Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???

Публикувано от najnaj 
НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 14:17:31
Колеги,не мога да си обясна коя информация е ВЯРНА;
-много сделки с недвижими имоти се осъществяват от началото на 2007 год.,цените се качиха с повече от 10%
-или ПАЗАРА е надценен и в момента купувачите се ослушват ,а продавачите предлагат на нереални цени имотите в момента
В медиите чета една информация,а реално като разговарям с колеги от цялата страна се оказва съвсем друго и се питам кой има полза от противоречията и по този начин не се ли заблуждават клиентите ?
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 15:19:15
Най-най,
извинявай за любопитството, но колегите ти от цялата страна, с които си разговаряла, в сферата на недвижимите имоти ли се занимават?
Защото ако е така, както ти казват, това означава противоречие с информацията, която дават медиите.
Моля те, би ли ме /ни/ осведомила за кои райони на страната имаш сведения. Защото, аз лично, повече вярвам на личния опит, и по-малко на медиите.
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 15:41:41
Пазарът на жилища разби експертните прогнози
Неочакваният ръст на цените в офертите стъписа купувачите
от Лили ГРАНИЦКА

06 март, 19:42
Увеличаване Смаляване Разпечатване Изпращане на приятел
Уголемяване


Реклама
Активността на пазара и динамиката на цените на жилищата от началото на годината опровергаха прогнозите на агенциите за недвижими имоти, направени в края на 2006 г. Още през първите два месеца очакваният ръст на цените за цялата година от 10-15% вече е постигнат, показват данните на брокери на недвижимости. Ценовите нива обаче явно вече притесняват значителна част от купувачите. По данни на агенциите за имоти ножицата между цените "продава" и "купува" се разтваря все повече и сделките вече се сключват доста по-бавно.

Пазарът продължава да бъде толкова динамичен, колкото и през декември, което определено не очаквах, каза Тихомир Цаков, собственик на "Аристо", работеща основно на жилищния пазар в София. Набраната инерция от края на миналата година се запази и през тази, коментира Валентин Градев, собственик на агенция "Градев", която работи във Варна. Подобна е ситуацията и в Пловдив. Единственото изключение е Бургас, където сделките са в рамките на характерното за първите месеци на годината затишие, каза Румяна Георгиева, управител на "Инфомакс".

Купувачите бързали да купят, като мотивите им били все още ниските цени в България в сравнение с другите в ЕС. По същата причина пък продавачите завишавали офертите. Някои от тях дори изтеглиха част от офертите в очакване да видят дали ще се купува на по-високите нива, посочи Цаков. В момента ситуацията на пазара е всеки дебне другия каква цена ще изкара, каза Владимир Лафчиев от пловдивската компания "Виел". Има голямо разминаване между очакванията на купувачите и продавачите. Например, ако едните искат 50 хил. евро за определен имот, другите са склонни да платят не повече от 40 хил. евро. Тази разлика вече е съществена и по-трудно се стига до срещане на интересите на двете страни и сключване на сделки, обясни Цаков. Според Градев някои от собствениците пробвали пазара с икономически необосновани цени. В София например в момента се предлага партерен апартамент на бул. "Витоша" с възможност за преустройство на магазин на цена от 4580 евро/кв.м, показва справка в "Индекс имоти". За кв. "Изток" има оферта за "уникален тухлен апартамент с два гаража" за 3100 евро/кв.м.

Увеличението на цените на жилищата от средно 10% (на база сключени сделки) се определя от експертите като плавно покачване. Те са предпазливи в прогнозите си какво ще се случи до края на годината и са категорични само, че цените няма да тръгнат надолу, а в най-лошия случай ще се задържат. Като причина посочват огромното търсене на жилища в някои райони, превишаващо в пъти предлагането.

Брокерите отчитат най-голямо увеличение на цените от началото на годината при тухлените апартаменти и новото строителство в центъра на градовете и в някои, обикновено престижни квартали. В София по данни на агенция "Форос" в осем столични района цените на жилищата са се повишили с 6 до 8% спрямо края на миналата година, като освен в центъра поскъпването е най-сериозно в "Красно село" и "Люлин". В Бургас жилищата в кв. "Лазур" и центъра са нараснали от 800 евро/кв.м на 1000 евро/кв.м, посочи Георгиева. В останалите райони няма повишение. Във Варна поскъпването при тухлените жилища и ново строителство е с около 5% от началото на годината. И в трите града панелните апартаменти задържат декемврийските стойности при реално сключените сделки. Единственото изключение е Пловдив, където тези жилища са поскъпнали с 15%, каза Лафчиев. Обяснението му е, че те са най-масовият и достъпен сегмент на пазара, въпреки че имало и куриозни случаи на продажба на панелни апартаменти за 550 евро/кв.м, на каквато цена може да се купи ново строителство.

Натиск върху ръста на цените оказват и банките, които отпускат все повече кредити при по-изгодни условия, единодушни са брокерите. По техни данни около 80% от жилищата се купуват със заеми. Данните на БНБ за януари необяснимо се бавят вече две седмици. В същото време от "Кредит център" отчетоха увеличение с една пета на средния размер на отпускания кредит за първите два месеца на годината. Към края на февруари той е достигнал 31 300 евро, докато в края на 2006 г. е бил 26 хил. евро. Шефът на консултантската компания Тихомир Тошев прогнозира падане на лихвите с до 1% през годината (в момента средният им размер е 6.6%), както и отпадане на наказателните лихви при предсрочно погасяване.

Най-търсеното жилище е 2-стайният апартамент от 60 до 75 кв.м, показват данните на агенциите за недвижими имоти. Българите на възраст от 26 до 45 години са най-голямата група от купувачите. С около 1000 евро на домакинство това определено са хора с доходи над средните, които могат да си позволят да купят апартамент за около 50 хил. евро.

-----------------

В Естония за четирите години от членството на страната в ЕС цените на имотите са поскъпнали над два пъти, каза Рауни Тилисо, управител на българския клон на компанията "Арко Вара". Най-чувствително е било поскъпването през втората година на членството - 2005 г., когато цените са растели с около 40% през три месеца. Причините са били нарасналите доходи на населението и ниската лихва по ипотечните кредити, която тогава е била 3%. В момента в Талин не може да се купи жилище за по-малко от 2000 евро/кв.м. Ръстът на цените на имотите в България зависи от цялостното развитие на икономиката, посочи Тилисо. Според нея, ако имаме постоянен ръст на брутния вътрешен продукт, повишаване на средната работна заплата и падане на лихвите, цените на имотите ще растат.


Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:25:39
avatar
чувал ли си за конфликт на интереси ??????????????
а за спекулативни пазари ????????
--------------------------------------------------
ако тези понятия са ти чужди - ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:52:10
Najnaj,

Цитат: "Колеги,не мога да си обясна коя информация е ВЯРНА;
-много сделки с недвижими имоти се осъществяват от началото на 2007 год.,цените се качиха с повече от 10%
-или ПАЗАРА е надценен и в момента купувачите се ослушват ,а продавачите предлагат на нереални цени имотите в момента "

В постнатата от тебе информация от медиите ясно се казва, че "Ценовите нива обаче явно вече притесняват значителна част от купувачите. По данни на агенциите за имоти ножицата между цените "продава" и "купува" се разтваря все повече и сделките вече се сключват доста по-бавно."

Което ти казват и колегите от другите агенции. няма разминаване, значи.

А че се сключват все пак сделки, явно се сключват и те са на цени с 10 % по-високи. Преди време (2005) имаше друга подобна ситуация "на кантар", когато продавачите пробваха все по-високи нива и купувачите се колебаеха по-дълго време - "присядаше им" smiling smiley . Пазарът тогава "преглътна" тези нива и сделките набраха скорост и се стигна до сегашните нива. Сега явно се пробва друг "скок", а дали пазарът ще "го преглътне" и купувачите ще се примирят с новите нива, или ще се оттеглят да чакат по-добри времена, не знам smiling smiley
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:53:11
KAKVO IMATE V PREDDVID S KONFLIKT NA INTERESI
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:55:34
КАКВО ИМАТЕ ВПРЕДВИД С "КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ"!
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:57:57
според мен пазарът в момента е динамичен единствено от към извършени огледи ,не и откъм сключени сделки.
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 16:59:22
мога ли да знам не ели имало винаги конфликт на интереси в тези среди
Re: НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНА КОЕ Е ВЯРНО???
07-03-2007 - 17:07:31
На мен ми се струва ,че се преиграва с това ,че цените ще продължават да растат и че търсенето е много голямо,само и само да има купувачи и се притеснявам да не се спука балона от толкова НАДУВАНЕ....!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход