Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!

Публикувано от darkside 
Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
31-07-2011 - 22:04:47
БЛОК № 39, бул. “ДУНАВ” № 4, град ПЛОВДИВ

Изх. № 28 / 15. 05. 2011 год.ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
ЖИВУЩИТЕ В БЛОКА


Д О К Л А Д
от председателя на Управителния съвет Петър МасленишкиОТНОСНО: САНИРАНЕТО НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ С ПАРИ
ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ

Някои от живущите в блока са ме питали дали и кога ще кандидатстваме организирано по европрограми, за да направим външно топлоизолиране на целия блок, като ползваме големите отстъпки за които така много се говори по медиите.
Като председател на Управителния съвет следя темата от близо и се чувствам длъжен да споделя с живущите информацията, която съм събрал по въпроса към 15 май 2011 година и моето лично становище.
Публикуваната тук информация се надявам да бъде повод и основа за по-задълбочено проучване и обсъждане на проблема от всички заинтересовани съседи в блока ни.
Налага се да си отговорим ясно и категорично на въпроса трябва ли да се кандидатства за саниране на блока с европари? Изгодно ли е за нас към този момент?
ИНФОРМАЦИЯ:
Тази тема е в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.
На интернет страницата на това министерство няма официална информация по въпроса, поне към настоящия момент. Отправих запитване с искане информацията по темата да бъде публикувана.
Напоследък настъпи медийна истерия по въпроса, особено след 11 май 2011 година, когато зам.-министъра на регионалното развитие ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА представила приоритетите в жилищната политика на България на конференцията за инвестиции и пазара на недвижими имоти BalREc и пред журналисти.
На тази база печатни и електронни медии публикуваха информация по темата, извършиха свои допълнителни проучвания и направиха собствени публикации, които се опитах да обобщя, за да ви представя по-долу по-важната информация.
Новата схема предстои да се отвори през юни 2011 година и затова детайлите все още не са известни.
Целта на проекта е да бъдат покрити 50% от разходите по санирането на жилищните сгради с пари от еврофондовете.
Какви ще бъдат критериите за участие и как точно ще се подбират кандидатите няма яснота.
Проектът ще бъде под ръководството на МРРБ.
Бенифициенти ще бъдат сдруженията на етажните собственици, създадени по ЗУЕС /Закона за управление на етажната собственост/. Обединяването на етажните собственици в юридически формирования ще бъде сред основните изисквания за кандидатстване по проекта.
Еврофинансирането ще се осигурява по модела на проекта “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, изпълняван съвместно от МРРБ и Програмата на ООН за развитие.
Министърът на МРРБ – РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ е заявил, че новият проект ще даде възможност за санирането на 720 000 панелни жилища и сгради в лошо състояние от общо 3,7 милиона жилища в България. Става въпрос за блокове, в които живеят около 3 милиона българи.
Половината от тези сгради са в 4 града – София, Пловдив, Варна и Бургас, заявил Плевнелиев. През март миналата година той съобщил, че по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 година” България ще получи 40 милиона евро за обновяването на 500-600 многофамилни жилищни сгради през 2011 година.
През юни тази година за цялостното саниране на жилищни сгради финансирането щяло да започне с 63 милиона лева от оперативната програма “Регионално развитие”.
Началните 63 милиона лева, с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на МРРБ са необходими са санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.
Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради. Проектите ще се финансират на принципа “първият печели”, пише в. Труд. Според неофициална информация на в. “Сега”, първите 500 кандидати вече са набелязани.
За да се включи дадена жилищна сграда в схемата за саниране, трябва да има съгласието на 67% от собствениците.
50 % от стойността на санирането на жилищата ще се отпускат безвъзмездно, а останалата част ще се осигуряват от собствениците. Последните може да вземат кредит, гарантиран от държавата, но засега не са ясни условията на банките.
Специализирани фирми заедно с експерти на МРРБ по оперативна програма “Регионално развитие" ще подпомагат при подготовката и реализацията на проектите желаещите да санират сградите с европейски средства.
Идеята на МРРБ е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от 6 фирми, които да имат представители – поне по един човек, в 36 града. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансовото набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сградата в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит. Заедно с това ще се извършва и техническото обследване на сградата и възлагане на изработването на техническия проект. Специализираните фирми ще подпомагат хората да осигурят собственото съфинансиране от 50 % от проекта.
Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата.
С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лева, като гаранция, че няма да се откаже от санирането.
Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществена поръчка на МРРБ.
Хората няма да са задължени да се възползват от услугите на специализираните фирми, ако могат сами да кандидатстват пред звеното в МРРБ, пояснила зам.-министър Захариева.
Предвижда се сумата по програмата да бъде разделена на две – 50 милиона лева ще са за безвъзмездното финансиране на процеса, а 13 милиона лева – за осигуряване на нисколихвено кредитиране и евентуално за гаранционен фонд, с който да се провокира интереса на банките при предоставяне на кредити за саниране.
Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити – колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците.
13 милиона от държавата, с които ще се гарантират заемите на хората, ще стигнат само за 20 на сто от сградите, които имат нужда от саниране. Това заявил зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие и местно самоуправление Николай Пехливанов от “Атака”. Според него никой няма да изтегли заем, ако той не е гарантиран изцяло от държавата и не е нисколихвен, защото банките ще искат обезпечения на заема, т.е. ипотеки, което автоматично се отхвърля от повечето собственици на жилищни сгради.
Според Пехливанов другата идея на МРРБ всеки собственик да внесе 500 лева гаранция още преди да започне процесът по изследване, според Пехливанов е недомислица, защото няма кой да върне парите на хората, ако проектът им не бъде одобрен и не получи финансиране. Освен това социално слабите няма как да платят тази сума.
Основният проблем досега бе, че кредитът трябваше да се изтегли и да се плаща от сдружението на собствениците в определен блок, а хората трудно постигат съгласие за това. Сега се обсъжда възможност изтеглената сума впоследствие да бъде разпределена между собствениците и всеки да отговаря за погасяването само на своята част. За това обаче ще трябва да бъде направена промяна в закона за етажната собственост.
МРРБ преговаря с ЕВРОКОМИСИЯТА енергийният одит на кандидатстващия блок да се финансира на 100% от еврофондовете.
По сметки на МРРБ обновяването на 1 кв.м. ще излиза по 130-150 лева. В това се включват разходи по изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив.
Кандидати могат да бъдат сдружения на собствениците, а не отделни семейства.
Чл. 19 , ал. 1 от Закона за енергийната ефективност е записано, че мероприятията по енергийната ефективност, които се разписват от лицензирания експерт касаят всички сгради над 1000 кв.м. разгъната площ, но по-интересна е алинея 3, която гласи:
„Собствениците на сгради по ал. 1 и 2 са длъжни да изпълнят мерките за повишаване на енергийната ефективност, предписани от обследването за енергийна ефективност, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването.”
АНАЛИЗ НА ПРОБЛЕМИТЕ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ НАЛИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ 15 МАЙ 2011 ГОДИНА:
Тъй като изготвящите проектите ще получават процент от реализирания проект, то техния финансов интерес предполага изготвяне на много скъпи проекти, за да вземат и повече пари. Това означава, че ще се повиши сумата за нашето участие.
Изградена вече изолация без проект е незаконна. Изградилите я обаче, няма да искат да участват в общия проект. Да, но санирането пък от друга страна не е само външна изолация.
Санирането е и смяна на дограма, но някои са я сменили в апартаментите си, а други не са. Как ще процедираме тогава, когато общият проект в най-голяма вероятност ще предвиди смяна и на стълбищната дограма.
Проектите предвиждат смяна на дограмата и в общите части.
Изгодно ли е? Ще съберем ли нашата част от парите, които се изискват? А ако не ги съберем? Провала на проекта няма ли да доведе до там да загубим жилищата си?
Съобщава се неофициално, че първите 500 сгради са вече набелязани, при положение че процедурата още не е обявена, а на интернет страницата на МРРБ не са публикувани условията за участие. Това буди най-малкото недоумение и съмнение за честността на “състезанието”.
Заедно с това ще се извършва и техническото обследване на сградата и възлагане на изработването на техническия проект.
Не е ясно кой поема стойността на санирането на отказалите, тези които не дават пари или нямат възможност да ги дадат/осигурят.
Отваря се нов бизнес – оценка и енергийни санирания на етажна собственост с цел да се усвоят, а някои с чувство за хумор казват - да се присвоят европарите.
Когато се изготвят подобни проекти всичко става съвсем официално, поставя се въпроса за незаконността на остъклените тераси, тъй като европроекта не може да стъпи на незаконно строителство.
Тъй като се касае за европари се очаква всички цени по тази схема да са прекалено завишени. Фирмите по проектирането ще вземат процент от стойността на реализирания проект. Тогава излиза, че техният интерес е да правят скъпи проекти, за да вземат повече пари. Може да се окаже, че 50-те процента от стойността, които очакваме да ни бъдат опростени/намалени да представляват надутата, надписаната част. Платената от нас част от 50% да е равна на цялата сума, ако си правим изолацията по цени на свободния пазар и по общия ред, без европроцедурите по проектиране, кандидатстване, кредити, гаранционни фондове и т.н.
Най-вероятно всички по веригата ще надуват цените, а веригата както изглежда ще е дълга. Цената ще е надута, но ще се плаща поравно от държавата (тя управлява европарите) и от собствениците на апартаменти. Това означава, че останалите във веригата имат интерес да искат и вземат колкото може повече пари по законен, полузаконен или направо незаконен начин. Може да се очаква проектите да предписват изпълнението на мероприятия, които са скъпи, но не задължително необходими да бъдат изпълнени в определен обем, степен или качество. Ако и изпълнителите ще ни бъдат натрапени, тогава проекта и изпълнението може да се разминават с цел реализиране и присвояване на неправомерни икономии за сметка на качеството на материалите, вложените материали и труд. Защото всички участници по веригата ще са определени от МРРБ, а външен независим контрол няма. Какви ще са процедурите при несъответствие на проекта и изпълнението? Кой и как ще установи несъответствието?
В публикациите се казва, че отпуснатите пари са за 500-600 сгради, но от друга страна се твърди, че 500-те сгради са вече набелязани. Излиза, че “състезанието” ще е само за 100 сгради.
Тъй като първоначално внесените 500 лева за апартамент ще са гаранция, че няма да се откажем от санирането, след като веднъж сме го поискали, ако нещо по проекта в процеса на подготовката попречи да се реализира проекта тогава губим тези пари. Няма и уточнен механизъм парите да се връщат. С тези проекти се кандидатства да бъдат ОДОБРЕНИ. Но ако по различни причини не бъдат одобрени, парите губим ли ги? Причините за неодобрението могат да бъдат различни – да са обективни, факти и обстоятелства, които са даденост и ние не можем да променим, некачествено изготвен проект от фирмите, пропуски в работата на хората движещи проекта. Могат да ни бъдат наложени механизми на компромис с качеството и/или обема на проекта, за да се облагодетелстват финансово ВАЖНИТЕ ХОРА ПО ПРОЕКТА, само и само да бъде придвижен – за да не загубим гаранцията от по 500 лв. от апартамент или просто, за да се възползваме от възможността да реализираме проекта. Това е България все пак, да не забравяме това, корупцията е навсякъде.
Хубавите идеи се провалят от алчни търговци, предприемачи и чиновници. Няма да има добър ефект, ако още при определяне на правилата за участие не се предвидят сериозни и работещи мерки за пресичане на измамите.
Некачественото саниране е хвърляне пари на вятъра. Има доста примери в Пловдив на сгради с лошо направена изолация – паднали платна, отлепена мрежа и мазилка.
САНИРАНЕТО е по-широко понятие от това, което повечето си го представят само като външна изолация на стените.
Преведена думата “саниране” означава оздравяване (от латинското “sano” – здраве). А оздравяването на сградите всъщност е техническо възстановяване, вид реконструкция на сградите за постигане надеждност на конструкциите, инсталациите и системите, но също така и модернизиране за подобряване стандарта на живот.
Санирането не е само лепене на стиропор, изолация на външните стени на блока, а и смяна на дограмата, подмяна на отоплителната и водопроводната система, смяна на канализационните тръби, подмяна на ел. инсталацията, ремонт на покрива, спиране на течовете, заздравяване връзките на панелите и др.
Когато се извършва саниране с подмяна на водопроводните тръби и тези за обратна вода, в конкретния случай за нашия блок трябва да се има в предвид, че ограждащите вътрешни стени на баните към шахтите ще се наложи да бъдат разрушени, за да се достигне до тръбите за подмяна. Това са сериозни щети и средства за възстановяване след това за сметка на собствениците.
Наложително е МРРБ да уточни критериите за избор на сградите и обхвата на санирането. В публикациите се твърди, че тази програма е предназначена за сгради в лошо състояние, каквото и да означава това.
Трябва да се има в предвид, че проектът по всяка вероятност ще предвиди смяна и на стълбищната и/или етажната дограма, а това за нас ще са колосални средства. Целта на тези проекти е да постигнат висока енергийна ефективност на сградата като цяло, а не само на отделните апартаменти. Увеличаване енергийния клас на сградата.
Еврофинансирането ще се осигурява по модела на проекта “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, изпълняван съвместно от МРРБ и Програмата на ООН за развитие. Точно по този проект по телевизиите даваха репортажи от Благоевград, където показаха блок включен в тази програма със снетата стълбищна дограма, която бе наредена във входа. Домоуправителят каза, че стълбищната дограма щяла да бъде подменена с нова.
Ако това се направи при нас, ще излезе, че ние трябва да платим много повече пари за етажната и стълбищна дограма, отколкото парите необходими за топлоизолацията на апартаментите. Ние не можем да влияем на тези проекти, не можем да определяме какво искаме и какво не искаме да се прави, а специалистите предписват, проектират всичко необходимо за постигане на топлинната ефективност на сградата.
За цената, която трябва да плати един апартамент, за участие в проекта в медиите се посочват 5000, 7000, 10000 дори 15000 лева в зависимост от обхвата на санирането. Естествено, цената ще зависи от квадратурата на отделния апартамент и спецификата на жилищната сграда като цяло, обема, материалите и качеството на изпълнение.
Не всеки има спестени подобни суми. Пенсионерите например не могат да очакват банките да им дадат такъв кредит. Засега се говори, че ще се осигурят нисколихвени кредити, но държавата не може да осигури гаранционния фонд с достатъчно пари, за нисколихвените кредити на всички желаещи. Нисколихвен, но колко нисколихвен? Дали става дума за символично, почти без значение намаление или за съществено намалени лихви? Условията по тези кредити не са уточнени. Лихвените проценти ще се променят ли във времето? Възможно е да се приложат и банкови трикове – в началото ниски лихви, а след време да бъдат повишавани по различни причини. Естествено е, че банките ще искат да печелят и то не малко, защото както всички знаем безплатен обяд няма.
Ходили по трънливия път да търсят облекчения от банките по досегашния кредит “енергийна ефективност” твърдят че е пълен мит и няма никакви облекчения.
Нашата сграда не е толкова стара, тя е на 20 години. Има жилищни блокове на 40 и повече години при които вероятно ще се наложи пълно саниране. Тъй като санирането е много скъпо мероприятие ние трябва да преценим към момента налага ли се или не.
Трябва да се отчете нашата специфика. Ограждащите, външни стени на апартаментите в блока са два вида - релефни и гладки. Върху панелите с декоративен релеф от вертикални ивици с ширина и дебелина около 6-7 см. е монтирана арматура с малък диаметър, а релефните фигури са от пясък и цимент. Полагането на изолационни платна върху релефа могат да компрометират цялата изолация, защото ще бъде нестабилна, няма да може да се прихване достатъчно надеждно, ще останат празни пространства между релефните фигури, стената и изолиращото платно. Ако се пристъпи към изглаждане/заравняване на стените със замазка, това ще струва много скъпо и ще поеме много материал, а и надеждността на положената замазка е под въпрос, може да падне след време и да срути изолационните платна, тъй като основата за върху която ще се полага замазката е обветрен през годините пясък и цимент, който вече е ронлив.
През годините с двама майстори консултирах този проблем и те заявиха, че не биха се наели да слагат изолация на тези стени и не биха дали гаранция за работата, ако ние настояваме да бъде поставена.
Следва да се има в предвид, че ограждащите стени на блока са панели от типа “сандвич” – пласт бетон, пласт от стиропорни платна и пак бетон. Така, че изолационният елемент е вграден в панела. Нямам надеждна информация всички ограждащи стени ли са от този тип.
В медиите се лансира и конспиративна теория, че целта на цялата тази операция е под формата на грижа за сградите и тяхната топлотехническа ефективност да се разорят бедните граждани, да им се вземат ипотекираните апартаменти, защото с тегленето на заем, сдружението на собствениците, което е бенифициент по програмата, ипотекира апартаментите на членовете на сдружението. Ако някой от членовете не внася своята вноска към общия заем теглен от сдружението, то сдружението като цяло не може да обслужва кредита, който вероятно ще е голям и тогава следват съответните процедури за осигуряване на заема чрез обезпечението. Привържениците на конспиративните теории твърдят, че в цялата тази история имат пръст строителната мафия и лихварите, разиграващи сценарий за заробване на народа, чрез фалити на сдруженията на собствениците в блоковете участващи в тези проекти, за да се формира рентиерска прослойка за сметка на десетки хиляди и милиони бездомни българи.
Манипулатори и пиари се стремяли да създадат истерия в обществото и състезателен елемент за участие по европроектите за саниране, тъй като първите печелят. После щяло да се окаже, че е било състезание кой пръв ще загуби или в най-добрия случай ще плати двойно или тройно за нещо, което ако се размърда без особени усилия може да има и то с максимално качество за двойно по-малко пари.
Идеята е да се заблудят умело хората, че нещо се върши и набързичко да се усвоят едни европари, техните също, без наистина работата да е свършена по стандартите.
Някои правили сметка, заявяват, че с парите за саниране ще си плащат тока и парното поне 30 години и не биха искали да се натоварват с непосилни кредити, които да завещаят дори и на децата си или да поставят в риск жилищата си.
Възмутени твърдят, че с тези програми кредитите стават задължителни почти за всички българи.
На външната изолация й давали трайност 5 години, какво ще стане след тези 5 години, пак ли ще ни карат да плащаме отново хиляди?
Засега много неща будят съмнение или можем да го кажем по друг начин, няма яснота. Какви ще бъдат тези фирми които ще определят кой има нужда от саниране и кой не? Какви ще са условията за банковите кредити? Какви са тези определени фирми, които ще извършват санирането? Доста корупционен потенциал се залага.
Много хора направили изолация твърдят, че ефект има, но икономията на енергия и намалението на сметките, които плащат не е чак толкова голямо. В никакъв случай не може да се очаква намаление на сметките наполовина.
Не са много ясни взаимоотношенията с тези, които вече са направили топлоизолация и то частична, не на всички стени, а и санирането както казах по-горе не е само топлоизолация.
Постигането на 67% или 100 % съгласие за колективно саниране на сградата, чрез участие в европрограмата е непосилна, почти неизпълнима задача. Събирането на ниските ежемесечни такси за заплащане на консумативните разходи и поддръжката на общите части на блока, равни за един човек колкото билет за отиване и връщане с автобус са проблем за някои семейства, а какво остава да се съберат първо по 500 лева, а след това и от 5000 до 15000 лв. от всеки апартамент.
Към момента дори все още има един апартамент, който не е платил вноската си от 14 лева за видеосистемата след неколкократни покани да направят това, а какво остава за такива големи, а за много хора и непосилни суми.
Всеки съкооператор трябва да даде между 5000 и 15000 лева, а това насила няма как да стане. Тези които не дават пари не може да им се оставят не изолирани стените, не подменени тръбите и пр., това просто проекта не го допуска. Кой ще им плати техните суми? Кой ще покрие разходите на нежелаещите, недобросъвестните, несъстоятелните и недоволните?
За всички е ясно, че страната ни е в икономическа криза, която дълбоко е засегнала най-бедните слоеве от населението. Да се правим, че този факт не съществува и да искаме от хората по 5000-15000 лева точно в този момент е недалновидно, то граничи с изнудване. Залага се потенциал проектите да не стартират, инициативата да се провали поради тежкото финансово състояние на масовата част от народа. Това е обективен фактор, който трябва да се има в предвид.
Макар да си давам сметка, че изложения анализ звучи черногледо, аз съм длъжен да поставя на вниманието Ви всички възможни отрицателни аспекти на проблема. Положителните ги знаем.
Държа да подчертая още веднъж, че изложената информация е към дата 15 май 2011 година, тъй като проблема е в развитие

ЗА ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО Е ПРЕОБЛАДАВАЩОТО СТАНОВИЩЕ ПО ПРОБЛЕМА, А НИЕ ТРЯБВА ДА ПОСТИГНЕМ П Ъ Л Н О СЪГЛАСИЕ МЕЖДУ СОБСТВЕНИЦИТЕ, НИ Е НЕОБХОДИМА ВАШАТА ПОЗИЦИЯ ПО ВЪПРОСА:

Каня всеки от вас, който прочете този доклад да изрази писмено становището си, като по този начин направим едно информирано допитване, една анкета по проблема. Всеки да изпрати името си и номера на апартамента си на един от двата електронни адреса:

è на УС - dunav4@gmail.com
è или на председателя на УС – petar_maslenishki@abv.bg

позицията си – “ЗА” или “ПРОТИВ” санирането на блока по европейските програми. Ако желае да изложи и своята позиция по-обстойно, ако желае ще я публикуваме на страницата на УС, за да се запознаят с нея и да я коментират и останалите съседи.
Вашето становище и проучването на нагласите ни е необходимо защото решение за подобно мероприятие може да се вземе само при ПЪЛНО СЪГЛАСИЕ, тъй като сумата, която ВСЕКИ собственик трябва да плати за санирането е голяма.
Като реалист, предварително ми е ясно, че трудно, почти невъзможно е да се постигне пълно съгласие между собствениците в блока по какъвто и да е въпрос, особено когато трябва да се дават много пари при тези много рискове, неизвестни, но особено важни детайли.

Предвид обема на настоящият доклад, публикувам същия на страницата на управителния съвет в интернет, за да може колкото е възможно повече от съседите да се запознаят с него и да вземат отношение по поставения важен проблем.


С ПОЗДРАВ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ:
………..... / п / ………. /Петър Масленишки/
Гр. Пловдив, 15. 05. 2011 год.
Автор:
darkside
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
31-07-2011 - 22:35:41
Информацията му е стара.Има ГОЛЕМИ промени в закона.
Аз от доста време работа върху една серия от статии за това саниране и по-точно защо то НЕ ТРЯБВА да се случва в сегашния му вид.
И точно мислех да ги качвам поетапно на блога си,когато промениха закона.

В този формат не вярвам да се случи.Рискът за бенефициентите е твърде голям.
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
01-08-2011 - 16:11:38
avatar
Това многото не ми се чете и се извинявам ако повтарям нещо. Разбрах, че ако 50 % от входа искат заем саниране, то може да стане. И ако някой от другите 50 % има вече изолация от преди време, ще трябва да погасява своята част от заема на входа. хаха смешки стават отново в тази държавица
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
07-08-2011 - 19:40:33
Аз искам да внеса леки уточнения ,толкова леки че мисля че правят горния "труд" безмислен.
1.Да уточня какво означава понятието "саниране" - това означава преди всичко - техническо обследване на сградата ,говоря за конструктивно обследване , като цяло на състоянието на конструкцията ,на инсталациите ,на инсталираните съоръжения на основата т.н.После нещо което често се пропуска поради корупционата практика у нас - изготвяне на истински инвестиционен проект за саниране + спецификация на необходимите мероприятия , материали и технология по изискванията на закона.Тогава се установява какви мероприятия всъщност ще се наложат на конкретната сграда , а те биха били - разкриване на критични за конструкцията връзки ,дефектоскопско обследване, ремонт на компрометираните връзки .Демонтаж на всички инсталации от сградата (дейност несъвместима с наличието на обитатели) не може да се пропусне в повечето сгради инсталациите са под всякаква критика.Основен ремонт - да си го кажем направо замяна на съществуващия асансьор с нов (сума непосилна за който и да е съкооператор) истината е че над 62% от асансьорите у нас са за спиране завинаги но това не е задължително по закон и не е доходно за подържащите ги.Поставяне на нови дограми ,поставяне на топлоизолация и т.н
2.Нещата върху които обаче политиканите мислещи "наедро" и непознаващи народопсихологията не се замислят обаче ,а те обръщат колата повярвайте ми , са следните - някой ще позволи да му изкъртят банята която токущо е направил и е сменил тръбите само в собствения си участък , ха да ама не , някой ще даде приблизително около 1000Е на апртамент за нов асансьор , ха , някой ще позволи да го глобят (вижте какво пише в закона за незаконното строителство) за тъпата тераса която е спретнал с удължение и други простотии ,която трябва да се възстанови в първоначалния си вид преди да се прави изолацията ,ха , някой ще се прости с направената си вече изолация примерно от 2-3 см стиропор с плътност 12 ? ха, а да не говорим как ще се навие да му свалят климатика цъфнат под прозореца щото там е било по удобно на монтажниците.Щото без да ги свалят фирмите няма да полагат изолация .
Та след тези подробности има ли значение осигуряването на съфинансиране от Еврофондовете чрез МРРБ , аз мисля че няма .Няма ,защото в Чукундурландия дами и господа ,на нас не ни требе , те ше ни кажат на нас как да си оправяме копторите.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-08-07 19:44 от stivemaster.
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
07-08-2011 - 20:22:00
Все още никой не е доказал научно,кое е по-добро при нашия климат-вътрешната или външната изолация...Тази работа трябваше да бъде свършена от тюфлеците в БАН още преди години.Така,както е свършена от държавно финансирани институти в САЩ още 60-те години.На тази база стъпва останалото.
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
07-08-2011 - 22:18:28
Quote
salvador
Все още никой не е доказал научно,кое е по-добро при нашия климат-вътрешната или външната изолация...


winking smileyНашата наука в лицето на капацитета по топлосъхранение на сгради проф.Назърски,който същевременно е и председател на сдружението на стиропораджийските фирми( т.е. захлебва от тях) има виждане по въпроса! А познай сега,според "науката" колко да е по-дебел стиропора по стените и от коя страна да се слага така ,че да отива повече и да се изпапкат 40 млн. еврофондове!:]
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
07-08-2011 - 23:22:54
avatar
Quote
stivemaster
Аз искам да внеса леки уточнения ,толкова леки че мисля че правят горния "труд" безмислен.
1.Да уточня какво означава понятието "саниране" - това означава преди всичко - техническо обследване на сградата ,говоря за конструктивно обследване , като цяло на състоянието на конструкцията ,на инсталациите ,на инсталираните съоръжения на основата т.н.После нещо което често се пропуска поради корупционата практика у нас - изготвяне на истински инвестиционен проект за саниране + спецификация на необходимите мероприятия , материали и технология по изискванията на закона.Тогава се установява какви мероприятия всъщност ще се наложат на конкретната сграда , а те биха били - разкриване на критични за конструкцията връзки ,дефектоскопско обследване, ремонт на компрометираните връзки .Демонтаж на всички инсталации от сградата (дейност несъвместима с наличието на обитатели) не може да се пропусне в повечето сгради инсталациите са под всякаква критика.Основен ремонт - да си го кажем направо замяна на съществуващия асансьор с нов (сума непосилна за който и да е съкооператор) истината е че над 62% от асансьорите у нас са за спиране завинаги но това не е задължително по закон и не е доходно за подържащите ги.Поставяне на нови дограми ,поставяне на топлоизолация и т.н
2.Нещата върху които обаче политиканите мислещи "наедро" и непознаващи народопсихологията не се замислят обаче ,а те обръщат колата повярвайте ми , са следните - някой ще позволи да му изкъртят банята която токущо е направил и е сменил тръбите само в собствения си участък , ха да ама не , някой ще даде приблизително около 1000Е на апртамент за нов асансьор , ха , някой ще позволи да го глобят (вижте какво пише в закона за незаконното строителство) за тъпата тераса която е спретнал с удължение и други простотии ,която трябва да се възстанови в първоначалния си вид преди да се прави изолацията ,ха , някой ще се прости с направената си вече изолация примерно от 2-3 см стиропор с плътност 12 ? ха, а да не говорим как ще се навие да му свалят климатика цъфнат под прозореца щото там е било по удобно на монтажниците.Щото без да ги свалят фирмите няма да полагат изолация .
Та след тези подробности има ли значение осигуряването на съфинансиране от Еврофондовете чрез МРРБ , аз мисля че няма .Няма ,защото в Чукундурландия дами и господа ,на нас не ни требе , те ше ни кажат на нас как да си оправяме копторите.


*beer*clap:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
08-08-2011 - 00:49:47
Ами...не съм сигурен,че са му правилни сметките.Тук в махалата има един блок...с някакви декорации по фасадите...някакво къдраво е такова...хората от доста време искат да изолират,но нито една фирма не се наема да го направи.
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
08-08-2011 - 01:08:44
Мисията е невъзможна! Поне не при тази ялова законова уредба и липса на желание за прилагане на закона от страна на държава и общини.
Тук ако не си платиш месечната такса за подържане на общи части ще ти продадат жилището за да си вземат сумите.

Колегата Стивмастер разбира се е изключително точен*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Ще се състои ли санирането? Ето един анализ!
08-08-2011 - 11:13:22
Quote
stivemaster
разкриване на критични за конструкцията връзки ,дефектоскопско обследване, ремонт на компрометираните връзки .Демонтаж на всички инсталации от сградата (дейност несъвместима с наличието на обитатели) не може да се пропусне в повечето сгради инсталациите са под всякаква критика.
Точно това са важните действия, а те няма как да се извършат. Къртене на банята е бял кахър в сравнение с ревизия на връзките на панелите. На времето този който е разрешил да се продават панелите е за бесене за топките. Иначе изолация всеки може да си направи и без да влиза в корупционни схеми. Щото познайте кой ще може да санира, на каква цена и на собственика от къде ще му излезе "помоща"
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход