Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
18-10-2013 - 11:53:20
Re: Преглед_на_печата_2013
19-10-2013 - 02:04:11
Изключително положителна новина за развитието на данъчната политика в България:
1)
- през първите 6 месеца на 2013г. в САЩ приходите общо от акцизи за алкохол и цигари бяха по-малко от 25 милиарда долара или средно по-малко от 104 долара на всеки жител на възраст над 19 години
2)
- през първите 6 месеца на 2013г. в България приходите общо от акцизи за алкохол и цигари бяха над 936 милиона лв. или средно над 157 лв. на всеки жител на възраст над 19 години


Честито!


[www.minfin.bg]
[www.ttb.gov]
[www.census.gov]
Re: Преглед_на_печата_2013
19-10-2013 - 11:24:17
Кипърският парламент прие закон, обсъждан от няколко месеца, който налага намаляване на наемите до 20%, с цел смекчаване на въздействието на въведените на острова мерки за икономии, предаде АФП.
За частни лица наемите, стигащи до 300 евро, ще бъдат намалени с 15 процента, а по-високите наеми - с 20 процента. За търговски площи намалението ще бъде с 15 процента за наеми под 600 евро и с 20 процента за по-високи наеми.

Целта е да се облекчи бизнесът и да се даде глътка въздух на предприемачите, както и да се подпомогнат домакинствата и семейните бюджети.

Законът влиза в сила от 1 ноември за срок от една година и засяга всички договори, подписани преди 1 октомври 2012 г., при условие, че наемателят е плащал своите наеми и не се възползвал вече от равностойно намаление на наема през последните 12 месеца.

Законът безпокои Кипърската организация на собствениците на недвижими имоти и земи и местния клон на Международната федерация за недвижими имоти.
Re: Преглед_на_печата_2013
21-10-2013 - 15:25:16
В България има поне 400 000 лоши длъжници, показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирани от в. "Труд".

Статистиката им показва, че в момента при тях има 600 000 дела.

“Това не означава, че в България има 600 хил. длъжници, тъй като има фирми, срещу които са заведени над 100 дела, например от служители за неизплатени заплати. Но с известна условност може да се каже, че длъжниците у нас са поне 400 000”, обясни шефът на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от вестника.

Повечето от въпросните 600 000 дела са натрупани от предишни години.

“Висящо дело при съдебния изпълнител обаче не значи, че по него длъжникът не плаща, напротив. Масово длъжниците си плащат малко по малко или им се удържат пари от запори, но просто делото не приключва, защото не е събрана цялата сума”, уточни Дичев.

По думите му почти всеки влиза в кантората на съдебния изпълнител с въпроса дали може да плаща на части. Тази година за първи път, откакто преди 7 години събирането на дългове стана частно, съдебните изпълнители имат по-малко дела. Досега всяка година броят им нарастваше средно с по 20%.

За първото шестмесечие на 2013 г. новите дела на изпълнителите са 100 000, което е 5000 по-малко от същия период на м.г. От новите дела 60% са за дългове към бизнеса и 20% - към банки.

Според Дичев, ако тенденцията за намаляване на делата е трайна, това ще е добра новина, защото може би пикът на кризата вече е минал и вървим към стабилизация.
Re: Преглед_на_печата_2013
23-10-2013 - 07:44:51
Властта влиза в тежък сблъсък с банките, става ясно от подготвените от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции, пише “Труд”. Управляващите са подготвили поредица от спорни текстове, които из основи ще променят договорната база на кредитирането у нас и чийто ефект върху системата не е ясен.

Лихвите по всички кредити на банките, както за бизнеса, така и за гражданите, ще се определят на базата на пазарни индекси като EURIBOR или LIBOR. Отпадат всички такси и комисионни за кандидатстване за получаване на кредит, за одобрение, усвояване и управление на заема. Отпада изцяло и таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните кредити, включително за бизнеса.

Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%). Сега тя е по-висока.

Банките вече ще преследват по-трудно нередовните длъжници. Ако жилището, върху което е учредена ипотеката по кредита, е единствено за кредитополучателя, банката ще се удовлетворява окончателно до размера на получената при продажбата му сума. Ако тя не стигне за изплащането на заема, остатъкът ще е за сметка на трезора.

Проектозаконът дава срок от 1 месец на всички кредитни институции да актуализират общите си условия според новите правила и да подадат заявление до БНБ за актуализиране на лиценза си. Според юристи това значи, че в срок от 30 дни банките трябва да променят и всички условия по действащите кредити, сключени при съвсем други изчисления, за да отговарят на новите общи условия. В противен случа рискуват да загубят лиценза си.

Предвиждат се и промени на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, като банките вече няма да могат да искат изпълнителен лист по нередовен кредит само на базата на извлечение от сметка.

БНБ вече ще има засилени нови правомощия да брани интереса на потребителите. Централната банка ще се произнася по въпроса дали дадена клауза от общите условия на трезорите е неравноправна - правомощие, което досега имаше Комисията за защита на потребителите. Освен това наличието на неравноправна клауза ще е условие БНБ да откаже лиценз на банка.

Ако трезорите извършат над три нарушения на закона годишно, това също ще е основание за отнемане на лиценза им.

Банките няма да имат възможност да променят едностранно и дума от общите условия или договора за кредит през целия му срок, включително лихвата.

На всяко тримесечие банките ще уведомяват БНБ за постъпилите при тях жалби от клиенти, както и за решенията по тях, а също и за заведените съдебни дела срещу тях.


Овързването на пазарните индекси и лихвите по заемите не е добра идея, смята главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Пред "Труд" тя коментира: "Пазарните индекси - EURIBOR, LIBOR, са показатели, които не са свързани с нашия пазар. Не е сигурно, че клиентите ще искат подобен продукт. В нашата банка ние предлагаме подобен продукт, но интересът към него не е голям. Причината е, че хората осъзнават, че днес EURIBOR-ът е нисък, но скоро той ще скочи. Дали тогава няма да има негодувание към банките? Тогава какво ще се случи и кой ще носи отговорност за повишаването на лихвите по кредитите?".

Маринова одобрява идеите да отпаднат таксите за предсрочно погасяване на заеми и ипотечните кредити. По думите й във финансирането е възможно абсолютно всичко, но трябва да се договори предварително. Подобно на управителя на БНБ Иван Искров, Маринова прогнозира бавно покачване на лихвите по кредитите.

"В момента те са по-ниски, отколкото преди кризата и пазарът дълго няма да издържи на тези нива. Ако допълнително се приемат мерки в посока на това кредитите да не се плащат, е сигурно, че цената няма как да не се покачва", категорична е Маринова!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-10-23 08:44 от paul.
Re: Преглед_на_печата_2013
23-10-2013 - 11:13:15
Re: Преглед_на_печата_2013
23-10-2013 - 11:37:33
Quote
salvadorСнимката е великолепна и подкрепя новината! :]
Интересно...

Цените на жилищата в София тръгват нагоре
Re: Преглед_на_печата_2013
23-10-2013 - 14:30:47
Quote
salvador

Гладен брокер ръст сънува
Интересно...

Цените на жилищата в София тръгват нагоре
:]:]Re: Преглед_на_печата_2013
25-10-2013 - 08:43:43
Милионерите ни са станали още по-богати за година. 248 българи са обявили, че са изкарали над 1 млн. лева през 2012 г.
Това става ясно от данъчните им декларации, подадени до 30 април 2013 г. Броят на богаташите се запазва почти без промяна, но общата сума на декларираните от тях доходи се увеличава със 17,4%, съобщи шефът на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов.
През 2011 г. милионерите са били 254, пише "Стандарт". Но парите, които са изкарали най-богатите през следващата 2012 г., са с близо 90 млн. лева повече - общо 587 млн. лева, уточни Атанасов. 111 от тазгодишните милионери са с постоянен адрес в столицата. 30 живеят във Варна.

Любопитен факт е, че другите големи градове - Пловдив и Бургас, не могат да се похвалят с жители, които изкарват шестцифрени суми. 16 от най-заможните са от Добрич и 11 - от Стара Загора. Вероятно става дума за хора, които печелят от зърно, коментираха анализатори.

PS: Ето колко са потенциалните купувачи от България - 248! Но едва ли са бездомни!
Преглед_на_печата_2013
26-10-2013 - 07:25:57
В Рибарица сe намира най-скъпия имот, които се продава у нас в момента!

Красивото селце се намира само на 100 км от София. Имотът е разположен върху собствен парк от 14 000 кв. метра и разполага дори с конюшня.
Къщата е на два етажа с 4 спални и обща площ 568 кв. метра. Тя е обзаведена, а към нея има и гараж. Цената на дома е 950 000 евро, става ясно от обява в сайта на имотна агенция Unique Estates. На ниво партер има дневна, кухня, трапезария, кинозала, джакузи, пералня, котелно и гараж.

Площта на този етаж е 309.72 кв.м. На следващия етаж ще намерите спалня, дрешник, баня, килер, тераса, кабинет, емпоре, втора спалня, баня, спалня и тераса. Застроената площ на този етаж е 258.62 кв.м. Отделно от къщата се намира стопанската сграда, която се състои от канцелария, конюшня, предверие и склад, със застроена площ от 248.68 кв.м. Сред екстрите на имота са перфектно поддържан двор и собствена конюшня.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход