Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви

Публикувано от Кредитор 
Анонимен потребител
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 08:32:43
Да ти кажа тази оферта малко ме изненада. Аз очаквах тези нива от около 6% и надолу да почнат да се появяват към септември, октомври и до края на годината да има 3-4 банки, които предлагат на 6% лихва. Още повече пък ме учуди, че точно вие ги предлагате тези лихви. Преди няколко дни правих един "разбор" на кредитите и за период от 9 до 15 години старата ви лихва от 6.4 нямаше конкуренция. Затова съм още по-учуден. Моите очаквания и информация бяха примерно Райфайзен да смъкнат на 6.6 (според Продавач на 6.4) пък те отидоха на 6.75, което общо взето си е до ДСК. Та на този целия фон това 5.9 звучи доста агресивно. Не че един колега не взе от Биохим на 6.2%, ама това са да го кажем така "индивидуални" оферти (зависи от клиента, от това което купува, от това колко финансиране иска, дали е редовен клиент на банката и т.н.).
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 09:24:32
ltrx Написал:
-------------------------------------------------------
> ама не мога да ги нарека 2 процента, щото базисния
> пункт е 1/100 от процента, а не цял процент
>
> каква ви е дефиницията на "пункт" на вас? Ето
> Пощенска го дефинират туК:
> "Базисен пункт - Една стотна от процент - единица
> за измерване на промени в лихвените нива."
>
> утре ако ЕЦБ вдигне лихвата с 0.25%, вие какво
> казвате: "лихвите се вдигнаха с 25 (базисни)
> пункта", или "лихвите се вдигнаха с 0.25
> (процентни) пункта" ??? Т.е. имате ли право да
> вдигнете "фиксираната" лихва по кредитите или
> не?
>

Ще ти отговоря. Нашата дефиниция е каквато е по цял свят. В случая говорим за проценти и лихви т.е. 1 пункт=1 процент. Давам и линк към обяснението на английски.
[en.wikipedia.org]

Забравих да кажа за БЛП - към текущия месец е 3,80% и надбавката в случая е 2,1% (пункта).



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-04-13 19:38 от Кредитор.
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 09:34:43
Тинки, офертата наистина изглежда много агресивна. Работата е там, че в останалите банки е калкулирана застрахователната премия "Живот" и няма прИмоция за първата година. Разликата отново стига до индивидуалния клиент - ако си млад и работиш нискорискова професия, кредита ще ти излезе много евтин, но ако си на 45 и си каскадьор...
Крачката напред е, че благодарение на този модел на застраховане, цената на въпросната застраховка се поема индивидуално от клиента и младите няма да плащат риска по кредитите на старчоците. Недостатъкът е, че трябва да пообиколиш няколко застрахователя, за да намериш твоята оферта.
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 09:48:00
ltrx и Кредитор,

Извинявам се, че се намесвам, не е по същество за условия и лихви, а по понятията "пункт" и "процент". Някога съм го учила и имам някакъв запазен спомен, жалко, че не мога да намеря линк към източник. Доколкото си спомням, понятието пункт ние (в статистиката) го използваме, за да обозначим съотношения (разлики в + или -) между проценти, тази разлика вече не може да е процент, защото имаш разлика между две обикновени дроби с различни знаменатели. Т.е. да речем средната цена на жилищата (измерена в евро на кв.м.) е 120 % спрямо същия период на мг, а маскималната цена на жилищата е 110 % спрямо същия период на мг. Казваме, че разликата между двата процента/темпа е 10 пункта, а не 10 %, защото тези 10 % не се знае от какво са smiling smiley - от средната цена за мг. или от максималната цена за мг.

Пунктовте се използват за анализ на "ускорения" на темповете, т.е. на динамика на нарастване или намаление на темпове. Както в моя пример - средната цена расте по-бързо от максималната цена.

Не знам тези съображения как се отразяват на термините при лихвите, май все пак е правилно разлика между лихвени проценти да е в пункта.

Подобно е положението при соц. проучвания - пример от интернет:
[www.bulgaria-italia.com]

Казва се, че коалицията на Проди води с 5 пункта пред тази на Берлускони, като 51,7 на сто от запитаните са посочили, че днес биха гласували за партиите от коалицията на Романо Проди, а 46,6 процента - за коалицията, водена от премиера Силвио Берлускони.
Анонимен потребител
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 10:15:00
тези дето ти правят застраховки за тяхна сметка обикновено си го избиват с годишна такса за обслужване. Иначе предпочитам 0.5% надолу в лихвата пред това някой дами прави застраховка за негова сметка.
1) годинките които ти засягаш
2) с течение на времето може да намалиш размера на застраховката защото главницата пада.

Другото, което на времето ми предлагаха и в Орел и в Булстрад беше да се застраховам така да се каже за целия период при тях и да плащам разсрочено всяка година. Един вид вместо да правя 15 застраховки, да направя 1 за 15 години дето да се разсрочи плащането всяка година и излизаше доста евтино.

Така и така сме се разговорили за застраховки я кажи признавате ли ги тези свързани с инвестиционен фонд. Вярно че малко скъпичко излиза удоволствието, но ги освобождаваш от данъци пък и накрая си прибираш парите smiling smiley
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 10:27:50
Стига в застраховката да пише, че през срока на кредита банката е първи поред получател на застраховката и то поне за сумата на кредита - нямаш никакви грижи.
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 10:30:17
Объркването в термините идва от една трудно забележима разлика:
Basis point (BPS) и point са различни неща. Всъщност не мисля, че съм срещал пойнт (пункт) много често като икономически термин.
Basis point е термин от всичко свързано с лихви, лихвени диференцияли и прочие:

[[url=http://www.investopedia.com/ask/answers/05/basispoint.asp]www.investopedia.com[/url]]

A basis point is a unit of measure used in the financial world to describe the percentage change in the value or rate of a financial instrument. One basis point is equivalent to 0.01% (1/100th of a percent) or 0.0001 in decimal form. In most cases, it refers to changes in interest rates and bond yields.

Анонимен потребител
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 10:33:52
Поразрових се из форума и открих това:
[forum.imoti.net]

Тя застраховката Живот си я е имало и едно време, така че намалението сега не е заради нея. С други думи има си "чисто" намаление с 0.5%

От предишния ти пост останах с впечатлението, че намалението е за сметка на това че се изисква застраховка.
Чудя ви се защо спорите по не толкова съществени неща... 200 базисни точки, ние им викаме b.p. това са 2 процента, това е ясно тоест ако ЕЦБ вдигне лихвата сега през юни, както онзи ден на пресконференцията Трише увери, че ще го направи с 0.25 процента, това са 25 базисни точки. Така или иначе, токава Сожен ще има направи следното :
Понеже пазара на кредити в БГ е растящ номинално, но вече намаляващ като процент на разрастване към база предходно тримесечие, понеже бая народ взе кредити, вероятно ще запази непроменена офертата за новите баламурници в пирамидата (условно, не че ще гръмне, пази боже!) Тези които вземат сега ще бъдат щастлив собственик на кредит чиято цена ще се промени вече не след разлика 100 базисни точки или един процент, а 75 базисни точки, 0.75 процента, тоест риска за тяп да почнат да плащат повече е точно четвърт пъти по-висок. Е, трябва да се скалира с платените междувременно суми, но условно е така.
Прав е Уинки, номерът е в надбавката, тоест колкото по- уцелиш момента да дръпнеш кредит когато банката е разпната между лакомията за дебела гуша и конкуренцията на улицата (която обаче в БГ вече ми намирисва), толкова повече печелиш.
Както навсякъде - тайминга му е майката. И ако можеш да избягаш от срамните предсрочни 3-5 процента, това е върха на лакомията... Но не е луд който изяжда зелника...
Но статистиката за необслужваните кредити расте, при това не само като абс сума а и процентно.
Това не бърка всъщност банките...

Човек, погледни ми темата за изолация на сутерена от оня ден, ако имаш време, кажи две думи...
Чакам с нетърпение отварянето на пазара, тогава идва видовден, дали ще виждаме нови вливания и сливания...
Re: Сосиете Женерал Експресбанк с нови лихви
13-04-2006 - 10:46:55
Пламене,

Значи по същество са два различни термина - "базисен пункт" и "пункт". Сега остава Кредитор да ни потвурди те в СГ кой точно имат предвид smiling smiley, че то има съществена разлика май smiling smiley.

А колкото до термина "пункт" - ами статистиката е част от икономиката (или по-скоро има част от статистиката, наречена икономическа статистика), а там пункт (point) се използва масово smiling smiley - в смисъла, който вече казах.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход