Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...

Публикувано от Ivo.NovDom 
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 21:39:00
LKK, пак бъркаш стиропора с блокчетата - самите блокчета за запечатени в бетона а стената е запечатена със шпакловки...никой не държи стиропор под леглата си - ама дай да не си правим догадки, това ми се струва несериозно - не ми се вярва да стоиш без изолация в къщи, защото се притесняваш от някакви алергии...
Re: Иновативна изолация от пенополистирол бетон - води до значителни икономии.
13-08-2009 - 21:55:58
LKK Написал:

> Коминните тела си ги прави или с готови бетонни
> блокчета или с иноксови коминни тела, ако гониш и
> декоративен ефект и визия.
>
ЛКК, даваш съвет така без да мислиш много много - не се шляпат какви да е материали на какви да е места. Всяко си има предназначение!
С коминни тела от складовете на околовръстното се правят отдушниците на жил. кооперации. Не стават за комини! Вътрешния пръстен трябва да е устойчив на киселинност от сярата (керамичен пръстен или инокс) и конденз, за да се намали конденза около него задължително се увива топлоизолация от минерална вата, която трябва да се вентилира ако пръстена е керамичен и чак най отгоре се слагат препоръчаните от теб коминни тела, някои от фирмите слагат перлит в бетона за топлоизолация - това цялото вече може да се нарече КОМИН, инокса най-често го ползват за газови котлета - да не ръждясва от парата която отделя горенето. Има и иноксови комини за котли на твърдо гориво, но сас двойни стени и изолация в средата...ама пак се отплесваме от темата - с какво да зидаме за по-евтино и по-ефективно!!!
Аз извъртам темата за заместителите на тухлата, докато вие все си дращите я за изолации, я заподови замазки, сякаш тази тухла се е вкоренила в съзнанието ви като някаква даденост и не подлежи на коментар, независимо от сериозността на доводите.
Блазни ме да построя така наречената ПАСИВНА къща, която като тръгна да продавам да кажа на купувача, че къщата е с 20 см. изолация и поддържа целогодишно температура от 20-22 градуса. при това без да е необходимо да плаща за отопление (една термо-помпа) и мин. разход за ток, Т.Е максимален комфорт при нулеви разходи във времето. Хубавото е, че правейки сметките, стигам до извода че не е "много скъпо" (често чувам така да определят нещо недообмислено) да се направи такава къща.
Освен изолациите, специалните зидове, специалните ЛО, трябват трислойни стъклопакети, вентилации и разни там други... - това ще излезне доста в повече от сегашната позиция на купувачите, че трябва са купуват жилищата за цена под 500 Е.





Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 22:24 от Ivo.NovDom.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 22:21:39
Ivo.NovDom...изолацията на стените е въпрос на сметка.Зависи от много неща.Трябва предварително да знаеш какво искаш да постигнеш.Как искаш да изглежда твоята стена в цифри.И след това вече...как да се комбинират материалите така,че да се доближиш максимум до тия цифри.Тук догмите нямат място.Решението е според задачата.Първо пишеш задачата,после я решаваш.Напоследък забелязвам обратния подход-гледа се някакво решение,зависнало в пространството...и всеки си казва:"я какво хубаво решение...дай да направим задача по него".
Понякога се получава.
Въпросът е,че по принцип...не се прави така.Тухлата си подлежи на коментар.Ама трябвада се претеглят нещата.Защо да заменяме простата керамична тухла с химическа тухла без достатъчна обосновка-ей така за идеята.Ми няма смисъл...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 22:25 от salvador.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 22:32:45
Естествено че съм написал какво искам за да изградя стената:
- топлоизолация
- шумоизолация
- да е гладка
- пожароустойчивост и устойчивост на наводняване (това е пожелателно не се вталясвам, но не и без значение)
- естествено колко ще СТРУВА

Салвадоре, толко писане от твоя страна и пълно празнословие!
ОК, искаш си тухлата - слагай я, тя ли е по-доброто, кажи с какво е по-добра, ако я сложиш нея по-евтино ли излиза, защо ровичкаш за химически изолации - нещо не вдявам. Дай поне един аргумент убеди феновете ти дет ти четат драсканиците.
След толкова седене пред ПЦ-то и писане във форума, което смятам не е трудно, дано да си способен да построиш поне къщичка за пиленца. Дано да не почнеш да претегляш от иглолисто или от широколистно дърво ще я правиш и с к`ви пирони ще я ковеш че...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 22:49 от Ivo.NovDom.
LKK
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 23:46:35
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> LKK, пак бъркаш стиропора с блокчетата - самите
> блокчета за запечатени в бетона а стената е
> запечатена със шпакловки...никой не държи стиропор
> под леглата си - ама дай да не си правим догадки,
> това ми се струва несериозно - не ми се вярва да
> стоиш без изолация в къщи, защото се притесняваш
> от някакви алергии...

Всичко диша и е паропропускливо. Направи си стените, както ти харесва. Нали ти ще живееш там. А ако ще я продаваш, въобще няма нужда много-много да разсъждаваш. Подчертаваш дебело плюсовете на твоята система и оставяш щастливият купувач да си решава евентуалните проблеми.
Тия, които могат да си го позволят, предпочитат естественните материали.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
14-08-2009 - 00:09:08
ЛКК, аз от там тръгнах - оказва се ако се направи с мисъл и правилно подбиране на материали ОЧАКВАНИЯ РЕЗУЛТАТ СЕ ПОСТИГА С МНОГО ПО-МАЛКО ПАРИ.
А не се отстоява ГЛУПАВАТА ТЕЗА, ЧЕ НЕЩО ЩОМ ГО Е ПРАВИЛ ДЯДО ТИ, ТРЯБВА И ТИ ДА ГО НАПРАВИШ ТАКА, НЕЗАВИСИМО ЧЕ ЩЕ ТЕ ВКАРА В НЕНУЖЕН ПРЕРАЗХОД НА СРЕДСТВА и никакъв полезен резултат.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
14-08-2009 - 00:13:56
Изборът на строителна система е индивидуален въпрос.Просто споделих предубежденията си към един материал и на какво се базират тия ми предубеждения.Тук си споделяме знания.Не търсим "идеалната" строителна система,материал и т.н.
Е..понякога се отклоняваме и си пишем "по принцип" разни странични неща,но то си е част от пейзажа.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
14-08-2009 - 10:46:21
Салвадоре, фибрана и стиропора масово се ползват в новото строителсто, ти така ги очерни и двете, че явно се замислям дали да не се преместя в една панелка, която все още не е санирана, за да ми е по здравословно и по-евтино и по-комфортно.
Видимо не си се занимавал със строителство, което също смятам е важно да се отбележи. Дано поне да се е повишила малко културата ти покрай дискусията ни, така че ако някой ден попаднеш на сграда за която твърдят, че е строена по нови технологии за да е ПАСИВНА не бързай да и сложиш "Х"-а защото ти си търсиш класическа тухла, облепена с вата или химическа изолация.
Начатих се ... уплътних бездействието си последните два дена преди желаната почивка - с пожелания за приятна почивка и на останалите съфорумци, и на теб Салвадор, а на тези които вече се трудят - Лека и доходна...
Лек ден от мен. *ok* *beer* *drink1* *drink2* winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-14 10:47 от Ivo.NovDom.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
14-08-2009 - 11:54:53
Гледам дискусията е на привършване.
Въпреки няколкото ми "заядливи" включвания, блокчетата ме заинтересуваха и отново се върнах към сайта на производителя.
1. Като ТИ свойства не намирам нещо изключително - Ламбда=0,1 при тези плътности на материала не ме изненадва. Толкова "олекотен" Итонг дори може да даде по-добри резултати.
2. Рекламираните паропропускливост и шумоизолация липсват като обективни (изпитвани/декларирани) параметри.
3. Притеснява ме Капилярната абсорбция - 41g/m2s. Това че блокчето плува в експеримента на Иво, малко ми говори. Редното е да се претегли сухо/мокро за да се направи извод. Нямам под ръка др. данни (напр. за Итонг) за да сравним.
3. Посочената Ламбда отдалечава блокчетата от матер., които считаме за топлоизолационни днес поне 2х.
Поради това, приближение към параметрите на пасивна къща, бихме получили със зидове от пор. 70-100 см.
Понеже не откривам някакви особени констуктивни предимства (основно гладък и лек "пълнеж"winking smiley, бих предпочел някакви по-тънки зидове с ефективна ТИ. Да не забравяме, че едни 50см. дебелина на зида в повече "изяждат" ~3-5м2 от РЗС на една средна стая.
Умножено по ххх Евра трябва да влезе в калкулациите с едно 200-300Е/м2 оскъпяване.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
14-08-2009 - 12:45:47
Любо, преди да започнеш на твоя обект да работиш с такива, питай къде строят с такива тухли, хората са си качили телефоните, обади им се! Влез в едно произволно помещение и започни да говориш на висок глас (ослушай се дали кънти) почукай по стената и виж дали звучи кънтящо като барабан или звука е приглушен, все едно почукваш по дунапрен. След това отиди в такава сграда с червена тухла и направи същото, довери се на личните си впечатления и ела да кажеш резултата.
Итонга, категорично го отхвърлям, но ти ако си му фен - обоснови се и го монтирай, макар че си има предимства при определени приложения
Ненормално е накой интернет плъх да ми гледа колко грама ще попие блокчето, без да отчете, че ако тръба се пукне в куха тухлена стена, само за час цялата стена ще се напълни с вода като буркан...Тая гладкост която си "отчел" при блокчетата, за да я постигнеш при тухлен зид ЩЕ ТИ СТРУВА ПО ОКОЛО 15 ЛВ. за КВ.М. НА ВСЯКО ЛИЦЕ за измазване...и вече "скъпите блокчета" стават ЕВТИНИ в сравнение с тухлите. А разните по-добри показатели воже да не ги четеш, ЩОТО СА В АВАНТА, КЯР...
25 см. блокче е еквивалентно на 10 см изолация. може и да не слагаш изолация и пак ще си по-добре изолиран от повечето тухлени жилища с изолация от 5 см. (масова са с толкова)
За дебелините, преди 2-3 поста точно това обясних че такова блокче в комбинация с позната изолация дава по-малки дебелини за еднакъв резултат. Чети внимателно преди да философстваш. и тоя коефициент не е това което сочиш - оправи си поста. Аман от ФИЛОСОФИ




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-08-14 14:12 от Ivo.NovDom.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход