Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
13-12-2013 - 20:21:02
Пазарът на недвижими имоти в 2013-а през погледа на брокерите[money.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
14-12-2013 - 12:19:22
Правителството изтегли външната емисия от дълг чрез германското законодателство, съобщава „Преса".
Сумата на заема обаче не е 700 млн. лв., както първоначално се очакваше, а около 600 млн. лв., разказали запознати пред изданието.
Така планираният с актуализацията на бюджета дълг от 3 млрд. лв. е почти достигнат, а фискалният резерв е малко над минимума - 4,695 млрд. лв. По закон в края на годината той трябва да е 4,5 млрд. лв. Управляващите обявиха още през юли, че освен прекрояването на бюджета ще се тегли и нов дълг. Целта бе да има буфери в хазната за предстоящи плащания. След като всичко бе подготвено, заедно с посредничеството на двете големи банки - Дойче Банк и Райфайзенбанк, на 11 декември заемът е бил изтеглен. Справка на сайта на финансовото министерство показва, че към 10 декември страната е взела от вътрешния пазар 2.25 млрд. лв.
Заедно с новите 600 млн. лв. и планирания заем от още 50 млн. лв. таванът на дълга ще бъде достигнат. От финансовото министерство не успяха да дадат подробна информация за това трите транша от 7, 10 и 15 години с каква лихва са договорени.
Re: Преглед_на_печата_2013
16-12-2013 - 08:38:12
Кредитната агенция Standard & Poor's Ratings Services ревизира перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на негативна, заради отслабващите перспективи пред растежа.
В същото време, Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния рейтинг в местна и чужда валута на BBB/A-2.

„Ревизирането на перспективата пред рейтинга отразява виждането ни, че икономическото представяне на България ще остане под натиск, като резултат от: слабото кредитиране от банките, отразяващо ниското търсене на кредити, предвид високите реални лихви, липсата на финансируеми от банките проекти и финансови ограничения на централно ниво при чуждите банки – майки; ограничените инвестиции в коментирания период, както и ниският растеж на преките чуждестранни инвестиции; високата безработица и нарастващата пропорция на дълготрайната безработица“.

„Вярваме също, че несигурната политическа обстановка и вероятността за ранни избори ще забавят прилагането на реформите, което ще натежи над икономическия растеж“.

Възстановяването на българската икономика бе слабо, като растежът на реалния БВП бе средно едва 1% в периода 2010 – 12, сочат от кредитната агенция.

Това съвпадна с намаляването на задлъжнялостта, като кредитирането за частния сектор нарасна с около 3% за периода. Справянето с лошите кредити върви бавно, като процентът на лошите кредити към всички отпуснати се изчислява на 17%, сочат от S&P.

Очакваме икономическа стагнация за 2013, като по-високото публично потребление и нетен износ ще са почти напълно неутрализирани от анемичното потребление на домакинствата и растеж при частните инвестиции.

Очакваме средният процент на безработицата за 2013 да е 13%, доста над нивата от 5.6% от 2008. Около 60% от безработните са без работа за над година.

Не вярваме, че България ще се върне към пълна заетост в прогнозируемия хоризонт, сочат от агенцията.

+

Дълговете на държавата към бизнеса не само не намаляват, но дори се увеличават!За последната година ръстът на просрочията е сериозен - от 111 млн. лв. през септември 2012 г. на 152 млн. лв. към 30 септември т. г., което е скок с цели 37%. Увеличение има и в тримесечието юни - септември, макар то да е минимално - с 5 млн. лв., сочат последните данни на финансовото министерство, цитирани от „Труд".Внушението, че за разлика от управлението на ГЕРБ държавата вече се разплаща с бизнеса и това съживява икономиката, е един от основните политически рефрени на управляващите в последните месеци.Реално обаче статистиката на финансовото министерство не засича подобни процеси. Оказва се дори, че миналата есен, по време на управлението на бившия финансов министър Симеон Дянков държавата е била доста по-изрядна към бизнеса, отколкото сега. Обръщането на процеса е започнало след март т.г., когато дълговете на държавата са се увеличили от 107 млн. лв. на 147 млн. лв. през юни.

За разлика от държавата общините постепенно намаляват просрочията си. Към 30 септември 2012 г. те са били в размер на 176 млн. лв., докато година по-късно са намалели до 162 млн. лв. Общо в края на септември т.г. държавата и местната власт дължат на бизнеса 314 млн. лв.

Въпреки обещанията за коректност към фирмите и до днес няма списък на ведомствата с най-големи просрочени задължения, нито пък по какви договори и на кои фирми се дължат те.

Разплащането на просрочията на държавата към бизнеса беше и основен мотив за актуализацията на бюджета през август. За тази цел първоначално бяха предвидени 116 млн. лв. Впоследствие се оказа, че те ще отидат не само за просрочени задължения, но и за плащания по сключени договори, по които обаче още не е настъпил падежът. Вероятно ефектът от допълнителните милиони от актуализацията ще се отрази в статистиката за просрочията към 31 декември, която трябва да бъде публикувана след 2-3 месеца.

Публичните данни не показват особен напредък и в процеса на възстановяване на ДДС в сравнение с 2012 г.

Финансовото министерство твърди, че от юли е предприело спешни мерки за бързо връщане на налога на фирмите. Действително през юли върнатият налог е по-висок в сравнение със същия месец на м. г. - 563 млн. лв. спрямо 518 млн. лв. година по-рано.


През август, септември и октомври обаче данъчните са върнали по-малко ДДС на фирмите в сравнение със съответните месеци на 2012 г. През август т. г. са възстановени 505 млн. лв. (551 млн. лв. през август 2012 г.), през септември - 577 млн. лв. (599 млн. лв. през м. г.), а през октомври - 532 млн. лв. (569 млн. лв. през м. г.). Това за пореден път доказва твърденията на експертите, че проблемът с ДДС се преувеличава за политически цели. Налогът се задържа неправомерно единствено през декември, за да се върже бюджетът. Затова истинският тест за управляващите ще са данните за декември, още повече че в момента бюджетът виси на косъм заради лоша събираемост.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-16 09:04 от paul.
Re: Преглед_на_печата_2013
16-12-2013 - 10:03:41
понижение на кредитния реитинг значи покачване на лихвите по държавния дълг което води до покачване на лихвите и по кредитите заради повишения риск на държавата. тогава цените познайте на къде ще вървят
Re: Преглед_на_печата_2013
16-12-2013 - 12:22:07
Quote
nradev
понижение на кредитния реитинг значи покачване на лихвите по държавния дълг което води до покачване на лихвите и по кредитите заради повишения риск на държавата. тогава цените познайте на къде ще вървят
..."Надоле, надоле, надоле....в дълбоките бездни слезни, там дето тела полуголи се гърчат...." Хр. Смирненски
Re: Преглед_на_печата_2013
16-12-2013 - 12:23:06
Заместник-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов съобщи, че в момента са блокирани всички плащания от ЕК към бенефициентите в България.
В интервю за БНР Савов допълни, че в сдружението се надяват парите да тръгнат от края на януари.

Емил Савов каза още, че общините имат само 3 дни за подписване на договорите по Програмата за развитие на селските райони, за да не загубят пари.

"За тези три дни всяка от тези общини трябва да свика заседание на Общинския съвет, за да даде гаранция по аванса. В същия срок трябва да се подпише договорът, да се даде искането за авансово плащане към ДФ "Земеделие", за да може тези 50% ресурс да постъпят към сметките им преди 20-и декември, когато банките приключват обработка", обясни той.

В началото на декември земеделският министър Димитър Греков заяви, че 278 млн. лв. от европарите за земеделие са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. Тогава Греков обясни, че причината за това е както забавеното разплащане до момента, така и липсата на кадри в общините, които да усвояват пари по проекти.

"Нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един, като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат. Дотогава всичко ще бъде спряно - мисля, че никой в държавата не го иска", коментира зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините.

По думите на Савов ограничаването на целия ресурс на спряната от ЕК оперативна програма "Околна среда" е за предпочитане пред прегледа за нередности на отделните проекти.
Брюксел замрази средствата по ОП "Околна среда" в средата на ноември, защото проектите били пълни с грешки.


Министърът: Пари по "Околна среда" може да има през март

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че амбицията й е проверките за междинните плащания по ОП „Околна среда” да приключат през февруари.

"Ако всичко е наред и ЕК е съгласна с мерките, които сме предприели, комисията може да освободи средствата веднага. Т.е. ако приключим през февруари, средствата може да бъдат освободени през март", обясни Михайлова, цитирана от "Фокус".

Таксата за депониране на битови отпадъци скача рязко

Емил Савов предупреди, че таксата за депониране на битови отпадъци ще скочи рязко след 2016 година. Дотогава увеличението ще е плавно с около 5-6 лева годишно, като през 2014 г. таксата ще е 22 лева за тон.

По думите на Савов презумпцията за това условно разделение на сроковете е, че до 2016 г. би трябвало да са налице и да бъдат използвани всички възможности на бъдещата ОВОС за компостиране, за намаляване, за всички тези мерки, които намаляват количеството на отпадък, който се депонира в сметището.
Re: Преглед_на_печата_2013
17-12-2013 - 15:03:36
"„Очаквам още известно понижение на цените. Особено ако банките решат да извадят ликвидността, която имат под формата на получени обезпечения по необслужвани кредити. Това ще доведе до още спад на цените. Пазарът обаче може да понесе много голямо понижение на стойностите. Мога да дам следния пример: в момента една сграда в София може да бъде построена за около 350 EUR/кв.м, а на пазара няма цена за подобен имот под 500 EUR/кв.м, което показва, че общоприетата по белия свят норма на печалба от порядъка на 12-20% в предприемачеството за нас все още е непозната. Ние имаме известен ресурс”, обяснява арх. Велев."
Има ресурс за поевтиняване на имотите

[fakti.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
19-12-2013 - 20:22:32
Фирмите извън финансовия сектор дължаха на банковата система на България:
1)
- в края на 2012г. сумата беше 39,159,588 хил. лв.
2)
- в края на октомври 2013г. сумата беше 39,275,691 хил. лв.
Тоест за 10 месеца има увеличение от над 116 МИЛИОНА лв.


За сравнение домакинствата в България дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2012г. на стойност 9,441,757 хил. лв.
2)
- в края на октомври 2013г. на стойност 9,334,321 хил. лв.
Тоест за 10 месеца има спад от над 107 МИЛИОНА лв.


Честито!


[www.bnb.bg]Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-19 20:24 от Inform.
Re: Преглед_на_печата_2013
19-12-2013 - 21:54:42
avatar
Quote
Оноре
Пазарът обаче може да понесе много голямо понижение на стойностите. Мога да дам следния пример: в момента една сграда в София може да бъде построена за около 350 EUR/кв.м, а на пазара няма цена за подобен имот под 500 EUR/кв.м, което показва, че общоприетата по белия свят норма на печалба от порядъка на 12-20% в предприемачеството за нас все още е непозната. Ние имаме известен ресурс”, обяснява арх. Велев."

За 350 евро кв.м. може да се построи сграда, но защо не се калкулира земята под тази сграда.
Затова няма да има нова сграда под 500 евро кв.м.
Стотици ментори се изцепват из пространството, но са си живи въздухари.
Re: Преглед_на_печата_2013
20-12-2013 - 13:25:09
Молитва до дедо Мраз:
С около 100% да се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива да варират в зависимост от качествата на конкретния имот, сочи прогнозата на голяма агенция за имоти.
Основен двигател на пазара да бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.
Очакваме лихвите по депозитите да паднат допълнително през следващите 12 месеца, а цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите, коментират брокерите.

Многото хора със спестени пари в брой, да преосмислят намеренията си, когато видят понижението на този лихвен процент. Инвестицията в недвижим имот да е сигурен ход, а евентуално покачване на цените на жилищата в бъдеще да направи тази стъпка още по-изгодна.

Пазарът да бъде предвидим и без риск от съществени сътресения. Спадът на цените да е в миналото и жилищата да повишат цените си.
На пазара да се усеща недостиг на имоти, а новото строителство да е дефицитна стока.

Да има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации. Това категорично да върне сделките „на зелено” на нашия пазар.

. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Пазарът да предизвика сделки на по-високи нива, искат брокерите. Ако досега средната цена, на която страните си стискат ръцете, е около 30 000 евро, то през 2014 година тази стойност да се покачи от 90 000 – 100 000 евро.
Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако към момент с тази цел жилище придобиват около 1% от хората, то догодина техният дял може да достигне 41%.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход