Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Редови къщи и имат ли те почва у нас?

Публикувано от pe6o 
Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 18:52:51
Какво ви е мнението за редовите къщи, които са много разпространени в някои страни (Великобритания, Скандинавия), а у нас почти ги няма. Става въпрос за редица от двуетажни къщи на два калкана с фуга отстрани, с вход и гараж отпред и с двор отзад около 200 кв.м. Много хора мечтаят за къща с довр, но не могат да си го позволят? Редовите къщи са средно положение между апартамента и къщата с двор.

Предимства пред апартамента:
1) Нямаш комшии отгоре, които да ти тропат, наводняват, хвърлят фасове и прочее.
2) Нямаш комшии отдолу , които да се оплакват от същото
3) Имаш двор, в който никой не ти хвърля боклуци (за разлика от някои партерни етажи в блокове, които имат двор и от горните етажи им го цапат)
4) Имаш гараж в непосредствена близост до жилището си.
5) Можеш да ремонтираш, санираш, топлоизолираш и дори да събориш и построиш отново само своята си част без да засягаш другите.

Предимства пред къщата (най-вече от гледна точка на икономията):
1) На един парцел достатъчен за една еднофамилна къща (1дка) могат да се съберат четири-пет редови.
2) две от страните на къщата не отдават топлина = икономия на енергия.

Недостъци:
1) В такива малки дворове всеки ще наднича у комшията.
2) Къщата ще е на почти същата цена за построяване, а икономията ще е само от земята.
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 19:06:09
Мнението ми е че е хубаво и в апартамент и в къща, и в редова къща и където и да е стига да ги няма тъпите селяни в София, които прииждат всеки ден на пълчища и унищожиха хубавият ни и чист град
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 19:11:43
Моето мнение е много положително. Наистина това е напълно удовлетворително за хора, които не желаят огромни къщи, искат относително малък двор, искат и самостоятелност и спокойствие. Същевременно имате и своите съседи и приятели наблизо. Цената на такива къщи и не е от най-високите - средно между апартамент и къща.
Ако някой се интересува, нека се разходи някой ден в комплекса Бокар в София - до бул. България срещу Белисимо и Феста Барсело. Там ще види нагледно тези редови къщи /първите у нас/. В комплекса си има всичко - и магазини, и заведения, и спортен център с плувен басейн дори ....
Според мен трябва да се правят повече такива редови къщи, но пустия стремеж за голямо РЗП ...
Abu
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 19:34:19
При този начин на застрояване за мен основният проблем е, че всички къщи са на "първа линия". Много пъти са се опитвали англичани да ми обяснят какво толкова ги кефи къща на главен път, ама все не схващам предимствата... Шумът от МПС-тата определено ме дразни, особено нощем, а с такива редици е неизбежен денонощния трафик.
Иначе интересно стоят къщите така и идеята хич не е нова за Бг. В Провадия например централната част е от хубави, макар и занемарени, двуетажни къщи на по стотина години, залепени по същия начин...
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 20:08:29
avatar
broker1111 Написал:
-------------------------------------------------------
> Мнението ми е че е хубаво и в апартамент и в къща,
> и в редова къща и където и да е стига да ги няма
> тъпите селяни в София, които прииждат всеки ден на
> пълчища и унищожиха хубавият ни и чист град


То и теб да те няма ,за да не унищожаваш чистия ни форум,ма на-пак се появи! winking smiley
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 22:43:49
Много добър вариант.
В Гърция ги има много и им викат мезонети.
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 23:23:08
Българинът не е свикнал на такива къщи!Той обича да е самостоятелен.Ако има 150-200 хил.евра за подобна къща,не иска да има комшии и ще се огради с два метра дувари и пак ще псува,че му надничат в чинията,кога и с кой се прибира,жена му в къщи ли си е или той е в командировка.... spinning smiley sticking its tongue out ТОЙ задължително ще иска да знае кои ще са му комшиите и 1000% няма да ги хареса като му кажат кои ще са,защото ТОЙ е голяма работа и по-велики от НЕГО няма!!!
Има много такъв тип къщи в Бг от 50-те години,но хората тогава са били други-помагали са си...имали са се...като комшиии!Сега,като 4е ли сме се поизкривили "малко".Иначе,идеята за редови къщи е много добър,но трудно осъществим поради гореизброените причини.В близка Сърбия,Македония,Черна гора 80% от населените места са с такъв тип къщи.....и те са Балканци като нас,но може би "соя"им е друг.... winking smiley
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 23:46:44
pe6o ,
Поздрави за темата!
Аз лично смятам, че именно редовите къщи ще ложат край на спора, кое е по-добре - къща или апартамент? Ако има умни инвеститори, точно на там би трябвало да се насочат......ама не знам къде в София!!
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 23:49:24
Аз прекарах една седмица на гости в такава редова къща в Лондон, в по-краен квартал и мога да кажа, че това нещо е свързано и с друг стил на живот. Първо, не ти пука, че прозорците на къщата са ти до главния път и всеки може да наднича вътре. Тази възможност е още по-дразнеща (за мен де, не за тях) в Холандия, където хем оградката е ниска или обикновено я няма изобщо, а голямата стая-дневна, с широките прозорци задължително е без пердета и ярко осветена вечер, та като си минаваш по улицата, може да си ги гледаш, събрали се в хола, пред ТВ-то или край масата на вечеря . Питах ги - абе вие пердета не употребявате ли, а те ми викат - ако някой се запердва, ще го мислят, че има какво да крие и става подозрителен. Англичаните не са чак толкоз отворени да им се гледа през прозорците, но оградките са нищожни и наистина от улицата няколко метра те делят от входното ти антре. Що се отнася до градинките в задната част, те са толкова микроскопични и са отделени помежду си с едни тънки тараби - чува се как единия ти съсед си пуснал радио на макс, друг пък пуснал някакви резачки. Къщата, в която бях, беше обитавана от българи, та си бяха направили по-солидна и висока ограда да не гледат съседите и си бяха залесили дворчето накрая с храстчета, че то си е общо към 50-тина метра. А задната врата, която излиза към дворчето, винаги е с предверие и навес, та доста дни в годината можеш да си сложиш там масата за ядене и да си съзерцаваш моравата, дето си я купил на метър като рулон от близкия градински център. Но има все пак място да си посадиш тревичка и къде да си сложиш барбекюто. Определено не е двор, но не е и апартамент, де. А по повод на шума - поне спалните са на горния етаж винаги и са обърнати към дворчетата, а не към улицата или ако са към нея, поне са по нависоко.
Определено е по-добре от апартамент, далеч е от къща с дворче, но предполагам и цената да е доста, доста по-солена. Като си помислиш, пък не е толкова дразнещо съседството, колкото в едно ЕПК, от всяко положение.
Re: Редови къщи и имат ли те почва у нас?
13-02-2008 - 23:50:01
venciev Написал:
--.Ако има 150-200 хил.евра за
> подобна къща,не иска да има комшии и ще се огради
> с два метра дувари и пак ще псува,че му надничат в
> чинията,кога и с кой се прибира,жена му в къщи ли
> като нас,но може би "соя"им е друг....

За двеста хиляди евро ще си купя такава на брега на средиземно море!



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход