покрив за мен е варианта -мълниеприемна мачта с отводи от Ф8 алуминиев екструдиран полутвърд проводник, който може да се полага всякак и под всякакви материали/горими-негорими/,защото е с пластмасова специална изолация/негорима/ и заземителни колове!!

Поздрави smiling smiley
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
13-01-2008 - 13:13:13
Още допълнителна информация по темата и интересни публикации в dehn-bg.com!
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
17-01-2008 - 11:00:48
Екструдиран проводник от AlMgSi0.5 за скрит монтаж
www.euroengineeringbg.com
инж. Георги Алексов 0885392118

Експертни предложения и решения, участвал съм в разработката и производството на тези отводни телове, занимавам се от 10 години изключително в този бранш.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-17 11:16 от liobata.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
12-08-2008 - 01:36:39
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
15-08-2008 - 16:56:32
avatar
rosti Написал:
-------------------------------------------------------
> БЕЗПЛАТНА първа консултация за Мълниезащита от
> РОСТИ ЕООД!


Хм! Това си е просто реклама......... sad smiley
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
08-09-2008 - 11:41:05
www.lpg-bg.net 6te ti go napraviat za po malko pari




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-09-11 12:25 от magic.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
08-09-2008 - 11:44:57
Тук могат да се използват три метода за проектиране на мълниезащитни инсталации. Изборът на даден метод е право на проектанта, като трябва да се взема под внимание следното:

При единични отделно стоящи или малки обекти се препоръчва метода “Защитен ъгъл”. Този метод не трябва да се използва за обекти, които са по-високи от съответния радиус на мълниезащитната сфера за избраната категория.

За обекти с комплексна структура и сложна конфигурация се препоръчва метода “Мълниезащитна сфера”.

Универсално за обекти и особено при обекти с плоски покриви се препоръчва метода “Мълниеприемна мрежа”. За съвременните индустриални сгради е най-добре да се комбинират трите метода.

Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
28-09-2010 - 20:45:26
Много стара тема, но въпроса ме вълнува в момента. Токоотводите от гладка арматура ф8 и аз ги вкарах в подпокривното и под изолацията както правят повечето. Не казвам че е правилно, но външното не ми харесва, а по проекта единия токоотвод е баш на лицето. Поиграх си обаче и ги увих с вата с фолио, с което се надявам да изолирам евентуално зачервената от мълнията арматура от дървенията от изолацията. Не разбирам от токове и ми минава през главата дали пък преминаването на тока от мълнията по арматурата няма да индуцира ток и съответно да зачерви и фолиото на ватата. Както и да е - това ми е по-малката болка. Основния ми въпрос е:

Как се прави самия гръмоотвод? По проекта ми е изчислен с височина 3,5м, а видях да се продават само до 3 м. За гръмоотвод с изпреварващо действие засега не говорим, защото най-тънкия, който ми предложиха от една фирма (има я няколко поста по-нагоре) беше около 1000 лв. Рядко се правят гръмоотводи на къщи, покрай мен никой няма, ще ми се да си направя, но пък да вкарам и 1000 лв ми се вижда множко. От друга страна снощи четох за един професор баш по тия неща - по същия начин покрай него нямало гръмоотводи, той си направил както пише по книгите и баш него го ударила... Отнасям се в подробности...

Мислех за няколко поцинковани тръби с различен диаметър, които да влизат една в друга, но за върха никъде не намерих нещо конкретно.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
28-09-2010 - 21:00:35
Заваряваш един отвес най-отгоре и си в играта.*yes*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход