Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Банките

Публикувано от TZARS 
Re: Банките
11-11-2010 - 18:45:05
Бамките



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-11-11 18:50 от bate dimo.
Re: Банките
30-11-2010 - 19:00:47
Продължава положителната тенденция за жилищните кредити, а именно темпото на повишаване на жилищните кредити продължава да отбелязва значителен спад:
1)
- в края на октомври 2010г. стойността им е 9,159,618 хил. лв.
- в края на 2009г. стойността им е 8,953,588 хил. лв.
Тоест за 10 месеца увеличението е по-малко от 207 милиона лв. или по-малко от 2.4%.
2)
- в края на октомври 2008г. стойността им е 8,028,089 хил. лв.
- в края на 2007г. стойността им е 5,890,143 хил. лв.
Тоест за 10 месеца увеличението е повече от 2.1 милиарда лв. или над 36%.
3)
- в края на октомври 2004г. стойността им е 836,523 хил. лв.
- в края на 2003г. стойността им е 408,313 хил. лв.
Тоест за 10 месеца увеличението е повече от 428 милиона лв. или над 104%.


Честито!

:] :] :] :]


[www.bnb.bg]
Re: Банките
01-12-2010 - 09:50:40
avatar
"проблемните" баМки са:

О...Б - заради това, че Васко(магурката) Бошков взе пари и им подари обратно кухи фирми.
ПИ... - комунярска(червена) банка, Цеко е прехвурлил кинтите отдавна в офшорки на Вирджинските о-ви
БАК...- мутренска банка раздавала несъбираеми кредити от чиста глупост.
bah
Re: Банките
05-12-2010 - 14:41:35
avatar
bah
Re: Банките
06-12-2010 - 11:07:16
avatar
Честит празник уважаеми банкери !*drunk*
Re: Банките
06-12-2010 - 12:20:55
avatar
ХАХАХАХАААА *angel* Яко ипотекарско

Светлозар Николов: Всеки ден банките завеждат дела срещу 5000 длъжници! коментари/21
5 декември 2010, 13:37

София, България
изпрати на приятел Април 2009 г. Светлозар Николов на митинг във Варна срещу високите лихви и кредитната политика на банките.Държавата да не гледа безучастно, когато у нас лихвите по кредитите са най-високите в Евросъюза.
Заляха със сярна киселина колата на Светлозар Николов - шеф на Националната асоциация на българския бизнес, включваща над 3000 фирми. Асоциацията нашумя с решението си да блокира през зимата граничните пунктове Илинден и Кулата заради нечовешката политика на гръцките банки у нас към българските предприемачи и граждани.

- Все още ли се чувствате застрашен, г-н Николов?
- Не само аз, цялото ми семейство се чувстваме застрашени, защото това, което се случи с колата ми, е много сериозно. Ние живеем извън града и явно сме проследени. Полицаите, които оглеждаха мястото, видяха, че през оградата е заливано с киселина, не е влизано в самия двор. А наоколо няма къщи, има гора. Няма как някой случайно да е минал. Посегнали са на нашето лично имущество. Това показва, че ние сме наблюдавани и че този акт има определена цел – аз трябва да спра определени свои обществени действия, за да бъде предпазено моето семейство от следващо посегателство.

- Откъде може да идва заплахата спрямо вас?
- Нямам доказателства, защото до този момент никой пряко не е заплашвал нито мен, нито семейството ми. Единствените ни опасения са относно финансовите интереси, които засягаме - на банково-финансовите институции и на частните съдебни изпълнители – изобличавайки незаконните им действия, картелните им споразумения на национално и европейско ниво. На мен ми е ясно, че това няма как да се остави без последици.

- Водите дело срещу “Булбанк”, сезирали сте и Комисията по конкуренцията?
- Темата, която ние излагаме пред Комисията, е за това, че има картелно споразумение между банките. У нас проблемът с високите лихви е от това, че няма пазарна икономика, която да осигурява конкуриращи се продукти от страна на банките. Между банките няма конкуренция. Именно заради това България има най-скъпите лихви по кредитите в сравнение с други страни в ЕС. Бих искал да цитирам данните от централните банки за лихвите по кредитите.

В България е 9,38%, в Румъния - 6, 69%, в Полша - 4,5%, в Гърция - 3,93%, в Австрия - 3,11%, в Италия - 2,72%, в Испания - 2,65%, в Дания - 2,02%.

Най-бедната страна в ЕС плаща най-скъпите лихви по кредитите!

Това си е жив обир на нашия народ. (само на набълбуканата част от него, поръчителите също са потенциалните набълбучковци)

- И защо Комисията по конкуренция клекна пред банките?
- В България банковото лоби е изключително силно и има пълен контрол върху всички държавни институции, медии и дори върху потребителски организации, които би трябвало да защитават обществения интерес. Така няма независима регулация. Българските граждани няма как да защитят своя интерес. Ще обясня защо – когато една банка примерно решава да отпусне кредит, тя би трябвало много сериозно да изследва доходите на фирмите и гражданите, да види какви ще бъдат целите, за които се използват средствата, и да прецени за своя сметка и на собствен риск дали да отпуска този кредит. Това е изключително отговорно решение спрямо вложителите на банката.

Какво се получи в България - отпуснаха се страшно много кредити на физически лица, които не съответстват на законовите изисквания за получаване на кредит. Но до този момент

никой от хората, които са отпуснали тия кредити, не понася никаква отговорност.

В момента в САЩ прокуратурата разследва десетки банки за неправомерно отпуснати кредити. В България това е основният проблем, защото решението за отпускане на един кредит се взима от колективен орган от София. По този начин се размива личната, персонална отговорност на човека, който отпуска кредитите. Защото, ако този кредит се провали и е отпуснат незаконосъобразно, в редица европейски страни остатъкът от кредита, който не е погасен, се поема от самата банка, той е за сметка на банката, не е за сметка на кредитополучателя.

Банките отпускаха масово кредити – това е очевидна политика с цел поставянето на българския народ и фирми в дългово робство. Защото самите договорни клаузи са неравноправни, банката има изключително право да си променя договорите както си реши. Вдигайки лихвите по кредитите, единствената им цел е да изземват имуществото на българските граждани и фирми. Този процес върви в момента в България. Подписвайки се под тоя договор, те знаят, че рано или късно ще вземат всичко. Но нашата държава не защитава българските кредитополучатели. (Чак сега ли стоплят набълбучковците каква беше целта? за това е писано още преди 2-3 години във форума)

- Получава се така, че в държавата само банките имат пари?!
- В момента е така. По този начин

те диктуват политиката на правителството,

те диктуват дали икономиката ни ще върви. Кой сектор на икономиката ни трябва да тръгне и кой - да
фалира, коя фирма трябва да живее и коя - да умре. В момента шефовете на банки чрез подставени фирми взимат контрол върху водещи български предприятия, върху хотели, върху структуроопределящи отрасли - с цел да имат пълен контрол. Всичко е под контрола на банките и българското правителство нищо не може да направи, защото е поставено в такава ситуация.

От една година европейските банки, които и в България работят, намалиха едностранно лихвите по кредитите към своите кредитополучатели, за да запазят те доверието си към тях. Второто, което направиха – след като една фирма има проблеми, за своя сметка те наемат консултанти, за да могат да изведат тази форма от тежката криза, за да може тази фирма да продължи да работи, да си връща кредитите, даже й отпускат още средства, ако трябва. В България същите тези банки направиха коренно противоположна политика – спират кредитирането. Това постави в неизгодна ситуация целия бизнес.

Всички кредитополучатели искат да предоговарят кредитите, имат желание да си ги плащат, но искат някакви гаранции. Банките дълго време отказваха каквото и да било разсрочване. На тях им е по-изгодно да мълчат и да не предоговарят кредита, убеждавайки хората да внасят колкото могат, за да им се трупат огромни наказателни лихви. Като на забавена вноска наказателната лихва се дължи не върху забавената вноска, а върху целия остатък на кредита за всеки ден. Това го има в договорите. По този начин задължението на фирмите и на гражданите изключително много нараства в рамките на година. Те бяха поставени в ситуацията, в която дългът им расте и нямат никаква възможност да го погасят.
В момента банките, от януари месец тази година, започнаха

процес на масово завеждане на дела срещу гражданите и фирмите.

Този процес е изключително добре подготвен в новия ГПК в чл. 617, ал. 2, където е дадено едно изключително право само с извлечение от счетоводна книга да получат изпълнителен лист и да се започне разпродаване на имуществото. Такова право имат само държавата, общината и банките. Вкарването на банките в този член е противоконституционно. Какво става - на една хартийка се подписват някакви служители, че еди-кое си лице дължи толкова пари. (Демек ако банките имат да вземат пари, то те ще си ги вземат независимо как, дори с цената на робството на набълбуканият и неговите поръчители, по възможност колкото се може по-бързо и безболезнено за банката)

И само на това основание съдът, без да проверява, е длъжен да издаде изпълнителен лист и с него съдия-изпълнителят започва разпродаване на имуществото.

В момента в България на ден се завеждат по 5000 дела! Това е огромен социален проблем и сумите, които се пишат от банките, не съответстват на реалните суми. И в това така наречено заповедно производство тази заповед за незабавно изпълнение – изпълнителен лист, няма никакъв начин за спиране и другата страна няма как да докаже правата си...

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-06 12:22 от Шльокер и 3/4.
Re: Банките
06-12-2010 - 15:28:38
E ...не е точно така ...

Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на:
.....
2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките;
....
Чл. 418. (1) Когато със заявлението е представен документ по чл. 417, на който се основава вземането, кредиторът може да поиска от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист.
(2) Изпълнителният лист се издава, след като съдът провери дали документът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника. За издаването на изпълнителния лист съдът прави надлежна бележка върху представения документ и върху заповедта за изпълнение.
.....
(5) Заповедта за изпълнение с отбелязването за издаден изпълнителен лист се връчва от съдебния изпълнител.

Чл. 419. (1) Разпореждането, с което се уважава молбата за незабавно изпълнение, може да се обжалва с частна жалба в двуседмичен срок от връчване на заповедта за изпълнение.
(2) Частната жалба срещу разпореждането за незабавно изпълнение се подава заедно с възражението срещу издадената заповед за изпълнение и може да се основе само на съображения, извлечени от актове по чл. 417 .
(3) Обжалването на разпореждането за незабавно изпълнение не спира изпълнението.
....
Чл. 420. (1) Възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 - 8 , освен когато длъжникът представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 от Закона за задълженията и договорите .
(2) Когато в срока за възражение е направено искане за спиране, подкрепено с убедителни писмени доказателства, съдът, постановил незабавно изпълнение, може да го спре.
(3) Определението по искането за спиране може да се обжалва с частна жалба.


Определено има защита от злоупотреба от страна на банката или от цедирано на друг /фирма за събиране на кредити/ вземане.
Иначе си е напълно вярно ,че по необясними причини баМките са привилегировани кредитори и ползват преференциален режим наред с държавата и общините.
Но най важното е - в България не съществува институт за "фалит на физическо лице" , което обрича на дългогодишно "банково робство" не само фалиращите длъжници но и семействата им /имущество и доходи в режим на съпружеска общност/ ,наследниците им /освен ако не се откажат своевременно от наследството / като и неблагоразумните солидарно-отговорни поръчители ( и семействата и наследниците им ще патят като тези на неизрядните длъжници.)
Напоследък вече има много случаи да се насочва принудително изпълнение направо към "най-лесния и заможен" поръчител ( обикновено със запор на заплатата му). Изпокарват се приятели и роднини , а след това не ми се мисли колко и какви съдебни дела /на изгорели поръчители/ ще се водят по регресни искове срещу длъжници и други поръчители за възстановяване на взетото от банките.*xxx*
Re: Банките
06-12-2010 - 16:29:52
avatar
кинтите в хазната май отдавна са посвършили а? Вие как мислите?


Измамните обещания на властта за 1,5 млрд. лв.

Управляващите взеха скандалното решение да прехвърлят парите на здравноосигурените лица в общия бюджет за попълване на дефицити през 2011 г.

Късно снощи Народното събрание прие държавния бюджет за 2011 г., като един от най-оспорваните въпроси при дебатите бяха парите за здравеопазване или по-скоро как ще се използва натрупаният резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на 1,5 милиарда лева от събрани здравни вноски.

В крайна сметка, без продължителни дебати, депутатите решиха тези пари да бъдат „извадени“ от резерва на здравната каса и „прехвърлени“ в общия бюджет за 2011 г. Или казано с други думи, държавата национализира средствата от здравноосигурителни вноски, събрани към края на тази година.

Скандалната идея

Безпрецедентното предложение беше подхвърлено от финансовия министър Симеон Дянков преди два месеца. Тогава той заяви, че парите от вноските на гражданите „ще могат да се използват от правителството за каквото прецени“.

На дебатите по бюджета вчера в парламента тази идея не само че беше лансирана от управляващите, но стана факт с приемането на бюджета на второ четене – платените от здравноосигурените лица вноски ще се използват от държавата не за здравеопазване, а за различни публични разходи и запълване на дефицити.

В изявление по въпроса вчера заместник-министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с тези средства ще могат да се финансират всички публични разходи. Според Горанов е „по-разумно да се вземат тези пари, които по досегашния модел така или иначе не са се ползвали, а са стояли като резерв“ и е „по-добре с тези средства да се покрива бюджетният дефицит“.

Празните обещания

Решението на парламента за „прехвърлянето“ на парите от здравни вноски е меко казано скандално. На практика управляващите не спазват едно от широко афишираните в общественото пространство обещания, а именно, че парите от здравни вноски на българските данъкоплатци ще се „връщат“ отново в здравната система и с тях ще се плащат единствено здравни дейности.

Точно това обещаваше премиерът Бойко Борисов преди месец, когато лекарите започнаха масови национални протести. Очевидно това е било празно обещание на управляващите, хвърлено в пространството, само за да се укротят обществените страсти.

С решението си да „прехвърлят“ 1,5 милиарда лева пари на осигурените за запълване на дупки в бюджета, управляващите доказаха, че сами си предлагат законови промени, преговарят със самите себе си и в крайна сметка приемат предложенията си, тъй като имат мнозинство в парламента.

А някъде на заден план изостанаха преговорите с работодатели и синдикати, които очевидно се забравиха и останаха само на хартия. Получава се така, че въпреки волята за преговори между социалните партньори, въпреки стачната готовност на различни съсловия и браншове, въпреки сключените споразумения с работодатели и синдикати, всъщност управляващите пренебрегват страните, които имат законово право да участват във формиране на бюджета за здравеопазване като Българския лекарски съюз (БЛС) например.

Само преди дни БЛС беше пренебрегнат като фактор в здравеопазването, въпреки че е страна при подписването на Националния рамков договор (НРД) - документът, който определя цените, обемите и правилата на работа в здравеопазването.

Истината е, че всички финансови решения са концентрирани в ръцете на Министерството на финансите и на министър Дянков. Съвсем съзнателно управляващите изолират участници в страни по преговорите, за което алармираха от съсловната организация.

Параметрите в бюджета

Цифрите в бюджета за здраве през 2011 г. сочат, че догодина Министерство на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Още по темата
Приеха Бюджет 2011 след 14 часа дебати


Дали този финансов ресурс е достатъчен, за да обезпечи българската здравна система, и сравним ли е с бюджета за здраве през минали години, е отворен въпрос.

Но фактите за бюджета за здраве през 2011 г. недвусмислено показват, че за първи път от създаването на НЗОК през следващата година при управлението на кабинета „Борисов“ се ликвидира резервът на касата и средствата от здравни вноски ще могат да се харчат за всякакви други дейности, а не само за здраве.

През изминалите години, при други управляващи, българското здравеопазване страдаше от хронично недофинансиране. Винаги е имало проблеми с парите за болнична помощ, за плащане на медицински дейности, източване на средства по различни механизми и винаги държавата е дофинансирала системата в края на годината.

Въпросът е какво ще се случи с недостига на пари в здравеопазването сега, когато няма достатъчно пари в бюджета за здравеопазване, а също така няма и резерв на Здравната каса.
Re: Банките
06-12-2010 - 17:03:36
Посвършили са, вярно е .А това с резерва на НЗОК е откровена кражба на здравните осигуровки на населението и за пореден път показва изродщината на ББ и компания. На фона на благотворителни кампании за пари за здраве, недофинансирано здравеопазване и пр. те най-нагло и напълно противозаконно окрадоха собствения си народ за да осигурят комфорт на себе си и чиновническата гмеж.
И това май са последните пари ,които ще "усвоят" безнаказано щото последващия дефицит ще трябва да се финансира или с външен заем или да се "коригира" борда.
Re: Банките
06-12-2010 - 17:09:47
avatar
Quote
status
щото последващия дефицит ще трябва да се финансира или с външен заем или да се "коригира" борда.

Статусе,

Финансирането с външен заем не става само с искане, а трябва и да има интерес и желание от страна на евентуалните кредитори.
Та май само "корекция" на борда е що годе осъществима опция. И така, след 1/2 година май ще е време да се теглят левови кредити.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.