Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Къща в малък град или апартамент в голям град?

Публикувано от ivapenkova 
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 01:21:44
Тук в последните няколко мнения Боби и Бибисе доста сериозно разглеждат проблемите свързани с нуждите на децата относно училища, пътуване и т.н. Не искам да скандализирам никого, но в последното десетилетие сякаш амбицийте на родителите стоят високо над потребноста на децата от детство. Не мога да разбера как е възможно едно малко дете живущо в Божурище или както е в примера, Костинброд да лови междуселски автобуси, да гони метро че да стигне до "престижното" училище което се намира в др. край на престолнината! Ако ние възрастните сме толкоз прагматични, то това нормално ли е за едно дете на 7-9 год.? Моето, а също и позицията на много специалисти в областа на детската психика е, че за доброто развитие и бъдеще на детето е то да учи в районът в който живее. Това е и смисълът от районирането на училищата и така е по цялият свят. Е у нас се бастиса по причини нямащи нищо общо с интересите на децата. Но в Канада или Америка например доброто име на едно училище драстично повишава цените на недвижимите имоти в районът му и това е така защото то е притегателен център. Всяко училище има строго определени граници и това е неговият район. Тук е немислимо семейство живеещо в един район да запише детето си в съседният да не говорим в др. край на града. За това, когато взеха че промениха границата на нашето училище и попаднахме извън него и за миг нямахме колебание да продадем и се преместим за да запазим училището. За мн. родители в България сякаш е от малко значение. какви приятелства и дружба ще създаде детето когато живеят крайно отдалечени едно от друго. Да не говорим за честото сменяне на адреси, училища и т.н. Едно дете до гимназиална възраст трябва да учи в съседство с дома си за да има възможност да създаде здрави приятелски връзки, да има време за игра, но не пред компютъра, а на вън и на воля.
Хорааа, децата освен нуждите на амбициозните си родители имат и свои.

Хайде със здраве и стъпвайте здраво по земята*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 02:16:58
Тук не е така.

Ето какво казва ГугЪл за Костинброд:

Основни училища – 4 броя със 712 ученика;
Средно образователни училища – един брой с 615 ученика;
Профилирани гимназии – един брой с 395 ученика


За Божурище:
Едно СОУ с 23 паралелки,маломерни от тая година.Не знам по колко ученика са,но едва ли са повече от 300 в цялото училище.
Едно Основно училище (в с.Хераково)
Две детски градини.


За Банкя:
Държавни училища
Техникум по туризъм "Ал. Константинов" (600 ученика)
78 СОУ "Христо Смирненски" (не намерих данни за броя ученици,но като площ това е най-голямото училище на Балканския п-в)
Обединено детско заведение - 25

Частни училища
Евроучилище "Ровел"
Частно начално училище и детска градина "Дъга"


Дори да изкарат основното училище по малките градове,гимназията повечето деца вече я карат в София.Понеже минавам редовно покрай метростанцията на Сливница,отгоре е колелото на автобусите за Банкя и Божурище...пълно е с ученици.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 05:09:48
Гето , немога да не се съглася с теб.Особено в часта , за амбициите на родителите и за това , че дедтето трябва да учи в училище близо до дома.Но тук има и друг аспект , защитавайки позицията на Боби.Мисля , че едно дете е много по - щастливо , израстнало в двор , зеленина , природа , чист въздух , отколкото в панелните коптор.И около теб ако няма училище , давощо поне средно ниво на образование , изпадаш в дилема.

И лека карекция.Аз съм в Костинброд , но не съм аз с малките деца.Моя е студент.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 05:44:42
Салвадор, каво им е лошото на изредените училища?

Бибисе, аз нямах никого предвид. Относно гимназията е ясно, там вече утиват горе доло голями хора. Моята дума е за основното училище. А би могло да бъде и за гимназиалното. Лани четох една книга за връзката м/у пряката ангажираност на родителите в училището под формата на доброволен труд в помощ на класа в който учи детето и неговото психично здраве и най-вече уч. резултати по математика. У нас разбира се, и дума не може да става за такова нещо. Родителите изцяло са се отказали от отговорноста си на родители и смятат че училището единствено тряба да върши тяхната работа. Това е др. тема. Аз съм съгласен за зелените дворове, природа, въздух. Но когато се прибере от уморителното висене по рейсове и спирки колко време ще има да се радва на свободата и природата? И като няма другари в селото или махалата, защото всички знаем най-здравите и трайни връзки на приятелство се създават в началното у-ще. Има нещо ужасно сбъркано ама нейсе и това ще преживеем, само дето 1-2 поколения ще израснат като космополити без корен, нещастни и прагматични същества.
То думата е за имоти, ама нали ужким всико прави за децатаmoody smiley

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 09:29:07
avatar
Quote
bibise
Quote
Wilson
Quote
bibise
Днес се сетих за още един аспект при разсъжденията си , когато избирах колко да ми е отдалечена къщата от София.С това ще нанеса леки корекции в сутрешния си пост и ще се съглася донякъде с Иворад.Защото аз все още съм обременен от ходенето ми за 15 мин. до офиса - с метрото естествено.

Да приемем за отправна точка едно и също място в София.Имам пълната информация за мършрута по който аз ще пътувам.Метростания " Сердика ".От Костинброд , което бе моя избор , до метростанция " Сердика " са 18 км. и ги пътувам за около 30 мин.Брезник - София , Калин казва , че го пътува за 1 час.Говорим за разлика от 30 мин.И за мен това съвсем не е разлика за подценяване.Ако за един ден - добре , ако е за втори ден - добре , но ежедневно е убийствено.И нека да изоставим аспекта от сутринта , че можеш да ги работиш , вместо да ги пътуваш.Крайна сметка ако си на стандартна работа , няма как да стане.Но това са 30 мин. сън сутрин в повече , това са 30 мин. време посветено на семейството в повече.Но най - вече това е натрепване на умора.Обичам постановките.Да направим една.Аз и Калин работем в една и съща фирма , работата ни е еднаква , умствените и професионалните ни умения са абсолютно еднакви.Само , че той живее в Костинброд , аз във Брезник.Кой мислите че , ще е по добре развиващият се на работното си място.Когато дойде време за повишение на един от двамата , кой ще го получи първи.Естесвено Калин.Умишлено обърнах ролите.

Но ето и един друг аспект.Да посмятаме малко.Той ще изминава 48 км. , аз ще карам 18 км.За ден той ще шофира с 60 км. в повече.Да приемем един среден период за експлоатация на къща - 20 год.За този период той ще измине 400 000 км. в повече от мен.Да приемем , че кара дизел и има среден разход 5.5 литра /км. , това прави 22 000 литра дизел , при сегашната цена са 50 000лв.Той ще натрупа с тези 400 000 км. поне още 20 000 лв. в ремонти и технически обслужвания / масла , филтри , ремъци /.На всичкото отгоре 400 000 км. са напълно достатъчни са пърна армотизация на един нов автомобил - средна ръка 30 000 лв.И той се оказва , че за 20 год. ще плати 100 000 лв. в повече от мен.А дали това не разликата между неговата и моята къща.Дори и да не е.Живота на една постройка е доста над 20 год.

Някой ще каже , че това са разходи пръснати в годините.Ами пръснете ги под формата на кредит.Тогава нещата от първия абзац ще са Ви бонус.

Калине , това са само мои разсъждения.За мен те са правилни.За теб дали са или не са - незнам.Няма аз да решавам , къде ти да си купиш къща.Но просто седни и се замисли върху тези неща.

Успех в тежкото решение.Дано вземеш правилното - ЗА ТЕБ.

ПС. Един ден , когато работех все още за брат си , го репликирах " Защо се заядаш с мен за 100 лв. които съм изтървал от една поръчка от която сме взели 3000 ".Той се обърна и ми каза " За тебе една , но аз годишно правя 200 , и затова на Коледа ти си стоиш в къщи а аз обикалям света ".От тогава се научих да ценя дребните суми.


Абе Bibise,
сега те прочетох и въобще не се заяждам *stop*,
ама с тия сиромашки сметки цепиш мрака бе човек*sos*

А аз кво трябва да кажа на Калинчоооооо тогава като живея на 5 км от центъра на столицата.
Че се е прецакал яко, а?
Брезник не е далече - по малко от час път - 40 км от София.
Хората на Запад 80 км от местоработата си за нищо ги нямат, ти с тия сметки направо ме разби.
Отпусни бе човек - дишай и издишай, ти като си в Костинброд, а той в Брезник, видиш ли ти си щял да работиш
3 месеца повече. Ще работиш ама ако ти е писано да работиш. Щото нали знаеш - тухлата и те нема smiling smiley
Освен това предпочитам да пътувам отколкото да работя. Това ей така го казвам бай д уей.
А и друго това, което прочетох за брат ти ... ми направи много лошо впечатление - бахти скръндзата,
тоя се бие по г*за да не с**е *smiley_ahh*
Мани бегай ...............

п.п Пак уточнявам - казах си мнението без да съм искал да се заяждам.
Това само за твое сведение. *black eye*

Тук сте се събрали отбор безделници , въртящи ланци и говорещи простотии.Основна цел Ви е да си премерите умението, кой може да изпише повече глупости.И когато някой се аргументира , пишете поредната простотия и си мислите , че сте велики.Във форуа се намират и свесни хора , но те са рядкост , пишат малко и със смисъл.Но има такъва като теб - желаещи да се изкарат в нета такива каквито не са.Стопанин - описал фамилните имоти като свои, прибрал от тях 1000 лв. от наем - и той вече е върха на сладоледа и супер герой в очите на жена си.Има и такъв , който незнае защо се намира в този форум - Идиотко - няма едно смислено изказване.

И ще се появи някакъв такъв и ще ме нарече скрънза.Ще се появи някакъв такъв и ще ме нарече сиромах.Прост човек , който желаейки да се заяжда , невижда повече от носа си.Простак за който транспортните разходи са нищо.Човек който не е чувал за оптимизиране на разходи и няма и понятие от пари. - и то е така защото ги няма.Ако мислех като теб , то сега кризата да ме е смачкало.Но тя смачка такива като теб , незнаещи и неможещи да разсъждават.Незнаещи и неценящи парите и времето си.А аз в кризата работя , печеля и си купувам това което ми трябва , на цена която е просто превъзходна.

И ТОВА ГО КАЗВА ЧОВЕК , ПУСНАЛ ТЕМА " СПЕСТИХ 30 000 Е, КАТО НЕ КУПИХ 2008".Защо ти си правиш тази сметка , а другите немогат.Защо ти си велик с икономията си , а другите са сиромаси.Това просто е идиотизъм.

Тук сте се събрали банда , гледаща не по далече от носа си.Хора приемащи само черно и бяло.Делите хората във форума на " ъпери " и " сривльовци " , приемате , че като ти работиш от 9 до 17 часа то и целия свят го прави.Пропускате възможноста да има трета категория хора , такива които притежават имоти и се надяват цената и да расте , но в същото време имат планове да купят и други в подходящия момент.Хора , които разполагат свободно със времето си.

Ще ти обърна горната постановка в друга форма.Все пак сметките са верни.Просто ги гледам от друг ъгъл.За една година , аз със свободнат си професия и възможноста да си разпределям свободно времето , ще получа - 20 дена допълнителна отпуска и 5 000 лв. свободни средства.И когато ти през март се отправяш на работа , то аз ще паля колата и ще пътувам за 10 дни , на ски в Алпите.А през септември , вече доста поуморен от шофирането , отиваш пак на работа , аз пък ще съм на летището и с останалите пари от бонуса , ще отивам 10 дни на море в Испания , Турция и където ми видят очите.

ПС. И ти се налага да четеш по често.За да можеш да разбираш все пак за какво се говори.Ти можеш да живееш и на жълтите павета.Но ние говорим , за къща , за двор без килоти от съседния двор , за тишина , за спокойствие.

Тъпчо,
имам къща с двор 2 дка и РЗП 200 м2 в Панчарево. Това май ги го пропуснал.
Но не живея там.
Ае са бегай при мангалите в Костинброд да им правиш компания.
Много си евтин.
Почивки до Истанбул.
Поредния дънер.

п.п Не ми се ще да се захващам с теб, че ще съжалиш деня, в който си се регнал във форума.

=========================================

НЕВЕЖЕСТВОТО Е БЛАЖЕНСТВО.
АКО ЗНАНИЕТО МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ, ТО НЕ НЕВЕЖЕСТВОТО Е НАЧИНЪТ ДА ГИ РЕШИМ.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-01-15 09:29 от Wilson.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 11:53:41
Ами Geto...това беше първото нещо,дето ме потресе например в щатите навремето.Всеки има къща с двор.На теория-трябваше да е детският рай.Разбира се,водех се от детските си спомени в БГ,където като бях дете,нашите живееха в къща известно време.Децата....бяхме навън от 9 сутрин до 9 вечер.После се преместихме в блок и още ми е пред очите паркинга пред него,когато го погледнах от балкона веднъж.Представи си една улица...към 70-80 метра дълга.цялата с деца,събрани на групи и всяка група играеща на нещо-така,че на улицата няма празно място.Нито метър свободен.
В щатите...децата на моите съседи почти не излизаха сами от къщите.Дори вътре в квартала.С връстниците си се срещаха на полето на Интернет и компютърните игри.Ясен слънчев ден в квартал с 200-300 къщи,с широки улици,спокоен...и няма две деца играещи нито на улицата,нито в дворовете.Идва сутрин рейса,взима ги за училище,на обяд ги връща и те се прибират по домовете.

Ето това ме кара от тогава да не съм вече толкова убеден в предимствата на къщата пред апартамента.Зависи от средата.А средата в БГ се променя прекалено бързо.Много по-бързо от нашите представи за нея.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 15:43:36
Голямото ми дете израсна от 5 до 15 (1995-2005г.) години на площадката зад блока с още поне 4-5 деца и имаше много щастливо детство именно поради този факт. Беше навън по цял ден, само я гледахме от балкона отвреме навреме. Това общуване е много важно за децата и трябва да им се осигурява.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 16:22:15
Салвадор, всичко онова което казваш за Америка е точно така, само ще допълна свирепият страх и психоза от отвличания на деца...

Нещата в България и Европата съвсем не са така. Къщата си е къща и предимствата и особенно за децата няма защо да обсъждаме. Инак това за средата си зависи само от нас и степента на снобизъм. Не можело принцовете и принцеси от престолнината да падат толкоз ниско че да играят и общуват със "селяните", средата трябва да е изискана и лъскава! Ужас и тъга. Мето детство премина на село и това бяха най-щастливите ми години. какво му е различното сега, че всеки иска да е софиянец*stop*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 16:44:54
Quote
geto
Не можело принцовете и принцеси от престолнината да падат толкоз ниско че да играят и общуват със "селяните", средата трябва да е изискана и лъскава!
Както и това, децата задължително да учат в престижни училища...детето трябва да се изгради като човек, а това става най-вече в семейството и приятелите му, не толкова в училището....вече не и там.
Re: Къща в малък град или апартамент в голям град?
15-01-2011 - 17:03:30
Quote
Wilson
Quote
bibise
Quote
Wilson
Quote
bibise
Днес се сетих за още един аспект при разсъжденията си , когато избирах колко да ми е отдалечена къщата от София.С това ще нанеса леки корекции в сутрешния си пост и ще се съглася донякъде с Иворад.Защото аз все още съм обременен от ходенето ми за 15 мин. до офиса - с метрото естествено.

Да приемем за отправна точка едно и също място в София.Имам пълната информация за мършрута по който аз ще пътувам.Метростания " Сердика ".От Костинброд , което бе моя избор , до метростанция " Сердика " са 18 км. и ги пътувам за около 30 мин.Брезник - София , Калин казва , че го пътува за 1 час.Говорим за разлика от 30 мин.И за мен това съвсем не е разлика за подценяване.Ако за един ден - добре , ако е за втори ден - добре , но ежедневно е убийствено.И нека да изоставим аспекта от сутринта , че можеш да ги работиш , вместо да ги пътуваш.Крайна сметка ако си на стандартна работа , няма как да стане.Но това са 30 мин. сън сутрин в повече , това са 30 мин. време посветено на семейството в повече.Но най - вече това е натрепване на умора.Обичам постановките.Да направим една.Аз и Калин работем в една и съща фирма , работата ни е еднаква , умствените и професионалните ни умения са абсолютно еднакви.Само , че той живее в Костинброд , аз във Брезник.Кой мислите че , ще е по добре развиващият се на работното си място.Когато дойде време за повишение на един от двамата , кой ще го получи първи.Естесвено Калин.Умишлено обърнах ролите.

Но ето и един друг аспект.Да посмятаме малко.Той ще изминава 48 км. , аз ще карам 18 км.За ден той ще шофира с 60 км. в повече.Да приемем един среден период за експлоатация на къща - 20 год.За този период той ще измине 400 000 км. в повече от мен.Да приемем , че кара дизел и има среден разход 5.5 литра /км. , това прави 22 000 литра дизел , при сегашната цена са 50 000лв.Той ще натрупа с тези 400 000 км. поне още 20 000 лв. в ремонти и технически обслужвания / масла , филтри , ремъци /.На всичкото отгоре 400 000 км. са напълно достатъчни са пърна армотизация на един нов автомобил - средна ръка 30 000 лв.И той се оказва , че за 20 год. ще плати 100 000 лв. в повече от мен.А дали това не разликата между неговата и моята къща.Дори и да не е.Живота на една постройка е доста над 20 год.

Някой ще каже , че това са разходи пръснати в годините.Ами пръснете ги под формата на кредит.Тогава нещата от първия абзац ще са Ви бонус.

Калине , това са само мои разсъждения.За мен те са правилни.За теб дали са или не са - незнам.Няма аз да решавам , къде ти да си купиш къща.Но просто седни и се замисли върху тези неща.

Успех в тежкото решение.Дано вземеш правилното - ЗА ТЕБ.

ПС. Един ден , когато работех все още за брат си , го репликирах " Защо се заядаш с мен за 100 лв. които съм изтървал от една поръчка от която сме взели 3000 ".Той се обърна и ми каза " За тебе една , но аз годишно правя 200 , и затова на Коледа ти си стоиш в къщи а аз обикалям света ".От тогава се научих да ценя дребните суми.


Абе Bibise,
сега те прочетох и въобще не се заяждам *stop*,
ама с тия сиромашки сметки цепиш мрака бе човек*sos*

А аз кво трябва да кажа на Калинчоооооо тогава като живея на 5 км от центъра на столицата.
Че се е прецакал яко, а?
Брезник не е далече - по малко от час път - 40 км от София.
Хората на Запад 80 км от местоработата си за нищо ги нямат, ти с тия сметки направо ме разби.
Отпусни бе човек - дишай и издишай, ти като си в Костинброд, а той в Брезник, видиш ли ти си щял да работиш
3 месеца повече. Ще работиш ама ако ти е писано да работиш. Щото нали знаеш - тухлата и те нема smiling smiley
Освен това предпочитам да пътувам отколкото да работя. Това ей така го казвам бай д уей.
А и друго това, което прочетох за брат ти ... ми направи много лошо впечатление - бахти скръндзата,
тоя се бие по г*за да не с**е *smiley_ahh*
Мани бегай ...............

п.п Пак уточнявам - казах си мнението без да съм искал да се заяждам.
Това само за твое сведение. *black eye*

Тук сте се събрали отбор безделници , въртящи ланци и говорещи простотии.Основна цел Ви е да си премерите умението, кой може да изпише повече глупости.И когато някой се аргументира , пишете поредната простотия и си мислите , че сте велики.Във форуа се намират и свесни хора , но те са рядкост , пишат малко и със смисъл.Но има такъва като теб - желаещи да се изкарат в нета такива каквито не са.Стопанин - описал фамилните имоти като свои, прибрал от тях 1000 лв. от наем - и той вече е върха на сладоледа и супер герой в очите на жена си.Има и такъв , който незнае защо се намира в този форум - Идиотко - няма едно смислено изказване.

И ще се появи някакъв такъв и ще ме нарече скрънза.Ще се появи някакъв такъв и ще ме нарече сиромах.Прост човек , който желаейки да се заяжда , невижда повече от носа си.Простак за който транспортните разходи са нищо.Човек който не е чувал за оптимизиране на разходи и няма и понятие от пари. - и то е така защото ги няма.Ако мислех като теб , то сега кризата да ме е смачкало.Но тя смачка такива като теб , незнаещи и неможещи да разсъждават.Незнаещи и неценящи парите и времето си.А аз в кризата работя , печеля и си купувам това което ми трябва , на цена която е просто превъзходна.

И ТОВА ГО КАЗВА ЧОВЕК , ПУСНАЛ ТЕМА " СПЕСТИХ 30 000 Е, КАТО НЕ КУПИХ 2008".Защо ти си правиш тази сметка , а другите немогат.Защо ти си велик с икономията си , а другите са сиромаси.Това просто е идиотизъм.

Тук сте се събрали банда , гледаща не по далече от носа си.Хора приемащи само черно и бяло.Делите хората във форума на " ъпери " и " сривльовци " , приемате , че като ти работиш от 9 до 17 часа то и целия свят го прави.Пропускате възможноста да има трета категория хора , такива които притежават имоти и се надяват цената и да расте , но в същото време имат планове да купят и други в подходящия момент.Хора , които разполагат свободно със времето си.

Ще ти обърна горната постановка в друга форма.Все пак сметките са верни.Просто ги гледам от друг ъгъл.За една година , аз със свободнат си професия и възможноста да си разпределям свободно времето , ще получа - 20 дена допълнителна отпуска и 5 000 лв. свободни средства.И когато ти през март се отправяш на работа , то аз ще паля колата и ще пътувам за 10 дни , на ски в Алпите.А през септември , вече доста поуморен от шофирането , отиваш пак на работа , аз пък ще съм на летището и с останалите пари от бонуса , ще отивам 10 дни на море в Испания , Турция и където ми видят очите.

ПС. И ти се налага да четеш по често.За да можеш да разбираш все пак за какво се говори.Ти можеш да живееш и на жълтите павета.Но ние говорим , за къща , за двор без килоти от съседния двор , за тишина , за спокойствие.

Тъпчо,
имам къща с двор 2 дка и РЗП 200 м2 в Панчарево. Това май ги го пропуснал.
Но не живея там.
Ае са бегай при мангалите в Костинброд да им правиш компания.
Много си евтин.
Почивки до Истанбул.
Поредния дънер.

п.п Не ми се ще да се захващам с теб, че ще съжалиш деня, в който си се регнал във форума.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-01-15 17:04 от bibise.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход