Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

за камината - "отрано"

Публикувано от LKK 
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 14:55:26
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> Пике, ако това което са ти направили е комин за
> котел, на дърва, може би няма да имаш проблем,
> така мисля аз.
> препоръчвам ти и аз , както колегата по горе -
> ПИРОЛИЗЕН КОТЕЛ на дърва.


Да,наистина трябваше да уточня,че разглеждам конкретен случай,а именно на дърва,но защото темата започна с камини....
Всичко,което имах предвид по-горе е за камина на дърва и за котел на пелети/приспособен от дърва/.Всъщност комина за котела не е проблемен-той е нискотемпературен,ще се ползва почти нонстоп и няма да се използва за друго.
Когато трябваше да взема решение всички тези разсъждения,включително и като твоите съвети-те са съвсем реални,ми минаха сто пъти през главата.Отделно отсях доста от мненията на майстори по камините.Ще ти кажа защо се спрях на класическия вариант.Първо имах конкретни топлотехнически изисквания,които съм описал по-горе,а готовите системи не стават.Второ-предлагащите коминни системи/както доста персонал в България/не знаят какво продават и как да вземат парите на клиента.Това,че е най-доброто мен като довод не ме топли.Значи четем рекламни материали,обясняваме си разни неща,умуваме пои форумите,а в общи линии тези които рекламират комини,тухли и т.н. в общи линии рекламират и прахове за пране,лютеница и квото се сетиш.Накрая дойде цената-все пак аз съм с три комина-2 по 10м и един-7.За 5-6 бона мисля,че и със злато да са завити,не минава.
Най-накрая се сетих,че на вилата ни комина от камината,минавайки през горния етаж топли две стаи,ама наистина ги топли и за 20 г. няма нито пукнатини,нито проблеми,абе нищо.Обикновен тухлен комин измазан с в/ц.Реших,че някои "олд скул" решения не са въобще лоши,а просто напоследък всичко се прави лошо.Еми това е-важно е всеки да е наясно какво иска да получи от готовия продукт.
По отношение на пиролизните котли/хита на 2008г./-да,с добри показатели са, ама "прислугата" да го зарежда и да ми суши предварително дървата.На пелетите им нагласям програматора и веднъж в седмицата чистя/личен опит/.За моя начин на живот са по-приложими.Фактора цена и тук го има-да не забравяме,че дървата все ще поскъпват,а пелетите ще поевтиняват.
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 15:47:05
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

С дебелостенен комин,
> може да пукне още при първото палене - вътрешната
> стена ще се е нагряла а външно е със стайна
> температура.

> Доста хора си правят опити с разни рекуператори ......

> За ползването на температурата - ако си разгледал
> комините на Шиидел иНО загряването на въздуха в стая с +5
> градуса за сметка на топлината на отработените
> газове посредством комина - нещо е сбъркано в ЛО
> системата ти.

Писали сме едновременно *beer*
Предполагам в постовете ми не виждаш лошо отношение,наистина ми е интересно.
Това за спуканите комини при първо палене предполагам е логика,но не и практика.

Хората с опитите-някои от тях успяват,зависи какво искат да постигнат.Съвсем елементарно е да се добави трета въздушна камера/или отделен обем по-скоро/ който с принудителна циркулация/или без/ да топли където го отведеш.Но който може и знае.Цената е символична.При мене нещо такова е заложено в проекта.

Примера за петте градуса го дадох условно,макар че го имам и като практика/предния ми пост/.По принцип говоря за "акумулираща печка".Пределно съм наясно,че топлината от комините няма да ми стопли стаите,особено под 2-3 градуса трайна външна температура,все пак ще имам и парно.Мисълта ми е всичко което излъчва топлинка през зимата да му се помага,а не чрез лошо изпълнени технологии да му се пречи,или да се открива Америка, ама на двойна цена.А за да не се отлепя мазилката-просто няма да я сложа-само едно леко заглаждане отгоре.Дори и да напука-пука ми,нали не го виждам.Смятам разликата в цената м/у коминна система и моя начин да я инвестирам в облицовки,при които няма мазане и т.н.Има страшни мрежи,пана и кво ли не,които облечени около комина като конструкция от една страна скриват самия комин,от друга въобще не се влияят от темп.разширения.Едно време обличаха със ситни мрежи радиаторите на парното-грозно,но просто като идея.....А сега има чудеса... Но при мен,пак казвам,тея работи ги умувахме още на проект. smiling smiley
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 16:13:20
pike Написал:
-------------------------------------------------------
>умуваме пои форумите

Пике, по форумите най-често този който пита е чул някъде за някаква система която върши определена работа, но струва пари. Пуска запитване във форума - получава нужното количество НЕ, щото е скъпо и съответно изпълнява както е правено преди години от старите Майстори.

Пике, откритите камини деиствително ги правят с масивни комини, които играят ролята на акумулиращо тяло (руските зидани печки - в нета има чертежи как изглеждат от вътре - лабиринт от тунели...). Открития огън, освен изг. газове засмуква и много от въздуха в помещението, смесват се и температурите в комина не са опасни. Няма много полза от открита камина - просто, безконтролно горене и толкова. Лицето откъм камината приятно се стопля, а тила/гърба има усещане за студ. ПРИЗНАВАМ, КРАСИВИ СА, НО НЕИКОНОМИЧНИ И ПОЖАРООПАСНИ!

За пелетите, не си мисли че ще си щастлив с пелетите. Благината да се дозира горивото и да "тече" в горивната камера под управлението на процесор е СТРАХОТНА. Проблема е горивото, в самите пелети!!! РАЗБИРАШ ЛИ!!!
Пелетите ги правят от всякакъв отпадък, нямат никаква калоричност и ще ти излиза златно отоплението с пелети, ПОВЯРВАЙ МИ!
Пробвал съм ЕКО-БРИКЕТИ, правят се от същите л..й...а както и пелетите, горят като вестници и файда за кратко, една истинска дървена цепеница, гори бавно 2-3 часа и прави АФРИКА. *beer* *beer*
LKK
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 16:36:17
pike Написал:
-------------------------------------------------------
> А някой мислил ли е в посока: комина,освен че да
> отвежда дима,може и да топли/става въпрос за вътр.
> комин/.

pike, прочети внимателно тази тема: [www.napravisam.bg], като обърнеш особенно внимание на това, което е направил 2v6.
LKK
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 16:45:58
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> 3. Най-натоварени са комините на камините - тези с
> водна риза по-малко и най натоварени са комините
> на "сухите" камини.
> Описаното в точка 2 се случва и тук но амплитудите
> са доста по големи. Температурите на газовете
> достигат до 500-700 градуса (разпалвал съм си
> камината на сухо - изходната тръба започва да
> свети червено) - без изолация никакъв шанс да
> работи нормално. Все ще има нещо, я малка тяга, я
> пукнатини по тялото и паднала мазилка, досадни
> сажди, задръстващи комина или и трите накуп...

Иво, не знам какво разбираш под "суха" камина. Ако това е затворена камера без водна риза си в дълбоко заблуждение. Именно в подобен вид камери може да се създадат оптимални условия за ной-пълно изгаряне и съответно най-ниска температура и дебит на изгорелите газове, които се изхвърлят през комина.
Това дето го описваш: газовете до 500-700 градуса е достижимо само при открита камина и пиянска оргия. *drunk* *beer* *drunk*
LKK
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 16:54:20
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> За пелетите, не си мисли че ще си щастлив с
> пелетите. Благината да се дозира горивото и да
> "тече" в горивната камера под управлението на
> процесор е СТРАХОТНА. Проблема е горивото, в
> самите пелети!!! РАЗБИРАШ ЛИ!!!
> Пелетите ги правят от всякакъв отпадък, нямат
> никаква калоричност и ще ти излиза златно
> отоплението с пелети, ПОВЯРВАЙ МИ!
> Пробвал съм ЕКО-БРИКЕТИ, правят се от същите
> л..й...а както и пелетите, горят като вестници и
> файда за кратко, една истинска дървена цепеница,
> гори бавно 2-3 часа и прави АФРИКА.

Слагам голями ??? по отношение на това твърдение на Иво. Купил съм си за проба едно кашонче екобрикети /10 кг/ и ще видя в началото на сезона как горят. Марката е нищо особенно и цената им е съвсем прилична. Елементарни сметки показват, че отоплението с екобрикети излиза по-изгодно от отоплението с дърва /ако това, което е вложено при направата им съответства на това, което пише на етикета/.


Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 17:19:17
Пике, ти пък, тонът ти е много приятелски.
Имам доста опит - по специално с горивните камери с водна риза.
По отношение на камината - ако ще ползваш затворена горивна камера за камина - има вероятност да пукне комина. За да не се чудиш какво ще стане, купи си камерата - монтирай я към комина и я жегни така, както няма да го правиш при нормална работа - тествай преди да си направил и финишните покрития. Ако камината ти е открита няма страшно. Ако ти е с водна риза, там пък ще имаш проблем със саждите и преохлаждането...бе сложно е.
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 17:38:37
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
>ако това, което е вложено при
> направата им съответства на това, което пише на
> етикета.

С едно чувалче, няма да успееш да добиеш представа, но все пак обърни внимание колко често ще слагаш поредното брикетче в камината. няма сажди, няма жарава, гори като вестник с ефектен буен и нискокалоричен огън. :]

Моя позната с пелетна печка ...хммм 2 квт беше май - гори по 2 чувала на ден 40 кг. (само за през деня, нощем не я палят) помещението не е с ТИ и печката работи постоянно на мах, но ти го давам като пример. Сега може да потърсиш цени на пелетите за тон и да видиш за какво става въпрос.

ЛКК, както написах разпалвал съм камината си без вода, на сухо и меката връзка над камерата започва да свети червено - т.е. металът се е нагрял до температури 6-700 градуса.
LKK
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 19:41:19
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> С едно чувалче, няма да успееш да добиеш
> представа, но все пак обърни внимание колко често
> ще слагаш поредното брикетче в камината. няма
> сажди, няма жарава, гори като вестник с ефектен
> буен и нискокалоричен огън.

Калоричност:
дърва 50% влажност - 2.1 до 2.3 кВтч за кг.
дърва 20% влажност - 4.8 до 5.3 кВтч за кг. /след две години съхнене по учебник/
екобрикети 6% влажност - 5 до 5.2 кВтч за кг.

>
> ЛКК, както написах разпалвал съм камината си без
> вода, на сухо и меката връзка над камерата започва
> да свети червено - т.е. металът се е нагрял до
> температури 6-700 градуса.

Иво, страхотен пич си. Със тия 6-700 градуса и меката връзка свети червено не се ли страхуваш, че ще имаш структурни изменения в метала от който ти е направена камерата? При това си и голям късметлия, защото при подобни експерименти се пука чугуненото тяло на камината /твоята май беше с такова/. А за уплътненията на тръбните връзки към водната риза направо не ми се мисли.

Мойта камина е без водна риза - "въздушна". При пламъците показани в началото на темата нищо не свети червено, а температурата в булото не се качва над 45 градуса. За сметка на това на 1.5 метра пред камината не се стои, а топлината се чувства осезаемо на 3 метра. Процеса на горене видимо се забавя и пламъците стават дълги и лениви. Всичко това се постига с дозиране на въздуха за горене. Стаята 20 м2 се стопля от 13 до 24 градуса за по малко от 30 мин. след това трябва да отварям вратата, защото не се издържа. :]
LKK
Re: за камината - "отрано"
01-09-2009 - 00:07:25
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Саждите не горят.Гори креозот маслото,при това
> само когато е стигнало трета фаза на формиране.

Разбрах, че креозот маслото се образува при дестилация на дървесината. За пръв път е получено при дестилация на букова дървесина, а буковите цепеници са любимо гориво на много от нас.
Не вдявам как става образуването на креозот маслото при горенето. Ако може би ли обяснил? Какви параметри на горивният процес е желателно да поддържаме, за да избегнем или минимизираме образуването му?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход