Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвременна българска къща

Публикувано от Abu 
Re: Съвременна българска къща
06-11-2009 - 11:26:08
Nasko.Stoykov Написал:
-------------------------------------------------------
> Една съвременна къща не е задължително да е с
> възрожденска архитектура, НО една съвременна къща
> с възрожденска архитектура може /ако не ,
> обезателно / да има "всички съвременни екстри"
>
> Нямах в предвид "екстрите" г-н Аргонавт. Исках да
> кажа за задължителните елементи и пропорции. Как
> би изглеждала една възрожденска къща с плосък
> покрив или алпийски покрив, прозорци с р-ри
> 2.60Х2.60, ПВЦ сайдинг, Битумни керемиди или дори
> соц. керемиди....? Наистина съвремената къща не е
> задължително да бъде възрожденска, също както и
> възрожденската къща не бива да бъде смесица със
> "съветско-сталинския архитектурен стил", насаден у
> нас през последните 50-60 год..
>

Г-н Nasko.Stoykov , искам да ви се извиня , ако сте приели лично постовете ми. Мислите , които изложих ме вълнуват . Използвах поста ви , защото тези няколко думи в него ме провокираха да представя идеите си. Мисля , че във форума тук , както и в "онзи" форум , където се премести Артур , преобладаващо мнение е , че ако иска човек да има възрожденска каща , то трябва да си купи стара такава и да я реставрира. За мен това не е така.
Втория проблем е с удобствата в такава къща . Едва ли не , ако си я построиш , то тоалетната трябва да е на двора. Функционалността и условията за живеене в новопостроена къща са напълно съвременни.
Наистина , въобще не е лесно да се постигне добра архитектура и тук съм напълно съгласен с вас. Налаганите в близкото минало "модели" /съветско-сталински архитектурен стил/ определено дават отражение.


Re: Съвременна българска къща
06-11-2009 - 13:04:12
Не само тоалетната на двора, някой дори твърдят че в първия етаж би трябвало да се държи сламата и овцете. :] демек още по-автентично.
Re: Съвременна българска къща
06-11-2009 - 13:38:38
Nasko.Stoykov Написал:
-------------------------------------------------------
> Не само тоалетната на двора, някой дори твърдят че
> в първия етаж би трябвало да се държи сламата и
> овцете. демек още по-автентично.


Е , чак до там ФАНТАСТИКАТА ми /от култовата реплика на видните моми от Благоевград/ не е стигнала. :] *beer*
Re: Съвременна българска къща
06-11-2009 - 17:46:08
Здравей Абу,
Като гледам май по-добре да не се намесвам в темата, но тук все пак не иде ли реч за "Съвременна БЪЛГАРСКА къща? Защо просто не изхвърлим това "Българска" от "темата" за да няма объркване и спорове, защото теми за американски и др. стилове къщи вече има?

Поздрав,
Re: Съвременна българска къща
06-11-2009 - 19:01:29
Ми...те американците нямат собствен стил.Повечето стилове там са привнесени от Европа заедно с останалия културен износ.За съжаление анадола никога не е била достатъчно напреднала в това отношение,за да изнася културата си на такива разстояния...иначе и от нашите можеше също да има.
Re: Съвременна българска къща
07-11-2009 - 22:57:47
Аз предлагам създателя на темата отново да поведе разговора в посока каквато той искаше, че нещо нещата се поразводниха не без мое участие за което моля за прошка. Хайде г-н Абу, последния Ви постинг наистина събуди любопитството ми.

И най-същественото - възрожденско, сиреч духовно, днес е това, което ни вълнува и обединява. Масовото строителство поражда негативни емоции у повечето от нас - ами идеално! Нека също толкова обединено открием модел, стил, рамка, в която емоциите са положителни. Така разбирам духовното аз - да мислим заедно за нещо хубаво. Обратното на това никой да не се стреми към красивото, или в най-добрия случай да го прави самоцелно, само по собствения си кеф.

Ето тази част наистина ме развълнува.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-07 23:01 от Nasko.Stoykov.
Re: Съвременна българска къща
08-11-2009 - 01:16:16
С известен риск да бъда обвинен в нихилизъм бих казал ,че архитектурния стил от времето на българското възраждане няма нищо общо с възрожденския дух от него време.Къщите са красиви и практични за живот,но и най-впечатляващите екземпляри са подобие или копие на къщите на бейовете.Този стил е разпространен из цялата тогавашна империя!Нещо повече ,чорбаджиите се издигали над народа освен с демонстрация на дома ,ами и с различни зрелищни церемонии,наподобяващи късния феодализъм на път към конака например! Народа пък имитирал чорбаджийските къщи и така се разпространява този характерен стил!Буквално в най-представителните екземпляри няма никъкъв дух ,а експозиция на престиж!
В днешно време също няма общ ,колективен някъкъв дух,който да се отразява в архитектурата .Отново масовия стремеж клони към представителност,често за сметка на функционалност и практичност,а според мен критерия трябва да бъде:комфорт,функционалност,ограничена до пълна енергонезависимост! *drunk*

п.с. Историческата ми препратка е внушение от книгата на Иван Хаджийски "Оптимистична теория за нашия народ" Любопитен и внушителен анализ на психологията и социологията до Освобождението! Препоръчвам я!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-08 01:42 от фло.
Re: Съвременна българска къща
08-11-2009 - 17:06:38
комфорт,функционалност,ограничена до пълна енергонезависимост!

*ok*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход