Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
04-04-2009 - 15:40:03
avatar
maxi dizayn Написал:
-------------------------------------------------------
.Сега предполам,че
> няма да излезе някой да твърди ,че американците са
> по-тъпи от нас.
> В края на краищата от тях зависи кога щи има
> криза,кога не.
> Е щом диктуват,значи са малко по -умни,по директна
> логика-и сглобяемите къщи имат своите
> предимства,защото именно те са измислили тези
> къщи,там се строи масово,а ние се чудим все още.


Като знам, че това не им е първата ,нито втората криза, и че сега вкараха в нея целия свят, се питам, дали наистина не са по-тъпи? При все че непрекъснато "прибират" най- големите умове на света.......
Масово тук се строяха панелите- всички знаем защо- по- бързо става и е по-евтино. А дали е по- комфортно? Редовите американски къщи, тип "кашон", се строят поради същите причини. Истинска, стабилна американска къща излиза много по- скъпо и се прави с други материали. Това може да го обясни всеки, който се занимава със строителство.
Затова си мисля, че не бива с лека ръка да си изхвърляме традициите и от "българската кухня" да скачаме на Макдоналдс и пластмасови чинии. *stop*
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
04-04-2009 - 15:59:38
Той опита от Северна Америка е ясен...ама тук сме БГ все пак.Според мен монолитното строителство е много по-изчистено от рискови места като технология.Там има бетон,арматура и тухли.Бетона е по стандарт,арматурата и тя.Б-20 си е Б-20 навсякъде в Европа.Относително може да се играе с качеството на тухлите,ама не е до безкрай.
Става дума за материалите определящи конструктивната здравина на сградата.

При модулното...освен бетона в основата и стиропора,друго гарантирано няма.Дори ОСБ-тата не са стандартни съвсем.Второ...изисква перфекционизъм в работата и познаване на всяка една използвана технология в детайли.Изобщо не носят на простотия тия сгради и за мен това е най-големия им дефект.Някои пропуски в монтажа после се проявяват като много тежки проблеми и в много случаи въобще не подлежат на отстраняване-просълзил улук или дренаж на масивна къща може да изкара години преди въобще да го забележиш.При модулната-на първия сезон започва гниенето.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
04-04-2009 - 17:31:59
Здрасти Любо, същите въпроси са и в моята глава . Само някои уточнения smiling smiley

Лошото е, че са на път да ме откажат и все си задавам въпроса защо.

Не се отказвай толкова лесно, за Бога. smiling smiley Ние сме с теб. *smiley_ahh*

чувал съм, че строителството с дърво НЕ СЕ изучава във висшите училища

По мое време се изучаваше , но само за дървени покриви и то не съвсем сериозно.

опитите им да се наподобят с бетон, ми изглеждат по-скоро американски.

Очевадно е , че начините на мислене в конструирането с единия и другия материал са различни , което води до сериозни разминавания в архитектурното излъчване.

Все пак темата прескочи 200 стр.

С това темпо за 3 години 200 страници , може би като стане около 1000 страници , нещата ще започнат да се променят. smiling smiley


Салвадор, прав си за проблемите при различните видове конструкции , но трябва да се отбележи и факта , че при дървената конструкция може да се подмени носеш елемент и то доста по-лесно отколкото при монолитното строителство. Този факт често не се отчита.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
05-04-2009 - 17:40:40
Здрасти Аргонавт,
Знаеш, няколко години "умувам" над спрения проект и ако искам "да не сгреша" в избора, все на "монолитно" отива в БГ.
Иначе, теб по-ти приляга да споменеш пак на колегите кое е "ТРАДИЦИОННОТО БГ СТРОИТЕЛСТВО", както и да им посочиш образци, проверени от времето. Сравнението с понелките (вероятно най-добрия компромис сглобяемо/монолитно, но от макс. 50 год.) те сами ще си го направят.
Тъпото е, че в съседна тема се умиляваме от традиционни БГ конструкции тип "кашон"/"барака" (на по 100-150год.), а в тази тема "мани ги" (гледали сме ги по ФИЛМИТЕ) - нещо глобално-национални патриотари се докарваме, май.

Въпросите по-горе остават - емоционалните и идеологическите доводи НЕ СЕ броят. Диагнозите за нацията - също.
А че американците са "измислили" (експлоатират) кризите - съгласен, но НЕ СА измислили дървените къщи - просто правят пари и от тях. Ние какво правим, искайки да се подготвим "монолитно" за "вечността" - не знам. Просто мисленето ни е такова, а на мен не ми харесва.

С уважение към емоциите/идеологиите на Всеки.
LKK
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
05-04-2009 - 18:21:16
Любо Написал:
-------------------------------------------------------
> LKK Написал:
> > Любо, ти да не си се замислил над дилемата за Бетонно скелетна сглобяема къща с термопанел от ОСБ и ЕПС?
>
> Май ме майтапиш - лично НЕ, но защо пък не, ако
> толкова не могат да сметнат друго.
> Въпреки че този бетон е основният (безсмислен,
> според мен за 1-2ет. къща) товар, което се
> отразява сериозно на под кота 0, разните шайби и
> т.н.
> После пък "пълним" с 25-38см. зид, за да
> установим, че ТИ е недостатъчна, а Поротерма
> трудно държи дюбелите за допълнителна ТИ, пък и
> този "ах как го подценихме" бетонен термомост иска
> нещо.
> А тази площ под зидовете, дето я плащаме 1000 Е/м2
> !? - каква толкова полезна работа върши (освен да
> ни надживее, евентуално).
> Определено има нещо сбъркано, а доводът "мани ги
> те`а бараки" несериозен и "демобилизиращ"
> мисленето.
>
Любо, не се демобилизирай, мисли! Хората със силата на мисълта лъжици огъват, а ти ...

Майтапа си е майтап но:
1. В БГ знаят как и могат да ти спретнат читава стоманобетонна скелетна конструкция.
2. Проблемите на дървените къщи са в здравината и спецификата на носещите дървени греди в конструкцията. Също така дървената "плоча" между етажите и дървеното стълбище. Всичко това проскърцва при вятър, може да поддаде и да се изметне, ако материалите са не съвсем качественни, старее с времето, може да се завъдят вредители ако е пропусната някаква обработка. Този елемент от къщата остава скрит при завършването и и по-късни проблеми с него са фатални за цялата постройка. Затова смело го заменяме със стоманобетонна скелетна конструкция.
3. За стени "те вече са неносещи" смело може до си използваме каквито си искаме панели, без особенно да се вълнуваме колко са здрави.
4. Бетонните колони знаем как да си ги изолираме. А като цяло една такава къща би била значително по-лека от върианта с тухлени стени, доста по добре топлоизолирана при значително по-тънки външни стени, като здравината и монолитността и са съизмерими с традиционната масивна къща.
п.с. Ако можеше и бетонните колони да се изпълнят във формата на ъгъл, така че да не влизат във вътрешното пространство си става доста интересен хибриден вариант.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
05-04-2009 - 18:33:40
Това е една от вредните черти на глобализацията-наред с технологичните постижения,пренася по разни места архитектурни и строителни традиции,които се явяват нещо като плевелите в градината.Не им е мястото там,изобщо не се вписват,дори може да са вредни...ама виреят прекрасно и стават по два метра високи.

Всъщност огромния успех на дървените къщи в щатите се дължи на нещо безумно просто,за което малцина се замислят,защото разсъждават с категориите,присъщи на отдавна уседналите племена.Модулното строителство вирее устойчиво само на места,където има нужда да се проведе мигновена колонизация на огромни територии.За две години можеш да изградиш не квартал,а цял град,стартирайки от гола поляна.Това е абсолютно непостижимо и невъзможно с методите на монолитното строителство.Така е и с панелите...вдигни с нещо друго цял квартал за 5 години...няма начин...трябва да прекараш ЖП линия до мястото с цел доставка на материали и пак ще отнеме повече време.Ако у нас се насочат нещата към колонизация на околоградските пространства-20-30 километра радиус...няма да има нищо друго,освен модулно строителство години наред.Говорим за масов,стихиен процес.Такъв,какъвто е бил в щатите и какъвто продължава на някои места до ден днешен.
Ако няма да колонизираш нова територия,единственият фактор за избор на модулна къща остава финансовия.Ама я тръгни в някое село,където тепърва сте приключили смяна на статута на 1500-2000 декара изоран от пороищата пущинЯк без инфраструктура до него и каквито и да е комуниации...в чудо ще се видиш с монолитното строителство...
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
06-04-2009 - 19:32:30
Любо , аз карам френски автомобил - Рено . Повечето ми приятели са привърженици на немските автомобили - Опел и Фолксваген. Не че съм фен на марката , но така се слючва. Опитвам се да направя аналогия с проблема , който дискутираме. Конкретно в твоя случай бих посетил изпълнени обекти или в строеж , за да добия повече представа. Може да се върнеш напред в темата и да видиш , че Р.Велчев , както недоволства от фирмата му изпълнител , така също и пише , че ако трябва да строи , то пак би строил дървена къща. Свържи се с него и потърси по-широко мнение и даже ако има възможност го посети. Знаеш много добре, че си добре дошъл и при мен. Аз мога да ти покажа и къща на 130 години в която живея.
Колегите също са прави , защото те залагат на традициите и опитностите на болшинството майстори и фирми , които са на пазара в момента.
И друг път съм писал , че не е задължително стените да са от фазер и вата . Могат да се изпълнят и по други начини.

Аз също задавам същите въпроси като твоите и съм се сблъсквал със същите проблеми , но и сред колегията - инженери и архитекти. Нещата се променят , но много бавно. При теб , решението за вида на конструкцията трябва да си вземеш лично ти.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
12-04-2009 - 20:24:01
Търся мнения за фирма МИЛИН КАМЪК-Враца или други от читавите в бранша.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
14-04-2009 - 01:53:06
Стоманени конструкции.При тях най-малко се краде от материала,като че ли.
Re: търся мнения за сглобяемите къщи
14-04-2009 - 09:26:37
...и също така на пазара им няма почти никаква конкуренция...2 или 3 фирми в БГ общо...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход