Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвременна българска къща

Публикувано от Abu 
Re: Съвременна българска къща
30-10-2009 - 01:57:15
Г-н Вивич, аз никога не съм твърдял нещо подобно!! 150-160 Е/м2 са не-въз-мож-ни!!!Реално погледнато 170Е-175Е/м2 е реалната цена до ключ. За лукс като гранит, мрамор, травертин, солиден дъбов паркет, керемиди от медна ламарина и пр. смятам че 200Е, дор до 220Е/м2 е приемлива цена. Не смяташ ли? Ех, парцела може и да е от инвеститора, няма да се циганим за 15-ина Е/м2. *drink1*
Re: Съвременна българска къща
30-10-2009 - 02:27:25
шегувах се бе човек, изобщо не съм визирал теб smiling smiley
иначе снимките са готини, макар и да не харесвам тавани облицовани с дърво...
Re: Съвременна българска къща
30-10-2009 - 11:06:50
Е, за разлика от тебе аз бях сериозен :]
Re: Съвременна българска къща
30-10-2009 - 13:23:10
То къде са тия снимки...печката ми е позната...нещо много хАмериканска ми изглежда.

И...какво беше това за 175-те Е на м2...за каква конструкция говорим все пак?
Re: Съвременна българска къща
31-10-2009 - 02:13:08
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> То къде са тия снимки...печката ми е
> позната...нещо много хАмериканска ми изглежда
.
>
> И...какво беше това за 175-те Е на м2...за каква
> конструкция говорим все пак?


Г-н Салвадор, не е важно каква е печката, както не е важно дали таваните са облицовани с ламперия, нито къде се намира къщата, нали се обсъжда концепцията на съвремената БГ къща.
Колкото до 175Е/м2...за никаква конструкция не говориме, просто влезнах в тона на Ивич :]
Re: Съвременна българска къща
03-11-2009 - 01:16:21
Абе джанъм, тук не идеше ли реч за "българска къща" или нещата вече се интернационализират, глобализират...изпростяват, доскучават *xxx*
Re: Съвременна българска къща
03-11-2009 - 02:10:13
Чакайте да се разбереме дами и господа, на какви условия трябва да отговаря една къща за да се нарече "съвремена БГ къща"?
1. да бъде притежавана от българи
2. да бъде проектирана от българин
3. да бъде построена от българи
4. да се намира в БГ
5. всичко от 1 до 4.
Аз си направих труда да прочета почти всички 69 :] страници, но такива рестрикции не срещнах, ако съм пропуснал нещо моля да бъда извинен, а снимките мога и да изтрия.
Abu
Re: Съвременна българска къща
03-11-2009 - 08:00:09
Нито едно от тези. В четвъртия пост съм се опитал да обясня.

Най-общо:
Смятам, че множеството на възможните варианти за къща е безкрайно. От това множество искам да отделим тези решения, които се възприемат еднакво добре от максимален брой българи. Критериите могат да бъдат всякакви, но като оставим на страна задължителните (строителни ограничения, норми за безопасност, физични закони, физиологични особености на човека и т.н.), с които така или инак всички се съобразяват, предлагам да се концентрираме на два от тях: емоционално въздействие и финансова възможност. Всъщност, всеки е свободен да представя каквито иска съображения, стига да се приемат от останалите (затова се обсъждат тук).

ПП Това че аз имам някакво виждане не означава, че това е решение. Докато не се одобри от останалите, си остава за частно ползване. Също така ако се стигне до някаква "рамка", тя няма да бъде статична - ще се добавят, отхвърлят идеи, ще се променят финансовите аспекти, евентуално ще се ползват по-модерни материали и конструкции... Но важното е да има някаква рамка, че то инак всичко е като тюрлю-гювеч. А и един елементарен напън да се осъзнае защо нещо е красиво, а друго е кич, никога не е излишен...
Re: Съвременна българска къща
03-11-2009 - 08:53:35
Общо взето съм съгласен."съвременна" е обратното на "традиционна".Всеизвестно е,че не винаги заложеното в традицията отговаря на духа и възможностите на днешния ден.Преди 100 години в къщите не е имало ел.инсталации.Сега дори по вилните зони има мрежа и възможност даже за трифазен.За асансьори не говорим въобще...при нас е пълно с къщи,чиито втори етажи са напълно изоставени,т.к. вече старите им и трудноподвижни собственици изобщо не могат да се качат до там.
Години наред стълбите са се изпълнявали само и единствено като вътрешни и по-старите архитекти продължават да проектират така.Докато съвременния подоход все повече е стълбището да е конзолно и да излиза извън основното тяло на сградата.
За покивите е същата работа...Аз съм почти убеден,че само след 10-15 години керемидите от керамика или бетон ще са в графата с бруталната екзотика и ще бъдат заменени с метални.Все повече ще навлиза "соларната" архитектура и къщата наистина ще си се превърне в "машина за живеене" - многото сметки няма да са вече само за конструкцията,а ще има все повече неща за смятане...1 час слънчево греене повече в една стая доказано води до икономия на енергия и повишаване на комфорта.Тези неща са непознати за традицията.Има го направено тук-там,но то е постигнато по метода на пробата и грешката.ТРябвали са поколения,за да се достигне до създаването на нещо,което сега ни изглежда очевидно.
Re: Съвременна българска къща
03-11-2009 - 09:16:48
На мен ми се струва,че определението българска би следвало да се разглежда само като географски район и евентуална връзка с традиционните практики-опита!Освен това ,за да е и ползотворен разговора ,темата би могла да се раздели поне на три:архитектура,конструкция и строителни материали.
Така ,например бих могъл да коментирам снимките на Наско от такава позиция!
Да речем архитектурата като непригодна функционалност за нашите ширини:
-алпийския покрив
-голямата осветеност на стените -без сачак.
Тези два елемента в дадения проект са предназначени да уловят и най-слабия слънчев лъч и направена в нашата зона би довела до прегряване през лятото и неудобството да стоиш в къщи със слънчеви очила и преразход на ток за климатиците!

Така виждам тоя проект,ако се прави ,тук по-скоро за заведение,където гледката би разсейвала посетителите да не се втренчват в качествата на храната,отколкото като жилище с комфорт на обитаване! ПРосто предположение!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход