Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?

Публикувано от argonavt 
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 09:23:12
Абу, прав си.

Ама това, че селският туризъм е модерен е причината да има и петзвезден селски туризъм.:]
Как иначе гъзарите ще отидат и те на село.

Разликата според мен е и в това, че едните го правят, защото сега така е модерно,
докато вторите го правят със :loveu:
За едните е важно да има всички условия, предлагани от съвременния бит, за другите е важно да е автентично.

Аз съм по средата.
Автентично, ама все пак ако е удобно нужникът да не е външен.:-[

Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 11:53:57
Абу, *ok* , аз съм от втората категория и според мен, това са истинските ценители на селския, автентичен туризъм.
Другите аз ги наричам "барбекю" туристи. За тях, автентичното се свежда до едно яко плюскане и пиене в селска обстановка.
Колкото по-малко режисура, толкова по-истинско и неподправено.
Ако си отишъл на село, значи приемаш всичко местно, в това число мухите наоколо, миризмата на обор, просто защото те са част от техния бит.

Ако не ги приемаш, не си за там, ходи си на Слънчев бряг и всички останали уж нагласени и напудрени места за дирижирана и режисирана почивка.

Оптимистко, и тук съм за вторите, които го правят с :loveu: .
Другото е снобизъм и модно течение.
Другите просто са сбъркали мястото и те обикновено на повтарят.

Приятен ден, момчета! /Дано не съм сбъркала пола, за Абу съм сигурна./

:] winking smiley

Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 12:43:19
Отначало ми се стори, че въпросът ти е извън темата, ама после... Детайлите са много важни за общото въздействие. Например двата конкурентни вида "селски туризъм":
Първият е изцяло режисиран, със специална сцена, професионални действащи лица, декори и т.н. - това масово се прави по курортните комплекси и за жалост, добре се харчи. На среднопросветения зрител обаче веднага му прави впечатление фалшът и всяка грешка в постановката, всеки детайл не на място (а такива много), водят до все по-голямо радразнение, вместо до удоволствие. Опитът да се налага някаква идеалистична представа за Българското село често е комичен, ама така са го решили хората, печелят си и ако не формираха изкривена представа (вкус) у масовия потребител, не бих имал нищо против тях.
Вторият вид е по-автентичният - селото такова, каквото си е. Няма нужда от грим (само от малко хигиена), за да се види любовта към земята, животните, природата, традициите... Където ги има, де!

Та така - едно е да видиш "възстановка" ново строителство с шестнайсет чупки, гънки и безсмислени пристройки (щото са фалшиви), друго е при истинска къща с всичките й странности, продиктувани от реална нужда.


Абу,
Много, много си прав! Както винаги!

Точно това имах предвид и аз. Най-погрешното ще бъде, когато се претупа, направи някаква сходна визия. Това е още по-зле. Неспециалистите, даже няма да разберат, къде точно е сбъркано, но усещането ще остане в тях, като нещо, което не е на мястото си, като макетно. Накратко казано - няма атмосфера. Точно това е важното - да се постигне атмосферата. Селски туризъм има навсякъде. За да привлечем туристи, трябва да сме уникални в това, което предлагаме. Един път като дойдат, да искат пак да се върнат. Също, да разкажат на приятели.
За да се постигне това, наистина трябва да се вложи сърце и душа. Всъщност, както всяка една работа.

Ето, например копието на Каблешковата къща. Аз не съм специалист, имам някакъв опит с ремонти, но не и със строителство. В смисъл, не знам къде и какво да гледам. Когато видях снимката на копието - абе същата, ама не е някак...

Сега ги разглеждах и двете снимки. Ками е качила и автентичната. Разбира се, първото което дразни са комините. Следващото е (съжалявам, че не мога да боравя с вашата терминология) овалният еркер и над нея, козирката. При оригинала са дъги, а при копието не са. Много от дървото е спестено... Може би, пък аз да проявявам някакво пристрастие, защото имам слабост към дърворезби, дърво.

В темата за смс-те с Арго си говорихме за фън шуй и той беше написал тогава, че същите закономерности са били спазвани и при тези къщи. Явно, хората са ги спазвали, независимо къде се е строяло. В Азия, се казва фън шуй, може би и тук да е имало име. Със сигурност, тези дъги са част от тях.

Ето, тук са снимките.

[forum.imoti.net]







Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 13:17:50
Майстори няма вече.

На тази къща - копие явно проблемът й е в изпълнението.
Доста калпаво копие, да ме прощава инвеститорът.
Предполагам, че е тръгнал с прекрасни намерения.
Стрехата й е гола-вода. Комините също. Няма ги капаците...куцат детайлите...

Муза, права си да я наричаш козирка, повече й отива.

А колкото до фън-шуй, една огромна част от нещата се изучават и у нас...в УАСГ...специалност архитектура.smiling smiley

Това, че не се практикуват е отделна тема.
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 13:31:27
Muza Написал:
-------------------------------------------------------

> А, това е къщата на Мохамед Али в Кавала. Включена
> е като част от маршрутите в Гърция.

Муза , там където е къщата на Мохамед Али в Кеавала , малко по-надолу е имарета - сграда на повече от двеста години. Преди 11 години бях за първи път в Кавала и обикалях в старата част на грда - всичко беше запуснато , включително и тази сграда. Преди 3 години страшно много се зарадвах като я видях реновирана и нагласена . Тръгвам с фотоапарата да снимам и .... изгониха ме като мръсно коте. Информация само в интернет - няма архитекти , строители и т.н. , всички са без значение. Ето и линк
Imaret . Кото се прибрах в БГ и разгледах сайта им ми стана много тъпо- Несебър /все пак ми е мил smiling smiley / град с над 2500 годишна история , го съсипахме за отрицателно време. Не е само той. В момента най-големите "тузари" са барманите и сервитьорите ,защото са целогодишно на квартира в този уникален град и то за 6-7 лв на вечер.....
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 13:49:58
Абу , прав си за практикуването на т.н. "селски туризъм" по Черноморието. Може да се каже , че съм обиколил почти всички заведения тип "Българско село" в района на Слънчев бряг. Много точно си го казал. Какво са направили - намират едно местенце , сковават набързо една барака и заведението е готово. Малко музика , хора и ...нестинари . Вечерта се помни с това , че може да си сипваш неограничено количество вино /наливно/ и се прибираш в автобуса пиян като кирка.

За мен нещата трябва да са истински или поне близки до истинските. Преди 8-9 години разглеждах едни рекламни списания за Франция. "Шармантните селца" . Взе ми се акъла. Страшно много зеленина , улиците калдаръмени , Фасадите стари , но падържани. Като си говоря с приятели , които са посещавали Франция , това трябва да ни е мерилото. Там може би повече от 30 години развиват "селски туризъм" . Тук Барбарон може да е доста полезен . smiling smiley
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 14:23:57
optimistko Написал:
-------------------------------------------------------
> Майстори няма вече.
>
> На тази къща - копие явно проблемът й е в
> изпълнението.
> Доста калпаво копие, да ме прощава инвеститорът.
> Предполагам, че е тръгнал с прекрасни намерения.
> Стрехата й е гола-вода. Комините също. Няма ги
> капаците...куцат детайлите...
>
> Муза, права си да я наричаш козирка, повече й
> отива.
>
> А колкото до фън-шуй, една огромна част от нещата
> се изучават и у нас...в УАСГ...специалност
> архитектура.
>
> Това, че не се практикуват е отделна тема.


Да, прав си , че няма майстори под път и над път, но и чорбадниите /разбирай инвеститорите smiling smiley / нямат ясни критерии и най-често се примиряват с "Това е много скъпо .Кой работи така?" . Ако има желание и убеденост , майстори ще се намерят. За мен това са причините да не ни се харесва копието на Каблешковата къща. Виж в другия раздел за строителство , колегата е пуснал тема - "Маята мечта ....". Колко от правищите нещо в тази свера ще кажат "Моята мечта"?

Колкото до фън-шуй , сигурно тук навремето е имало някакво друго име или логиката на строители и др. е била безалтернативна за времето си. Ако се навлезе в детайли , ще се открият много общи неща. smiling smiley
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 16:11:10

Не знам, за вас, но ако отскочим за няколко дни до морето (ходим на юг) винаги е в старата част. Не ми се ходи на хотел, независимо от звездите му. Може би е въпрос на нагласа, може би, подсъзнателно, хотел за мен означава работа. Просто, по-добре се чувствам там.

Ето един блог. В него можете да видите и прочетете много неща. Включително за панелните туристи, за инвеститора с лъскавия хотел, за сувенирите от Китай на улиците на занаятите (мислех, че ги има само по морето на сергиите) , за призрачните селища и... там където има хора - за усмивките им...

Златоград - не съм ходила, но на снимките ми хареса.... Пише, че има много туристи!!!

[alexooo.blog.bg]



Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
10-08-2009 - 18:34:44
argonavt Написал:
> За мен нещата трябва да са истински или поне близки до истинските. ... за Франция. "Шармантните селца" ...
> Там може би повече от 30 години развиват "селски туризъм" . Тук Барбарон може да е доста полезен .

Еми той Барбарон затова ви пусна един линк по-горе, ама никой не му обърна внимание smiling smiley
> Ето ви тук малко идеи за френския "селски туризъм":
> [www.bienvenue-a-la-ferme.com] , или един ужасен превод:
> [translate.google.com]
> enue-a-la-ferme.com/&sl=fr&tl=bg&history_state0=
Re: Селския туризъм - що е то и има ли почва у нас?
14-08-2009 - 23:58:29


Пепи ще разкаже.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход