Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
02-12-2013 - 08:11:12
"Корабът Свобода ще бъде най-големият, създаван някога, и първият плаващ град. Това ще бъде проект с много сериозен капитал, а световната икономика в последните няколко години не е много гостоприемна за недоказани прогресивни проекти като нашия", заяви директорът и вицепрезидент на Freedom Ship International Роджър Гууч.

Плавателният съд ще дълъг 1,6 км, висок е 25 етажа и може да побере 50 000 постоянни жители. Той включва училища, болници, художествени галерии, магазини, паркове, аквариум, казино, както и летище на покрива.

Плаващият град разполага и с търговски център, който се простира на площ от 93 000 кв. м. Корабът, който е проектиран от компанията Freedom Ship International (FSI),ще струва 10 милиарда долара и ще тежи 2,7 милиона тона, което означава, че ще бъде прекалено голям, за да влезе в пристанище.

Така океанската общност ще трябва да прекарва цялото си време в морето, обикаляйки земното кълбо два пъти в годината. Корабът ще прекарва 70% от времето край бреговете на големи градове и 30% в придвижване между страните. Маршрутът ще го отвежда от източното крайбрежие на САЩ през Атлантическия океан до Европа, преминавайки през Италия, след което ще се връща назад и ще плава около Африка, Австралия, ще се насочва на север към Азия, а края на годината ще прекарва на западното крайбрежие на Америка и в Южна Америка.

Освен за постоянните жители корабът Свобода ще разполага с пространство за допълнителни 30 000 ежедневни посетители, 20 000 души екипаж и 10 000 гости за през нощта.

Летището на горната палуба на кораба ще се използва от частни и малки търговски самолети, возещи до 40 пътници. Целият кораб ще бъде широк 228 метра, висок, 106 метра и дълъг 1,6 км или четири пъти по-дълъг от круизния кораб "Куин Мери II". "Корабът Свобода ще бъде най-големият, създаван някога, и първият плаващ град. Това ще бъде проект с много сериозен капитал, а световната икономика в последните няколко години не е много гостоприемна за недоказани прогресивни проекти като нашия", заяви директорът и вицепрезидент на Freedom Ship International Роджър Гууч.

Електричеството на кораба ще идва от различни източници, включително вълните и слънчева енергия, както и от генератори на борда. Посетителите ще могат да го напускат със самолет или лодка, за да посещават градове и страни, от които плавателният съд ще си набавя необходимите провизии.
Re: Преглед_на_печата_2013
02-12-2013 - 21:09:02
Домакинствата в България дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2007г. на стойност 5,890,143 хил. лв.
- в края на октомври 2008г. на стойност 8,028,089 хил. лв.
Тоест за 10 месеца имаше увеличение от над 2.1 МИЛИАРДА лв.
2)
- в края на 2012г. на стойност 9,441,757 хил. лв.
- в края на октомври 2013г. на стойност 9,334,321 хил. лв.
Тоест за 10 месеца имаше спад от над 107 МИЛИОНА лв.


Чeстито!


[www.bnb.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
03-12-2013 - 09:00:04
Безработицата и задлъжнялостта на държавата и домакинствата към външни кредитори са два от индикаторите, които Брюксел следи внимателно за страната ни.
Това стана ясно на семинар на финансовото министерство в Боровец.
Според данните на статистиката, безработицата у нас е 11.3 на сто, което е над средноевропейското равнище от 10 на сто.

Задлъжнялостта към външни кредитори е близо два пъти над средноевропейските нива. В числа тя е над 61 млрд. лева.

Засега не се предвиждат санкции, но при задълбочаване на проблемите могат да последват такива, коментира Дарик.
Re: Преглед_на_печата_2013
03-12-2013 - 23:20:12
До 5 години - 400 евро минимален доход за всеки гражданин в Европейския съюз. Предложението идва от Европейския икономически и социален съвет, които искат така да намалят миграцията на хора между страните. По последни данни близо 400 000 българи живеят и работят в страни от еврообщността в момента.

Българите се изселват и това все още е тенденция, макар и развиваща се с по-бавни темпове. За сравнение - през 2009-та година близо 20 хиляди българи са напуснали страната, а през миналата 2012-та те са били 12 хиляди. И обратното - преди 4 години заселилите се лица в България, в това число върналите се от чужбина, са били 3 хиляди 300, а през миналата над 7 хиляди.

Затова през 2009-та година емигрантите ни са били 317 хиляди, а през 2012-та - 391 хиляди, най-много в Испания, Италия и Германия като в последната броят се е увеличил почти двойно само за 4 години.

Светлина в тунела са данните, че за последните 3 години се увеличава броят на студентите, които получават висшето си образование в чужбина и после се завръщат да работят у нас.
Re: Преглед_на_печата_2013
04-12-2013 - 10:11:01
Около две трети от обявите за продажба или наемане на имоти в сайтовете са менте.
Това твърдят родни брокери. Според Иван Велков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ), най-често става въпрос за подвеждащи, неактуални или дублирани оферти.
"Трудно може да се познаят фалшивите оферти, защото много от тях са много добре маскирани и са коректни от техническа гледна точка, но имотът отдавна е продаден”, твърди Велков пред "Монитор". „Лошото е, че никой не се чувства задължен да маха обявите от сайтовете, след като сделката е станала. При нас в сдружението се обаждат хора, които виждат своите отдавна продадени имоти в обяви в мрежата. Дублирането се получава, защото една и съща оферта се рекламира от много брокери.

По думите на шефа на НСНИ България не е изключение и в целия ЕС съществува разнопосочност на информацията, но броят на некоректни оферти и неграмотни брокери у нас е най-висока. „В момента на пазара масово липсва точно договаряне на права, отговорности, срокове и цени”, казва Велков. „Брокерите дават предимство на клиентите, с които имат договор. Най-добре е да се наеме брокер, защитаващ само неговите интереси, а не такъв, който ще обикаля от врата на врата и гледа да продаде каквото и да е само и само да вземе комисионата”, съветва той.

„Повече са фалшивите оферти при обявите за даване на имоти под наем”, казва зам.-председателят на НСНИ Добромир Ганев. „Някои фирми дават за контакт импулсни телефони. Пускат се и фалшиви снимки на имоти само и само да излъжат някой да им звънне
Лошото е, че тези методи се използват от години”, добавя той. „При добро желание от страна на компетентните органи тази практика може да се пресече, като се приложат процедурите по законите за защита на потребителите и на конкуренцията”, казва Ганев.
Брокерът смята, че е най-добре клиентите, решили да продадат, купят или наемат имот, да потърсят посредник с препоръки, а не само да звънят на обявите по сайтовете, където лесно може да се попадне на зарибяващи фалшиви оферти.

Неразумно е да се рискуват големите средства за закупуване или наемане на имота, като се вземе за посредник случайна агенция, казва той. Според експертите от НСНИ един от изходите за намаляване на фиктивните оферти са договорите за изключително представителство. Чрез тях се постига от 3 до 4 пъти по-голяма ефективност във взаимоотношенията между възложителя и изпълнителя на услугата. По този начин ще изчезнат около 80% от фиктивните оферти, които изкривяват пазара. Подобна система от години се прилага успешно в САЩ и вече в някои страни от Европа.
Re: Преглед_на_печата_2013
05-12-2013 - 08:38:21
Изненадващото съобщение на Английската централна банка (Bank of England), че ще спре единия от методите си за стимулиране на имотния пазар, вероятно е една от първите колебливи стъпки по затягане на монетарната политика, пише CNBC.
Спирането на схемата за жилищно кредитиране „Финансиране срещу кредитиране“ (FLS), обявено днес, контрастира с плановете на британското правителство да стимулира имотния пазар (чрез програмата си „Помощ за покупка“) и с многократните изказвания на управителя на централната банка Марк Карни, който успокояваше, че Великобритания не преживява имотен балон.

Ходът е една от най-значимите промени в монетарната политика на банката, откакто Карни пое по-рано през годината управлението й от Мървин Кинг.

Оповестяването на хода не е „признание за наличието на балон, а по-широко предупреждение към банките за хлабавите им стандарти по отношение на ипотечното кредитиране“, смята Марк Осуалд, анализатор на Monument Securities.

„Това всъщност е линията на атака към реформиране на финансовия сектор, която очаквах от Карни, откакто той бе назначен“.

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха рекордна стойност през октомври, по данни на Службата за национална статистика, а за 12-те месеца, приключили с август 2013 отчитаха ръст от 3.8%. Това, обаче, се дължи основно на растежа в Лондон и Югоизтока. Ако те бъдат изключени от статистиката, ръстът би бил едва 2.1%.

Сред анализаторите имаше опасения, че „Помощ за покупка“, която е насочена към подкрепата на кредитополучатели с ниско самоучастие, ще бъде продължена и догодина, което според тях ще доведе до балон.

Карни коментира днес, че не се притеснява да предприеме и по-дръзки мерки за озаптяване на цените, ако такива се наложат. Управителят на централната банка излезе и с изисквания за банките, които вече трябва стриктно да проверяват доходите на кредитополучателите, като коментира, че му е трудно да повярва, че до момента не са съществували подобни мерки.

„Въпреки че промяната при FLS е изненада, тя не е шок“, коментира Пол Смий, генерален директор на Съвета на ипотечните кредитори.

„Ипотечните кредитори са напълно способни да посрещнат нуждите си от финансиране, тъй като ситуацията на пазара на финансиране на едро се подобри, а депозитите на домакинствата са стабилни“.
Re: Преглед_на_печата_2013
05-12-2013 - 20:57:39
През 2012 година 124,5 милиона души или 24,8 процента от населението на ЕС е било застрашено от бедност или социално изключване спрямо 24,3 процента през 2011 година и 23,7 процента през 2008 година. В България процентът е 49 на сто.

Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от БТА.

Миналата година най-големи дялове от населението, живеещи в риск от бедност или социално изключване, са отчетени в България (49 на сто), Румъния (42 на сто), Латвия (37 на сто) и Гърция (35 на сто), а най-малки - в Холандия (15 на сто), Чехия (15 на сто), Финландия (17 на сто), Швеция (18 на сто) и Люксембург (18 на сто).

Европейската статистическа служба определя риска от бедност или социално изключване въз основа на поне един от следните три критерия:

- да живее в домакинство с разполагаем доход под прага на риска за бедност, който е 60 на сто от средното национално равнище на разполагаемия доход;

- да живее при големи материални лишения (домакинството не може да си плаща наема или да погасява заемите си навреме, да отоплява достатъчно жилището си, да посреща неочаквани разходи, да яде месо, риба или съответстващи протеини през ден, да ходи една седмица на почивка извън дома, да има кола, да има автоматична перална машина, да има цветен телевизор или телефон /включително мобилен телефон/);

- да живее в домакинство с много ниска трудова ангажираност (отнася се за хората на възраст до 59 години, когато възрастните между 18 и 59 години в домакинството са използвали под 20 процента от работния си потенциал през изтеклата година).

По първия критерий в България делът на застрашените от бедност е сред най-високите - 21 процента, колкото е и в Хърватия. По-големи са дяловете само в Гърция (23 процента), Румъния (23 процента) и Испания (22 процента).

По втория критерий - големи материални лишения - дяловете варират от 1 процент в Люксембург и Швеция до 44 процента в България (отново най-голям дял).

По третия критерий България не е откроена.

Намаляването на броя на хора в риск от бедност или социално изключване е една от основните цели в стратегията Европа 2020.
Re: Преглед_на_печата_2013
06-12-2013 - 06:51:12
Re: Преглед_на_печата_2013
06-12-2013 - 07:27:50
Re: Преглед_на_печата_2013
06-12-2013 - 08:09:23
Лихвите няма накъде да паднат повече, казва Оливер Рьогл!!!
Трудно ще се дават кредити извън големите градове!!!


Интервю с Оливер Рьогл от "Райфайзен Банк".

- Господин Рьогл, наскоро Райфайзенбанк България бе обявена за най-щедър дарител за годината. Ще продължите ли да дарявате и занапред, ще има ли нови благотворителни инициативи?

- Корпоративната социална отговорност е нещо много важно за Райфайзенбанк. Затова продължаваме и ще разширяваме кампанията в зависимост от възможностите си. Според мен дарителската кампания "Избери, за да помогнеш" е една от най-професионалните и затова смятам, че трябва да продължаваме и занапред. Тя е много прозрачна и е сигурно, че събраните средства отиват по предназначение.

- По улиците на България става все по-неспокойно, времето е политически нестабилно. Как изглежда това от прозорците на "Гогол" 18, има ли отражение върху бизнеса и работата на банките?

- Политическата нестабилност е относително понятие. Аз съм работил повече от 12 г. в Сърбия, три години в Русия и от Виена - с Латинска Америка и Близкия Изток. Във всяка от тези страни нестабилността е била различна. На базата на този опит не смятам, че настоящата икономическа обстановка е нестабилна. Икономическата среда в България не е лесна, но не бих казал, че създава безпокойства. Безработицата обаче е висока, но от друга страна държавният дълг и дефицитът не са притеснителни, има фискална стабилност и това са стабилизиращи фактори. Нашите анализатори предвиждат през следващата година положението в Западна Европа да се подобри и с известно закъснение страните от Източна Европа да последват тази тенденция. Така че през 2014 г. ще бъде трудно все още, но аз съм предпазлив оптимист.

- При тази прогноза очаквате ли кредитирането да спре да се свива - както за бизнеса, така и за гражданите?

- Като имам предвид икономическото състояние, смятам, че в по-дългосрочен план има тенденция кредитирането да се увеличи. Сега нивата на кредитиране са скромни, защото има твърде малко търсене на финансиране - както от бизнеса, така и от частни лица. Най-ограничени са инвестиционните заеми по разбираеми причини. Доста големи трудности има дори и при получаването на оборотен капитал. Всичко това оказва влияние на бизнеса.

- Намаляването на лихвите по корпоративните заеми ще доведе ли до бързо оживяване на кредитирането и ще се случи ли това през следващата година?

- Пазарните индекси, използвани при формирането на лихвения процент, са на рекордно ниско ниво. Например индексът ЛИБОР не е възможно да падне на по-ниско равнище. По маржовете на банките се установява колко е ниско търсенето на кредити от страна на клиентите. Затова смятам, че просто не е възможно да има по-нататъшно намаляване на нивата на лихвите по кредитите, те са достатъчно ниски.

- Финансовите резултати на Райфайзенбанк България за деветте месеца на 2013 г. не са много добри. Още десет банки отчитат загуби за периода, коя е причината?

- Като говорим за целия банков сектор, както вече споменах, всичко това е свързано с намалените обеми, със свитото търсене от страна на клиентите и оттам намаляването на печалбите. Но главната причина са ниските доходи, получавани от населението и от фирмите в България. Поради това се увеличават лошите кредити, които формират главно загубите за банките. Най-проблематични са кредитите, отпускани преди 2008 г., преди кризата, които продължават да оказват влияние върху банковия сектор. Що се отнася до Райфайзенбанк България, тя също е повлияна от тези стари заеми. Друга причина е, че сега правим преоценка на обезпеченията по кредитите, провизират се наново на базата на новите оценки като спазваме основните пазарни тенденции. Това е преди всичко намаляване на цените на недвижимите имоти в последните години. Бих искал да подчертая, че сме доста консервативни, много по-консервативни от колегите от другите банки и това важи и при подхода ни при правенето на преоценки на ипотеките.

- Вие вече посочихте ниските и все по-намаляващи доходи на населението като причина за лошите кредити. Прогнозите обаче не са към тяхното повишаване в близко време, говоря за България. Как при това положение ще се справят банките, как ще влизат в положението на обедняващите си клиенти?

- Преди всичко е необходима гъвкавост, каквато ние притежаваме и прилагаме, и ще продължаваме да прилагаме в работата си в бъдеще - както по отношение на частните лица, така и към корпоративните клиенти. Когато е ясно, че заемът все по-трудно се обслужва, сядаме с клиента и преработваме графика за плащане.

- Банките напоследък са много агресивни при увеличаването на таксите и комисионите, научавам го от клиенти. Коя е причината за това и на тази плоскост ли ще бъде конкуренцията сега - чия услуга е по-евтина?

- Не бих казал, че има голямо увеличение на таксите. Не бива да забравяме, че пазарът е доста свит и заради големия брой банки в България конкуренцията е голяма и не може да се увеличават таксите произволно. Да, това ще доведе отлив на клиенти от някои банки за сметка на други, това е напълно възможно.

- След броени дни народното събрание ще се заеме с промени в банковото законодателство, по които още отсега има спорове. Как ще коментирате например обсъжданите текстове в новия закон за ипотечния кредит, които предвиждат отписване на дълга към банката дори ако продаденото обезпечение не е било достатъчно да го погаси?

- По принцип не съм склонен да коментирам проектозакони. Но искам да подчертая, че ние в Райфайзенбанк приветстваме приемането на нормативни уредби, на регулации, които са насочени към хармонизиране на българското с европейското законодателство.
Идеята е да се промени практиката за отпускане на жилищни кредити, при което вниманието ще бъде насочено към стойността на залога, а не към финансовите възможности на кредитополучателя. Но когато фокусът се измести в такава посока, не се разглеждат цялостно възможностите на клиента и тогава има по-голям риск, по-високи лихвени проценти, това са логичните резултати. Един от ефектите ще бъде, че получаването на кредити извън големите градове като София, Пловдив, Варна ще стане изключително трудно, тъй като ще се разчита само на високите цени на имуществото.

- Смятате ли, че в България трябва да има закон за личните фалити? Как в Австрия е решен този въпрос?

- Обявяването на личен фалит е обичайна практика в ЕС, съществува и в Австрия. Не бих казал "не" в България да се разрешат фалити на физически лица. Въпросът е по какъв начин ще става. Ако например за някой фалитът ще доведе до нов старт или човекът е толкова затънал финансово, че не може да излезе по друг начин, тогава има смисъл. Дори и за банките ще бъде по-добре. Но това трябва да е крайна стъпка, когато други възможности няма. Иначе се създават предпоставки за злоупотреби, не трябва длъжниците да могат да се измъкват лесно от такова положение и да оставят банките да понасят негативите.

- Вие сте работили в този регион, познавате го. Кажете, защо българската икономика не може да си стъпи на краката толкова години и сега сме най-бедната държава в Европа?

- Като цяло Балканите и в частност България все още продължават да страдат от кризата и при тях това се чувства много по-силно, отколкото в страните от Североизточна Европа като Полша, Чехия, Словакия, които се справят доста добре. Но пък от друга страна България се справя много по-добре от страни като Гърция, Португалия и Испания. Все още й предстои дълъг път, за да навакса и да се изравни икономически със Западна Европа. Основната причина Чехия, Словакия, Полша и другите държави от бившия социалистически блок да са добре, е че те бързо са се приспособили и са приложили навреме западните стандарти, цялостно са реформирали законодателствата си и особено съдебната система. Съдилищата са ключов фактор за привличане на чуждестранни инвестиции. Когато се разговаря с инвеститорите, те винаги поставят работещите съдилища на едно от първите места. Нашият банков опит показва, че решаването на проблемите с несъбираемите кредити чрез съда е много трудно, а не би трябвало да е така. България обаче има доста предимства - системата на данъците е много добра, има квалифицирана работна ръка, която не е скъпа, инфраструктурата се подобрява. Страната е в състояние да привлича инвеститорите от чужбина. Тя има много плюсове и може да се конкурира успешно с държавите от Централна и Източна Европа. Валутният борд е другото предимство на страната, което я прави много стабилна финансово, левът също е много стабилна валута. Системата на паричния съвет се е доказала, издържала е така да се каже сериозния стрес-тест на времето и най-вече на тежката икономическа криза. Другите фактори са ниският държавен дълг и фискалната стабилност. Така че са налице необходимите предпоставки, които правят страната привлекателна и те трябва да бъдат използвани.

- Може ли 2013-а все пак да бъде последната кризисна година и откъде ще дойде оживлението в икономиката, в коя област първо ще се почувства?

- България се движи малко по-бавно от останалата част на Европа, затова предвиждам оживлението да се почувства в края на 2014 и началото на 2015 г. Нашите анализатори очакват нарастване на БВП с 2% за 2014 г., което е добре, но все още не е достатъчно, за да може хората да го почувстват. Ще бъде необходим един по-дълъг период на икономически растеж, за да се стабилизира икономиката.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход