Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива

Публикувано от BAT_GOIKO 
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
09-08-2009 - 22:16:31
Гето - ако в подпокривното пространство няма да има помещения - просто го налепете (фибран за подове) отгоре направете замазка с мрежа и не го пипай повече - ще можеш да си ходиш отгоре без никакъв проблем.
Спазвай правилото - винаги на бетона - фибран!! не стиропор! Пак да ви напомня - сложете си по-дебеличък фибран 8 см (за стиропор със същия ефект ти трябват 15-16 см). - сега сте си намислили, че 4 - 5 см. са напълно достатъчни...ама НЕ СА!!! В една къща всички стени са външни!
БАТ ГОЙКО - облепи си цялата стреха с изолация, включително и челата. Най-удобно и почти безплатно е да вкарваш изолацията още в кофража, но ако не си го сторил, непременно го направи преди да измажеш, иначе през неизолираната среха ще ти влиза студ през бетона - вероятно отвътре ще мухлясва по горните ъгли на тавана.



За керемидите - щом тези на тондах ти харесват повече, слагай смело! При теб по-важна е визията, иначе керамични = глинени, и на брамак са глинени, но имат и допълнително покритие отгоре против мокрене...не забравяй за двойната скара - ще ти струва 2-3 връзки с дъсчици за керемиди в повече (20-30 лева отгоре) но ще си вентилираш покрива, а като го погледнеш ще е покрив-слънце изпънат отвсякъде. *yes*
Друго важно нещо е - да предвидиш отвори в покривната плоча и да изведеш всички отходни тръби до покрива и да ги вентилираш през отдушници! Иначе ще ти бълбука канализацията през сифоните, особено когато пускаш водата в тоалетната и 10-15 литра вода изместят същия обем газове в тръбите. Малко акъл ама навреме и ще ви спести доста досадни проблеми в последствие.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-09 22:28 от Ivo.NovDom.
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 15:10:16
Здравей Иво,

Голям си!!! Сега ме е яд че не видях тази снимка с залепения фибран по челата преди 3 седмици - тогава наляхме плочата, не знаех че се лепи фибрана чрез бетон само. Сега ще трябва да се лепи отстрани и мало е гърч.

За вентилацията съм оставил отвори в плочата където са ми вертикалните щрангове на двата водни кръга(това ми го казаха майсторите, след това се консултирах с ВиК майсторите и те потвърдиха това).

Двойната скара на за керемидите е ясна. След като сложат обшивката на покрива ще бъдат доставени малките дъскички за хоризонталната скара (така или инъче под нея нали ще слагаме фолио паропропускащо, така и то ще бъде захванато).

За Bramak не занех че имат и глина в интернет страницата им пише само за бетон, в каталога им също само за бетон се говори. Ще ги попитам директно. Аз търся изчистена визия по семпла.

Това с мухъла на тавана по горните ъгли - едва ли ще се стигне до там все пак края на козерката ми е на 80 см отдалечена от зида а и той 25 см. стават около 100 см. Тази влага найстина трябва да пълзи много на далече за да влезне зад улук, измазана стена, 100 см бетон. Но ще се се изолира.

Имам въпрос сега мейсторите ще пуснат директно върху бетона един пояс от греди (на 30 см от края на плочата) на който после ще легнат ребрата. Да изолирам ли под този дърен пояс също с фибран или само около него? реално пояса ще ми играе и ролята на майки като почват да наливат замаската върху фибрана (заедно със съответната армировачна мрежа - препоръки за мрежата ?)

Поздрави
BAT_GOIKO
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 16:19:23
Гойко, ако искаш не слагай изолация...къщата си е твоя ;-) ще губиш активно топлина през стрехата - бетона има доста добър топлообмен - 1,5 метра в дълбочина.
Не влагата пропълзява през бетона, а студа. Ако бетона на тавана ти се охлади, отвътре в ъгъла, до +12 градуса (там някъде) влагата в помещението ще започне да кондензира по повърхността му - оттам и подходяща среда за мухъл. Е, ако не се стигне до конзенз, ще останат само топлинните загуби.
Трябва да се изолират всички стърчащи стрехи, тераси и др., защото играят ролята на оребряване (аналогично като в ребрата на двигателите с въздушно охлаждане...)
Същия процес на конденз се получава и в сутерените на сградите. Много от строящите мислят, че с полагането на хидроизолация отвън спира влагата и мухъла в мазето. Но при студено време земята се охлажда до минусови температури (в дълбочина до 60 см) Тя охлажда бенота и от вътре започва интензивен конденз...мухъл и т.н. Затова задължително слагайте изолация и на подземните стени!!!


Гойко, за двойната скара - май не ти е ясна! *beer*
преди да наковеш хоризонталните летвички първо накови вертикални. Едва тогава ковеш хоризонталните. Ето и обяснението защо:
През зимата - слънцето нагрява керемидите, после залязва и т.н. - при което по долната повърхност се получава конденз - и то доста сериозен. Ако наковеш направо хоризонталните летви те ще задържат влагата, вместо да се оттича надолу по фолиото. Чат ли си? Влагата е между фолиото и керемидите.
Сега за фолиото които ще монтираш.
На покривите, които нямат бетонна плоча се полага Вата между гредите, която е хигроскопичка (и затова я увиват в предпазно алуминиево фолио, за не поема влага), ако по някакъв начин тя поеме влага трябва да може да се освободи от нея - затова се слага това паропропускливо фолио, при теб покрива ще е ветрилник, проветрив, имаш бетон, после изолация, нямаш влага идваща от помещенията и отиваща нагоре...затова и обикновен непропусклив битумен воалит ще свърши чудесна работа.


Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 16:30:50
BAT_GOIKO Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравей Иво,
>
> Голям си!!! Сега ме е яд че не видях тази снимка с
> залепения фибран по челата преди 3 седмици -
> тогава наляхме плочата, не знаех че се лепи
> фибрана чрез бетон само. Сега ще трябва да се лепи
> отстрани и мало е гърч.

Да, лепи се екстра и плътно, не е като с "кюфтета" и къде хванало, къде не хванало...е знаеш че съм перфекционист, за всеки случай съм набучкал и дюбелчета които като ги залее бетона стават "яката работа" - виждат се на снимката.
Грешката ще ти калкулира квадратрата на стрехата умножена по 15 лева за труд и отделно теракол и дюбелиране. грубо 450-500 лева, не е кой знае колко сериозно, направи го! winking smiley
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 16:42:01
BAT_GOIKO Написал:

> Имам въпрос сега мейсторите ще пуснат директно
> върху бетона един пояс от греди (на 30 см от края
> на плочата) на който после ще легнат ребрата. Да
> изолирам ли под този дърен пояс също с фибран или
> само около него? реално пояса ще ми играе и ролята
> на майки като почват да наливат замаската върху
> фибрана (заедно със съответната армировачна мрежа
> - препоръки за мрежата ?)
>
> Поздрави
> BAT_GOIKO


Бат Гойко, дървото е най-добрия изолатор, така че под него не слагай нищо - щото ако сложиш, ще ти поддаде от тежеста на керемидите и обшивката.
Вместо да пълниш с тежък хоросан, арматура и дрън дрън - вземи и залей фибрана с една топлоизолираща замазка - спестяваш мрежата, арматурата и влаченето на тонове пясък. Печелиш по-добра топлоизолираност и то за същите пари, че... май и за по малко. Честно, много държа със съветите си да реализирам икономиики, а резултата на е по-добър. Върху тази замазка може да се ходи. Казвал съм ти за нея на ТИВИТ е - пробвай я, защото си недоверчив, там му е мястото за експерименти. Ако оправдае очакванията ти, сложи такава замазка и по долните етажи! освен за топоизолация ще решиш и проблема със обезшумяването!
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 19:32:07
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> Бат Гойко, дървото е най-добрия изолатор,

Честно, много държа със съветите си
> да реализирам икономиики, а резултата на е
> по-добър.

Чета по малко тук, че нямам време за писане.
От множеството съвети на колегата Иво мога да се съглася с 60-70%.
Цитирам само последния, който не ми се връзва с доброто му желание да помогне.
С твърденията му за Фибрана по-горе съм под 50%.
Abu
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 22:22:45
Не си прав, Любо!
Бат Гойко си го харесва, значи поне за него съветите са добри. Тебе кой те пита?
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
10-08-2009 - 22:46:35
Abu!
Лепих ламаринена улама със силикон-оказа се грешка и протече! Чувам,че е възможно с полиуретанова паста от "саламите".Имаш ли виждане по въпроса?
Abu
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
11-08-2009 - 07:09:09
Да, полиуретанът става, но само за уплътнител - където няма напрежение.
Това че е здраво лепило, не е достатъчно за снаждане - има си други начини (фалц, двоен фалц, копчета, нитове, самонарезни винтове и т.н.). Подлепят се с PU само надеждно скрепени детайли. Както виждаш, запояването не съм го включил към начините на снаждане, защото и то е само лепене, т.е. уплътнител.
В твоя случай, на вече монтирани улами, може би е най-добре да се нанесе полиуретан в застъпа и да се стегне с винтове (както двата детайла, така и към основата; ако основата не е дърво, ползваш самонарезни или нитове и притискаш само ламарините една към друга). За главите на винтовете слагаш гумени уплътнения или ги обмазваш и тях. Естествено, стремиш се да пробиваш уламите по към края, извън основния поток вода, ако е възможно...

няма начин да не се оплескаш с полиуретана, затова си приготви малко спирт и парцалче - нищо друго не го чисти.
Re: Какви Керемиди ? Каква изолация под покрива? Време е за Покрива
11-08-2009 - 08:26:03
*bow* *ok* Благодаря!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход