Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Тц
01-09-2006 - 12:30:52
avatar
Не бях winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Темата е станала манджа с грозде.
01-09-2006 - 12:41:44
avatar
От 2-3 дни не съм влизал във форума и гледам, че пак някакви конспирации, манипулации и т.н. фалшиви никове...
Както се пее в една песен "Колега...не ме занимавай с глупости бе!"


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 12:44:28
Huba-buba,

Макар че смятам, че наистина ми дължиш извинение (най малкото за долното подозрение), ще пиша по същество, без да чакам такова. Не вярвам да дочакам...

Казваш"Високи наеми се плащат...." Аз казах, че не мога при сегашната ситуация да очаквам драстично повишение на наемите или цените. И ако има повишение на наемите, ще е за сметка на снижен комфорт. И казах, че най-лесно се отдават евтини жилища (съгласна съм с 4ovek напълно по този въпрос) - там има незадоволено търсене по мои наблюдения за сметка на излишък в предлагането на скъпи имоти - т.е. разминаване (и това също го казах вече).

Казваш "Жоан ми говори за някакви вътрешни миграционни потоци. Ами представи си Жоан, че Дружбите станат 2 пати по-населени. Какво ще се случи с тази инфраструктура.
Помисли какви хора биха живели по двама-трима в стая. Същите тези хора ще са ти съседи. Представи си как твоя вход е 2 пати по пълен от сега. После ми говори за положителни тенденции."

Никъде не съм говорила за "положителна" тенденция - говорила съм само за "тенденция", защото я наблюдавам и около себе си, и по офертните данни. Не съм давала никаква оценка на явлението - положително и отрицателно в смисъл на "хубаво" и "лошо" нямат място в анализ на цени или тенденции - това са понятия от психологията, а не от икономиката. Как ще се чувствам аз или x, или y, НЯМА НИКАКВО значение за тази тенденция. Вътрешни миграционни потоци (и то силни специално към София) има и дали на някой му харесва или не, няма значение - те си имат икономически причини тези потоци.

За статията конкретно - тя не само че не третира факторите, изброени от теб, тя НЕ АНАЛИЗИРА НИКАКЪВ фактор количествено и влиянието му върху следствието. Това беше първата ми забележка още когато беше постната темата. Статията изчислява най-простия възможен показател (прост пей-бек) и го съпоставя с аналгично съотношение за фондовите пазари, а също по него прави международни сравнения. Всички останали въведени понятия и методи са само за сведение (вкл. просто изборяване на фактори, влияещи върху търсенето и предлагането, без да са аналзирани като тегла и влияние в/у следствието). И в това пак се повтарям, за съжаление - може би ти, Huba-Buba, не обичаш да четеш не само стари мнения, ами и първите в настоящата тема?

Отнсоно изброените от теб фактори ще кажа нещо обобщаващо. Когато се прави факторен анализ, не е възможно (практически) да се обхванат ВСИЧКИ фактори за дадено следствие. Защото тогава стават толкова много параметрите, че обработката на такава информация става ненужно скъпа и безполезно сложна. Основната задача на анализатора е да подбере най-значимите 4-5 (макс.) фактора и да анализира само тях. Така че, за да поставяш на нашето внимание тези фактори, първо би следвало да имаш идея до каква степен те влияят на следствието - т.е. цените. Обикновено влиянието, когато има количествена информация за тези фактори, се мери в тегла или дялове. Ние с Тинки преди около година правихме такъв анализ с дялове и го бяхме псотнали, не знам доколко някой го забеляза и прочете. Така че първо дефинирай и обоснови, моля, според теб какво е влиянието на въпросните фактори и дали са значими за следствието.

Накрая ще се отклоня - необяснима е за мен злобата ти от това, че аз имам ясно изразено мнение, не се страхувам да го кажа и търся да го защитя с данни и доказателства (доколкото мога да намеря общодостъпни такива). Ако заради това ти изглеждам "всезнаеща" и "единствено правата", би следвало да се замислиш как да обориш моите доводи с контра-доводи, вместо на 4 страници да се опитваш да бъдеш злобно-ироничен и да нападаш на лична основа. Съжалявам, че паднах до нивото ти да обсъждам външния си вид, което в случая няма нищо общо с темата.

И един въпрос - никога ли не си се замислял дали пък на този свят няма и хора, готови да помогнат на други хора без непременно да имат материална изгода от това? Само защото изпитват наслада от съзнанието, че благодарение на тях някой е постигнал нещо или е получил малко хубави емоции, или е избягнал отрицателни такива.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 12:57:18
Missi,

не мога да не се съглася (за кой ли път smiling smiley с 4ovek относно тезите му за първичните данни. Дори и да имаше начин да проверим ВСЯКА имотна декларация поотделно, ти представяш ли си колко работа щеше да е това. Или пък да събираме информация за всички декларации и да правим случайна извадка от тях. Да не говорим дали и до колко хората си декларират доходи от наеми...

Искам да кажа - и пак се повтарям - няма невъзможни неща! Едно такова проучване би могло да се осъществи на база данни от всевъзмжни източници (вкл. и предложените от теб), но то би струвало пари и време (аз не го виждам под 5-6 човекомесеца труд), които някой трябва да вложи. И този някой би могло да бъде голям агенция за пазарни проучвания или голяма АНИ, или де да знам. Но при всички положения данните няма да бъдат общодостъпни и без заплащане.

Иначе си права, че стъпвайки на грешни данни, рискуваме грешни изводи. Но специално за цените на имотите данните на офертите и тези на НСИ (на база инфо от АНИ за реални сделки) са направо еднакви. За съжаление НСИ не наблююдават по подобна методика цените на наемите. Затова аз предположих с някава степен на сигурност (да речем 70-80 %), че и за наемите няма голямо разминаване между офертни и цени на сделки. Което пък косвено се потвърждава от мои лични наблюдения (пък който не им вярва, негова си работа, нека не вярва)
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 13:07:48
Huba-Buba,

Говориш за предстояща емигрантска вълна и даваш линк към сайт - аз не успях да го отворя, не знам какво има там, така че не мога да коментирам източника на тази информация. Но на мен лично ми се струва (тук вече навлизаме в дебрите на психологията и зарязваме икономиката), че както приемането е вече отразено в цените на НИ, така и емигрантската вълна вече в голяма степен затихва. Имам предвид, че който е искал да емигрира, вече го е направил и не е чакал да влезем в ЕС за целта. Освен това (и пак се повтарям) Kote сполучливо каза, че поянтието "емиграция" има друг смисъл вече. Някои отиват в "емиграция", други се връщат. Светът е отворен за вички млади, амбициозни и с познания хора да се реализират, където искат. При това могат да го правят на много места. Тук вероятно ще има доста опоненти на това, но моето лично мнение е такова.

Освен това според мен неминуемо ще имаме имигрантска вълна, която донякъде (или напълно) ще компенсира емогрантската. Няма да обсъждам това хубаво или лошо е. Така или иначе, тези имигранти ще трябва да живеят някъде. И това също сме го коментирали в стари теми - за панелките в Надежда за китайци.

Ще поживеем, ще видим.....
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 13:28:16
Kote,

И аз забелязвам същото като теб. "Нахъсани, крайни и злобни". И мисля, че и двата изброени от теб фактора за това са в сила. Специално за Kuku имам впечатлението, че е по-скоро втория. Също и за ФИШ, и за Kobe. Не знам smiling smiley Ти си специалистът по психология smiling smiley - останах с убеждението, че това ти е образованието и професията smiling smiley

От друга страна - много са преживели хората в тази страна - вярно е. Преполагам, че в исторически план хич не сме едиствените, но в близкото минало надали има друга държава толкова препатила икономически (всъщност четох някъде, че и Прибалтийските са минали по пътя на банкови фалити, хиперинфлация и обезценка на валутата), че и политически. И по-възрастните не могат да забравят лесно това. Така поне си обяснявам тази злоба у някои емигранти. Но не мисля, че трябва да живеем с миналото, пък и съм по природа оптимист smiling smiley

Знаеш, че и с теб сме спорили разпалено (за прехода "тип Моника" smiling smiley, но се извиних съвсем искрено - може би и аз понякога като Pancho съм прекалено емоционална smiling smiley Така или иначе, сме запазили добър тон и приятелски обмен на мисли smiling smiley

По същество - публикации има всякакви, права си. Напълно е възможно много от тях наистина да обслужват поръчки. Нали затова ценя този форум и влизам тук редовно - вярвам, че повечето от нас са искрени и добронамерени и можем да научим много един от друг - всеки има някаква професия и достъп до информация, а и лични наблюдения - защо да не се информираме един друг?! Е, от време на време изниква въпросът за користта - помня, имаше някаква "афера" с Кредитекс, навреме разкрита от Тинки, обаче smiling smiley Но повечето се знаем отдавна и сме си доказали лоялността.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 13:45:41
Joan,

Spora za prehoda "Monika" si beshe obraztsov! I mnogo polezen si mislia za foruma.

Za statiite vmetkata mi beshe po povod porachkovite statii. Az mialia che ima takiva, no te obsluzhvat razlichni interesi i sa dosta protivorechivi - tu niakoia goliama riba se zasili da kupuva partseli - - aide statii kak tsenite padat, niama tarsene i triabva da se prodava vednaga; tu se pusne niakoi nov kompleks i pochnat statii v stil - "sega mu e vremeto".No masovki ot sorta na Huba-Bubovite prozrenia sa ... smeshni.

A za ozlobenite emigranti - nali znaesh, triabva si ezhednevno dokazvane na "pravilnostta" na izbora. I tova sa tochno emigrantite, a ne migrantite - horata popadnali niakade po sveta po stechenie na lichnoto si razvitie - obrazovanie, kariera, a tezi, koito s nokti i zabi sa minali po tranlivia emigrantski pat (legalno i nelegalno).
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 14:17:30
Искам да вмъкна една голяма благодарност към близък мой приятел - Жоро, който ме подкрепи безрезервно, но без да пише във форума (тъй като смята, че да "спориш с прост човек е все едно да наливаш вода в решето" smiling smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 14:30:00
Kote,

Права си, има си поръчкови статии, но мисля, че в болшинството случаи си личат. Може би изключение правят тези, писани от интелигентни и образовани автори с известно име. Но и тогава има начин с общи усилия тук да "разбулим" интереса, стоящ зад някоя такава. Даже сме го правили, мисля аз.

И все пак, аз в друга тема казах, че и сценарий, описан от arokh, не е изключен. С моята налична информация аз не виждам някой (достатъчно силен) да има интерес от него така, както бе организиран сценарият 96-97. Но пък е възможно аз да пропускам важна информация.

Така че съм си дала тегла - 70 % за задържане и продължаващо сегментиране и 30 % за срив по оня сценарий. Даже може би 80:20. Вариант за драстично поскъпване не предвиждам.

За емигрантите - така е - обяснението е близко до ума. Но за да има толкова злоба, все си мисля, че разминаването между желано и действително трябва да е много голямо!
Re: Първият фундаментален анализ на цените
01-09-2006 - 14:39:06
Quote

знаете ли други форуми за имоти освен в clubs.dir.bg???

[forum.investor.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход