Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените и броя на жилища в София

Публикувано от 4ovek 
Re: Цените и броя на жилища в София
28-01-2006 - 00:47:42
Aз не мразя никой, Имотко, това би ми отнело излишна енергия, която мога да ползвам за други по-ефициентни неща! Може някой да не ми е по нрава, но чак да го мразя...

Има ли статистика за ефективните продажни цени? Мисля че не. За база се взимат все оферираните продажни цени, или? Това ми говори, че картинката може да е доста изкривена....И да е далеч от действителния "пазар".
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 09:37:33
Кремена,

Ти би следвало доста добре да знаеш дали офертните цени някой ги дава smiling smiley Предвид скорошната ти сделка. На тебе дадоха ли ти ги ? Ти как се ориентира каква е "пазарната цена" - т.е колко да поискаш, че да имаш добри шансове да ти ги дадат - нали пак от офертите. Ако офертите са толкова далеч от действителността, както намекваш, ти и досега нямаше да си продала.

Много ми е интересно - би ли посочила някакъв линк или източник на инфомация за фактически реализирани цени на сделки в Швейцария?

Колкото до БГ - НСИ прави такова извадково изследване на цени по действителни сделки (по информация от извадка от АНИ). И ги публикува в сайта си. Но са много обобщени (естествено!) и не са по райони на София или големите градове.
Анонимен потребител
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 09:54:05
Е сега остава да обясниш как цената на НСИ е по-висока от цената в този сайт и цена няма да имаш.

Според НСИ - 1 285.2 за София за 4-то тримесечие
Според статистиката на imoti.net - max е 595.99 евро

Е това ми го обясни напрактика как става - по системата "боц" според мен.
Имайки предвид че на сайта са "офертни" цени, а не цени на реализирани сделки как така НСИ изкарва по-високи цени.
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:06:45
Защото Тинки в сайта има оферти за райони, които се търгуват слабо. И дори офертните цени да са завишени, това се компенсираsmiling smiley
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:17:45
Тинки, склонна съм да вярвам в голяма степен на информацията на НСИ, ако наистина извадката им от АНИ е представителна (това не го знам).

Иначе - ами в сайта има всякакви обяви - знаеш, че за едно и също жилище обявите варират до 20 % от стойността - имам усещането, че по този начин се прави нещо като търг за имота. Има и "фалшиви обяви" за зарибяване - някакви нереално ниски цени, на които като се обадиш, и те хващат за канарче. Аз така и не разбрах кого обсулжват тези обяви и защо.

Всъщност, тъй като в сайта всеки може да публикува всичко, за средната цена за София бих заложила на информацията на НСИ.

Както отлично знаеш, обаче, тази средна за София е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО неинформативна поради огромното разсейване, което съдържа.
Анонимен потребител
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:19:24
то за да се случи това излиза че тези дето не се търгуват са на ниски цени - интересна работа, на ниски цени не се търгува, пък на високи - е-хей сделки по две на час
Анонимен потребител
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:25:13
Въпроса е на кого се доверява НСИ?
Ако НСИ ползват цените от ADIS примерно няма да се учудя ако и по-големи разлики видя.

За мен реалната цена за определен квартал примерно с 10 обяви в този сайта е да махна по 2-3 отгоре и отдолу, на останалите средно аритметично. Махаме още 10% и горе долу се получава някаква реална за мен цена.
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:25:28
Айде де. После разправят, че лесно се правили пари от строителствоsmiling smiley
Сериозно Тинки мисля, че е така. Но мисля, че това ще се промени. В смисъл ще почнат да се търгуват и по-евтините райони, което ще доведе до понижаване на средната цена на жилища. И може да се получи парадокса, че статистиката ще отчете понижаване не защото цените в Лозенец са по-ниска, а защото се е увеличила търговията в Люлин. Което да доведе до интересни последициsmiling smiley
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:29:00
Каква е средната цена на жилищата, които ти си търсил? Т.е. твоята статистика.
Re: Цените и броя на жилища в София
30-01-2006 - 10:51:17
И какво чудно има в това, Тинки? Най-ниските оферти са за панели в т.нар непрестижни райони и при тази кампания за панелите, която си тече, какво чудно виждаш, че хората предпочитат да се заробят с 20 годишна ипотека и да дават 1/2 от емсечния си доход за нея, вместо да си купят евтино панелно жилище в Обеля (наоример) ?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход