Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...

Публикувано от Ivo.NovDom 
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 19:45:31
Салвадоре, с нещата които пишеш барабар с тази статия се оказва че си на моя страна, - стиропора е по-подходящ за основите, еми екстра е още ИКОНОМИИ, БЕЗ СКЪПИЯ фибран.
ЛКК, Салвадоре - представете си прехваления ЕПС, поразбъркан с малко бетонец и с това направена подова замазка - НАЛИ ЗАТОВА ВИ ГОВОРЯ ОТ ВЧЕРА. Гледах и "тъпите" руснаци как правят изолация на основата - слой от замазка от пенополистирол бетон, пласт от стиропор, и пак слой от замазка от пенополистирол бетон и пласт от стиропор.
Е?

Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 19:56:52
Салвадоре, все пак не забравяй че не говорим за материали за изолация в тази тема а за материали за зидане на преградни стени!!!
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 20:10:33
LKK...материали и тестове-бол..ама не мога да намеря нещо с хубави графики...В щатите с такива проблеми явно не им сезанимава...те там въпроса с изолацията на основите го решеяват с вътрешна изолация и то до толкова,до колкото изобщо правят основи.Crawlspace е много разпространена форма на фундамент,но средния български строител така няма да си направи и кокошарника в двора,да не говорим за къща...

[www.squidoo.com]

[www.roofingcontractor.com]

Като цяло мненията са си в тоя дух-че ако ще стои навън да го блъска студа и да го пече слънце-xps е по-добрия избор.Ако стои на постоянна температура-EPS.

Макар,че темата...принципно...беше за смес от стиропорни топчета и цимент,отляти на калъпи (насред тайгата,от пияни мужици) smiling smiley smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 20:13 от salvador.
LKK
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 20:12:46
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> ЛКК, Салвадоре - представете си прехваления ЕПС,
> поразбъркан с малко бетонец и с това направена
> подова замазка - НАЛИ ЗАТОВА ВИ ГОВОРЯ ОТ ВЧЕРА.
> Гледах и "тъпите" руснаци как правят изолация на
> основата - слой от замазка от пенополистирол
> бетон, пласт от стиропор, и пак слой от замазка от
> пенополистирол бетон и пласт от стиропор.
> Е?
>
А на някои места в мрежата пише:
"Експадиран и екструдиран полистирол: И двата материала под въздействието на топлина изпускат стирени и други токсични газове, съдържащи се в добавките против лесно запалване, с които са обработени. През целия период на употреба изпускат газа пентан. Доказано е, че жени, изложени на въздействието на ниски концентрации от стиренови изпарения на работното си място получават различни невротоксични и менструални проблеми. Изложени на въздействието на стирени животни развиват рак, но същото не е доказано при човека"

Дядо ми не го беше чел, но си е направил замазките с перлит. :]
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 20:25:09
Чакай сега...перлита няма нищо общо тука...стирените по земята почти не се срещат.А пък полистирен изобщо няма.Това се отпадък от работата на петролните рафинерии и по-специално химическата им част,не сепарацията.Такова нещо в природата няма и няма от къде да дойде.

Докато перлита си е напълно естествен материал.Среща се на най-невероятни места и колкото и години да стои,не променя изобщо свойствата си.Все тая в какво е разбъркан.И нищо не отделя.Както каменната вата.И след 200 години нищо няма да се отдели от нея,защото е изтеглен на нишки каманяк...всякакви химически и физични процеси,които могат да протекат при нормална температура и атмосферно налягане,там отдавна са приключили.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 20:28 от salvador.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 20:56:03
За да не зацикля темата, от преградни стени - може да кажа мнението си (не е задължително да се съгласявате с него) за приложението на въпросните блокчета за външните стени.
Производителя/ите препоръчват материала за изграждане на външни стени без да е необходимо полагането на допълнителна топлоизолация. Според показателите им, 25 сантиметрова стена отговаря на 10 см. стиропор, най-често полаганата изолация в момента е не повече от 5 см. (икономията е около 25 лева на кв.м.)

АЗ лично, все повече се замислям и за възможността за строеж на така наречената ПАСИВНА КЪЩА. Изискването за дебелината на изолацията на пасивните къщи е около 20 сантиметра стиропор или 15 см. каменна вата - Проблемите идват при закрепването на толкова дълги дюбели към стените, особено към кухите тухли-четворки. Конзолата вече не държи при тези размери...все пак го правят и в момента, даже и у нас, така че не е невъзможно...
Вместо горното, ще е много по-лесно ако иззидам стена от блокчета ПСБ (полистирол-бетон) с дебелина 25 см (еквивалентна на 10 см стиропор), и към нея закрепя изолация с дебелина 10 см стиропор - получавам исканата топроизолираност на външната стена, според критериите за ПАСИВНА КЪЩА. При равни показатели за ТИ, моята стена ще е с 10 см. по тънка.

Като цена вече е въпрос на сметки кое ще е по-евтино:
1. стена от червена тухла с 20 см. стиропорена изолация - (Общо 45 см.)
2. стена от ПСБ с 10 см. стиропорена изолация - (Общо 35 см.)

При № 2, тухлите от ПСБ са с 20 лева по-скъпи от четворките за квадрат, но няма да има вътрешна мазилка от турбозол (спестяват се около 15 лева за кв.м. по-малко), Разхода за дюбели е около 4-5 бр. на кв.м. идея си нямам колко е разликата между едните за 10 см. и другите за 20 см., ако въобще толкова дебели панели се закрепват само с дюбели. Друго предимство е че при ПСБ стената е достатъчно права за да се лепи стиропора плътно на гребен, докато на тухлите ще се лепи на кюфтета и не е толкова здраво, особено ако е крива стената и при големи кухини кюфтетата да изпускат тежките панели...не знам не съм опитвал!!! Така че полагането на 10 см изолация, което е по възможностите на всеки монтажник май пак накланя в полза на ПСБ.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 21:16 от Ivo.NovDom.
Re: Иновативна изолация от пенополистирол бетон - води до значителни икономии.
13-08-2009 - 21:09:31
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> Виждал съм сграда със изгоряла под мазилката
> изолация. Видях и как пламък от горелка нагрява
> блокчето - не гори прасето. Салвадоре, моля те да
> ми обясниш защо е така!
>
ЛКК, написал съм го вече - НЕ ГОРИ. На щанда на СТРОЙКО-то също като теб питах за тия газове - отговора беше че и пожарнисарите бая изпитания са му направили - 1-2 часа са го горили при 700 градуса, били доста учудени че нищо му няма, само повърхностно изгарят топчетата, ДАЛИ СА ИМ СЕРТИФИКАТ ЗА НЕГОРИМОСТ КЛАС "В".
Въртеше ми се в акъла да ползвам блокчетата и за зидане на коминни тела - и аз се притеснявам, да не почнат да пускат отровни газове, но там трябва да има и киселинна устойчивост, така че не смятам да са подходящи за това приложение, независимо дали изпускат отр. газове или не.
LKK
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 21:28:11
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Чакай сега...перлита няма нищо общо
> тука...стирените по земята почти не се срещат.А
> пък полистирен изобщо няма.

Точно това исках да кажа, по-добро от естественното няма! Цената му е почти същата като на синтетичните продукти, тъй че за замазки той си остава фаворит. Понякога е хубаво да се обърнем назад и да използваме добре проверени и ефективни решения.

п.с. Благодаря за линковете.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 21:34 от LKK.
LKK
Re: Иновативна изолация от пенополистирол бетон - води до значителни икономии.
13-08-2009 - 21:32:32
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------

> ЛКК, написал съм го вече - НЕ ГОРИ.

> Въртеше ми се в акъла да ползвам блокчетата и за
> зидане на коминни тела - и аз се притеснявам, да
> не почнат да пускат отровни газове, но там трябва
> да има и киселинна устойчивост, така че не смятам
> да са подходящи за това приложение, независимо
> дали изпускат отр. газове или не.

Иво, не става въпрос за горене. Той както си е положен при стайна температура си ги изпуска всиччки тия газове и след това откъде тези алергии, астми ....

Коминните тела си ги прави или с готови бетонни блокчета или с иноксови коминни тела, ако гониш и декоративен ефект и визия.
Re: С какво да зидам с тухла 4-ка или с ...
13-08-2009 - 21:33:24
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Дядо ми не го беше чел, но си е направил замазките
> с перлит.

Да, добро решение! Кнауф правят едни сухи подове - посипка отдолу от перлит (или нещо от рода - тяхна си някаква посипка) и отгоре двоен гипсокартон. пак се спестява от замазки, мърляне, съхненето с месеци (слагай по месец на сантиметър замазка)...перлита е доста хигроскопичен - не става за мазета.
Иначе без да го отричам като вариант (отричам категорично хоросановата замазка)
ме притеснява че ако се наводни някое помещение пълно с перлит отдолу означава да изхвърля всичко и наново. а отгоре ако съм наредил хубав дъбов паркет или гранитогрес...трябва да проверя дали позволява да се редят плочки отгоре. Иначе има много предимства - вкарват цялото окабеляване под пода, абсолютно обезшумяване...Готина технология е за подове - въпрс на избор и отново на цена.
При равна цена - лично аз ще избера пода с ПСБ ако кнауфа е по-евтин, хммм зависи с колко и да ме убедят че наводнение няма да ми причини големи щети.


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход