Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

за камината - "отрано"

Публикувано от LKK 
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 10:56:13
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> За пелетите, не си мисли че ще си щастлив с
> пелетите.

Преди време в подобна тема бях писал защо се зарибих по пелетите.Мой много близък е с такава инсталацийка,вече 3 зими.Прекарвал съм часове да гледам и да "се уча".Говорим за Дакон 32,горелка GP 20,шнек,бункер и т.н.Цитирам точни цифри-около 1200-1500лв на отоплителен сезон,интересна е квадратурата-около 400 м2 отопляеми.Там котела се пали октомври и се спира април.Нормална ТИ-5см,алум.дограма.
Понеже вървя по същия път,тези параметри мен ме устройват-при мен е по малка и площта.При добре инсталирана система не виждам проблем. smiling smiley
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 11:21:54
pike ще разкажеш ли нещо повече за пелетите защото и аз съм се насочил към тях. И моите квадрати са към 400 но трудно ще стане с такава горелка. На мен ми предвиждат котел 50киловата което ми се вижда много. Аз съм твърдо за пелетите защото е доста автоматизиран процеса което също води до икономии. От фирмата която ми правят парното се опитват да ме откажат от пелетите защото на пазара се продавали доста некачествени и се създавал проблем с настройката на котела. Незнам къде точно е истината.
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 12:17:14
Един задължителен период на настойка и проби има,и той обикновено е първата зима.Качеството на пелетите безспорно е от значение,но ми се струва,че не то е единствено.Като ти се инсталира цялата система,тя почва да бачка и ти разбираш кое е добре и кое не.Всяка къща е различна,ТИ,тръбен път,брой ребра и всичко квото се сетиш.Не е задължително точно пелетите да са проблем.Това си е жива система и нюансите в работата и при всеки са индивидуални.Отделно зависи датчиците за температура къде са-т.е. мерим темп.на топлоносител или темп на стаи и т.н.Но това ще ти го кажат професионалисти.Аз съм само консуматор и мога да споделям само впечатления от конкретни случаи.
По принцип за около тая квадратура,при нормални условия 50кв котел ще ти стига и за малък басейн/пробвано е/.
Скромния ми опит с фирми показва че всеки търси лесното,т.е. като могат лесно да ти пуснат нещо друго,защо да се мъчат с това,отделно има и гаранция,поддръжка....Обикновено всяка фирма за топлооборудване се е спряла на определена система и си я лансира.Моите хора също ме натискаха за пиролизен котел,но аз не се съгласих,нарочно изчаках/и още чакам/и ето че даже цените паднаха.
По принцип пелетите на са най-калоричния източник на топлина,но съчетано с цена на инвестиция,обслужване и поддръжка,дори и хигиена ако щеш-заслужава си.По-добро винаги има...
Комшиите ми са на котел Дакон с въглища,оня ден им ги стовариха и една седмица баба,дядо,внуче и фамилия мъкнат кюмюр и са черни като цигани.Ама много топлели!!!Е тея неща аз не ги мога. :]
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 14:16:49
pike според мен пелетите са не по скъп вариант за отопление от природния газ да кажем и наистина е къде къде по чисто от въглища и дърва. Интересно ми е как твоя познат топли 400 квадрата с тези 20 киловата. Аз си сложих 10 см топлоизолация и пак ми казват 50 киловатов котел незнам...
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 15:45:27
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Иво, страхотен пич си. Със тия 6-700 градуса и
> меката връзка свети червено не се ли страхуваш, че
> ще имаш структурни изменения в метала от който ти
> е направена камерата? При това си и голям
> късметлия, защото при подобни експерименти се пука
> чугуненото тяло на камината /твоята май беше с
> такова

ЛКК, и представа си нямаш на какви мъчения съм я подлагал тази камина, преди да я облицовам.
За да не горят уплътненията, откачах двата холендъра горе и долу, след което паля камината. Правех го от мързел - така най-лесно се чисти нагара полепнал по вътрешната част на в. риза. Ххахахахаха...:] *ok*
След като сложих облицовката, спрях с упражнението.
Сега за да избегна образуването на нагар съм сложил термостат, който спира циркулационната помпа, ако температурата във водната риза падне под 55 градуса. (не го правете сами в къщи, ако не сте предвидили обезопасяване на уреда против прегряване и повишаване на налягането във в. риза) Откакто го сложих горенето се оптимизира и вече не се образува нагар отвътре.
Заради водната риза камината е стоманена, а леглото на огнището е от чугунени панели, които са подвижни. Факт е че нито се е спукала, нито има някакви проблеми.
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 16:09:51
pike Написал:
-------------------------------------------------------
>Цитирам точни цифри-около
> 1200-1500лв на отоплителен сезон,интересна е
> квадратурата-около 400 м2 отопляеми.
Там котела се
> пали октомври и се спира април.

Пике, май ще ме сдобриш с пелетите, ако се окажеш прав.
Пике, това прави по-малко от 1 тон на месец, ако си купува пелетите по 250 лв. (цената им е между 200-350 където както се спазари човек) Освен тях помага ли със камина да речем. Аз моята не бих я спрял по никакъв повод.
Имам газов котел, който не работи - нямаме газ все още.
Очаквах да имам такъв проблем и предвидливо "пуснах" и един комин за котел на пелети. какъвто, добър лош - ще трябва да инсталирам, ако газта не дойде - само с камина не си е работа.

И като отговор на М.ТОДОРОВ, камината е 20 квт, при изчислени 36-38 квт за къщата.
Умишлено я взех с по-малка мощност, иначе ще прегрява. Сега като основно отоплително тяло учудващо и за мен се справя успешно с отоплението.

Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 16:13:25
Ivo.NovDom каква е квадратурата която отопляваш и колко е кубатурата съответно. При мен са 380 квадрата ама хола е 60 квадрата при височина 3.80 с 40 квадрата стъкла.
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 16:20:25
Двата етажа са около 270-280 кв. долу 3м./2.60 горе.
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 16:23:58
Ivo.NovDom В такъв случай при мен 30 кв може и да стигнат. Аз съм с 10 см изолация на стените и 18 на покрива защото е плосък.
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 16:59:34
М.тодоров, поздравления за ТИ. *bow*
Да се прави на око колко КВТ, не е редно. Повечето майстори имат тази "способност" от практиката, според индивидуална тяхна си-ма от рода на 70 или 80 или др. W/m2 смятат мощността на радиаторите по стаите - на общата мощност слагат съответен котел. Е да, но масово има къщи или без ТИ или такива с 5см. ТИ. За къщи с правилна ТИ няма много практически опит - вероятността да те преоразмерят е голяма.
Затова ти препоръчвам да отидеш при някой топроенергетик който да ти сметне мощността. По проект с 10 см. изолация ли си или после си добавил още.
Котлите не трябва да се преоразмеряват - погрешно е да се мисли че с по-мощен котел ще е по-топло. Същото е и за камините.
*beer*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-26 00:01 от Ivo.NovDom.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход