Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Започваме грубия строеж

Публикувано от axec 
Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 12:25:09
Имаме си вече разрешително за строеж. smiling smiley
Тъкмо мислехме, че приключихме с документацията и се оказа, че и за започването трябвало купища документи. Парцела ни се намира в София. Може ли да ми помогнете как точно се процедира за даване на тази строителна линия, какви протоколи, книги трябват и кой ги подписва. Четох в закона и наредбата, но всичко е адски объркано и не знам откъде да подхвана confused smiley
Не мога да разбера дали да викам геодезистите за линията и нивото?
Търсиме също фирма или бригада с технически ръководител. Ако можете да препоръчате някого с когото сте работили?
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 12:49:42
Ама верно ли за проектиране се дават по 10 евро на кв. метър ,за 250 кв . това са сума пари ,аз ще си го изуча и сам ще си го правя чертежа ...баси eye popping smiley
Don
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 12:55:34
axec,

трябва ти геодезист за да ти забие колчетата и човек от общината, който да ти завери строителната линия.

hakama,

за застроена площ само 250м2 (къща) 10?/m2 е долната граница за цялостно проектиране.
Don
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 13:03:41
axec,

най-добре си намери строителен надзорник, който така или иначе ще ти трябва и той ще подготви документите.
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 13:10:12
Don, можеш ли да помогнеш с идеи по какъв начин да намеря надзорник?
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 13:12:33
Здравей Ахес,

Да трябва ти геодезист.Най хубаво е да бъде този който ти е правил вертикалната планировка.Техническия също трябва да е налице.Попитаи също така и проектанта ,какви протоколи се попълват и кога .
Има една книжарница в жк.Белите Брези ул.Искърски пролом ,номер не знам, но тя е къса улица .карта там , ще намериш всичко.
Успех.
Don
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 13:17:05
axec,

не мога да ти препоръчам конкретно някой, но фирми за строителен надзор колкото искаш. Обади се на 2-3 и се информирай за условията и заплащането, кото опишеш горе-долу РЗП на сградата, сроковете които предвиждаш за изпълнение. Надзорник обаче ти препоръчвам, за да ти контролира нещата. Парите, които ще му платиш ше ти спестят много главоболия покрай евентуално некачествена работа на бригадата, липси в строителната документация или евентуални "хитрувания" на строителите при количествено-стойностните сметки.
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 13:22:05
Вземи надзорник, той си знае. Между 800 и 1000 лв ще ти иска вероятно, като ти не се занимаваш с нищо. Ако искаш, пазари се да осъществява и инвеститорски контрол, да им гледа сметки, материали, но не зная тогава каква ще е цената. Надзорни фирми има доста, работят и пенсионери, бивши служители на общините, ЛАГ и т.н., най-добре разпитай да ти препоръчат някой. В коя община ще строиш?
За геодезията - ако вертикалната ти е правена от Геокад (те са май най-силните в София и масово ги ползват) нивото и линията са ти без пари от тях, ако не си приготви около 150-200 лв.
От общината задължително трябва да присъстват, да не ги пропуснеш, че са после много обидени и искат допълнително стимулиране, придружено с аудиенция.... абе направо могат да ти спрат строежа. Надзорника е в час с тия неща.
Успех
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 15:49:16
За строежа имаме 2 оферти от фирми .. към 155е/м2, при 130м2 РЗП, кажи-речи 19500евро.
Притеснява ме обаче факта, че трябва да им плащам преди всеки етап, т.е. за да започнат трябва да им дам 1/3 от стойноста на къщата(къщата е на 3ет.), което не са никак малко пари. Така ли практикуват всички фирми и няма ли някакъв по-нормален и по-малко притеснителен за мен подход?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-09-15 13:07 от axec.
Re: Започваме грубия строеж
24-08-2006 - 17:01:01
[forum.imoti.net]
Ето тука съм споменал че плащам на моите строители съгл. протокол за извършени СМР. Така сме се разбрали. В протокола подробно са изброени всяка дейност, примерно кофражиране, толкова квадрата по толкова, плюс материал по толкова - обюо, върху това се начисляват Доставно-складови разходи - 12 % плюс печалба 10% и накрая ДДС върху материалите (така се разбрахме, като цената на това е, че се водя пред общината че строя по стопански начин, а не с фирма - има риск при евентуални рекламации, но съм го поел).
Иначе цената е пазарна, въпросът е каккво включва, да не се окаже, че дренажите са ти отделно, покрива също. З а тези пари би следвало да ти завърши грубия строеж с тухли, да е изпълнен обратен насип с чакъла и дренаж покрай външните стени, с покрив от керемиди, вкл паро и топлоизолации на покрива. Другите изолации(на стените), мазилки, дограми врати са отделна сметка. Ако си успял да договориш и нещо от тях в тази цена удряй калпака.
Подпиши договор със срокове по етапи и плащания и го огледай с юрист. Ти му даваш капаро, трябва да си сигурен че няма да те зареже за зимата след като закара на парцела фургона и изкопае трапа, защото ще почнат дъждовете, ще се свлече и за да извади пръстта ще го прекопае, тогава ще се наложи да полага допълнително скална маса и бъди сигурен че ще иска още пари защото ще му е виновно международното положение и като не му дадеш ще спести от друго.
Не искам да те плаша, но живеем в родината си и ако не се пазиш много бързо те яхат, особено ако са нагли и безогледни типове с каквито напоследък се наводни - както преди 10 години всеки разбираше от валутна търговия, така днес е пълно със строители - пожелавам ти да случиш!
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход