Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Много се проточи тоя спад

Публикувано от дами и господа 
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 13:16:02
Продължителен спад - дълги и тежки мъки за продавачите.*yes* Много терзания, много безсънни нощи, много успокоителни и обезболяващи хапове, докато решават делемата на Хамлет - "ту би ор нот ту би" - "Да продам на половин цена днес или да не продам /да продам на четвър цена утре/". *yes*

[zdravbadi.com]
?
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 13:53:51
avatar
Quote
Scyther
Quote
Тинки Уинки
Средната класа е тази, която създава "благата". Тази, която е необходина за да съществува държавата.
Тя "храни" ниската класа, а богатите дължат парите си на нея. Без последните две класи може, ама без средна не може.

Добра дефиниция за средна класа.

Гадорията е, че средната класа в България е много крехка.
Средната класа е човек имащ фирма с капитали (200.000 лв. - 2 млн.лв.)
При днешната огромна междуфирмена задлъжнялост - един грешен ход и пропадаш при бедните.
За съжаление България заприличва на бананова република - олигарси и бедняци.

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 13:55:11
И бай Пешо, Гошо и т.н. ще купи ли на 1/4 цена? Неееееееееее, най-много на 1/8, и пак не е сигурно.
Защо? Ами много просто, защото няма ......................./какво-познайте сами/.
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 14:04:00
Quote
Imotko
И бай Пешо, Гошо и т.н. ще купи ли на 1/4 цена? Неееееееееее, най-много на 1/8, и пак не е сигурно.
Защо? Ами много просто, защото няма ......................./какво-познайте сами/.

Ти за Бай си Пешо не се кахъри. Ако не купи на цена 1/8 то е защото е намерил нещо по-подходящо. Но апратаментчето /двете стайички без кухня/ на "Брокер 112", щом е с добра локация, бих купил за 1/4 от обявената цена от 110000Е, че и отгоре бих добавил /малко/. Не че става за живеене /67 кв.м. с общите части/, но да го освободя от товара - то много зяпачи много нещо се навъртат на цена 110000Е*yes*.

Но това е офертата за настоящия момент. Много скоро и на 1/8 ще му се чудя*yes*.

[zdravbadi.com]
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 15:46:56
Ама и аз ги правя едни !? Дал съм домашно на колегите и очаквам, че някои доброволно ще си го напише :-)))
Няма да се изпитваме, я !
Добре, аз се заемам със задачата !

Сигурно мнозина ще кажат: какво пък толкова може да се види на тази снимка?
На тази снимка има запечатана цяла една епоха от икономическата (включително на строителния бранш) история на страната и тя позволява да се напише реалистичен роман. Не преувеличавам!

Четири надземни плочи (плюс една на кота +-0, която не се вижда на снимката) стоят с кофража и подпорите.
Друго, което не се вижда, че голяма част от кофража са старите метални платна 50Х100, но имаше частично ползван хидрофобен шперплат (ама ползван, та ползван - на вид сигурно 5-6 ръка).
Масово съм констатирал, че една плоча се оставя да набере якост с помощта на съвременна химия, като никой не чака традиционните 28 - 30 дни за да почне да подготвя следващата. След изливането на пореден етаж, обикновено през един от долу се декофрира, като се оставят само тук-таме подпори на отговорни (рискови) места и кофражът отива за ползване нагоре.
Защо тук на този строеж не го правят така ?! Гледах, чудех се и разсъждавах! Какви ли не мисли и идеи са ми минавали през главата.
Строителят ползваше транспортни средства с номера някъде от далече, от което съдех, че явно не е местен.
Дори да приемем, че е имал големи ненужни количества стари кофражи, дори ако влезем в тежки хипотези, че ги е взел много евтино или дори са крадени, защо се е набутвал със сериозни транспортни разходи да го кара от незнам къде си, да го премята многократно, да му търси място.
После, недекофрирани площи се превръщат като правило в огромна пречка. Не може мястото да се ползва за складиране, за работна площадка, не може да се зида и т.н.
Нещо започна да ми просветва в момента, в който все пак след дълго и странно престояване изведнъж се оказа, че набързо го бяха декофрирали. Минало беше странно много време обаче, смущаващо много.

Подробности ми се губят, но имаше накаква смесена система на изграждане: долу (на партера) със сигурност имаше греди, по-горните плочи бяха отливани по безгредовата система.
Моята субективна оценка беше (тук правя изрично подчертаване, че не разбирам от конструкции и изчисления и в тази част оценката ми е в известен смисъл спекулативна), че безгредовите плочи са тънки. Не мога да знам, дали са били наистина тънки, какъв бетон е ползван, какво е вида и количеството на вложеното желязо.
Гложди ме кофти мисъл, че е спестявано.
Дали това не е тайнствената причина, че толкова дълго сградата стоеше изцяло кофрирана. Оставянето на бетона да заякне по естествен път не е негативно, но ми се струва, че допълнително е търсено някакво компенсиране на нещо ???? Ще се върна на този детайл по-късно.

Нека хвърлим един поглед на подпорите. Виждате, че се ползват ритловици (някъде - примерно в Родопите, съм чувал да им казват и литровици).
Дали да с е опитваме да се абстрахираме от екологичния фактор. Не съм сигурен. Използването на такова огромно количество материал подсказва, че той не се цени. Той практически не струва нищо на конкретния бизнесмен. Въпросът е, дали на етапа на общественото си развитие може да си позволим да гледаме спокойно и безкритично на подобна картина?
Това е един много невралгичен въпрос.
Обработването на тази дървесина беше една епопея. Очевидно не са разполагали с достатъчно дебели и стабилни стволове или са имали огромно количество остатъчни парчета. Изрязваха по-дебелите и стабилни части, след което ги снаждаха за да получат необходимата дължина, като на мястото на връзката се вършеше едно оковаване с парчета дъски: от две, три, дори от четирите страни. Въпреки това, идеално равни и еднакво дълги подпори така не могат да се получат и по тази причина при монтажа на подпората се използваше масово и мъчително подлагане и набиване на чивии ( парченца дъски с различна дебелина), които да компенсират височината.

На обекта работеха едни особени индивиди. Дребни, жилести, доста мургави. Механизация на обекта по-скоро нямаше. Имаше някаква дискова отрезна машина, иначе тесли и кози крак. По моя субективна преценка бяха смущаващо много на брой . Обектът хич не е голям като квадратура.
Не искам да се изказвам от някаква дистанцирана позиция. Аз изпитвам симпатия към тези хори, не съм склонен да коря тях за нещата, всъщност доста тежките неща, които смятам да споделя тук.

Непредубедената оценка на ситуацията на кофрирането налага да се каже категорично следното:
ВСЯКА ЕДНА ПОДПОРА БЕШЕ ИЗРАБОТЕНА РЪЧНО И ПРЕДСТАВЛЯВАШЕ ЕДИН УНИКАЛЕН ЗАНАЯТЧИЙСКИ ПРОДУКТ.
ЕЛЕМЕНТИТЕ НА КОФРАЖА И ПОЛАГАНЕТО МУ ИЗИСКВАШЕ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО НА ЧОВЕШКИ ТРУД И ТО ТЕЖЪК, ИЗНУРИТЕЛЕН ТРУД.
ЦЕЛИЯТ ОБЕКТ СЕ СТРОЕШЕ ПРИ ЕДНО РАЗТОЧИТЕЛНО И РАЗХИТИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТРУДА.

На следващ етап гледах и зидането. Ползваха червена тухла, която всъщност на цвят не беше никак червена, преливаше от светло жълто до почти черно на местата на опалване. Криви, грозни, ужас.

Гледал съм как работят в Германия на сходни обекти. Целият кофраж иде готов от фабриката. Чертежите на коструктора влизат директно в компютъра на кофражната фабрика и тя плюе готов кофраж, който се докарва на обекта и се монтира "на щрак". Двама работници долу поставят телескопите, двама горе редят платна. Е, Естествено има и малък кран. Работи се бавно, методично, без никакво напрежение. И най-вече не личи никакво усилие. Има някакво незначително довръзване на железата и вечерта бетонът вече е излят. Толкова!

При нас има епопеи от храброст. Резултат никакъв. Защо се случват тези неща?! Здравият разум отказва да го разбере. В един разговор преди време с моят приятел 4овек тук по повод на този обект, той ми възрази : Да, ама ти знаеш ли колко ще струва това ако в българските условия се ползва подобна механизация и технологии. Най-трагичното е, че безпристрастната сметка към онзи момент може да покаже, че той е прав.

Хайде сега да си поговорим малко за пари. Колко струва това, защо се работи така, кой плаща и къкъв е смисълът на съществуването на подобна практика.
Как става така, че на възможно най-доброто място в "Европейска София" се строи както и в 19 век, а накрая цената е като за Западна Европа от 21 век.
Нещо в системата очевидно е сбъркано.
Не съм сигурен, но изглежда на обекта е имало някакви продажби на около 2000 Е м2. Градска легенда е. Имаше табела за обекта, но имената на участниците в проекта бяха световно неизвестни, никога не се се появявали рекламни плакати: Продава и тел. за връзка. Местото е такова, че продажбите в онези луди времена са се случили по друг начин, познатият ни от преддемокрацията: под тезгяха :-))).

На това място някога имаше детска градина. Половината двор застроиха с малка сграда преди 3 години. Това, което представям сега е вече втората половина, на която се гради въпросната сграда.
Какво всъщност се случва?! Разрешава се:
- безумна реституция,
- друг разрешава безумно "уплътняване" на терена,
- т.н. собственик с половин декар иска да стане милионер,
- инвеститорът и той иска да стане милионер с един обект и пести от всичко, докарва отнякъде неквалифицирани, непроизводителни селскостопански работници, а въпреки че са такива, плаща им се далеч повече, отколкото биха получили ако си "копат доматето". Пък това последното с евтините домати става точно така, защото мутрите притискат производителите на това същото "доматето" да продават на пълна безценица.
- банката набутва на някой дезориентиран супер скъп ресурс, тя също иска да спечели неприлично.
- същият идиот плаща по 2000 Ем2, защото е убеден, че към А16 ще може да продаде на 4000 Е м2.

Уродство, след уродстно! Колко може да продължи това?!
Хора, попитайте здравия си разум !

Хора, разберете, след като никаква държавна и обществена инстанция не иска да види, да схване и да вземе мерки срещу случващото се, то заради "общественото здраве" някаква висша сила трябва да създаде условия, които да направят невъзможно да се възпроизвеждат подобни схеми и модели. Жизненоважно е.
ТОВА Е КРИЗАТА ! ТЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ АКУШЕРКА НА БЕЗМИЛОСТНОТО ИЗМИТАНЕ НА ЦЯЛОТО БЕЗУМИЕ, КОЕТО ВЪЗПРЕПЯТСТВА БАЛАНСИРАНО, ЗДРАВОСЛОВНО и МОТИВИРАЩО ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ.

Хора, не може трайно едно общество да намира за нормално една санитарка да получава по 1,5 лв час, една мед. сестра 2,5 лв., един учител д а получава по примерно 3 лв. на час.
Ако това е нормално, то строителят занаятчия не може да взима повече но 4,5 лв. Той работи все пак в неблагоприятна среда, на открито, тежка работа. Но - да ОТБЕЛЕЖИМ: един строител след 8 часа труд трябва да остави гарантирано след себе си ясно оразмерен и качествен резултат на своя труд. Не може и дума да става за малко, криво, некачествено. Тая приказка, как мазача оправя нааканото от зидаря и т.н. вече не е модерна.
Нашето общество още от времето на дефицита постави т.н. майстор на някакъв поедестал. Колко време трябваше да продължи това, че да се разбере, че туй е дефектно. Естествено, че има и представители на други професии, които не само безобразничат, но направо безчинстват, но за тях ще обсъждаме в други форуми.
Ако не го разберем това, в най-скоро време Бг ще остане без хора, които са готови да упражняват маса професии и ще настане трагедия.
Всъщност тази трагедия е в ход, за съжаление.

Кризата трябва да прогони безмилостно деформациите. ТОВА Е В НАШ ОБЩ ИНТЕРЕС !
Нека поне за миг да се дистанцираме от дребнавите ни спорове за цените на някакви имотки.

Целта на упражнението е селскостопанските работници да са мотивирани да си работят квалифицирано тяхната работа и да се радват на справедлив урожай и добри приходи, а не да хващат теслите и идат "на Софето" да си продават евтино труда и живота.
Респективно, на строителните обекти следва да работят професионалисти, при което 2-3 с подходяща механизация ще дават повече резултат от 10-12 човека с тесли. Резултат като количество и качество, така че да отговаря на фабрично производство. Клиентът не е длъжен да плаща за нископроизводителен труд, за чесане, чудене и откриване на колелото. Преразход на материали, неможене и скъпи мераци - ако обичайте пробутайте ги на друго място. Това развращава средата.
Ако се преследват тези прости неща в една подходяща среда ще има пари за мотивиращи възнаграждения, ще има пари за справедлива амортизация. Предприемачът ще получи справедлива печалба. Не е нужно да ги заковаваме, нека и пазарът да определя понякога по-голям берекет, друг път по-малък.
А КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ ЩЕ СТРУВА ПО-МАЛКО И ЩЕ Е ПО-КАЧЕСТВЕН.
Децата ще бъдат възпитавани от хубави, усмихнати педагози. Лекарите няма да пропускат ваксинации и да те гледат в ръцете.

Така расте производителността и обществото върви напред.

Виждате ли какви неща разказва една привидно обикновена снимка !



И какво ще правим сега ?! Приказки много, но цените ще растат ли или щ е падат?
Ако има купувачи с пари, които много искат искат да купуват - ще растат.
Ако няма - ще намаляват.

Ама някой разправя - 149 е м2, друг го сочи с пръст и после многозначително върти показалец на слепоочието си и казва 1490 е м2 и няма да мръдна, ще чакам дори ако е необходимо и Второто Пришествие. Приликите с лица и събития от този форум са случайни.
Нещата никога не стават тъй, както ги мислим!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-07 19:04 от nacheff.
?
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 16:26:08
avatar
nacheff - евала, браво, супер

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 16:28:47
И все пак една много тъжна констатация, която не вещае нищо добро да ни се случва от тук нататък.
?
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 16:34:19
avatar
Мой познат ходи 1988 година в Северна Корея.
Там видял 15 (петнадесет) етажна сграда в столицата им, която се изграждала основно от жени.
ЗИЛ-а изсипва земно-влажния бетон на улицата, наколко човека бъркат с лопатите и пълнят кофите с бетон.
Всеки с по две кофи (с бетон) тръгва нагоре по стълбите и горе на върха се лее плоча.
Няма бетоновози, няма кран, няма хаспел.
Така са строяли и навярно още строят "Билдинги".

Еврото идва към България.
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 17:16:29
Начев поздрави.Написал си го точно и ясно.Добавям банките и брокерите по веригата а накрая най големите глупаци дето купиха на 2000 евро с тарикатлъка до акт 16 да продадат на 4000 евро.Но ще си говорим когато Главния Архитект ни прати 6,5-7,0 по Рихтер.И хубаво се замислете ние на Чили ли проличаме или на Хаити.
Re: Много се проточи тоя спад
07-03-2010 - 17:18:53
Quote
nacheff

При нас има епопеи от храброст. Резултат никакъв. Защо се случват тези неща?! Здравият разум отказва да го разбере. В един разговор преди време с моятприятел 4овек тук по повод на този обект, той ми възрази : Да, ама ти знаеш ли колко ще струва това ако в българските условия се ползва подобна механизация и технологии. Най-трагичното е, че безпристрастната сметка към онзи момент може да покаже, че той е прав.


Поздравления за чудесния анализ! Без да съм съгласен по всички пунктове - написаното е интелигентно и на добър български, така че - моите уважения!
Понеже основният въпрос е зададен в цитата по-горе, ще си позволя моето обяснение на това "защо се случват тези неща": ами защото България е страна с развита система за технически строителен контрол / на всички нива - законово, институционално и изпълнителски/, но контрол просто няма. Успели сме да постигнем нещо уникално - една напълно неработеща система........
При това положение и в ситуацията на един изглеждащо бездънен потребителски глад за жилища на всякаква цена - със строителство се захванаха всякакви нискочели типове. Бедна е фантазията на повечето пишещи тук за това какви ИДИОТИ се занимават със строителство у нас/ извинявам се на свестните колеги в бранша, все още има много такива , но тук отварям дума за кретените/. Най-често в идиотизъм се обвиняват турско-циганските "майстори" по обектите, но истинският проблем е в управленското равнище - там грешките могат да имат катастрофален ефект, дор до падане на сградата / което вече се и случва няколко пъти, само че - попитайте какви бяха присъдите за безхаберниците.../.
Това е за мен главната причина. Хубавото на ситуацията е поне това, че откровените галфони вече се удавиха или им предстои да се нагълтат с вода. Лошото е, че тези кретени вече са построили десетки сгради, а живеем в земетръсен район..... Дано не съм прав в предчувствията си, че при евентуален силен трус - най-голяма фира ще дадат именно новите сгради с "локсозни упщи чазти".
Само за сравнение: ако в Германия или въобще някъде в Европа някой се опита да кофрира по този безумен начин, със снадени подпори - направо ще арестуват техническия ръководител и надзорника му, като в най-добрия случай те отнасят солидни глоби, проверка за професионална състоятелност, а при рецидив - и затвор. Бъдете сигурни, че нищо такова няма да се случи на нашенските гении от снимката! Просто системата за надзор не функционира.....
Това е "положението сега", както беше казал Хемингуей.....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-07 17:51 от ivorad.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход