Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Жилищата в България - актив или пасив

Публикувано от Строителен артист 
Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:27:20
Много интересна тема, защото жилищата могат да бъдат и актив и пасив, в зависимост от това, дали слагат или изваждат пари от джоба ви. Пазарът на недвижимите имоти се свива и крайно време е той да стане нормален, а не спекулативен. В момента жилищата, които строим са със себестойност то 400-450 евро/м2. Не е нормално да се продават за 1000-1200 евро/м2 и това да не се отрази на търсенето и предлагането. Вече има колеги строители, които продават апартаменти на зелено на 600 евро/м2. Ако човек има пари в брой, най- добре е да изчака до есента на 2009 г., когато цените на жилищата ще паднат до 500 евро/м2. При покупка на жилище на такава цена и отдаване под наем жилището ви е актив, т.е.наемателя поема разходите по имота, а също така ви дава наем. Или в джоба ви влизат пари.Но ако купите това жилище и живеете в него, т.е. плащате данъци, ток, вода,отопление и това вади пари от джоба ви, то жилището ви е пасив. Това е същественото - едно и също жилище може да бъде актив или пасив. Какво прави финансово грамотния човек? Купува жилище и го отдава под наем. Ако имате свободни средства, изчакайте до есента на 2009 г. и тогава, когато цените ударят дъното - купувайте. това е икономическата логика на нещата. Всичко останало е спекулация. И не си паркирайте парите в банките, работете вие със своите пари, а не ги оставяйте на банкерите. Ако си направите елементарна сметка какви лихви получавате, и какъв е процента на инфлацията, ще видите, че сте на загуба. А ако теглите заем, много внимателно си направете сметката така, че не вие да плащате заема, а вашият наемател. Това е добрия заем, когато вие не го плащате. Допуснете ли от вашата заплата да се одържа заема - вече сте вътре и сте си купили пасив, а не актив.


Ще се нареди, ще се нареди, ще се нареди така, както никой не знае...
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:29:51
[obuchenie.investor.bg]

Р. Кийосаки: Жилището е пасив, а не актив
24.11.2008 13:52

Богатите купуват активи, бедните имат само разходи, а средната класа купува пасиви с мисълта, че са активи, казва Робърт Кийосаки в книгата си "Богат татко, беден татко".

Средната класа непрекъснато има финансови затруднения. Възприемането на дома като инвестиция и философията, че увеличаванато на заплатата означава автоматично по-голяма къща или възможност да се харчи повече, лежи в основта на дълговете, които разяждат днешното общество, заявява Кийосаки в книгата си.

Разходите за поддръжка и ремонт на собствено жилище обикновено са в пъти по-големи, от тези на жилище под наем, защото когато е собствено жилище, човек няма задръжки да влага все повече и повече в него.

В България вложенията в недвижим имот и постоянните последващи ремонти изцеждат основната част от капитала на домакинствата. Особено безмислено в дългосрочен план, се оказва натрупването на недвижима собственост и поддръжката й в градове, който са лишени от поминък и младите хора постоянно ги напускат. Тенденцията може да се задълбочи при демографските проблеми на България.

Решението да се инвестира в дом, вместо в ценни книжа се отразява негативно по три начина:

1. Блокирането на началния капитал в непроизводителен актив като дома, включително загуба поради огромните разходи по обзавеждането
2. Загуба на допълнителен капитал, който се влага в поддръжка на жилището, вместо на фондовата борса
3. Загуба на обучение - инвестициите започват късно, малки са и нямате време да се научите да инвестирате

Като пасив Кийосаки определя също така автомобила (иска поддръжка и се амортизира бързо), както и всякакви непроизводствени активи.

За актив се приемат собствен бизнес, ценни книжа, патент или друга интелектуална собственост.
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:30:37
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:41:16
Така е, дори и кюфтето, което изядох преди малко е пасив. Бях наясно с това, но не издържах на изкушението *huh* . Но от този момент твърдо се заричам - спирам с кюфтетата!
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:44:09
Ценни книжа-актив (???)
в БГ (???)

Някой май е спал на отворен прозорец снощи...
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:47:25
Уважавам Р. Кийосаки и съм чел много от неговите книги, но НИКЪДЕ не срещнах определението, че жилището е пасив. Ще се радвам, да ми посочите къде мога да прочета нещо по темата. *book*
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 14:56:50
Давайте все в тоя дух и темата ще спечели наградата за "най-глупавите съвети" smiling smiley
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 15:02:27
О.К Barbaron, дай да сменим духа на темата, а съвети всеки дава - нали затова е форум. smiling smiley

Ще се нареди, ще се нареди, ще се нареди така, както никой не знае...
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 15:24:16
Ако си купиш жилище със собствени средства и вече не плащаш наем,актив или пасив е? smiling smiley
Re: Жилищата в България - актив или пасив
11-12-2008 - 15:42:52
Това е същественото - едно и също жилище може да бъде актив или пасив. smiling smiley Ако живееш в него и плащаш разходите - то е пасив, т.е. жилището вади пари от джоба ти.
Но ако си го дал под наем и влизат пари в джоба ти, то е актив.
Всичко идва от определението за актив и пасив, но тук идва счетоводното понятие и човек се обърква. Затова най-просто е определението:
Актив - нещо, което слага пари в джоба ти smiling smiley
Пасив - нещо, което вади пари от джоба ти sad smiley

Ще се нареди, ще се нареди, ще се нареди така, както никой не знае...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход