Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

за камината - "отрано"

Публикувано от LKK 
Re: за камината - "отрано"
28-08-2009 - 09:56:52
.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-28 10:16 от Ivo.NovDom.
Re: за камината - "отрано"
28-08-2009 - 10:00:22
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Иво, не се обиждай, но и аз го смятам за
> неправилен. Нали, ако ти се наложи да викаш
> коминочистач /а според предписанията това трябва
> да става всеки отоплителен сезон/ всичко което ти
> е в комина ще ти отиде в горивната камера.

При теб блокчетата без изолация задържат саждите и трябва да се чисти.
С моя комин, коминочистач няма да ми се налага да викам следващите 20 години. При това Ф и с наличието на ТИ няма нужда от чистене.. Не е това неправилното. Комина трябва да си има основа на която да стъпи, а вътрешната тръба не се фиксира съм плочите през които преминава (логично е, заради топлинните разширения). Но като я няма долната част няма и основа...горен монтаж се прави като отдолу на плочата се поставя метална розетка със съответното Ф, а отгоре (откъм пода на горния етаж) най-долния пръстен се залива с бетон към плочата и става основа за горните пръстени. Приема се че тази сглобка е проблемната, но май е по-скоро теоретично вталясване. Този монтаж спестява място. Дори и да падне нещо отгоре то си пада директно в горивната камера (под нещо разбирайте само нагар и сажди, не камъни и тухли)



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-25 23:30 от Ivo.NovDom.
Re: за камината - "отрано"
28-08-2009 - 10:33:08
pike Написал:
-------------------------------------------------------
> Интересна темичка.Докато сте на комини още,ето ви
> един добър/според мен/тук.




Пике, комина изглежда много готин.

ще ти напиша предписания, на които да отговаря един комин, пък ти прецени доколко, твоя е изпълнен според изискванията (които естествено не са задължителни)

1. Вътрешния слой трябва да е тънък за да загрява бързо, и да е киселинноустойчив - прави се от керамика или от инокс. и да е водонепропусклив - за да не избиват петна. При теб надали, имаш достатъчно дебелина. Сажди, които съдържат сяра + пара, конденз = киселинна. Циментовата замазка не е подходяща за отвътре

2. Топлоизолация - вата - предпазва, спестява падането на замазките отвън заради нагряване. Държи вътрешния пръстен топъл - това дава тяга и непозволява налепи

3. Като външен слой - може както теб - зид или бетонно блокче с перлит, или ГК...

pike Написал:
> Впрочем това за предимствата на външните комини
> може доста да се коментира.


Където и да се сложи, ако е изпълнен правилно няма проблем.

Външен комин е лесен, доста евтин начин да се направи нов комин, ако стария не е направен като хората, не дърпа или прави проблем и когато къртенето ще направи маса други поразии и разходи.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-28 12:20 от Ivo.NovDom.
LKK
Re: за камината - "отрано"
30-08-2009 - 22:59:52
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Ivo.NovDom ..виждам съм ги нашенските готови
> блокчета...и май не стават.Ако ще се пали
> инцидентно тая печка,стават.Ама с тоя
> квардратен/правоъгълен профил чистенето ще е
> ад.Иначе пак с блокчета си ги правят,но слагат
> вътре керамична тръба.По-лесно се поддържа.С
> температурата няма проблем-там няма нееднородни
> материали-в самите блокчета няма арматура,лепят се
> с цимент...всичко е с еднакви топлинни разширения
> или много близки.Тухлените зидарии създават повече
> проблеми точно там-тухлите се лепят с хоросан...а
> тия два материала се разширяват различно,влиза
> вода,замръзва и в края на краищата комина рухва
> там след 10-ина години или се нуждае от сериозен
> ремонт.Прецизното измазване уж го спасявало...ма
> това са по-скоро майсторски легенди.Ползва ли се
> активно...те разширенията си работят.
>
> За конденза...това е проблем само при чисто нови
> комини.Малко сажди да има натрупани и проблема
> изчезва.Саждите са уникален изолатор!

Ми при мен си е от нашенските блокчета, както писах по-горе. За чистенето не ми е известно да има две тарифи при коминочистачите - за кръгли и четвъртити комини.
"Саждите са уникален изолатор" до момента, докато не се самозапалят, тъй че препоръката ми е да си ги чистите.
И най-важното: Използването на качественни материали, съчетано с качественна камера за изгарянето им решава голяма част от проблемите.


Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 00:14:42
А някой мислил ли е в посока: комина,освен че да отвежда дима,може и да топли/става въпрос за вътр. комин/.Защото тука гледам се слагат едни вати,едни чудеса.Значи топл.разширения са толкова непреодолими,че топлината от комина вместо да я консумираме,ние я гоним навън,а в същото време говорим за топлоефективност и т.н?Ако на някой му е интересна тая насока,да сподели,защото аз си мисля,че безаварийното отвеждане на дима навън е само част от функцията на комина.
Всъщност готовите коминни системи са нещо много добро-факт,но ако се строи за продаване.Преди половин година бях пред дилемата как да си направя комините и ще се радвам ако някой ме убеди,че съм сгрешил-от знание глава не боли,боли от незнание. smiling smiley
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 00:36:40
Я, както сте я подкарали, драснете това-онова и за пиролизата!
Както пише LKK , голям грях е да се горят дърва с влажност над 20%......!
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 01:09:22
Саждите не горят.Гори креозот маслото,при това само когато е стигнало трета фаза на формиране.
pike...комина не трябва да се охлажда.Иначе кондензират по него разните фракции от горенето...а това са...да си е_е капаците и отрови...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-31 01:16 от salvador.
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 02:30:50
salvador Написал:
-------------------------------------------------------

> pike...комина не трябва да се охлажда.Иначе
> кондензират по него разните фракции от
> горенето...а това са...да си е_е капаците и
> отрови


О'к,но мисля,че охлаждане е доста силно казано.За да промениш околната температура в стаята примерно с 5 градуса,с колко смяташ,че охлаждаш вътрешния периметър на комина?Само че промяна от 5 гр. в стая се усещат като топло,а вътре в комина 5 гр. повече или по-малко.....По-скоро имам предвид,че един по-голям плътен обем на комина ще се загрее по-бавно,но оттам нататък той ще пази температурата вътре в комина,а съответно и ще изстине по-бавно,като последното хич не е за пренебрегване.И всичко това все пак е свързано с изолации на къщата,външна температура,калоричност и вид на горивото и куп неща,които в крайна сметка влияят много повече.Само за сравнение си представи външен комин с перфектна изолация и вътрешен,не толкова изолиран при примерно минус 10 градуса.На кой му е по-добре?
А за конденза на отровите мисля също,че сме наплашени в повече.Важен е достъпът на тези отрови до нас,а не че ги има.Ако на някой му избие чернилка-тогава е проблем.При нормално функционираща система отровите ги отпиши-да му мисли коминочистача.А ако си чистиш сам комините,просто същия ден изяж едно кисело мляко.
winking smiley
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 13:12:55
Пике, комина е част от някаква отоплителна/вентилационна/абсорбационна система - т.е. според предназначението и самия комин ще е с различна конструкция.
1. За газов котел се прави иноксов комин - около Ф100 - изпускателната и смукателната тръби са една в друга, не е необходима изолация, газовете са с температура около ... 40-50 градуса (да ме корегират ако бъркам но там някъде), не е необходима и тяга затова често го изкарват настрани през стените. Единствения проблем е конденза - направо тече, зидан комин не върши работа.
2. за котел на твърдо гориво - там отработените газове са с по-висока температура от рода на 200 градуса, след справка може и да корегирам, но от нея трудно ще отнемеш топлина за отопление. Не бива да се прекалява с отнемането на температура от отр. газове. защото се влошава тягата, появява се и т.наречената "обратна тяга".
Като се говори за конденз - представяйте си го не полепнала пара а стичаща се вода по вътрешната стена на комините . Това става всеки път когато палите котела и продължава докато тялото на комина се нагрее и излезе на режим. Тази водичка, черна на цвят и с висока киселинност пропива в стената - разрушава структурата на комина, също и избива на външната стена - един път избила не търпи замазване с никаква мазилка - все ще си е черна.
3. Най-натоварени са комините на камините - тези с водна риза по-малко и най натоварени са комините на "сухите" камини.
Описаното в точка 2 се случва и тук но амплитудите са доста по големи. Температурите на газовете достигат до 500-700 градуса (разпалвал съм си камината на сухо - изходната тръба започва да свети червено) - без изолация никакъв шанс да работи нормално. Все ще има нещо, я малка тяга, я пукнатини по тялото и паднала мазилка, досадни сажди, задръстващи комина или и трите накуп...
Повечето които строят, убеден съм че не от стиснатост, а от незнание не влагат системата - врътнята за майстори плюс материалите - тухли, зидане...може и да излезнат по-скъпото. След като на теория е обяснено, малко хора биха се решили да бутнат направения си комин и да го изградят отново. Хабят се материали, платени са средства. Бутането става после - като се появят проблемите или просто камината остава за декорация и никога не се пали.
Пике, ако това което са ти направили е комин за котел, на дърва, може би няма да имаш проблем, така мисля аз. Въглищата са с повече киселинност и ... не зная. Ако още не си избрал отопление - препоръчвам ти и аз , както колегата по горе - ПИРОЛИЗЕН КОТЕЛ на дърва.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-31 13:24 от Ivo.NovDom.
Re: за камината - "отрано"
31-08-2009 - 14:14:31
pike Написал:
-------------------------------------------------------
> Всъщност готовите коминни системи са нещо много
> добро-факт,но ако се строи за продаване.Преди
> половин година бях пред дилемата как да си направя
> комините и ще се радвам ако някой ме убеди,че съм
> сгрешил-от знание глава не боли,боли от незнание.


Ако сипеш вряла вода в стъклен буркан - ще пукне, но ако сипеш вряла вода в тънкостенен стъклен съд - няма да имаш проблеми. С дебелостенен комин, може да пукне още при първото палене - вътрешната стена ще се е нагряла а външно е със стайна температура. Такъв цикъл - нагряване охлаждане ще имаш поне 1 път на денонощие. колкото е по голяма температурната разлика толко са по големи вътрешните напрежения.

Pike, не си единствения с идея да ползваш комина си като отоплително тяло.

Ако изходните газове да са със стайна температура, означава, че всичката топлина от горенето (100%) е останала във вътрешността на сградата. *ok*

Доста хора си правят опити с разни рекуператори и топлообменни устроиства, за да изцеждат калории от изгорелите газове - слага се термостат в комина който при температури над например 250 градуса включва вентилатор за да обдухва някакъв топлообменник...но не се прави безконтролно, както му дойде...

За ползването на температурата - ако си разгледал комините на Шиидел има и отвор за смучене и загряване на входящия въздух необходим за горенето. това е доста малък обем и малко количество въздух и загряването му не създава проблеми - даже обратното - подобрява горивния процес. НО загряването на въздуха в стая с +5 градуса за сметка на топлината на отработените газове посредством комина - нещо е сбъркано в ЛО системата ти. На праакти го има загряването на коминното тяло. При мен съм с вата и коминно тяло отвън и пак се усеща топъл на пипане. Имам даже и парче мазилка която бие на отлепена но си стои (трябва да я махна и да я положа наново - 30-40 см. в диаметър е)
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход