Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....

Публикувано от Clever 
на
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
29-05-2006 - 19:30:02
то това оставаше да ми вземат пари за бензин и монети за телефон....а може би да им хварлям и бакшиши за огледи :}
ако от агенцията са професионалисти винаги ще успеят да си заработят комисионната; а не да ми предлагат обяви от "Позвънете" и да се оплакват,че са направили 2-3 телефонни разговора
камелия
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
30-05-2006 - 13:15:28
Явно имаш проблем с коректността.
na
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
30-05-2006 - 18:35:49
права си имам голям проблем с коректността на агенциите, всичките са едни селски тарикати; и изобщо не се чувствам задължен на някого, защото бил завъртял 2 телефона
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
02-06-2006 - 14:33:08
Mоля за съвет - прочетох всичко до тук, с надежда да направя някакав извод за себе си - аз сам ПРОДАВАЧ.
Предложих ап. си на две агенции, мина много време /-нищо. Дадох частни обяви, обаждат се много агенции, имали конкретни клиени, и започват да рекламират ап. без мое сагласие.
Ако аз се обадя на запитване за тарсене - ,,даите си данните".
Е; коя е наи - точната форма да си продам апартамента - Частно, с една агенция, с 10 агенции ??Ако дам ап. на агенция, а го предлагам частно / не било коректно.Какво да направя на мен ми е по - спешно, отколкото на тях.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
02-06-2006 - 14:48:19
Защо да не е коректно и ти да си рекламираш апартамента? Ако не го продадат за цената, която са ти обещали и в срок, с който са се ангажирали дължат ли ти неустойка, че да казват, че не си коректен? Освен това нали твърдят, че те са професионалисти и, значи не би следвало да ги е страх от конкуренцията на аматьор.
Ако при мен дойде агенция, остави капаро, което да загуби ако не продаде апартамента в определения срок и цена съм съгласен да не го рекламирам и да не продавам сам. Ама нещо не се навиват да рискуват средства.
По въпроса за "стоп капарото" просто нямам думи. Звучи ми като детска игра, нещо от сорта на "заплювам си това" или "къщичка" . По принцип депозитът, който играе роля на гаранция-залог и се дава от купувача като гаранция за сериозност не е лощо нещо и е полезен институт. Идеята е следната: Продавач си продава имота за 100 лв, купувач много го харесва , но е съгласен да даде 98 лв и при условие, че продавачът му остави и кухненското шкафче. Кампанията по продажбата тече с пълна пара има много огледи и т.н. Купувачът иска да спре имота от продажба и да се започнат преговори. Тогава той дава депозит като гаранция за сериозност, че е готов да купи имота, при определени условия. Договорът за депозит гласи, че депозитът се дава за срок от 7 дни, като купувачът гарантира, че ако в този срок се постигнат условията му, ще купи имота. Ако условията му не бъдат приети от продавача в срок, депозитът се връща на купувача в пълен размер. Ако условията бъдат приети от продавача, но купувачът въпреки това се откаже, той си губи депозита. Според мен при всички положения половината от сумата на депозита трябва да се дават на продавача, защото той спира за седмица рекламната си кампания, за да влезе в преговори. Следва да подчертая, че сумата на депозита се дава на агенцията или продавача "на отговорно пазене" и всяка идея, че агенцията не връща депозита е несериозна. Мога да посъветвам хората винаги да сключват договор или депозитна разписка и така да си гарантират връщането на парите, ако условията не бъдат изпълнени. Другото , за което трябва да настоява купувачът е половината от сумата да бъде предавана на продавача, като за връщането й гарантира пак агенцията.
Тези институти на капарото/ задатъка/, на залога, ипотеката, посредничеството при покупко-продажба, предварителния договор и т.н. са много стари и проверени от времето / има ги в римското частно право/. Самите институти са много полезни, също както е полезна помощта на професионалисти при покупката или продажбата на имот. Това, че в България посредниците на недвижими имоти си въобразяват, че купуват и продават круши и тяхната отговорност е само да звъннат два телефона или пуснат обява в "Позвънете" е друг въпрос. Хората имат нужда от професионална помощ. Агенции има предостатъчно, ако брокерът Ви не върши работа, бийте му шута и си търсете друг и така , докато не намерите някой, който да си изработи хонорара.
бивш купувач
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
03-06-2006 - 20:08:05
Да споделя какво се случи с мен не отдавна. Искаха ми Стоп карпаро за един имот който си бях харесал. Естествено отказах, като отговорих на брокерката, че ще платя единствено и само на съсобствениците, в момента в който се съберат и се споразумеем за условията по продажбата. След няколко дни се срещнах с продавачите, уговорихме се, платих капаро и след време изповядахме сделкатаsmiling smiley .
В последствие се оказа, че преди мен някой е гледал имота и го бил харесал. Изплатил въпросното Стоп капаро на брокерката :crazy: , но така и не купил имота. Помислих си ако аз бях на негово място, как бих се почувствал. Наистина е тъпо и едва ли някой трябва да плаща каквото и да е на брокери, за да му задържат апартамента. Аз от римско право не разбирам, но едно знам, срещни си се със собственика, споразумей се, плати му капаро и си имай документ /договор/ черно-на бяло за това. Защото към него/тях/ като собственик/ци/ можеш да имаш законно претенции, в слуачй, че се откажат от сделката.
Ех, за жалост живеем в България, където нещата трябва да бъдат максимално опростени, в противен случай :g:
PS: Чудех се защо до сега никой не се беше сетил да пише по темата и се радвам, че все пак някой се е сетил за това.
elton
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
03-06-2006 - 20:49:37
Значи как практикува нашата фирма. Наистина се взимат такива пари, само че ние ги наричаме депозит и парите се оставят на отговорно пазене в агенцията срещу разписка (Договор за депозит), в който документ са записани условията каквито ще бъдат в предварителния договор: срок, цена, описание на имота и т.н. Това става с знанието на собственика на имота и в документа пише че ако продавача се откаже си губи депозита, а иначе се връща в същия или двоен размер.
камелия
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
04-06-2006 - 00:11:54
elton
Нещо не ми се връзва-как така вие подписвате разписка за отговорно пазене,пък продавача се задължава.Това няма никаква правна стойност.
elton
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
04-06-2006 - 01:52:36
Ние работиме с по-малко клиенти, но пък затова тези клиенти работят само с нас. И преди да вземеме пари и да подпишеме нещо всичко се съгласува с клиента и става с неговото съгласие, за да не разкарваме клиентите за по-малки или по-големи суми.

П.П. А в горния пост съм се объркал купувача си губи депозита ако се откаже
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход