Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 02:26:29
kuku,
pitash koe ti e divotia -

ami da vzemem kak sravniavash povishenieto na tsenite v USA i BG - ne otchitash fakta, che za perioda ,koito si tsitiral BG pridobi kreditna s/ma, stabilizira ikonomikata, povishiha se dohodite i nai-veche ochakvaniata. I sravniavash tozi nov pazar s USA.
Primer - dva fermera - edinia ima 100 kravi, drugia ima 1. Parvia si kupuva oshte 20 i si uvelichava kravite s 20%, vtoria si kupuva oshte edna i rezlizira uvelichenie ot 100% - WOW vtoria fermer shte se skasa ot imane be!
Ama tova sme go davkali, davkali...samo za da otchetem che ne sme si smenili pozitsiite. Ta po toia poved i az da kazha - i az sam si na sashtoto mnenie - balon oshte niama , tsenite shte se zadarzhat v golemite gradove i malko shte drapnat nagore v hubavite raioni na stranata v selata i malkite gradcheta.
A za nesaotvetstvieto na tseni /naemi - u nas mnogo imoti se kupuvat otvan - hora, koito zhiveiat v chuzhbina , a ochevidno mogat da se otdavat samo na hora v stranata - tova iasno pokazva che vanshnoto uchastie e dosta silno.

P.S. Joan, i men me iznenada registratsiata, che ne se biah miarkala otdavna, no si spomnih za moralnia kod na foruma i se registrirah kakto si me znaete.A ako nacheff e "nashia" Nacheff - sigurno mnogo go sarbiat prastite da izkomentira ta shte se razbere...
Sorry za lat.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 08:24:36
Щом винаги има разлики значи не може да се правят изводи на базата на това съотношение толкова бързо. Би следвало да се изледват причините за разликите, да се намери аналогични случай и тогава да се прави извод. Т.е. дали при сегашната обстановка в България е нормално да бъде 15 или 50.
ven
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 09:19:15
Анализа наистина не струва и тук съм донякъде съгласен с Куку.

И в духа на това което казва 4овек съм много против сравнения с големи мега-градове.

България сме една провинция на света и сравнения с Ню Йорк са меко казано смешни.

Аз съм по-скоро на тезата, че ако в US има балон в България е мехурче, ако там има гръм тук ще има пук smiling smiley.

А дали ще има пук е много важен размера на кредита, може би най-важното нещо. За съжаление няма данни за това каква част от сделките са на база кредит.

В периоди на рецесия кредита ще бъде решаващ за "пук" на мехурчето. В България нивото на собственост е доста голямо, както е казал куку всеки си има по едно жилище. Ако стане криза никой няма да продава и да купува и ако не е притиснат от ипотека или кредит цените на имотите ще имат съвсем малка корекция. Или както беше казал един лош икономист лалугерите може и да продават може и да не продават smiling smiley

Т.е ако нивото на кредит наистина е голямо - пук ще има, ако нивото е малък процент просто ще има задържане на пазара - т.е няма да има сделки.

Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 11:09:05
Quote

Cenite v US se bili poishili s 50-80 prozenta v poslednite 8 godini. Kato se meri v USD.
Ako se meri v Euro, prez tova vreme US Dolaryt padna ot 1.15 Euro (2.3 leva) do 0.75 euro (1.5 leva) se poluchava che USD e zagubil 40 prozenta ot stonostta si sprjamo euroto. Ili uvelicghenieto v Euro e ot 10 do 40 prozenta

само че имотите в УСА се купуват от американци с долари, а не от белгийци с евро, така че курса на долара към еврото или към монголския тугрик не виждам какво значение има за местния пазар на имоти

Quote

Demografskata kartina spomena gospogicata. Chetoh vchera po Bylgarskite vestnizi che Bylgaria e otnoto nomer 1 po smytrnost v Evropa. Goljama novina. Ami che Bylgaria ceche njakolko godini e nomer 1 v sveta po otrizatelen prirast. (-45 000 na godina, bez da se smjata emigrazijata)... Tendencijata e Bylgaria da ostane okolo 6 miliona do 10 godini.

това сме го предъвквали много пъти вече - няма развита страна в света която да има положителен естествен прираст, всичко се крепи на имиграцията. Ти като човек живеещ в Канада (която пак се крепи само на имигрантите) направо се излагаш с подобни твърдения
Re: Геополитикът се завръща.....
25-08-2006 - 11:14:50
Peter123,

Този път не позна smiling smiley Нямам никакво намерение да влзиам в диалог с Kuku, напълно безсмислено е. Каквито и доводи да дам, каквото и д акажа, той просто си пее една ис ъща песен, в повечето случай нямаща нищо общо с темата или съвсем бегло свързана с нея.

Забележи само съждение: "Namaljavaneto na tyrseneto i ottam spada v cenite na imotite e SLEDSVIE na rezesijata a NE PRICHINA za rezesija" и то след като самият шеф на Фед. резерв казва, че се страхуват от пукване на балона, което ще доведе до спад в консумацията и от там - до рецесия.

Куку очевидно не е узрял за идеята, че икономиката е един кръговрат и причина и следствие в отделните времеви моменти си сменят местата. Т.е. - има реципрочност в ик. явления.

Просто не ми се занимава, единственото му точно попадение до момента за мен е изборът му на псевдоним. И не слагам смеещо се човече, зашото си прав - не е за смях, а за лекар-психиатър.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 11:24:10
Ven,

За кредита и влиянието му върху евентуален "пук" си напълно прав, само не видях как при такова мнение си съгласен с Kuku. Той май твърди (ако изобщо може да формулира свястна теза), че в БГ имотите просто не могат да струват толкова и ще има ОГРОМЕН БУМ, а не пук. Всички други негови опити за съждения са само вариации на тази теза, къде свързани, къде несвързани.

Къде е общото във вашите позиции тогава? Кка може да има огромен бум, ако продавачите в огромната си част не са притиснати от ипотеки?

Мисля, че за да има изобщо условия за "пук", трябва да минат поне 10-ина години от тук нататък, за да се появят на пазара съществен дял "несобственици" (да речем поне 30-ина процента от всички собственици), т.е. притежатели на жилища с ипотеки.

За демографската криза сме коментирали много пъти. И това, че тя е явление в целия развит свят, не само в БГ. И това, че вътрешната миграция е по-силен фактор (т.е. по-влиятелен) за цените в големите градове, отколкото раждаемостта. И това, че ще имаме имигранти, и съвсем няма да са само македонци и молдовци. За мое лично съжаление, но не мога да очакавам друго.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 11:34:43
4ovek,

не бъди толкова критичен smiling smiley Авторката просто механично (донякъде обосновано от сходността на пазара на акции и на НИ като вид инвестиция) прилага една техника за оценка на един показател и сравнения по него между страните. И все пак взема предвид особеностите, щом казва, че поради различни местни фактори анализът на съотношението Ц/Н като такова е безсмислен.

Международни сравннеия може да се правят, дори и да сме различни. Всъщност ние и това сме го дискутирали - оказа се, че Европа няма нито една друга държава, с която да се сравним (даже Румъния отпадна, че е доста по-голяма от нас), да не говорм зад океана. Е, уникални сме, ама все пак има и нещо общо между нас и, да речем, САЩ. Това е например отливът от инвестиции на фондовата борса за сметка на вложения в НИ. В САЩ причината е пукването на IT балона, а у нас- все още неразвитата инвестиционна култура, но следствието (натиск върху цените на НИ) е налице.

Иначе факторите за това положение на нещата у нас сме ги дъвкали многократно. Авторката просто не е привърженик на фактрония анализ явно smiling smiley, а използва друга техника за анализ.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 11:40:16
Peter123,

Прав си - малко грубо звучи "оня колега" smiling smiley, извинявам се за което. Макар че това с "колегата" е малка закачка, която "истинският Начев" си знае и се надявах така да го провокирам да си каже smiling smiley Май не успявам засега......
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 11:53:10
Здравейте приятели,
Първо, моля да ме извините, че се появявам така странно. Аз съм си! Naceff. Нещо сходно каза и Тинки, когато преди време беше изчезнал.
Не знам как е при вас, но вие на мене определено ми липсвахте. Благодаря на всички, които “ме споменаха” с добро ! Благтодаря на Joan, StefanB, Peter123, благодаря на всички. Иначе съм го позакъсал, най-вече откъм време, но ще се оправя ..... някой ден.
С изненада и радост открих, че нашествието на агресивните спамовци е отблъснато геройски и територията е открита за творчество. От миналата седмица успявам от време на време да следя някои теми.
Е, има известно “неудобство” с регистрацията, но няма да се връщам към стари и болни теми.
Регистрирах се вчера (къде ще ходя :-)) и дори направих “грешка” в изписването на името си, та отново моля за снизхождение, но не ми се иска да мимикрирам за още един пореден път.
Апропо, това с двете “ff” в края на името ми беше една дружеска закачка с Тинки, но после си остана. По онова време бях просто нерегистриран гост във форума и можех да се правя такива опити.

Прав е StefanB, че при нормални обстоятелства трудно бих се въздържал от коментар, но .... ах, обстоятелствата. И все пак ще направя няколко бегли ремарки. Подчертавам, че не разбирам от финансов анализ, не съм го учил (не беше модерен по мое време :-). Практически съм се докосвал до него, колкото да имам представа. Нали знаете, че сега е модерно едни млади момчета (с брилянтин) и момичета д аходят с лаптопи нагоре-надолу, пишат едни цифрички в spread sheet, в резултат н акоето се получават други цифрички в определени полета, а те кимат ... загрижено с глава.

Харесвам статията като цяло. На фона на това, което се излива в нашата преса, това си е направо бисер.
Все пак искам да направя няколко субективни коментара.

По използваните понятия :
1. Предпочитам “discount” да се превежда като сконто, сконтиране. Так ае прието да се казва - сконтов кредит, сконтов процент. Тази представка “Ди” – не е необходима. Знам го от много сигурно място :-), макар и познанията ми да са поостарели.
2. Фундаментална стойност – авторът използва това понятие и дори го дефинира. Признавам – не ми харесва това понятие. Дори не съм сигурен дали съм го срещал изписано като fundamental value. Ако приемем, че фундаменталната стойност е това, което се получава в резултат на методите на фундаменталния анализ, тогава нещата са о.к. Мисля, че се използваше друго понятие, но .. забравил съм думата.

По статията :
Нещата с фундаменталния анализ наистина са по-сложни. Жалко , че не можем да помолим чичко Бъфет да ни изнесе лекция.
И аз като Joan откривам едно странно разминаване. Нещата се въртят най-вече около простия pay-back. Ако все пак по-сериозно имаме амбицията да направим нещо като фундаментален анализ на пазара на недвижимости, то би следвало да се разгледа една далеч по-широка система от показатели, при това не само познатите количествени NPV, IRR, DCF – др., но и качествени показатели.
Всъщност може и да не съм прав – все пак г-н Нешев е обяснил разбираемо за сконтираните парични потоци, пък и засяга отсенъчно и качествени показатели. Все пак това е весникарска статия, не е монография.

Тук във форума има хора, които определено са много “на ти” с темата на финансовите анализи. По-важно е какво биха казали те ... аз по-скоро маркирам неангажиращо.
Поздрави !
Не се сърдете, но съм н аспестяващ режим !
Re: Първият фундаментален анализ на цените
25-08-2006 - 12:00:39
Kote,

Радвам се, че се обади. Няма лошо за регистрацията, така се избягват многото спамове.

Не се занимавай с Kuku, бих те посъветвала, няма оправия smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход