Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!

Публикувано от ivo107 
Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 10:14:31
Здравейте,

Датата 5 Юли 2009г. мина и икономическата мъгла се разсейва. Зад мъглата независимите икономически експерти от Западна Европа прогнозират ново поредно 50 % намаление на балонираните имотни цени в България. Сега е лято, всеки иска да види морце, почивка и да не мисли за предстоящите проблеми.Подкрепяйки изказванията на 'асен1975' прогнозата за есенно-зимния период би могла да се очертае на следните нива в гр.София:

а) Панел - 450 евро/кв.м широк център/ ---- 380-420 евро/кв.м останали квартали
б) ЕПК - 550 евро/кв.м широк център/ ----- 450-480 евро/кв.м останали квартали
в) Стара тухла - 580-600 евро/кв.м център/ ---- 500 евро/кв.м останали квартали
г) Ново строителство (с Акт 16!) - 700-750 евро/кв.м широк ц. --- 650-680евро другите
д) Ново строителство (без Акт 16, в строеж, и т.н.) - 480-550евро/кв.м

"Трите прибалтийски държави, Литва, Латвия и Естония, имат късмет - могат да разчитат на шведските банки и на цялата мощ на шведската държава, която може да ги спаси от икономическа катастрофа.
Положението на Балканите обаче е по-тежко, пише британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
Ситуацията е най-тежка в България, където кметът на София Бойко Борисов наследява това, което нарича "пълен разпад на държавата", след като срази социалистите в парламентарните избори в неделя. Бившият инструктор по карате, който се е научил на политика като телохранител на комунистическия лидер Тодор Живков и премиера Симеон Сакскобургготски (някогашното дете-цар), се зарече да изкорени местната мафия и да спре "раздуването" на бюджетния дефицит, пише "Дейли телеграф".
Също както Латвия, България е обвързала националната си валута с еврото и резултатът е също толкова мрачен. По-рано през това десетилетие България водеше твърде хлабава валутна политика за нуждите на една бързорастяща икономика, стремяща се да достигне европейските, пише вестникът.
Дефицитът по текущата сметка достигна 25 процента през 2008 г. - най-високата стойност сред 80-те млади пазарни икономики по света, наблюдавани от "Фич рейтингс" (Fitch Ratings). Брутният външен дълг достигна 102 процента. Строителният бум излезе извън контрол. Ако можем да ползваме като критерий Латвия, в която процесите се развиват с 11 месеца преднина в сравнение с България, можем да очакваме цените на недвижимите имоти да паднат с 50 процента, пише "Дейли телеграф".
"Макроикономическата ситуация в България е изключително тежка", смята Ларс Кристенсен, шеф на отдела за новите пазарни икономики в "Данске банк" (Danske Bank). "Чуждестранните инвестиции намаляха рязко, а сривът в икономиката се ускори през май и юни. Въпреки че новото правителство е знак за подобрение, не бих отписал варианта за спад на БВП от 15 до 20 процента от най-оптимистичния до най-песимистичния вариант", допълва Кристенсен. Според него тези процеси може да обхванат и другите страни в региона.
Песимистична прогноза за икономическото бъдеще на България прави и Ханс Редекер, шеф на валутния отдел в "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas). Според него страната е обречена на жестока дефлация. Безработицата в България може да достигне 20 процента или повече. Това ще доведе до социална нестабилност", твърди той за "Дейли телеграф"."


Поздрави,

smoking smiley
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 10:33:26
Иво , всеки икономист ще ти каже че балон се надува с пари
пари за строителство вече никои не дава
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 10:40:00
avatar
"Според него страната е обречена на жестока дефлация. Безработицата в България може да достигне 20 процента или повече. Това ще доведе до социална нестабилност", твърди той за "Дейли телеграф"."

А бе тази Фалирала Банка да я закриват че всеки ден говори колко зле била България и ЗАЛАГА пари срещу лева. Как така залагат на обез ценаката на лева и прогнозират Дефлация едновременно?

абсолютни безсмислици!

Да дефлация ще има според мен и не само при жилищата, олиото също поевтиня с 50% smiling smiley
ама лева ще си остане стабилен, както и банките - просто щото не са български smiling smiley
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 10:48:46
Здравейте dival , palamud,

1. Вградените пари в имотния балон са факт, не е нужно да се наливат нови пари за да има имотен балон.

2. Паламуд, не само шефа на Парибата говори за БГ, виж ситуацията и с едни от основните банки у нас:

"Лошите кредити може да скочат до 20% от всички раздадени заеми в Централна и Източна Европа. Сценарият ще се реализира, при положение че кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. Това сочат нови "тестове за устойчивост" при подобна хипотеза, проведени от Австрийската централна банка, пише австрийското издание "Стандарт". При този сценарий нивото на невърнатите кредити в Австрия ще се удвои, а в Централна и Югоизточна Европа, както и в Общността на независимите държави (ОНД), ще нарасне 3,5 пъти. По този начин за две години равнището на невърнатите кредити в Австрия ще достигне 10 на сто от всички кредити, а в Източна Европа - 20 на сто, сочи анализът.
Според тестовете при този вариант за австрийските банки ще възникне голямо допълнително натоварване, но те няма да имат нужда от допълнителна капитализация. Австрийската национална банка заключава, че капиталът на всички големи австрийски банки ще остане над изисквания от закона минимум (4 на сто). В малкото случаи, когато капиталът на по-малки институции се понижи под минималния праг, то средствата, които ще са необходими, за да се възстанови стабилността им, ще са под 0,5 на сто от собствения капитал на австрийската банкова система, отбелязва централната банка.
Сред големите австрийски банкови групи, които са свързани с пазара у нас, са "Райфайзен" и Банк Аустрия, част от "УниКредит Груп"."

Поздрави,


smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-07 10:49 от ivo107.
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 11:38:36
avatar
абе хора, какво толкова сте се притеснили за лева

за тези дето ги е страх има валутно застраховане - правите си една застраховка и спите спокойно. Мислите ли че банките не го правят за депозитите?
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 11:43:31
avatar
За тези дето чакат да им се обезценят Кредитите при обезценка на лева новините са лоши smiling smiley

При Дефлация реално всеки кредит поскъпва - колко пъти ви казваме да не теглите кедити за щяло и нещяло. Вие НЕ инфлацията ше ги обецени - Груба ГРЕШКА smiling smiley
Tod
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 12:01:51
Най-трагичното в имотния сектор е пренасищането.

Вие знаете ли какво значи "В България има 3,767 млн. жилища към края на 2008..."

Това значи че от тези 7 500 000 души в България - като махнеш децата и тези които скоро ще си преминат - остават по-малко от 4 млн. души. това означава че имаме на човек по едно жилище - това никъде го няма по света!!!

Това говори за огромен излишък който по пазарните принципи не само ще се обезцени максимално, но има вероятност да няма никаква стойност.

Ха сега дадухвачите балонари да ми разправят че не можело да се продава под себестойност.

По верно е да се казва - невъзможно е да се продава на каквато и да е стойност.



clap: Който не е продал - все още не е закъснял. Който продаде СЕГА - догодина ще си купи ДВА! *ok*

*book* Ето ви всеприетите ценообразуващи формули:

1. Средна заплата - квадратен метър.
Ако средната заплата за региона е 250 евро, то един апартамент с реални 100кв трябва да е 25 000 евро.

2. 8-10 годишен наем.
Ако средният наем на 100кв е 250 евро, то за 9 години ще генерира 27 000 евро. Махаме ремонти и паузи между наематели - слиза под 25 000.

Това са формули за нормални апартаменти с инфраструктура, отстояния, разположение, напълно завършени и за реални квадратури.
Важи за времена без пренасищане на пазара, без кризи и дефлации - при пренасищане, кризи и дефлации цените са много по-надолу от тези!
Всичко останало е лудост и следствие от лудостта!
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 12:08:08
Иво, моля теб, ти би могъл да откриеш завесата над банки? На какви держави са?Знам че имало промяни, някои банки си успяли да сменят собственици. Коя банка сега на каква держава, за да хора наясно с ситуяция.
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 14:12:21
Melisa, основните ни банки според големината на активите са гръцки, италиански и австрийски. ОББ, Алфа, Пиреус, Емпорики, И Еф Джи Юробанк-гръцки. Уникредит Булбанк(плюс предишната Биохим)-италианска, ДСК-унгарска(ОТП), Юнионбанк-немска(Байерише Ландесбанк), БНП-Париба, Соиете женерал- френски, Райфайзен-австрийска, разбира се има и други, но те нямат толкова големи кредитни експозиции(Токуда, Ситибанк, Дбанк, ИНГ Банк, Интернешънъл Асет Банк и други) има няколко български, като ПИБ и ЦКБ, Общинска банка, Българска Банка за Развитие, Инвестбанк. Има една която наскоро смени собствеността си това е Корпоративна търговска банка, основният дял беше закупен от някакъв арабски шейх или там какъвто е.
Re: Изборите минаха - Реалния имотен спад започва!
07-07-2009 - 14:19:01
Здравей ,

Извинявай, но от текста по-долу не разбирам какво искаш да ме попиташ?

Поздрави,




Melisa Написал:
-------------------------------------------------------
> Иво, моля теб, ти би могъл да откриеш завесата над
> банки? На какви держави са?Знам че имало промяни,
> някои банки си успяли да сменят собственици. Коя
> банка сега на каква держава, за да хора наясно с
> ситуяция.


smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход