Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ

Публикувано от peterbg 
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
18-08-2010 - 11:12:55
А ето и още нещо интересно като демографска тенденция (от същото място):

The TFR (раждаемост) has in fact declined to two children or less in developing countries such as Brazil, Chile, Cuba, Iran, Thailand, Tunisia,
Turkey, and Uruguay. China and Vietnam have also seen sharp declines due to strict government policies."

Най-развитите развиващи се страни като Бразилия и Чили си намаляват раждаемостта до 2 и по-малко. Железен демографски закон - с увеличаване на икономическото благосъстояние намалява раждаемостта. Така че не е ясно Китай като се развие, а Африка - АКО се развие до 2030-2040, какви ще са тенденциите. При всички положения, обаче, бялата раса я чакат тежки времена sad smiley

Затова демографията е сложна наука, защото тенденциите в нея имат склонност да се променят winking smiley, въпреки инерността им.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
18-08-2010 - 11:19:40
Quote
antoninus_pius
България е четвъртата най-бързо топяща се нация в света

Businessweek направи класация на най-бързо топящите се нации в света, в която ние заемаме 4-то място.

Демографската картина не е толкова страшна - извън тройката сме. *book*

А най-интересното е, че тези данни за България в това проучване не ги намирам *pardon* Изрично е описна Япония и челната тройка (заведно с Украйна и Грузия), а за БГ няма и думичика в текста, има я само в таблиците (като част от ЦИЕ) и изобщо не е коментирана поотделно.

Освен другото, парви ми впечатление, в в линка от профит показателя за застаряване за България е различен - за първите три е население над 65 години, а за БГ - население над 60 години. Вероятно данните за БГ са от другаде.

Ако някой ги намери в оригинал, моля нека ги постне.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
18-08-2010 - 12:45:35
абе най-показателно е в блоковете от бай тошово време.В моя роден блок 3 етажа 1963 строен тухла има по 6 апартамента на етаж. на третия етаж има 3 празни апартамента(не живеят в бг собствениците) на втория етаж има 4 празни апартамента -умряха хората,които живееха там.На първия етаж няма празни апартаменти,но живет само пенсионера над 60 годишни
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
18-08-2010 - 15:50:20
Нали скоро време ще има преброяване ила настъкмяване както и да е,та ще се разбере че още сега сме около 6 милиона постоянно живеещи в бг-то.

Нас ни няма в тройката щото отдавна са ни отписали като държава. За тях сме някаква КАТУНА или варварско племе което не си заслужава време, най лошото е че ако излезнат прави ще ми е гадно. Още отдавна писах за пенсиите,не се надявайте да получите такива,всичко вече е измислено. От тук нататък вървим по западен стандарт-тоест циклични кризи всеки 3-4 години с голяма на 10, 2 малки последвана от голяма после пак 2 малки и така. На запад така или иначе ще се намира по лесно работа така че голяма част от младото население ще напуска по малко,имам приятели дори не искат и да им говоря за бг-то дразнел съм ги бил,не защото не обичат родината просто са били в системата ако някой може да ме разбере та затова,навидели са се на всичко и сега им се гади:ami:

Ако продължаваме така след 5-10 години имотите ще са ни последния проблем, и не защото младите не искат да правят деца а защото финансово не могат да си го позволят а и държавата гледа на тях само като на данъкоплатци-свински касички:]
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
21-08-2010 - 09:28:31
Данните на Кредит Център за юли 2010г. показват, че само 7.9% от жилищните кредити са изтеглени от населението на възраст над 45 години.

Данните на НСИ показват, че населението на възраст от 20 години до 44 години включително е:
1) В края на 2004г. - 2,744,630 души
2) В края на 2009г. - 2,704,075 души
Или за 5 години е намалял този сегмент от населението с повече от 40 хиляди души.

В следващите 20 години, според данните на НСИ от края на 2009г., не се очертава никакъв прираст, а дори се очаква значителен спад на населението в сегмента на възраст от 20 години до 44 години включително:
1) В края на 2014г. - 2,602,267 души (това е населението, което е било в сегмента на възраст от 15 години до 39 години включително в края на 2009г.)
2) В края на 2019г. - 2,366,534 души (това е населението, което е било в сегмента на възраст от 10 години до 34 години включително в края на 2009г.)
3) В края на 2024г. - 2,126,111 души (това е населението, което е било в сегмента на възраст от 5 години до 29 години включително в края на 2009г.)
4) В края на 2029г. - 1,959,234 души (това е населението, което е било в сегмента на възраст от новородени до 24 години включително в края на 2009г.)

[www.profit.bg]
[www.nsi.bg]
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
24-08-2010 - 10:59:15
България и Румъния - с най-болни здравни системи

Румъния и България са с "най-болните" системи за здравеопазване в ЕС, изтъква Асошиейтед прес в коментар за системите за здравеопазване.

В годишния доклад за Румъния Европейската комисия посочва, че "две трети от анкетираните твърдят, че са давали пари на медицински персонал, а 81 на сто твърдят, че допълнителното заплащане до голяма степен определя начина, по който са лекувани, посочва БТА.

В съседна България, още една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи и лекарства - и за преференциално отношение - в болниците.

"Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции", изтъква АП, като цитира местни наблюдатели на проблемите, свързани с корупцията.

И в Румъния, и в България, средната продължителност на живота е 73 години, с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле, посочва АП. По данни на румънското министерство на здравеопазването 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина.

В България условията са почти същите. Източник от асоциацията на българските медицински сестри съобщил за АП, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

И в Румъния, и в България лекарите гледат навън - към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи.


Кратък коментар: Абсолютно провокативна и несъстоятелна статия, целяща да подрони нашата и на съседите здравни ситеми, защото западните капиталисти ни завиждат и искат и те да се лекуват при същите условия и да получават такова обслужване в техните родни страни.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
24-08-2010 - 11:29:16
Не е вярно - имаме си бейби бум... (и тиин бум си имаме вече) ама някой хубаво се грижи да ви мота главите...
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
24-08-2010 - 12:05:17
avatar
Ако има, то е при малцинствата (за сега малцинства)
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
24-08-2010 - 17:14:37
В момента по първа дават за някакъв цигански район или село. Единствената разлика между това там е, че е много по-чисто и спретнато от което и да е българско село и с по-големи къщи. Кметът казва "който иска помощи мете 14 дена". Половината работили в селското стопанство, другата половина в чужбина, предимно в Полша.
Re: Демографски срив и емиграция и как биха се отразили на цените на НИ
24-08-2010 - 17:56:24
Quote
др. Иванов
Кметът казва "който иска помощи мете 14 дена". Половината работили в селското стопанство, другата половина в чужбина, предимно в Полша.

А кой мете тогава? *huh*
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.