Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....

Публикувано от Clever 
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
05-06-2006 - 13:56:08
Плаща се за това, за което съумееш да си защитиш вземанията . А не за всичко и навсякъде.
Щом някой твои колеги се оплакват от много некоректни киенти, значи им куца системата на предлаганата услуга.
Мисля, че най-лесно ще да бъде да обобщим: всички брокери са мошеници, всички продавачи са алчни за повече пари и всички купувачи са свидливи и се опитват даловят маймуни с трици. Истината според мен е, че всичко във взаимоотношенията между страните трябва да се регламентира с писмени договори. Купувачът има нужда от посредничество, продавачът също, а професионалните посредници имат нужда от продавачи и купувачи. Все пак посредничеството при сделки с недвижими имоти е професия и изисква професионална подготовка. Забелязал съм, тъй като съм консултирал агенции за недвижими имоти и за малко съм работил в такава, че много малко се прави за обучението на брокерите. Има и друг момент, самите брокери често нямат никакво желание да се усъвършенстват, да четат допълнително и да питат. Въпреки, че е много тромава като структура агенцията Адрес например организира задължително обучение за брокерите, но резултатът най-често е минимален, защото голяма част от новопостъпващите не желаят да положат усилия. В 90 % от по-малките агенции обучение изобщо няма- дават ти визитки, карта на района , в който ще работиш и ти вече си консултант. Поради тези причини аз предпочитам да не избирам агенция, а конкретен брокер, за когото знам ,че е отговорен и съзнава задълженията си към мен. Трябва да подчертая , че липсата на желание за самоусъвършенстване липсва не само при брокерите , но и при юристите. Просто съм се изумявал от странните договори, имащи за цел да защитят "горница" или от масовата и много уязвима практика разликата между цената по нотариален акт и по предварителен договор да се оформя като неустойка. moody smiley: В България в областта на посредничеството при сделки ще има много проблеми, докато пазарът не създаде собствени механизми, които да отсяват професионалистите от плявата. И пак ще пиша, според мен хората имат нужда от професионална помощ и трябва да си платят за качеството на услугата. Така например баща ми е пластичен хирург, отлично владеещ 4 езика и живял дълги години в чужбина и въпреки ценза си сключи договор със строител изцяло неизгоден за него.
Stefan
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
05-06-2006 - 15:56:50
[Така например баща ми е пластичен хирург, отлично владеещ 4 езика и живял дълги години в чужбина и въпреки ценза си сключи договор със строител изцяло неизгоден за него.quote]
Petrichky би било странно баща ти да сключи перфектен договор, освен ако не е търговец по душа - човекът си има златни ръце и това му е призванието, за другото си плаща - и той и аз и всеки, дето не е търговец по занятие. Но в нашата сбъркана държава, дето нищо не е както трябва и нищо не е това, дето изглежда, за съжаление трудно се намира някои дето заслужава това, за което му се плаща.
Безхаберие....
Брокер, това е разисквано многократно тук, не хапи ръката, дето те храни.... Имам приятел, дето работи в Лондон, пак брокер, но малко по-истински от тукашните, които си скъсва задника за да стане сделка и може да прави хиляди хватки, но не лъже откровено и не подвежда, каквато е тук практиката, не го приемай лично, познавам и много сжвестни бвлгарски брокери, говоря за масата.
Прочее, всеки със сигурност би могъл да напише книга за некоректните с които му се налага да се сблъска, дали в службата, на улицата или изобщо в БГ. Просто защото няма санкции за некоректност и защото пазарът е див. А е див, защото потребителите позволяват. Нейсе, ще се научим, след някоя и друга година, ако ни позволят, де....
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
05-06-2006 - 16:06:31
А защо според теб няма писмени договори? Ами защото всички страни държат да не се обвързват. Продавачът иска 10 агенции да му продават имота, включително и сам да се пробва, агенциите не желаят да поемат отговорност , че ще продадат имота, купувачът не е сигурен, че услугата ще бъде изгодна за него...
И ти искаш цялото това нещо да бъде написано на хартия? И кат осе напише ще има ли някаква стойност. Предзстави си договор в който пише "Продавачът има право да продаде, като прескочи агенцията и открадне клиента, агенцията не поема никаква отговорност при липса на купувачи, като има право да вземе такава комисионна, каквото и хрумне в момента на изповядване на сделката, купувачът не поема никакви ангажименти, че ще купи апартамент, който отговаря на поставените от него условия..." Мислиш ли, че такъв договор има каквато и да е стойност?
Stefan, нямам представа дали си запознат с типовете договори, но ДА, представи си, има такъв договор. Продавачът може да сключи и 30 договора с посредници и комисион ще вземе този, който пръв доведе купувач, който да сключи предварителен договор. Купувачът може да сключи 50 комисионни договора и пак възнаграждение ще получи този, който представи оферта, съвпадаща с търсенето на купувача. Бих сключил договор за предоставяне на изключителни права на някой посредник, но за да се запази справедливостта, той трябва да ми гарантира по-нисък комисион, повече пари за реклама, транспарант, и т.н. Според мен регламентирането на отношенията ще спомогне за избягване на "прескачания", "горници", които са неоправдани и ще е полезно за всички страни. Така например в Квебек и наемните отношения са така регламентирани, че има много високо ниво на правна сигурност и рядко се срещат такива аномалии, които споменаваш ти.
Sorry, Stefan, исках да отговоря на 4ovek, а не на теб, извинявай.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
05-06-2006 - 20:19:06
kam vpetrishky
Iskam da dopalnja nesto - jiveja ot dalgi godini v chujbina i majat mi raboti vav vanshnotargovska firma - i dogovorite sa chast ot negovata ejednevna rabota. I , vapreki vsichko, predi njakolko meseza po sastija nachin sklüchi dogovor sas stoitel v Bg, absolütno neizgoden i palen podvejdasti i nejasni klauzi, ot koito izobsto ne mojehme da izlezem.

Chiara, проблемите с договорите са повсеместни. Много често юристите в стремежа си да си защитят хонорара използват толкова сложни конструкции, че сами се объркват и вредят на собствения си клиент. Към колегите си юристи трябва да направя същата забележка ,както към брокерите- вещното и облигационното право са сложна материя и иска много четене. Не е допустимо юрисконсулти на агенции за недвижими имоти или адвокати да допускат такива фрапантни грешки. Темата е озаглавена "Капан за купувача", но много по често в България се среща "Капан за продавача"-горницата. Следва да подчертая, че всяка уговорка в договора или споразумение, оформено като анекс, които определят , че ако сделката се сключи при по-изгодни условия, изгодата принадлежи на комисионера е НИЩОЖНА. :cry:
prodavach
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
14-06-2006 - 12:33:32
Една агенция ми предложи такъв договор, но щом е нищожна значи нищо не могат да постигнат :}
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
14-06-2006 - 17:24:30
Дали е нищожна клаузата зависи от начина, по който е формулирана. Има значение също дали продавате имота като физическо лице или като представител на юридическо лице. Трябва да обърнете внимание какво пише в договора ви за посредничество. Възможно е все пак, този който е писал договора да е написал договора или анекса грамотно и на практика агенцията да получи горницата. Няма да навлизам в подробности, за да не уча вашия посредник как да закопава такива като вас. Ако имате допълнителни въпроси, пишете ми на електронната поща и при първа възможност ще ви отговоря или потърсете услугите на адвокат. Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход