Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вътрешна изолация

Публикувано от Ivich 
Re: Вътрешна изолация
08-08-2008 - 19:48:26
Любо, методиката ти е вярна за изчисление на температурния режим. Аз, първо направих изчисления при +20 и -20оС, но и моята стена е: боя-гипскартон-неопор-тухла-лепило-неопор-шпакловка-грунд и мазилка. Допълнителните към твоята схема материали не влияят толкова на температурния режим, но са важни за влажностния заради различната им паропропоскливост. Е, аз ползвам професионална програма, защото на ръка малко е невъзможно да се смятат наляганията на парата в многослойна стена.
Сам знаеш какъв бум са предстенните обшивки с гипскартон и вата - те също СА вътрешна изолация, а въпросът за пароизолацията при тях "постоянно спорен". Не мога да знам какво му е толкова спорното или поне спор сред професионалистите просто НЯМА.
Re: Вътрешна изолация
08-08-2008 - 19:49:53
Гогол,
Корк: Ламбда: 0,041-0,44; Мю: 10-20
Като топлоизолция от порядъка на EPS, като паропропускливост - ок. 2х по паропропусклив ("дишащ"winking smiley, като дебелина - нищожна. Бих го нарекъл декорация с акустични свойства.
Ако колегата ми одобри методиката, ще ти го сметна, но не вижда проблем в корка.
Дай подробности за жилището и режима на ползване.

Апропо, на различни мнения сме за паропропускливостта на вътрешните повърхности - в случая твоят корк, а сведението за твоето виждане е от вчера в тази тема:
" Това просто е търговско наименование на този ХПС...
Лошо е за вътре точно този модел изолация.....
Няма никаква паропропускливост , а това си е проблем!"

Вероятно затова малко си говорим на "различни езици". smiling smiley
Re: Вътрешна изолация
08-08-2008 - 20:03:13
avatar
clap: clap: clap: :loveu:

Чест и почитание
Re: Вътрешна изолация
08-08-2008 - 20:12:17
asdf123 Написал:
-------------------------------------------------------
Не мога да знам какво му е толкова
> спорното или поне спор сред професионалистите
> просто НЯМА.

Ей, много съм горд - всъщност количестено за пръв път правя такива сметки, особено откак дадоха калкулатора за U - молив не съм хващал. По мерак са ми послойните сметки за парите - те дори и качествено са ми мъгла, явно защото не съм вниквал в парциалните налягания и всичко бутам към точката на росата. По нея, обаче е само "тука има/тука нема". Сложи ми различни Мю и дебелини в няколко слоя и ... "и мене ме нема".
Правилно ли ги мисля, че са много близки и пряко свързани с абс. и отн. влага на въздуха.
Там и времето не ми е много ясно, а то трябва да влияе на количествата.
По-преди се бях забил в амер. пермове и уж имаше "светлина", ама ги оставих.

Предполагам "нама спор", че е необходима пароизолация при външна стена/таван.
Далеч не е така, ако четеш мненията на Професионалните ИЗПЪЛНИТЕЛИ на гипсокартон. Направо виртуози има, ама за пароизолация ... sad smiley
Re: Вътрешна изолация
09-08-2008 - 10:23:06
Точката на оросяване е полезна когато имаш въздух с определена температура и относителна влажност и елемент с определена температура. При многослойните стени, каквато е стената за която говорим се изчисляват максималните налягания на водната пара между всеки слой и графиката на парциалното налягане на цялата система. С молив е малко трудоемко, но не е невъзможно. Вече има и добри програми затова, аз поне такава ползвам.
Пароизолацията е нещо, което аз поне се стремя да избягвам при външни стени, за таван е нещо съвсем различно.
Re: Вътрешна изолация
09-08-2008 - 17:45:30
asdf123 Написал:
-------------------------------------------------------
При многослойните стени, каквато е стената за която
> говорим се изчисляват максималните налягания на
> водната пара между всеки слой и графиката на
> парциалното налягане на цялата система. С молив е
> малко трудоемко, но не е невъзможно. Вече има и
> добри програми затова, аз поне такава ползвам.

Знаех си аз, че ще трябва да се погледнат тези пусти налягания.

> Пароизолацията е нещо, което аз поне се стремя да
> избягвам при външни стени, за таван е нещо съвсем
> различно.
Абе преди година две и аз я бях намразил пароизолацията - проект дървена къща визирам. Що не пуснеш на програмчето накаква дървена стена ОСБ-вата-ОСБ, дали при някакви финиши (вътре и вън) може да мине без пароизолация. Отвън допускам и вентилирана със сайдинг. Да кажем за 50% ОВВ вътре и БГ-София.
А за коментирания случай - предстенна обшивка гипскартон и вата какво дава?
Навремето в Изовър бяха категорични, че и двата случая са невъзможни без найлона.
Техния калкулатор (доста неудобен) имаше някаква опция да предупреждава за конденз (ама за Унгария) и май не много прецизно.

Доколкото съм чел, зад океана развиват такива "анти" теории, ама там райони много - трудно се връзват.
Абе всякакво инфо по въпроса ми е интересно, пък и достъпно прогръмче, ако препоръчаш - супер!
Поздрави,

Re: Вътрешна изолация
09-08-2008 - 18:04:23
Абе преди година две и аз я бях намразил пароизолацията - проект дървена къща визирам. Що не пуснеш на програмчето накаква дървена стена ОСБ-вата-ОСБ, дали при някакви финиши (вътре и вън) може да мине без пароизолация. Отвън допускам и вентилирана със сайдинг. Да кажем за 50% ОВВ вътре и БГ-София.
А за коментирания случай - предстенна обшивка гипскартон и вата какво дава?
Навремето в Изовър бяха категорични, че и двата случая са невъзможни без найлона.

Тука диалога подмина границата на моите познания, затова се извинявам че задавам този глупав въпрос, но какъв е проблема с тази пароизолация и защо се опитвате да избегнете найлона???
Re: Вътрешна изолация
09-08-2008 - 19:03:22
Здравей Балоне,
Ще изчакам мнението на asdf123 - той по-специалист.
А на любителско ниво моят проблем е "емоционален".
Решили сме да строим дървена къща. Между мотивите стои и усещането за допир (живот) сред природни материали - дърво, гипс, вата и т.н.
А заради пустата влага, се налага веднага след гипскартона (отвътре в БГ) всичко да се опакова с пароизолация (често найлон). А жената вика - на ща в пликче...
Съчетано с масовото виждане, че стените "трябва да дишат" (аз съм по-скоро на обратното мнение) - нещата отиват към емоционален колапс.
Затова и ми е крайно интересно, една реална стена колко влага би могла да "издиша", без да се порази нещо и дотатъчно ли е това за да покрие това, което се генерира при нормално обитаване. Или с други думи - можем ли да се "проветряваме" през стените.
Да оставим моя проект. Тези въпроси, пряко свързани с омразните конденз и мухал, стават все по-болезнени, мненията крайни (м.б. и търговско-спекулативни), като у масовия потребител се "насажда" "проветряване през стените". Всичко ще се продава все е супер и все "дишащо".
Другите свързани проблеми, макар и не толкова видими са дълговечността и номиналната работа на вложените материали. Влагата влияе практически на всичко, а ако има и цикли на замръзване - катастрофално.
Сега, ти нали беше зад океана - там има автори, които се опитват да премахнат тези бариери или най-малкото да ги заменят с "по-леки" прегради, но почти винаги това е свързано със сериозни системи за поддържане на вътрешния климат, което тук не е практика. А и стойностите, които гонят през отоплителния сезон ми изглеждат нездравословно "сухи" и цялата работа прекалено "технологична" в случай на дървена къща в БГ.
Re: Вътрешна изолация
09-08-2008 - 19:29:10
Здрасти Любо. Добре си запомнил че съм от другата страна на океана и то вече доста години. О това което наблюдавам в тукашния начин на строеж(ковеж), е че "пликчето"се използва неизмено. Дишащи и шздишащи стени и покрития...таратанци!!!Ако има нещо дишащо, то е външната обвивка, с която пакетират дървената част, преди да положат вентилираната фасада-било тухли или сайдинг. Накои фирми все още използват т.н черна хартия, или както я наричат тука фелт пейпър, а други минават на някаква синя материя Тивек. Според мене, ако човек ще строи дървена къща, най-добре е да черпи от опита на страните които вече 50 год. строят по този начин. Колкото до проветряването "със сериозни системи за подържане на вътрешния климат"- мисля че има неща които могат да се опростят и приложат за нашите условия. Тук твърдо си заслужава човек да отдели време и усилия. Успех.
Re: Вътрешна изолация
10-08-2008 - 02:31:43
Ето нещо и от мен. За хубаво или лошо у дома в България винаги се създават разни митове и легенди. Ето няколко вносители или големи "капацитети" диктуват "модните" тенденций в строителството и "който не скача е глупак". Тука ората казват: "Да се учим от грешките на другите, не от своите", ама ние нее, нали всичко знаем, всичко можем, па сетне "Ох, ама какво стана" spinning smiley sticking its tongue out :} :}
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход