Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Банките

Публикувано от TZARS 
Re: Банките
08-12-2010 - 06:21:53
Ако футболистите бяха икономисти Светломира Гюрова


Eрик Кантона не успя да срине банковата система.

Той е футболна легенда и филмова звезда. А днес можеше да се превърне в най-големият кошмар на банкерите.

Преди два месеца Ерик Кантона призова за банкова революция. За денят Х, в който хората масово да изтеглят депозитите си и така да сринат лошите финансови институции, беше обявен 7 декември. В по-спокойни времена апелът на някогашната икона на "Манчестър юнайтед" вероятно щеше да мине в графата "любопитни". Сега обаче привлече достатъчно тревога и внимание, за да накара по темата да се изкажат куп банкери, финансови министри, еврокомисари и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. А днес се оказа, че въпреки засилената онлайн активност, революцията не се състоя. И по-добре.

През октомври, в разгара на гневните изблици по френските улици за предложената (и по-късно приета въпреки барикадите) пенсионна реформа, Кантона даде интервю пред местния нантски вестник Presse Ocean. В него прочутият с бунтарството си бивш футболист обяви, че уличните демонстрации са безполезни и ако някой иска да срути системата, трябва да унищожи банките. "Това означава, че тези три милиона души с плакати по улиците трябва да отидат до банката и да изтеглят парите си, така банките ще се сринат. Ето ви истинска революция без оръжия, без кръв или нещо подобно", заяви бившият "червен дявол" в интервюто, което бе заснето на видео и качено в YouTube, където е гледано вече близо 240 хил. пъти.

В момент, когато банкерите (обяснимо) са едни от най-мразените хора, апелът на футболната икона попадна на благотворна почва и беше моментално подет в онлайн пространството. Двама колеги на Кантона от филмовия бранш подкрепиха инициативата чрез сайта си bankrun2010.com, създадоха страница във Facebook (към която се присъединиха над 40 хил. души от 24 държави) и определиха 7 декември за датата на банковия метеж.

Всичко това притесни достатъчно френския финансов министър Кристин Лагард, за да предупреди, че Кантона трябва "да престане да се меси във финансите и икономиката, особено след като не разбира как функционират те" и да го посъветва да се придържа към футбола. Колегата й от бюджетното министерство Франсоа Бароан пък заяви, че случката щеше да е комична, ако не беше трагична. Шефовете на големите банки във Франция приеха нещата сериозно и предупредиха клиентите си да не слушат "неуместните" апели на футболния гений. По темата се изказа и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който след вчерашното заседание на финансовите министри от еврозоната в Брюксел заяви пред журналисти, че макар да има "разностранни" чувства към банковата система, намира акцията на Кантона за "напълно безотговорна".

"Ще успее ли Кантона да срине банките", запита днес в заглавие на първа страница в. La Tribune. С напредването на деня стана ясно, че отговорът е не. Онлайн активността не се превърна в офлайн действия и френските банки не съобщиха за нищо необичайно. Самият Кантона беше предупредил клон на BNP Paribas в северния град Албер, че днес ще изтегли сума, "по-голяма от 1 500 евро", но до момента не е известно да го е направил. А френските медии се питаха какъв ли камион ще трябва да наеме легендата, за да натовари всичките си авоари, натрупани от футболната му кариера и десетките рекламни договори. Всъщност за провала на акцията може да е допринесло и разкритието, че съпругата на Кантона Рашида Бракни по-рано през годината е участвала в тв реклама на банката Credit Lyonnais.

Може би най-добре обобщи ситуацията еврокомисарят по икономическите въпроси, фен на "Манчестър юнайтед" и някогашен директор на първодивизионен финландски футболен клуб Оли Рен: "Мисля, че Кантона е по-добър футболист, отколкото икономист."
bah
Re: Банките
12-12-2010 - 10:37:49
avatar
Re: Банките
14-12-2010 - 07:45:13
Жилищните заеми в ЕС:
1)
- в края на 2009г. бяха 5,082,786 милиона евро
2)
- в края на октомври 2010г. бяха 5,452,958 милиона евро
Тоест за 10 месеца има повишение от над 370 милиарда евро или 7.3%.

За сравнение жилищните заеми в България:
1)
- в края на 2009г. бяха 8,953,588 хил. лв.
2)
- в края на октомври 2010г. бяха 9,159,618 хил. лв.
Тоест за 10 месеца има повишение от по-малко от 207 милиона лв. или само 2.3% :] :]


[sdw.ecb.europa.eu]
[bnb.bg]
bah
Re: Банките
15-12-2010 - 16:46:10
avatar
Финансовото богатство на населението се увеличава с близо 4 млрд. лв. през последните 12 месеца, надхвърляйки 38 млрд. лв. към края на септември 2010 г. Увеличението на богатството с двуцифрени темпове (11% годишно) се дължи на нарастване на всички пера от финансовия портфейл на домакинствата (с изключение на акциите). Това се казва в доклада на Индъстри Уоч „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища”. Специалистите обръщат внимание, че въпреки понижението на лихвите по депозитите банковите влогове продължават да растат. Домакинствата се стремят да си осигурят по-голям буфер от спестявания, в случай че загубят постоянните си доходи (от заплати, наем, парични преводи от чужбина). По тяхното мнение ситуацията на пазара на труда в страната остава несигурна, като намалението на безработицата в последните няколко месеца е по-скоро сезонен ефект отколкото трайна тенденция.

Криза, криза, пък народът спестява.
Re: Банките
15-12-2010 - 18:44:09
Един ден някой ще се сети, че повечето договори за кредит на банките са незаконни, специално
тези при които първо се погасява лихвата, а после главницата. Т.е. ако върнеш по-рано кредита
не ти се приспадат платените лихви. И в този ден много банкери ще леят сълзи, все пак важи
общата 5-годишна давност за неоснователно обогатяване.
Прочие, днес на опашката чух две баби да си приказват, че веднага след нова година, една от най-
големите ни банки ще извадят на тезгяха над 500 парцела за продан, но пък до края на следващата
година новите, готови и читави имоти ще поскъпнат с до 20%.
Re: Банките
15-12-2010 - 20:00:17
А какво се разбира под "готови и читави имоти"?
CR
Re: Банките
15-12-2010 - 21:20:52
Quote
landstar
Един ден някой ще се сети, че повечето договори за кредит на банките са незаконни, специално
тези при които първо се погасява лихвата, а после главницата. Т.е. ако върнеш по-рано кредита
не ти се приспадат платените лихви. И в този ден много банкери ще леят сълзи, все пак важи
общата 5-годишна давност за неоснователно обогатяване.

Прочие, днес на опашката чух две баби да си приказват, че веднага след нова година, една от най-
големите ни банки ще извадят на тезгяха над 500 парцела за продан, но пък до края на следващата
година новите, готови и читави имоти ще поскъпнат с до 20%.

Ъъъъ, гениално.
Направо безлихвени да ги раздават кредитите.
Анонимен потребител
Re: Банките
16-12-2010 - 13:27:57
Quote
landstar
тези при които първо се погасява лихвата, а после главницата. Т.е. ако върнеш по-рано кредита
не ти се приспадат платените лихви.

Де ги тези банки дето предоставят подобни кредити?
Re: Банките
16-12-2010 - 14:30:28
Тинки, това са над 80% от кредитите за покупка на жилище. Схемата дойде от америка: Смятат ти сумата на кредита заедно
с лихвите за целия период и ти я разделят на броя вноски. Дават ти погасителен план. Малко хора обаче обръщат внимание,
че през първите години плащаш само лихвата, т.е. ако отидеш и върнеш кредита примерно в средата на периода, дължиш
цялата сума, влючително лихвите за целия първоначален период. За сравнение, ако плащаш равни главаници при всяка
вноска плюс лихвите върху остатъка плащаш около 35% по-малка обща сума накрая, а при предсрочно погасяване не дължиш
лихви за останалата част от периода. Обаче втората схема се предлага и то с неохота от има-няма 4-5 банки. По реда на ЗЗД
обаче първо се погасяват главниците а после лихвите, т.е. масово прилаганите банкови договори за кредит са в противоречие
със закона, ако и да са търговска сделка. Спокойно може да се заведе иск за неоснователно обогатяване срещу банката-кредитор,
разбира се след изплащане на кредита в срок до 5 години от подписване на договора.
Анонимен потребител
Re: Банките
16-12-2010 - 16:03:04
Quote
landstar
Тинки, това са над 80% от кредитите за покупка на жилище. Схемата дойде от америка: Смятат ти сумата на кредита заедно с лихвите за целия период и ти я разделят на броя вноски. Дават ти погасителен план. Малко хора обаче обръщат внимание, че през първите години плащаш само лихвата, т.е. ако отидеш и върнеш кредита примерно в средата на периода, дължиш цялата сума, влючително лихвите за целия първоначален период.

Кога последно стъпва в банка ?
Сериозно питам.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.