Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вътрешна изолация

Публикувано от Ivich 
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 16:32:28
Don Balon, Geto,
Напълно се съгласявам и с двама ви, което естествено не ме радва.sad smiley
Забелязвал съм и в по-сериозни наши издания - поканят някой авторитет (дори професор), той поразвие теориите, каже доста верни неща и накрая "Бах..." - препоръча продукта на спонсора на изданието, който понякога няма нищо общо (или почти) с темата. Дори се случва да е вреден. Може и редакторите да ги дописват тези "кръпки".

Ситуацията с предстенните обшивки, според мен, е същата - дано asdf123 изкоментира.
Не съм сигурен, четейки и мечтаейки за дървена конструкция, дали всичките тамошни неща са 100% валидни за нашенските тухли и бетон. Естествено при аналогични климатични зони. Другото е, че с тези "фолия" там решават още един проблем - въздухонепроницаемост, което тук почти не се мисли. За мен си е задължително при "сглобяемо" строителство, а технически са по-сложни решенията спрямо паробариерите.

Доне,
Гледам се интересуваш "на место" - имаш ли идея за тези felt и wrap хартии - синоними ли са или различни неща. Нещо като "проучвах чуждия опит" се пообърках - английският ми далеч не е "блестящ". При руснаците също се мяркат две неща - рубероид и толь (май беше).
Виж този Тивек, който там го прочетох първо, го има вече тук и не скъпо - вярвам е по-надеждното и съвремено решение, та не е толкова фатално незнанието ми за старите материали. Беше ми един добър и първи сигнал, че има различия и всяко си има место.
Апропо, Тивек също са различни и поне по света, имат за всяко конкретно приложение. sad smiley
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 19:04:44
Здрасти Любо. Фелт хартията според мене е само тази черна хартия която е импрегнирана с "асфалт". Използва се под шинглите на покрива, за обвиване на къщи от вън и в някои случаи за от вътре в къщата. Когато се каже wrap paper това е общо понятие за хартия за обвиване. Мисля някой спомена че Тивек е продукт на Дюпон, колко вида Тивек има не знам, само виждам че този който използват тука е син. Това са неща които мога да проверя от сигурен източник, ако те интересуват. Както Гето спомена, тука къщите се опаковат здраво и от вътре(с пликчето) и от вън, било с Тивек или фелт хартия. Едно нещо което искам да проверя и ще споделя, е кога се използва Тивек и кога черна хартия. Въпроса с проветряването вече го знаеш, разчита се на HVAC системата и това е контролирано проветрение. Дано поне малко с нещо да съм ти полезен.
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 19:16:49
"Черна хартя" или още "Битумна" според моят скромен опит се изолира бетона в мазето да речем под дюшемето и стените като допълнителна изолация от влагата.
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 22:41:04
Пак благодаря и на двамата за отзивчивостта да помогнете в тези специфични неща.
Хубаво беша май тази безкрайно полезна раздумка да я преместим в "къщите", примерно, ама гледам авторът тукашната темата зачезна.
Това за ДюПонт и аз съм го споменавал, главно заради:
DuPont Building Innovations Knowledge Center

Там са дадени маса продукти с необходимите тех. данни и инструкции - просто да Ви завиди човек.
Доста неща съм прегледал за строителството при Вас - къде разбрал, къде не докрай.
Най- ме мъчи директната приложимост на тамошните решения тук, а при по-подробните проучвания, ми е голяма каша с някои термини, да не говорим за дименсиите. Не винаги е ясно доколко са актуални източниците, на които съм попадал в Нета - при Вас развитието не е спряло. Появяват се нови материали, ето например въпросния Тивек, ОСБ и др. Някъде ги ползват, някъде си описват с хартията и шперплат - !? Като последният (а някъде и ОСБ) си се явяват конструктивен елемент, осигуряващ хориз. якост на конструкцията. Ето, това например ми е много интересно за тук - при нашите височини на етажа, не би могло да се сложи един цял лист, без снадка. Осен че се губи тамошната оптимизация за "безотпадно" строителство, вероятно и конструктивът ще стане друг при нас.
Сега ще ми е трудно да го намеря, но срещах нещо "уникално" (за мен и ако съм го разбрал) приложение на черната хартия. В два пласта под въпросното "стако" организират "дренажен" слой, където да се събира и отвежда евентуалния конденз.:!: moody smiley:
Не че ще хвана да го правя, ама ме изумява колко интелект!!! е (пък и се) влага, в т. нар. от някои "бараки". Иначе въпросната хартия, вероятно ще излиза от употреба, защото гледам, при "саниране" при Вас я заменят с по-модерните материали.
Апропо, това "стако" (вер. от "stucco"winking smiley така ли ще се "яви" на български. Защото тук се използва термин "стуко", например за едни ламарини - "едър шагрен".
Поздрави и успешна седмица.
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 23:15:44
...Появяват се нови материали, ето например въпросния Тивек, ОСБ и др. Някъде ги ползват, някъде си описват с хартията и шперплат - !? Като последният (а някъде и ОСБ) си се явяват конструктивен елемент, осигуряващ хориз. якост на конструкцията...
Да, дори някой фирми започват да заместват шпертплата или ОСБ, със стиропор 5см. (син)дали е екструдиран или от другия ЕРУДИРАН :} не се наемам да цитирам, като за допълнителна хоризонтална якост кръстосват напречните греди на диагонал с метални винкели. Това дава допълнителна ТИ. Това обаче се прави само там където ще има вентилирана фасада от тухли или от сайдинг. Там където фасадата е комбинирана с това стако-стуко или минерална мазилка (според някой от форума), се използва дрга материя за обшивка, не е ОСБ, не е и шпертплат, викат му денс глас, според мене нещо от рода на гипсокартон смесен със стъклени влакна, това е по изискване за противопожарна издръжливост.
...Ето, това например ми е много интересно за тук - при нашите височини на етажа, не би могло да се сложи един цял лист, без снадка. Осен че се губи тамошната оптимизация за "безотпадно" строителство, вероятно и конструктивът ще стане друг при нас....
Ами че то и тука има снадки при обшиването на къщата с ОСБ шперплат или стиропор, нали затова ги "опаковат" после отгоре!!
...Сега ще ми е трудно да го намеря, но срещах нещо "уникално" (за мен и ако съм го разбрал) приложение на черната хартия. В два пласта под въпросното "стако" организират "дренажен" слой, където да се събира и отвежда евентуалния конденз...
Това изобщо не ми е познато. Това което съм виждал за стуко-то е че се нанася като мазилка в/у подготвената с денс-глас фасада. Успех в проучването и както казах отдели време за HVAC системата.
Re: Вътрешна изолация
11-08-2008 - 06:03:19

[www.snimka.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-11 06:35 от Don Balon.
Re: Вътрешна изолация
11-08-2008 - 12:43:57
Привет от мен! Навлязохте малко надълбоко и ще трябва да почна по-отдалече. Тенденциите в Европа и по-точно в Германия, която е най-напред и в тази сфера сочат повишаване именно дишането на ограждащите конструкции. В бита едно семейство отделя значително количество пара при готвене, дишане, сушене на пране и т.н., която по някакъв начин трябва да напусне пространството, което обитаваме. Защо??? Ами, оптималната относителна влажност за човека е 45-55%. Над 60-65% освен, че ни става дискомфортно въздуха става подходяща среда за развитието на редица гъби, плесени, вируси, бактерии и т.н. При по-високата влажност се повишава и точката на оросяване. /Какво става с огледалото и плочките в банята, когато започнем да се къпем???/ Ако се затворим в "найлонов плик" ще ни е необходим друг начин на проветряване, който е свързан и с известни загуби. Външната стена е един вид шлюз за дифузията на водни пари, като колкото е по-ниско Sd-то толкова количеството водна пара преминаващо през стената е по-голямо. Висшия пилотаж в бизнеса е съставянето на такива системи, които да позволяват максимална пародифузия без рискови участъци за кондензация и с максимални топлоизолационни свойства. Затова при мен е НЕ на найлона, освен в изключително краен случай, като при някои тавани например.
Любо, не съм работил върху конструкции на сглобяеми дървени къщи, но съм убеден, че е напълно възможно да сглобим система без използването на найлоновото пликче. Друг е въпроса колко би струвала системата посочена от теб, но с вентилируема фасада и не каква да е вата. Явно ще трябва сериозно да се замисля върху този проблем.
Re: Вътрешна изолация
11-08-2008 - 14:42:29
Аsdf123, не мислиш ли че ако се прекара тази влага която се образува по естествен път вътре в къщата, през ватата, то ватата ще я абсорбира???Ако се елиминира найлона, сигурно и ватата трябва да изчезне??
ПС. Искам да допълня, че като говоря за изолация на къща, винаги имам в предвид дървена сглобяема конструкция, такава каквато я познавам тук в Канада.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-11 14:49 от Don Balon.
Re: Вътрешна изолация
11-08-2008 - 15:18:51
Има "малка" разлика между влага и водна пара. Влага се получава когато водната пара кондензира иначе казано си смени агрегатното състояние в течност. Дифузията на водни пари през ватата е безпроблемна и по никакъв начин не я "овлажнява". Ватата е единствения топлоизолационен материал с мю=1 или иначе казано дифузионната й способност е равна на въздушен слой със същата дебелина.
Не знам точно какви са конструкциите в Канада и още по-малко мога да се сетя защо премахвайки найлона "трябва" да махам и ватата?!?!
Re: Вътрешна изолация
11-08-2008 - 15:25:01
Не знам точно какви са конструкциите в Канада и още по-малко мога да се сетя защо премахвайки найлона "трябва" да махам и ватата?!?!
Както казах вече, теоретично съм много бос. Сега като чета горното обяснение за способноста на ватата да пропуска влага бе з да я абсорбира ми става ясно. Това дето го казах по-горе, беше само предположение.


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход