Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Банките

Публикувано от TZARS 
bah
Re: Банките
29-03-2011 - 11:37:07
avatar
Държавата трябва да придобие дял в частните банки, които държат най-голяма част от парите на държавните предприятия, предложи снощи шефът на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров пред Канал 3.
"Този дял трябва да е пропорционален на депозирания държавен капитал в трезорите. Така банките няма да печелят на гърба на държавните предприятия, парите ще се използват за нисколихвени кредити, а банките няма да бъдат декапитализирани и да фалират", обясни Петров, цитиран от LiveNews. Предложение за национализация на тези банки направи в края на миналата седмица лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Петров разказа пред програмния директор на медията Сашо Диков, че "няколко частни банки в момента държат около 800 млн. лева на държавни предприятия на депозитна лихва от 1%, и ги дават на кретити с 10-12% лихва".
Около 500 млн. били депозираните държавни пари в Корпоративна търговска банка, което значело, че акционерите й реализирали 50 млн. лв. печалба на гърба на държавните предприятия. Част от тези пари отивали за финансиране на група медии – чрез реклама или нисколихвено кредитиране. Петров припомни изпратеното през декември 2009 г. от него и двама негови колеги писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което се предлагат модел, според който „парите на държавните предприятия в частни банки да бъдат изтеглени в Българска банка за развитие (тогава Насърчителна банка - б.р.) и да бъдат предлагани за кредитиране на бизнеса на по-ниски лихви. „Това предизвика негодувание в някои банкови и финансови структури и след няколко месеца бях арестуван. Предложението бе най-сериозната причина да бъда арестуван", заяви Петров. Новото си предложение за получаването на държавен дял в частните банки, обслужващи държавни предприятия той изказал лично пред Дянков. Разговорът за това предстои, увери бившият съветник в ДАНС. Смятам, че с г-н Дянков говорим на един език, въпросът е дали той е разбираем и за други хора, каза преди дни Петров след срещата си с вицепремиера, на която бе обсъден подготвяният от правителството пакт за финансова стабилност. Двамата се видяха и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
Re: Банките
29-03-2011 - 13:01:38
Вся власт советом!
Каква я мислихме ние каква стана.
Пеехме си вземи панелите трабанта пък после си изпопордадохме старите соц. панелки на европейски цени.
Сега се реве за планова икономика и държавно регулиране на цените на горивата, като едно време.
От горната статия виждам, че и песента за национализация се е запяла ...

Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване
Re: Банките
29-03-2011 - 18:42:19
avatar
Това да излиза точно тоя и да говори по телевизора за икономика е направо диагноза на държавата.
bah
Re: Банките
29-03-2011 - 18:50:05
avatar
Инфлацията, която е налице в световен мащаб, ще окаже влияние върху лихвените нива и е възможно в следващите месеци да започне тяхното плавно повишаване.Това прогнозира Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. "Инфлационните тенденции, които наблюдаваме в света и които неминуемо ще засегнат и България, ще доведат до антиинфлационни мерки в банковата регулация. Най-силната регулативна мярка за противодействие на инфлацията е повишаването на основната лихва и най-вероятно в средносрочен план ще видим по-високи основни лихви в отделните държави, което пък ще се отрази като цяло на цената на кредита", заяви Хампарцумян в коментар за БТА. Според банкера това е тенденция в глобален план, а ние сме част от света и няма как да избягаме от нея. В началото на 2008 г. имаше теории, че някои държави се развиват толкова добре, че може да не им се отрази криза в другия край на света, но видяхме, че това не се случва - кризата стана световна, припомни Хампарцумян. На въпрос дали има повод за сериозни притеснения по отношение ръста на лихвените нива, банкерът прогнозира, че повишението няма да е драстично. По думите му то ще бъде с четвърт или половин процент и ще става на стъпки, плавно, а не рязко. "И дано да бъде съпроводено от достатъчно висок икономически растеж в страната", добави той. Кога ще започне процесът на повишаване на лихвите зависи от Европейската централна банка и Американския федерален резерв, смята банкерът. Прогнозата на УниКредит за икономически растеж на България беше по-предпазлива от тази на правителството и не се е променила, но да се надяваме, че и това ниво ще бъде достигнато, коментира главният изпълнителен директор на банката. Според прогнозата на УниКредит увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще бъде 2,8% през 2011 година, а заложеният в бюджета ръст е 3,6%. Ръстът на БВП няма да нахвърли 3%, сочи и прогнозата на Центърът за икономическо развитие. Безсмислено е да се правят опити да се задържат цените, коментира още Левон Хампарцумян. Щом живеем в пазарна икономика, трябва да се подчиняваме на нейните правила. Когато в света има очевидно инфлационни тенденции - повишават се цените на петрола, на златото, на металите, ние да се мъчим по изкуствен начин да задържаме цените, бъдейки една микроскопична точка в световната икономика, е безсмислено, коментира банкерът. Според Хампарцумян добрият сценарий за България е да има инфлация с икономически растеж, а възможно най-лошият сценарий е да има инфлация, придружена със стагнация на икономиката, защото това води до практическо обедняване на хората. На въпрос дали се опасява от проблеми в банковия сектор при развитие на лошия сценарий у нас, Хампарцумян каза: "Отговарям за собствената си банка и за нея не се опасявам, че ще има проблеми".
Re: Банките
03-04-2011 - 07:38:28
Положителното развитие на жилищните кредити продължава:
1)
- в края на февруари 2011г. те са 9,268,369 хил. лв.
- в края на 2010г. бяха 9,268,826 хил. лв.
Тоест за два месеца има спад от 457 хиляди лв.
2)
- в края на февруари 2008г. те са 6,245,223 хил. лв.
- в края на 2007г. бяха 5,890,143 хил. лв.
Тоест за два месеца има увеличение от над 355 милиона лв.


Честито!

smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley

[www.bnb.bg]
Re: Банките
07-04-2011 - 07:50:46
Депозити на домакинствата в България:
1)
- в края на 2007г. бяха 18,986,492 хил. лв.
- в края на февруари 2008г. бяха 19,623,681 хил. лв.
Тоест за два месеца има увеличение от 637,189 хил. лв. и това увеличение е само 1.37 пъти повече от отпуснатите през същия интервал жилищни заеми на стойност 465.8 милиона лв.

2)
- в края на 2010г. бяха 28,037,365 хил. лв.
- в края на февруари 2011г. бяха 28,481,679 хил. лв.
Тоест за два месеца има увеличение от 444,314 хил. лв. и това увеличение е вече 2.32 пъти повече от отпуснатите през същия интервал жилищни заеми на стойност 191.5 милиона лв.


[www.bnb.bg]
Re: Банките
08-04-2011 - 12:36:46
avatar
Страната ни може много бързо да се окаже в ситуация, подобна на тази в Португалия. Това каза икономическият анализатор Лъчезар Богданов пред Фокус. Според експерта, ако правителството продължи да прави дефицити в публичния сектор, то ще трябва да прибегне до заеми и ако международните пазари откажат да дадат на България големи заеми при ниски лихви, то тогава страната ни може да изпадне в положението на Португалия. По думите на Богданов същото се случва и в банковия сектор, който все още има положителна нагласа към българската икономика. Икономистът многократно подчерта, че ако това доверие бъде разрушено, чуждите инвеститори много бързо ще изтеглят капиталите си през банките у нас, а съответно банките ще потърсят веднага кредитите от длъжниците си. Според него, фискалната дисциплина може да бъде леко разхлабена, само ако частният сектор работи добре и е конкурентен. Финансовата криза не действа според ефекта на доминото, а събаря тези страни, които имат лоша фискална дисциплина, категоричен бе той.
Re: Банките
11-04-2011 - 17:06:31
Това как да го разбираме ???
Значи съм бил прав, че депозитите са на хора с много пари (предполага се и много имотни). А бедните стават все по бедни.
Re: Банките
14-04-2011 - 23:54:21
Жилищните кредити на домакинствата в ЕС:
1)
- в края на 2010г. бяха 5,515,502 милиона евро
2)
- в края на февруари 2011г. бяха 5,547,344 милиона евро
Тоест за два месеца има увеличение с по-малко от 32 милиарда евро.


За сравнение жилищните кредити на домакинствата в България:
1)
- в края на 2010г. бяха 9,268,826 хил. лв.
2)
- в края на февруари 2011г. бяха 9,268,369 хил. лв.
Тоест за два месеца има спад от 457 хил. лв.


[bnb.bg]
[sdw.ecb.europa.eu]
29 юли наближава
15-04-2011 - 00:28:53
а часовникът тик-така ли тик-така за БАКБ


УниКредит Булбанк успешно пласира емисия облигации на БАКБ

Четвъртък, 31.07.2008





--------------------------------------------------------------------------------

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) издаде шеста по ред емисия ипотечни облигации на стойност 35 млн. евро. Водещият мениджър на емисията УниКредит Булбанк успешно приключи вчера продажбата на емисията на институционални инвеститори.

Емисията се пласира при голям интерес от страна на инвеститорите. Това е най-голямата емисия ипотечни облигации, издадена от българска банка до момента.

Новата емисия на БАКБ е със срок от три години с падеж на 29 юли 2011 г. Купонът е фиксиран, в размер на 7.25 на сто годишно, платим на всеки шест месеца. Главницата е дължима изцяло на падежа. Емисията е обезпечена с кредити от портфейла на банката, обезпечени с ипотеки. По информация на БАКБ, банката планира да използва постъпленията от емисията за рефинансиране на падежиращи задължения и за финансиране растежа на кредитния си портфейл.

От 2006 г. насам това е едва третата емисия ипотечни облигации, издадена от българска банка. Добрите показатели и потенциала на БАКБ обусловиха интереса на инвеститорите към емисията.

За УниКредит Булбанк

УниКредит Булбанк е водещ инвестиционен посредник на Българската фондова борса - София. През изминалата година банката беше Водещ мениджър на пет публични предлагания, от които три увеличения на капитала на публични компании и две IPO-та, както и едно увеличение на капитала на публично дружество през 2008г. Банката е определена и за „Най-добра инвестиционна банка в България” от международното списание Euromoney.

УниКредит Булбанк има най-високия кредитен рейтинг BBB+ в България от авторитетната рейтингова агенция Standard & Poor’s . Рейтингът на банката е равен на рейтинга на страната.

За БАКБ

БАКБ е специализирана в предоставянето на обезпечено финансиране на малки и средни предприятия в България с отделни кредитни програми за финансиране на МСП в различни сектори на икономиката, включително и отраслите на туризма и строителството. Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към декември 2007 г. БАКБ е 18-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ. БАКБ АД е с кредитен рейтинг BB/Watch Positive/B от рейтинговата агенция Standard & Poor's. БАКБ АД е третото по капитализация публично дружество на БФБ София.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.