Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ

Публикувано от AlximikA 
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
18-10-2008 - 17:48:57
avatar
evgenia Написал:
-------------------------------------------------------
> gamper,
>
> благодаря за интересната информация. Само едно
> уточнение - в БГ 15-16 етажните сгради не са
> панелни (те са до 8 етажа), а ЕПК, т.е по-висок
> клас.
>
>
> блондинка по душа

Знам,имам си и един такъв апартамент в родния град и мн си го обичам,направих си го по мой вкус и никога не бих го продал.Пък и ще се извисява гордо 50 години,след като новите блокчета са ги съборили.
Сигурна ли си,че няма панел в Бг,по-висок от 8 етажа,преди време спорихме с жената.
Иначе тези в Салфорд определено са панели,вижда се добре отвън.

Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 12:42:07
Панелките ще си стоят и след 300 г. А може и 500. Да не говорим, че след земетресение, каквото е теоретично възможно в София - от 8 степен, ще останат само панелките.

Не знам защо е тази неистова борба с тях, започната преди години от всички. Панелното строителство е много добро и изключително здраво. доказа го войната в Чечня, когато след масирани бомбардировки останаха само панелните блокове, а свед това бяха възстановени. Всички недостатъци на панела са характирни за новото строителство, но предимствата му липсват напълно при новото. Шумоизолацията е много по добра в сравнение с новото, при което липсва напълно. Легендата, че тухлата изолира по-добре си е легенда. Добре изолираха шумово старите плътни тухли с 35-50 см. зидове. Но те нито зимата можеха да се стоплят, нито лятото да се охладят. Новите тухли имат с пъти по-лоша звукоизолация от панела. Дори старите кооперации да са по-добре изолирани топлинно, панелите компенсират с евтино парно. Освен това панелите могат да се санират и тогава нямат никаква конкуренция нито при старите кооперации, нито при новото строителство. Да споменавам ли, че старите кооперации са най-често на гредоред, в повече от половината няма асансьор и т.н. А за новото нямаш думи, защото отделна кухня се приема кото особен лукс, а стаи 3 х 2,3 са в нормата.

И основното предимство на панела - най-близкият блок е на поне 50 м., безплатни парко места и градинки. В суперлукса отстоянието, когато е спазено, е 6 м./или една стая/, най близката градинка - Южният парк, а парко местата по 12000 евро, и си очукаш колата от всякъде докато я сместиш в мазето.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 13:29:23
др Иванов
Вие явно си живеете в панел и имате отлични впечатления
Аз обаче живея в стара тухла - напълно реновирана+външна изолация
Как да ви кажа ...доволен съм и не бих заменил за панел(макар че имам и панелен)
Приемам че изразявате само и единственно личното си мнение -без да давате съвети на учасниците във форума
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 14:02:09
avatar
r_stoma Написал:
-------------------------------------------------------

> У нас мила Ками не видях брокер "усвоил
> професията" - не се пени, ама е истина. Книга ще
> напиша с глупостите дето дрънкат брокерите. На
> всичкото отгоре са обществено опасни - играят си с
> хорските пари и имоти, без да имат понятие. Преди
> 10 дни твоя колежка пак ми загуби времето. "Всички
> документи са в ред" ми вика - като ги видях, да се
> смея ли, да плача ли. Не само липсваха строителни
> книжа за къщата и скицата беше с 1/3 неуредени
> сметки, ами и правно нот. акт си беше съмнителен.
> Аз не се правя на адвокат, но да си прехвърлиш
> имот с пълномощно сам на себе си - ти си и
> продавач и купувач, хич не ми се хареса.
> Брокерката гледаше умно - аха да проговори и да
> каже нещо за "изрядните" документи. Толкова дълго
> контактувах с брокери, пък не попаднах на някой да
> разбира и да ми свърши работата - ще му платя с
> удоволствие. Май трябва доста да се потрудите да
> "усвоите професията" Не е достатъчно само да се
> научиш да пускаш обяви и да развеждаш хората като
> екскурзовод. Трябват такт, да умееш да
> преговаряш, познания за цените и тенденциите,
> много добра правна и техническа подготовка и
> познания за психологията на клиента и т.н.

Със същата сила, ако следвам логиката на твърдението ти, мога да кажа, че у нас не видях проектант,архитект и строител като хората. Защото виждам на какво прилича новото строителство. Ще бъда ли права? Ти също ли спадаш към некадърниците, неразбиращи нищо от професията?
Какво значи " не видях брокер"? С колко фирми си работил, колко имота си купил , продал, наел, за да го твърдиш?
Ако много дълго си контактувал с много хора, но никой не ти е свършил работа, ако и сам не си могъл да я свършиш, дали причината не е в някой от параметрите на търсенето ти?
Съгласна съм, че брокерът трябва по- задълбочено да изучи правото- поради факта, че се срещат актове, оформени по безумен начин от хора, на които това им е професията. За да почне във всички официални документи да се съмнява. Въпросът е, каква е ползата и докъде ще стигнем?
Дали един нотариален акт е читав, или не- може да каже само нотариуса. Нали затова на него носим книжата, той изповядва сделката.
Ти, поиска ли проверка на документите, които те усъмниха?


Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 15:28:13
I Dr.Ivanov i Dival ste pravi!Staroto stroitelstvo 50-60-te godini e mnogo kachestveno,naitina tam veche ne e gredored,imat dobra izolacia.Panela puk,osven vruzkite na zavarkite(koito v Germany se prezavariavali),niama drugi nedostatuci,da ne govorim gledka,zdravina,otstoianie.A i "nasajdaneto"za "панелките"иджа от брокери+строители,които burzat da prodatat "novoto"s materiali tip"neizvestni...Niakoi zne li kakuv beton se izpolzva sega..ami armaturata..interesuvaite se:} confused smiley
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 15:46:54
avatar
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> др Иванов
> Вие явно си живеете в панел и имате отлични
> впечатления
> Аз обаче живея в стара тухла - напълно
> реновирана+външна изолация
> Как да ви кажа ...доволен съм и не бих заменил за
> панел(макар че имам и панелен)
> Приемам че изразявате само и единственно личното
> си мнение -без да давате съвети на учасниците във
> форума

Дивал, струва ми се, че никой не говори за замяна- тухла- панел. Ако говорим за старо строителство, отново бих живяла в старите сгради с 50см. стени и пруски свод. Както и във всичко, строено до 1989г. Нищо, че е правено без изолация. От там нататък, обаче- ТЦ!
Идеята е, че както при една стара тухла може да се направи саниране, така и при панела може. Но, при едно некачествено ново, с нефункционално разпределение, големина на кафез, намалени отстояния и липсваща инфраструктура, съществуващата изолация не може да компенсира нищо.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 16:51:46
Мнения от сорта новото строителство е отвратително затова панела е супер будят в мен силен смях. Панела е гаден отвратителен смърди и в него има хлебарки и чалгаджии. Живял съм в панел и знам, не ми разправяйте глупости. Да панела ще падне до под 250 евро квадарата, а ако някое ново стрителство е по-калпаво от панела нека пада и под 250. Сгради които са на хубаво място има и ще има и само те ще успеят да се продават на абсурдните нива от 2006-та.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
19-10-2008 - 22:39:07
avatar
И така,накратко.Дали изцяло ще спре кредитиранеро на панелни жилища-не вярвам.Ще се ограничи,ще се намали % кредитиране.
Кредитирането ще зависи много повече от реалните доказуеми доходи на кандидата за кредитиране, а не от цената на жилището,за което кандидатства-т.е. всяка жаба да си знае гьола.При нас се говори за не повече от 3 годишни заплати ипотека,както е било преди,когато и жилищата са били под 10 000 пандура.
Не чак толкова отдавна е било.

Този тип жилища ще са за така наречените фърст тайм байъри(ФТБ),общо взето не повече от 3 средни годишни заплати за съответния район и град.25% самоучастие (или дори повече)и другото кредит,става дума за хора със средни доходи.
Който не може да се качи на имотната стълбица-под наем.Отново за жабата и гьола.Или ако остане без работа-кой откъдето е.
Които е успял да вземе и да изплати част от имота, или да си повиши доходите- пуска това за продаване,кандидатства за кредит,търси си по-висок клас имот и чака да се заформи т.нар.линк-дийл-няколко хора продават един на друг по едно и също време-чувал съм и за 6 имота на верига,прехвърлят на един ден и се местят на един ден.Голям купон.
някой от колегите във форума -брокери беше писал , че и в Бг вече имало такива сделки.При новите правила,които банките неминуемо ще въведат и затегнат-това е,няма много други вариянти.
Така,че основното звено в тези вериги става фърст тайм байъра,той е задвижващия елемент.Правилата се определят от банките,както винаги е било и ще бъде.И нивата на цените зависят от възможностите на ФТБ,от неговите средни доходи и възможностите да се докатери до имотната стълбица.
Хората с високи доходи си имат други нужди и възможности,но те са доста малък % и не са чак толкова важни за състоянието на пазара и цените като цяло.
В световен мащаб правилата за кредитиране ще се затягат все повече,не се заблуждаваите от ОЛП,Либор,Еурибор и Софбор-дори и да намаляет някога процентите,правилата за кредитиране няма да се отпуснат скоро.Банките повече няма да развращават,както казва Камелия(надявам се,че ще позволи да я цитирам).

И нещо за изпроводяк-умния човек се учи от грешките на другите,а не от собствените си!
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
20-10-2008 - 11:57:27
Живял съм в стара тухлена сграда от която се виждаше президентството. На петият етаж, без асансьор. Етажи по 4 м. технологично. Все едно на осмият при нормална височина. Без баня, с пригодена за душ тоалетна, защото навремето всички кооперации около централна баня са правени така. 120 кв.м. - огромен хол, делящ се на две с прозорец в единият край и преходна стая + малка кухня. Гредоред. Пруски под се прави само на първи етаж. Над 20 кв.м. бяха само стените. Продадох го и купих двустаен от 65 м.2 в Обеля до метрото и голям апартамент в чужбина/с доплащане/. Панелният в Обеля е 65 м2, две самостоятелни стаи по 18 м2, кухня с трапезария - 15 м2, и лоджия от 5м2 и към 6 м2 коридори. И мазе 2 м2. С голям безплатен паркинг, детска площадка под прозореца/за съжаление, защото се вдига шум/, най-близкият блок на над 80 м. И метро на около 5-6 мин. Този апартамент отговаря на 100 м2 ново строителство. Цената в момента му е около 65 хил.евро. За парно и топла вода плащам 950 лв. на година. /топли се всичко, защото там живеят родителите ми и непрекъснато ги навестяват внучета/. В центъра през 2000 г. плащах по 350 лв. ток през зимата - на месец.
А за хлебарките мога да ви уверя, че само една от стара кооперация може да изяде всички в панелен блок за 10 мин.
Re: ВЕЧЕ НЕ СЕ КРЕДИТИРАТ ПАНЕЛИ
20-10-2008 - 14:19:31
avatar
kikito83 Написал:
-------------------------------------------------------

> Пази боже,пази боже госпожата ще се
> преквалифицира.Само в България го има това,куцо
> сляпо и сакато да работи каквото му падне без да
> се изисква квалификация.
>
>


То, пак само в България откровено неграмотни индивиди, които не схващат значението на едно просто изречение, си позволяват хем акъл да дават за нещо, от което и понятие нямат, хем да заблуждават за професията си......... winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход